Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18544 hozzászólás a témában

balu75

balu75

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.854 hozzászólás
Vagy a tárcsa beleér az adapterbe, mert nem középpontban szorítanak a dugattyúk, így félrenyomja a belsõ dugattyú az adapter felé ... (de ez csak egy opció)
... a mai napon rájöttem miért szeretem valójában is a Lókolbászt ... mert így kevesebb sz@rja össze az erdõt ...
Balu X-man . . . . . A legjobb amit eddig ettem: Gélbõl X

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Helló!

Lenne egy nagyobbacska problémám amin talán tudnátok segíteni...leírom az alapadatokat:
adott egy 2009-es Merida matts hfs xc 3000-d váz
adott kettõ BR-M485 alivio fékszett (elsõ adapter shimano,hátsó adapter tektro aurigáról való)
és ezek mellé két Alligator Wind Cutter 180-as tárcsa Mavic crossride kerékszettre rakva

a gondom az,hogy ha behúzom a hátsó féket akkor nekiáll darálni a fék amitõl berezonál az egész váz és igen hangos magas frekvenciájú hangot kiadva lassacskán mûködésbe lép..
ez a fék ezekkel a tárcsákkal egy 2008-as hfs xc 3000-as vázon is szolgált,ahol teljesen ugyanezt a jelenséget produkálta..ott eltört a váz a fékfelfogatástól kb 1 centivel feljebb

tegnap nap kivettem a nyerget,hátha....de nem javult
levettem a hajtókart és kivettem a középrészt így is rezonált elég rendesen...
a lehetõ legtöbb csavar kiszedése menet megtisztítása és zsírral történõ bekenése megtörténte után ugyanúgy darált az egész...
ekkor jött az ötlet,hogy a régi féken lévõ (promax) 160-as adapterrel és egy 160-as hayes V6al összepárosítsam...az adapterre raktam 2 alátétet is...nehogy rálógjon a tárcsa küllõire...tárcsát nitróval megtisztítottam..fékpofát megsúroltam finom csiszolópapírral...összeraktam,beállítottam...nagyon pöpec egy gramm hangot nem adott...síkon fékezgetve párat..
gondoltam összekoptatom a tárcsát a betéttel..ezért a környék egyik dombjára felkaptatva eleresztettem lefelé néha egyet-egyet befékezve mire leértem nem volt hangja..örültem is a fejemnek,hogy sikerült a problémát elhárítani...na de ma kivittem a bringát ebbe a csodálatos idõbe...és minõ meglepõ ha jól megtéptem rezonált újra,de most csak halkan,mondhatni visszafogottan..

õsszel új fék lesz..bár nem tudom,hogy a fék hibája-e..de addig itt van egy teljes szezon,de ilyen hátsó fékkel nem annyira élmény nekilátni...
ha lenne ötletetek a hang megszüntetésére akkor ne tartsátok magatokban.

köszönöm,Funki

Valami ferdén áll (a betét félrekopott vagy a tárcsaszemek a vázon ferdék), akkor szokott ilyen hangot kiadni.

A sebesség mindent megold.

Funki

Funki

vendég

• fórumtag
  • 147 hozzászólás
Helló!

Lenne egy nagyobbacska problémám amin talán tudnátok segíteni...leírom az alapadatokat:
adott egy 2009-es Merida matts hfs xc 3000-d váz
adott kettõ BR-M485 alivio fékszett (elsõ adapter shimano,hátsó adapter tektro aurigáról való)
és ezek mellé két Alligator Wind Cutter 180-as tárcsa Mavic crossride kerékszettre rakva

a gondom az,hogy ha behúzom a hátsó féket akkor nekiáll darálni a fék amitõl berezonál az egész váz és igen hangos magas frekvenciájú hangot kiadva lassacskán mûködésbe lép..
ez a fék ezekkel a tárcsákkal egy 2008-as hfs xc 3000-as vázon is szolgált,ahol teljesen ugyanezt a jelenséget produkálta..ott eltört a váz a fékfelfogatástól kb 1 centivel feljebb

tegnap nap kivettem a nyerget,hátha....de nem javult
levettem a hajtókart és kivettem a középrészt így is rezonált elég rendesen...
a lehetõ legtöbb csavar kiszedése menet megtisztítása és zsírral történõ bekenése megtörténte után ugyanúgy darált az egész...
ekkor jött az ötlet,hogy a régi féken lévõ (promax) 160-as adapterrel és egy 160-as hayes V6al összepárosítsam...az adapterre raktam 2 alátétet is...nehogy rálógjon a tárcsa küllõire...tárcsát nitróval megtisztítottam..fékpofát megsúroltam finom csiszolópapírral...összeraktam,beállítottam...nagyon pöpec egy gramm hangot nem adott...síkon fékezgetve párat..
gondoltam összekoptatom a tárcsát a betéttel..ezért a környék egyik dombjára felkaptatva eleresztettem lefelé néha egyet-egyet befékezve mire leértem nem volt hangja..örültem is a fejemnek,hogy sikerült a problémát elhárítani...na de ma kivittem a bringát ebbe a csodálatos idõbe...és minõ meglepõ ha jól megtéptem rezonált újra,de most csak halkan,mondhatni visszafogottan..

õsszel új fék lesz..bár nem tudom,hogy a fék hibája-e..de addig itt van egy teljes szezon,de ilyen hátsó fékkel nem annyira élmény nekilátni...
ha lenne ötletetek a hang megszüntetésére akkor ne tartsátok magatokban.

köszönöm,Funki

csaba8

csaba8

törzsvendég

• fórumtag
  • 955 hozzászólás

MJani: az adapterre gondolt szerintem.

Más:

Eddig Avid bowdenes tárcsafékeket használtam, de most gondoltam egyet és veszek egy Shimano SLX-et. Amíg nincs a kezemben a cucc, átolvastam a dokumentációját (service manual, ilyesmi). Namost, hidraulikus tárcsafékkel együtt élni tényleg annyira bonyolult, mint a kézikönyvekbõl látszik?

--Trifo

Én is tartottam ettõl hogy több gond lessz vele ...de mióta megvettem ezt a Hayes-t azóta hozzá se nyultam ( 1éve ..ca 3500 km)
a betétet néztem tolómérõvel ujkorában : kb 4mm volt ...most kb 3,6mm lemezzel eggyütt.. amibõl kopóréteg kb 1,7mm volt...most 1,3mm
fékhatás ugyanolyan jó.. ha nem jobb mint ujkorában ..fékkaron állitottam kicsit.
fejen is állt sokat.. tisztitásnál váltóállitásnás stb

"just chillin killin"

Andrew Wolf

Andrew Wolf

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.844 hozzászólás
Valaki esetleg tud segíteni, hogy a képen kb. középen látható, Avid Juicyba fentrõl bepattintható, a fékpofákat helyén tartó fém cuccot hol tudok beszerezni?

http://www.wiggle.co...a15009a-med.jpg

Mert sikerült elhagynom..

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5.740 hozzászólás
Szombaton mindenképp ott leszek - lehet, hogy egy mobil mézespálinka-inzúfió adagoló állvánnyalval sétálgatok (amúgy House doki módjára), de ott leszek! ;)
"In idem flumen bis non descendimus"

Ralph

Ralph

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.093 hozzászólás
Megnyugodtam és örülök.
Holnap egy kis tesztelés,beállítgatások.
Te pedig gyógyulj meg,hogy szombaton legalább egy kézfogásra találkozhassunk.
Továbbá az ERÕ legyen Veled!
;-)
"Ínség és meggyõzés - ez az a két erõ,mely tettekre bírja az embereket. Támassz ínséget,kormányozd a véleményeket és felboríthatsz minden meglevõ rendszert,bármilyen szervezett is legyen az."

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5.740 hozzászólás
Nem lett ronda, na.
Remélem megnyugodtál és örülsz! ;)
"In idem flumen bis non descendimus"

Ralph

Ralph

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.093 hozzászólás
A korábbi nyûglõdésemre megoldást hozott egy tárcsafék adapter (160-180mm) és egy 180-as tárcsa.

Feltöltött kép
"Ínség és meggyõzés - ez az a két erõ,mely tettekre bírja az embereket. Támassz ínséget,kormányozd a véleményeket és felboríthatsz minden meglevõ rendszert,bármilyen szervezett is legyen az."

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Igen, de a BB7 nem is 2500 ft... ehh, ne hasonlitsunk mar ossze egy Opes Corsat és egy Ford Mondeot...

Nem azt, mondtam, hogy az MX4 a vilag legjobb flke, hanem, hogy 2500 ft ert ujonan a legjobb kaphato fek...a tobbi, ami jobb nala, az nem 2500 ft..haem mondjuk 10000 vagy megtobb / db...

Próbálta már valaki az MX4 et? Vagy csak "azt hallottam, meg sztem szar..stb...? Élõ tapasztalat? valaki...osztály? :)

Ugyanis a tesztekben elég jókat olvasni azoktól, akiknek ILYEN VAN és használják is!

es akik a tesztet irjak azok azt is odairjak hogy mihez kepest jo? lehet ha azok az emberek hasznaltak volna hosszutavon valami komolyabb hidraulikus feket is, akkor mas lenne a velemenyuk. egy tescos montihoz kepest biztos istencsaszar, de en probaltam mar jopar feket, es MX4-et is, es en azt mondom hogy nehez beallitani, es nem eleg eros.

plusz ez a 2500Ft-os pelda azert sem jo, mert ennyi erovel azt is mondhatnad hogy a 3000Ft-os kategoriaban az acel vallba hegesztett acel becsuszos Logan a legjobb villa. ami ettol fuggetlenul ipari hulladek, es egy merev villaval jobban jar akarki

Az ilyen kitételekre gondoltam az útmutatóban, hogy ne fordítsam fejjel lefelé a bringát, meg ne húzzam meg a féket, ha ezmegaz. Valszeg túl van az is spirázva. Dadeamúgy komolyra fordítva, ilyen fékkel lehet a bringát elsõ keréknél fogva felakasztva tárolni?

--Trifo

lehet tarolni fellogatva
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás

Igen, de a BB7 nem is 2500 ft... ehh, ne hasonlitsunk mar ossze egy Opes Corsat és egy Ford Mondeot...

Nem azt, mondtam, hogy az MX4 a vilag legjobb flke, hanem, hogy 2500 ft ert ujonan a legjobb kaphato fek...a tobbi, ami jobb nala, az nem 2500 ft..haem mondjuk 10000 vagy megtobb / db...

Próbálta már valaki az MX4 et? Vagy csak "azt hallottam, meg sztem szar..stb...? Élõ tapasztalat? valaki...osztály? :)

Ugyanis a tesztekben elég jókat olvasni azoktól, akiknek ILYEN VAN és használják is!

?

Köszi,
Bulesz

Bulesz: igen, próbáltam, szar. Egy hasonló árú V fékkel simán jobban jársz, ha a fékerõ/jó mûködés a lények. A májerfaktor más kérdés. De ha ragaszkodsz hozzá, hogy tárcsaféket vegyél ennyi pénzért, akkor vedd meg, és szívjál vele. Senki nem fog megakadályozni benne, csak légy olyan kedves, és ne próbáld meg megmagyarázni, hogy az a fék jó. Nem az. Pont.

nem. evente egyszer cserelsz benne olajat, csa.
vagy evente sem.

Az ilyen kitételekre gondoltam az útmutatóban, hogy ne fordítsam fejjel lefelé a bringát, meg ne húzzam meg a féket, ha ezmegaz. Valszeg túl van az is spirázva. Dadeamúgy komolyra fordítva, ilyen fékkel lehet a bringát elsõ keréknél fogva felakasztva tárolni?

--Trifo

gakos

gakos

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 hozzászólás

Más:

Eddig Avid bowdenes tárcsafékeket használtam, de most gondoltam egyet és veszek egy Shimano SLX-et. Amíg nincs a kezemben a cucc, átolvastam a dokumentációját (service manual, ilyesmi). Namost, hidraulikus tárcsafékkel együtt élni tényleg annyira bonyolult, mint a kézikönyvekbõl látszik?

--Trifo

nem. evente egyszer cserelsz benne olajat, csa.
vagy evente sem.

----

FÁJVÓ

----

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
jah igen, adapterre gondoltam :) amit a kulonbozo meretu tarcsakhoz kell.

bulesz

bulesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás

Akkor probalj ki egy BB7-et is ;)

Biztos meg lehet attal is állni....de azért nem ugyanaz ;)

Persze ha csak villogni kell akor jo az MX4 is

?

Köszi,
Bulesz
Don't try this at home!

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás

Más:

--Trifo

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

mennyire lehet ill erdemes cserelgeti ket rendszer kozott a tarcsat es a tavtartot (magura ill hayes)?

Milyen távtartót?

A sebesség mindent megold.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
mennyire lehet ill erdemes cserelgeti ket rendszer kozott a tarcsat es a tavtartot (magura ill hayes)?

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Akkor probalj ki egy BB7-et is ;)

Biztos meg lehet attal is állni....de azért nem ugyanaz ;)

Persze ha csak villogni kell akor jo az MX4 is

bulesz

bulesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás
Köszi az infokat! Nem a floatos tarcsam lesz, hanem aza szép csavart.... Hope Mono m4 asszem... :) sok kulloje van es baromi faszan nez ki! :)
Az MX4 rol miert rossz a velemenyetek? csak azert mert olcso? eddig akivel beszeltem, es az volt neki, tehat tapasztalatabol beszelt, mindenki dicserte... hogy nagyon jol fog, csak az adagolasa nem az igazi, de a fekerore nem volt panasz... :) majd ha oszeallt a brnga beszamolok a fejlemenyekrol... :)

Üdv,
B.
Don't try this at home!

Rebell-78

Rebell-78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.977 hozzászólás
Hasonlóan? :)
Feltöltött kép