És pontosan melyik felére kellene tennem az alátétet?Meg még egy észrevétel:Ha lassan megyek akkor nagyon minimális az ütés,ha viszont gyorsan akkor üt mint a buszkerék.
Bocs, visszavonom, mert nekem az elsőnél volt ez a megoldás - hozzáteszem, hogy akkor nyolcas volt az első tárcsában
Viszont szerintem van még egy másik megközelítés:
- nyomd vissza a dugattyúkat teljesen,
- betét nélkül, szemre, állítsd be nyerget úgy, hogy a tárcsa középen legyen
- tedd vissza a betéteket, és húzogasd a fékkart, amíg vissza nem pumpálódik az olaj.
Ennek - ha nincs 8-as a tárcsában, és a két oldal egyletesen működik - meg kellene oldania a problémát.
Ha viszont nem tudod elérni, hogy a tárcsa középen legyen, akkor legalább megvan az oka annak, hogy miért ér bele. Nálam is volt ilyen, de egyszer csak megszűnt: talán attól, mert kicserélték a csavarokat, bár erre azért volt szükség, mert előzőleg sikerült átszakítanom a menetet, de ugye a hosszabb csavarral ki lehetett ezt védeni.
(Korábban Magura MT2 volt a bringán, annak oválisabb a furata a nyergen, vagyis ott nagyobb az állítási lehetőség, mint a kerekebb furatú XT-n - értelemszerűen ennél nem lehetett úgy felrakni a nyerget korábban, hogy a tárcsa középre essen, így nem volt könnyű beállítani.)
Azt nem tudom, hogy lehetne-e a furat méretén módosítani - figyelembe véve a szilárdságot - ha nem lehetne megoldani, hogy középre essen a tárcsa.
Ahogy azt már korábban is írtam, lámpával lehet ellenőrizni, hogy melyik ponton ér bele, és ezen a ponton kézzel is lehet igazítani a nyergen a megfelelő irányban.
Aztán még egy dolog, az alapján, amit írsz: ha gyorsan mész, nyilván nagyobb nyomatékkal nyomod a pedált, és bizony, ha nem átütős a hátsó tengely, akkor a nagyobb nyomaték simán el tudja nyomni a kereket oldalra. Nem tudom milyen zárad van, de a DT Swiss gyors-zár, amelyet nem befelé hajlítani, hanem simán tekerni kell, szerintem merevebb kötést biztosít, mint a hagyományos, úgyhogy ott, ahol lehet ilyet kapni, meg kellene kérni a boltot, hogy kipróbáld. Ez az. Lehet, hogy egy ilyen típusú zár is segítene.
Továbbá, ha nyomáspont-állítós a féked, (pl. XT) akkor a nyomáspont kijjebb állítása is segít.