Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18551 hozzászólás a témában

Zsol

Zsol

vendég

• fórumtag
  • 101 hozzászólás
Köszi mindenkinek a választ!
A Hayes Sole nagyon alap?

http://ebike.hu/term...arcsafek/12191/

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás
Nekem Stroker Trail van. Gyorsan bekopik, viszonylag könnyû, és aránylag szép a kidolgosása. 50 km után már bika (180-as elsõ tárcsa, 160-as hátsó, merex XC gép, 90 kg).

Grande

Grande

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.328 hozzászólás

Zsol, ha nem értesz a hidraulikus fékekhez, vagy ha baja van nem szeretnéd szervizbe vitetni, akkor BB7. Én is ezért vettem. Út szélén is megcsinálom, ha kell. :)

Ne kezdjük már megint a szervízelhetõséggel ..... Két és fél év alatt egyszer sem volt problémám a Juicy-val. Kétszer látott szervízt, mert gondoltam évente célszerû megnézetni, pofákat cserélni stb.

Érdekelne a véleményetek: Juci5 vagy Hayes Stroker?
Mennyire megbízhatóak, ill. szervizigényesek ezek?

V-fékrõl váltanék valamire, de ha súly/megbízhatóság szempontból lesavazzátok, akkor marad...
Vagy esetleg BB7..?

Én hidraulikusat vennék. Juicy5 vagy Stroker Trial. Elsõ hidraulikus fékednek bármelyik megfelel, szerintem.

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.724 hozzászólás

Zsol, ha nem értesz a hidraulikus fékekhez, vagy ha baja van nem szeretnéd szervizbe vitetni, akkor BB7. Én is ezért vettem. Út szélén is megcsinálom, ha kell. :)

Én a hidraulikusat is megcsinálom ut szélén, bokorba, bárhol...

cseresznye

cseresznye

törzsvendég

• fórumtag
  • 759 hozzászólás
fékkar pumpálós dologban nekem is volt részem code 5 nél... azis levegõs volt , és akkor csinálta ezt........
A valóság azoknak való, akik nem bírják a kábítószert.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.090 hozzászólás
volt avid j7-em. csinált ilyet, levegõs volt.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

DéBé

DéBé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.716 hozzászólás
akkor nem lenne fix nyomáspont nem?
enyém azután csinál ilyet miután fejre állítás után visszaállítom talpra

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.090 hozzászólás

áhoj!

a fent említett fékkel kapcsolatban kérdeznék:
-miért van az,hogy az elsõ fékemnél pár rápumpálás után a nyomáspont megváltozik-nemkell annyira behuznom a fékkart(alapesetben és rápumpáláskor is fix nyomáspont van,csak rápumplás után rövidebb a fékkar útja)

edit:amúgy über jó a fék,nembántam meg a cserét(bb7 volt elõtte,azzal se volt semmi bajom,csak a fékérzet más)

levegõs

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Mew

Mew

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
áhoj!

a fent említett fékkel kapcsolatban kérdeznék:
-miért van az,hogy az elsõ fékemnél pár rápumpálás után a nyomáspont megváltozik-nemkell annyira behuznom a fékkart(alapesetben és rápumpáláskor is fix nyomáspont van,csak rápumplás után rövidebb a fékkar útja)

edit:amúgy über jó a fék,nembántam meg a cserét(bb7 volt elõtte,azzal se volt semmi bajom,csak a fékérzet más)

DéBé

DéBé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.716 hozzászólás

V-fékrõl váltanék valamire, de ha súly/megbízhatóság szempontból lesavazzátok, akkor marad...
Vagy esetleg BB7..?

Stroker-bõl melyik? Trail vagy Ryde?

Zsol

Zsol

vendég

• fórumtag
  • 101 hozzászólás

Vagy esetleg BB7..?

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.724 hozzászólás
Szerintem amig nem esel orra, addig helyesen használod az elsõ féket :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Igen hallottam, de az elsõ fék helyes használatával a hátsó fék beégését erõsen lelehet lassítani nem? Bár lehet tévedek.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.724 hozzászólás
És arrol hallotál már h sulypont áthelyezés? pl én mikor hatékonyabban szeretnék lassitani- nem blokkolt kerékkel csuszni keresztbe mindenen- akkor a popomat meg az egész testsulyomat hátrahelyezem amennyire tudom, 160as tárcsám nem egyszer besült már, lecseréltem 203asra, ez is van mikor már nagyon meleg, de érezhetõ a különbség.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Kicsit utána számoltam .Ha tévednék javítsatok ki !!
Ha azt vesszük hogy az alap 20fok és 300 celsiusal nõt a tárcsa hõmérséklete akkor ez azt jelenti hogy 0.00324-nõt a hossza azaz egy 160mm-nél 0.5184 mm azonban ez egy tömör rúd hosszára vonatkozik mivel a tárcsa nem az ezért ez az érték kisebb.
Végül még egy érv hidd el s shimi vagy hayes vagy akármelyik cég tervezõi is ismerik ezt a képletet és használják.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Azért kéne új és nagyobb tárcsa mert akkor kisseb lenne a hõ és nem deformálódna. Vagy ez így nem igaz?

Ha egyszer egy lejtõn való lejövetelkor megnéznéd hogy milyen meleg az elsõ és hátsó féked észre vennéd hogy normális használatkor az elsõ sokkal melegebb lesz mivel azzal tudod hatékonyabban lassítani a biciklit. A deformálódásról pedig annyit hogy minden anyag a hõ hatására kitágul majd ahogy lassan hül visszanyeri eredeti térfogatát ( ezt egy lufin vagy egy kotonon láthatod a legjobban ha felfujod és beteszed a hütõbe összemegy a térfogata a hidegtõl:lol1:) ha ezt a deformálodást egy kerékpár féktárcsáján akarod észre venni akkor vegyél egy nagyon jó minõségü tolómérõt és sasold nagyon:D !! Egyébiránt ha nagyon érdekell a deformáció nézd meg az acél hõtágulási együtthatóját és ha behejetesited a tárcsád méreteit valamint a hõmérsékleteket alap ill lejtõ útán akkor közelitöleg megkaphatod a hõtágúlás mértékét.
Egy kis segitség Lineáris hõtágulási együttható [szerkesztés]

A lineáris hõtágulási együttható a szilárd anyag hõmérséklet változásra adott hosszméret változásának a mértéke:
Feltöltött kép A hõtágulást figyelembe kell venni nagyméretû szerkezetek (például hidak) vagy magas hõmérsékleten üzemelõ gépek (például motorok, gõz- és gázturbinák) tervezésénél, hosszméréseknél (mind a mérõeszköz, mind a mért tárgy tágulást szenved), öntvények tervezésénél és minden olyan mérnöki alkalmazásnál, ahol a hõtágulás szerepet játszhat.
Az alábbi táblázat néhány anyag lineáris hõtágulási együtthatóját tartalmazza.
Lineáris hõtágulási együttható α Anyag α 10-6/K-ben 20 °C-on Higany 60 BCB 42 Ólom 29 Alumínium 23 Sárgaréz 19 Saválló acél 17,3 Réz 17 Arany 14 Nikkel 13 Beton 12 Vas vagy acél 12 Szénacél 10,8

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás

Azért kéne új és nagyobb tárcsa mert akkor kisseb lenne a hõ és nem deformálódna. Vagy ez így nem igaz?

Mi deformálódik?
Nagyobb tárcsába könnyebben lehet 8-ast tenni és hajlamosabb cincogni is.
Persze, kevésbbé fog melegedni.
Hazai felhasználásra szinte felesleges a 203-as, extrém esetekben kell, de akkor az illetõ szép szál legény kell, hogy legyen és bevállalósan kell mennie.

Mellesleg mindenki olyat vesz, amilyet akar, csak lehet, nem célszerû.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

voltage

voltage

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Hátul szinte abszolult mindegy hogy milyen a féked hisz a súlypontod sokkal magasabban és elõrébb van mint a hátsókerék ezért blokkol olyan könnyen. Valószínûnek tartom hogy ha behúzod a hátsó féket akkor szinte rögtön blokkol , ha nem akkor szerintem a fékeddel lesz valamilyen próbléma hisz egy sima canti fékkel is pillanatok alatt meg lehett állitani a hátsó kereket.

Csomagos túra kivétel lehet ez alól. Ott volt már, hogy az amúgy egy ujjal blokkoló hátsó fékem egyáltalán nem blokkolt, akkor se ha teljes erõvel húztam.

Minden más esetben igaz a fenti állítás :)