Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18557 hozzászólás a témában

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.724 hozzászólás
És arrol hallotál már h sulypont áthelyezés? pl én mikor hatékonyabban szeretnék lassitani- nem blokkolt kerékkel csuszni keresztbe mindenen- akkor a popomat meg az egész testsulyomat hátrahelyezem amennyire tudom, 160as tárcsám nem egyszer besült már, lecseréltem 203asra, ez is van mikor már nagyon meleg, de érezhetõ a különbség.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Kicsit utána számoltam .Ha tévednék javítsatok ki !!
Ha azt vesszük hogy az alap 20fok és 300 celsiusal nõt a tárcsa hõmérséklete akkor ez azt jelenti hogy 0.00324-nõt a hossza azaz egy 160mm-nél 0.5184 mm azonban ez egy tömör rúd hosszára vonatkozik mivel a tárcsa nem az ezért ez az érték kisebb.
Végül még egy érv hidd el s shimi vagy hayes vagy akármelyik cég tervezõi is ismerik ezt a képletet és használják.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Azért kéne új és nagyobb tárcsa mert akkor kisseb lenne a hõ és nem deformálódna. Vagy ez így nem igaz?

Ha egyszer egy lejtõn való lejövetelkor megnéznéd hogy milyen meleg az elsõ és hátsó féked észre vennéd hogy normális használatkor az elsõ sokkal melegebb lesz mivel azzal tudod hatékonyabban lassítani a biciklit. A deformálódásról pedig annyit hogy minden anyag a hõ hatására kitágul majd ahogy lassan hül visszanyeri eredeti térfogatát ( ezt egy lufin vagy egy kotonon láthatod a legjobban ha felfujod és beteszed a hütõbe összemegy a térfogata a hidegtõl:lol1:) ha ezt a deformálodást egy kerékpár féktárcsáján akarod észre venni akkor vegyél egy nagyon jó minõségü tolómérõt és sasold nagyon:D !! Egyébiránt ha nagyon érdekell a deformáció nézd meg az acél hõtágulási együtthatóját és ha behejetesited a tárcsád méreteit valamint a hõmérsékleteket alap ill lejtõ útán akkor közelitöleg megkaphatod a hõtágúlás mértékét.
Egy kis segitség Lineáris hõtágulási együttható [szerkesztés]

A lineáris hõtágulási együttható a szilárd anyag hõmérséklet változásra adott hosszméret változásának a mértéke:
Feltöltött kép A hõtágulást figyelembe kell venni nagyméretû szerkezetek (például hidak) vagy magas hõmérsékleten üzemelõ gépek (például motorok, gõz- és gázturbinák) tervezésénél, hosszméréseknél (mind a mérõeszköz, mind a mért tárgy tágulást szenved), öntvények tervezésénél és minden olyan mérnöki alkalmazásnál, ahol a hõtágulás szerepet játszhat.
Az alábbi táblázat néhány anyag lineáris hõtágulási együtthatóját tartalmazza.
Lineáris hõtágulási együttható α Anyag α 10-6/K-ben 20 °C-on Higany 60 BCB 42 Ólom 29 Alumínium 23 Sárgaréz 19 Saválló acél 17,3 Réz 17 Arany 14 Nikkel 13 Beton 12 Vas vagy acél 12 Szénacél 10,8

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás

Azért kéne új és nagyobb tárcsa mert akkor kisseb lenne a hõ és nem deformálódna. Vagy ez így nem igaz?

Mi deformálódik?
Nagyobb tárcsába könnyebben lehet 8-ast tenni és hajlamosabb cincogni is.
Persze, kevésbbé fog melegedni.
Hazai felhasználásra szinte felesleges a 203-as, extrém esetekben kell, de akkor az illetõ szép szál legény kell, hogy legyen és bevállalósan kell mennie.

Mellesleg mindenki olyat vesz, amilyet akar, csak lehet, nem célszerû.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

voltage

voltage

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Hátul szinte abszolult mindegy hogy milyen a féked hisz a súlypontod sokkal magasabban és elõrébb van mint a hátsókerék ezért blokkol olyan könnyen. Valószínûnek tartom hogy ha behúzod a hátsó féket akkor szinte rögtön blokkol , ha nem akkor szerintem a fékeddel lesz valamilyen próbléma hisz egy sima canti fékkel is pillanatok alatt meg lehett állitani a hátsó kereket.

Csomagos túra kivétel lehet ez alól. Ott volt már, hogy az amúgy egy ujjal blokkoló hátsó fékem egyáltalán nem blokkolt, akkor se ha teljes erõvel húztam.

Minden más esetben igaz a fenti állítás :)

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás

shimanon kivûl melyik gyártónak van Cl-es tárcsája?

magurának is van

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

hátra szeretném rakni azért kell az új adapter. Mennyivel nõne meg a fékerõm?

Hátul szinte abszolult mindegy hogy milyen a féked hisz a súlypontod sokkal magasabban és elõrébb van mint a hátsókerék ezért blokkol olyan könnyen. Valószínûnek tartom hogy ha behúzod a hátsó féket akkor szinte rögtön blokkol , ha nem akkor szerintem a fékeddel lesz valamilyen próbléma hisz egy sima canti fékkel is pillanatok alatt meg lehett állitani a hátsó kereket.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
/Hátra minek 203-as tárcsa?/
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

voltage

voltage

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
hátra szeretném rakni azért kell az új adapter. Mennyivel nõne meg a fékerõm?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

És ha vennék egy új 203-as tárcsát meg adabtert mennyivel nõne meg a fékerõ azon kívül hogy nincs benne nyolcas. (most 160-as van)

És ezt a tárcsát fel lehet rakni hátra hayes mx-4-el és egy új adapterrel?
Most 160-as van és ez ugye 203-as.

http://bolha.testbik...clid=2751&pst=4

Mennyiért éri ezt megvenni? egyáltalán megéri? Jók a tapasztalatok róla?
Minõségi?

Csak egy kérdés a telód elbírja a 203.-as tárcsát?

DéBé

DéBé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.716 hozzászólás
Ha újonnan veszed olcsóbb.
Hayes V8 tárcsa: 4500.-
Hayes 203mm adapter: 1800.-
factor oldalán

Ja és megéri, jó tárcsa

voltage

voltage

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
És ha vennék egy új 203-as tárcsát meg adabtert mennyivel nõne meg a fékerõ azon kívül hogy nincs benne nyolcas. (most 160-as van)

És ezt a tárcsát fel lehet rakni hátra hayes mx-4-el és egy új adapterrel?
Most 160-as van és ez ugye 203-as.

http://bolha.testbik...clid=2751&pst=4

Mennyiért éri ezt megvenni? egyáltalán megéri? Jók a tapasztalatok róla?
Minõségi?

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
Én sima svédkulccsal csináltam, meg mellétettem egy alkoholos filcet, és ugye ráfirkantott, ahol szám volt benne.

Mindezt persze centrírvillában, és a tárcsa az agyon van.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
shimanon kivûl melyik gyártónak van Cl-es tárcsája?

átalakito nem kell

gakos

gakos

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 hozzászólás
sztem kalapccsal ne, inkabb egy rongyot terits ra es fogoval hajlitgasd vissza, a celszerszem is ezt csinalja nagyjabol. vagy szard le es hasznald, majd kijon belole, ha nem nagy.

----

FÁJVÓ

----

voltage

voltage

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
Hello

Valamiért elgörbült a tárcsám és most 8-as van benn és néha hozzáér a fékpofához.
Hogyan egyenesíthetném vissza nekiálljak kalpáccsal?

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2.353 hozzászólás
Melyik marha találta ki a felülrõl töltést?Minek?
Alulról semmi szarakodás nincs, és nem folyik el fél liter olaj!

Ride everywhere.

.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás

Kötözködsz ;)
szikdeljen inkább? Magyarosabb? ;)

Nem, komolyan kérdeztem.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.185 hozzászólás
rob:
ha ezek a hibák nem jönnének elõ, teljesen elégedett lennék vele. gondolod, nekem élmény sz@rakodni vele, ahelyett hogy tekernék? nehogy már nekem kelljen elnézést kérnem.

ne legyél cinikus.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"