Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18544 hozzászólás a témában

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Feltöltött kép

itt a difi vizuálisan

edit: igen lassu voltam :)

boti

boti

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás
A PM villáknál a fékfelfogatásnál a csavar a kerékkel párhuzamosan áll míg az IS-nél a kerékhez képest merõlegesen. Magyarul PM-nél a villához szembe rögzíted a féktestet IS-nél oldalról. Ugyanez igaz a féktestre is.

A villák közötti különbség képpel:
http://www.pricepoin...sk_tab_type.jpg

waster

waster

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
Értem. Azt honnan tudom, hogy a villa és a fék IS, vagy PM?

Egyébként az a lényeg, hogy van egy régi Hayes hidrós fék 160-as tárcsával, de adapter nélkül...hogy érdemes-e venni egy nagyobb tárcsát adapterrel, vagy csak egy adapter.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
A fékpofa fékezõ felületétõl függ, hogy melyik féket milyen tárcsával ajánlatos használni, mivel különbözõ szélességûek, és ha rendesen rálóg a tárcsa küllõkre akkor rezeghet az egész. (anélkül is persze)

Amúgy csak adaptertõl függ, mert a legtöbb fék meg a villák többsége már PM felfogatású, szal össze lehet párosítani õket.

Az adapterek minden azonos kialakítású (IS vagy PM) fékhez jók, szal mindegy, hogy hayes shimano vagy hope adaptered van. Avidnál asszem kicsit más, mivel ilyen járulékos állító alátétek vannak.

Spéci dolgoknál (pl. hátul 140es tárcsa, vagy nagy tárcsa+konzol a láncvillán) lehet gubanc de nem jellemzõ.

waster

waster

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
Sziasztok!

Lenne egy elég amatõr kérdésem...bocsánat érte, de megkéne világosítani az agyamban ezt a kérdéskört.

Ha van egy tárcsafékem, azt gyakorlatilag bármekkora, bármilyen tárcsával használhatom? És, ha ez így van, akkor ez csak a felfogatás, vagy is az adaptertõl függ?
Minden adapter jó minden fékhez, vagy egy adott márkához, csak az általuk gyártott adapter a megfelelõ?

Elsõ körben ennyi lenne a homályfolt.

Elõre is köszönöm!

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Ha 203as XT kell, akkor tudok segíteni. Többit privátban.

bigcamera

bigcamera

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

Üdv!
Tárcsát kéne vennem a mostani kopott Alligator helyére.
BB5-ös hátsó fékem van.
Shimano XT 203-as és Hayes V8-as fér bele a keretbe(max. 6000 Ft). a kettõ közül melyik jobb az, adott fékhez ?

Úgy 2 hónapig volt nálam kölcsönbe egy bb5 -ös fék és hayes 160 -as tárcsával használtam elöl. Szépen lehetett adagolni de ha kellett, egy nagyobb markolással blokkolt is.
Na most ez a kölcsönkapott fék az eredeti avid tárcsával egyszerûen borzalmas volt.
Jött a hayes tárcsa és máris tette a dolgát.
Shimano téren sajnos nem tudok hozzászólni a kérdéshez.
Arra azért figyelj, hogy a bb5 aprócska fékbetéteit hamar ropogósra lehet sütni :D
Olyan kicsi az izmom, hogyha borogatnám, elmúlna. :D

tom_sawyer

tom_sawyer

vendég

• fórumtag
  • 48 hozzászólás
Üdv!
Tárcsát kéne vennem a mostani kopott Alligator helyére.
BB5-ös hátsó fékem van.
Shimano XT 203-as és Hayes V8-as fér bele a keretbe(max. 6000 Ft). a kettõ közül melyik jobb az, adott fékhez ?

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
igen

cseresznye

cseresznye

törzsvendég

• fórumtag
  • 759 hozzászólás
a magyarországi hayes forgalmazó az xfaktor ?
A valóság azoknak való, akik nem bírják a kábítószert.

bigcamera

bigcamera

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

Nekem amikor kicserélték, drámaian lehetett érezni a különbséget. Bár az enyém nem engedte az olajat, de annyira fekeményedett, álló helyzetben fékezte a kereket.

Az új semmi ilyet nem produkált. Na szóval el lehet ezt dönteni.

Ma is próbálgattam a féket és igazatok van. A rossz féknyereggel nekem is befogta a tárcsát még álló helyzetben is most viszont ilyet egyáltalán nem tapasztalok. Asszem túlságosan bemagyarázom magamnak, hogy keményedik a cuccos, pedig tegnap tekerés közben is csak a durvább fékezések után jött elõ de 2-3 pumpálás után meg is szûnt.
Köszi a hozzászólásokat! Megnyugtattatok. :)

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Nekem amikor kicserélték, drámaian lehetett érezni a különbséget. Bár az enyém nem engedte az olajat, de annyira fekeményedett, álló helyzetben fékezte a kereket.

Az új semmi ilyet nem produkált. Na szóval el lehet ezt dönteni.

bigcamera

bigcamera

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

a felkemenyedes a hohatas miatt van, ne aggodj

Okés, akkor nem aggódok. :)
Mondjuk ha pumpálva fékezek vele, szinte elhanyagolható a keményedés. Lehet meg kéne tanulnom fékezni... :P
Köszi a comment -et.

gakos

gakos

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 hozzászólás
a felkemenyedes a hohatas miatt van, ne aggodj

----

FÁJVÓ

----

bigcamera

bigcamera

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás
Köszönöm a válaszokat. Akkor nem próbálok különbséget találni. :D

Ma kimentem tekergõzni egyet ebben a fagyos idõben és a következõ az észrevétel a féknyereg-csere után:
- álló helyzetben épphogy érezhetõ, hosszabb fékezéskor pedig ugyan úgy felkeményedik a fék, ahogy a szivárgó féknyereg esetében is tette
- olaj sehol nem szivárog (még?!:confused:)

Lehet, hogy a 160/140 kombináció hosszú lejtõkön ennyire felmelegítené a rendszert? Furának tartom.
A féknyerget garanciába cserélték, szóval nagyon kétlem, hogy k*kit szereltek volna vissza.
Várom a nálam okosabb szakik hozzászólását. :)
Köszi!

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
nincs különbség, ugyanugy néz ki a javitott verzio is.
ha most ki lett cserélve, akkor tuti nem lesz vele már hiba

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

gakos

gakos

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 hozzászólás
kulonbseg nincs, az uj fekkel mar nem lesz bajod, en 2 telet kihuztam mar vele, hibatlan

----

FÁJVÓ

----

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
nincsen ugy tudom...

bigcamera

bigcamera

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás
Végre megjött a szervizbõl az XT fékem.
Komplett féknyereg cserét hajtottak végre és nagyon remélem, hogy ez nem kezd majd felkeményedni aztán meg elfosni az olajat.
Holnap hideg idõben meg is nézem. :)

Csak egy kérdés.
Van valami különbség a '08 és a '09 -es shimano XT tárcsafék között? (külsõ/belsõ)
Üdv

Funki

Funki

vendég

• fórumtag
  • 147 hozzászólás
Helló

Köszönöm a válaszokat,még jó,hogy áprilisban fék és tárcsa csere lesz...ha még akkor is zakatolni fog akkor tanácstalanság tetõfoka...

mégegyszer köszönöm....üdv
Péter