Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18544 hozzászólás a témában

kovacslajcsi

kovacslajcsi

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

hülye kérdés a végére: féktárcsa jól van (értsd egyforma erõvel) felcsavarva az agyra?
nem lehet, hogy az a hibás? lelazult csavar is okozott cicergést
másik meg: alu tartóbakos tárcsa
az majd pattogni fog, az eltérõ hõleadás miatt, de legalább nem cicereg :)

Szia!

A Tárcsa az Ok.. ráadásul mint írtam, kipróbáltam kölcsön tárcsával is.. :( Azzal is cicereg, bár mivel kisebb volt, így kevésbé, de mégis.. AZ egyértelmû, hogy a cicergés oka a kis rés a tárcsa és a betétek közt..

Tudtok mondani nekem olyan bringa "fuserátort" Dél Pesten, aki emberi áron dolgozik, és van a fiókban minden, ha beviszem, összekalapálja, megvárható módon? Elég hülye munkarendben dolgozom, nem nagyon tudok keríteni közel esõ napokat egymás után, amikor vissza tudnék menni érte..

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
hülye kérdés a végére: féktárcsa jól van (értsd egyforma erõvel) felcsavarva az agyra?
nem lehet, hogy az a hibás? lelazult csavar is okozott cicergést
másik meg: alu tartóbakos tárcsa
az majd pattogni fog, az eltérõ hõleadás miatt, de legalább nem cicereg :)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Részemrõl a téma lezárva, értelmetlen diskurzust nem kívánok a továbbiakban folytatni.

Azért csak úgy mellékesen megjegyzem, hogy az utolsó légtelenítést és olajcserét a kiegyenlítõ tartály fedelét leszedve csináltuk Sala mesterrel, és csak az alsó feltöltõ/légtelenítõ nyílást használtuk. Most is csak azért kell majd hozzányúlnom két és fél év után, hogy kicseréljem a betéteket, mivel már akkor sem volt gyári új a betét, és a kopott állapotához igazítottuk.

kovacslajcsi

kovacslajcsi

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

Nem szeretnék tanárbácsit játszani, de nálunk általános iskola ötödik osztályában volt tananyag a folyadékok fizikája.;)

Csökkentsd a fékfolyadék mennyiségét, de nagyon MINIMÁLIS lépésekben!

Hali!

Azt nem lehet.. A kiegyenlítõ edényke kupak alatt egy gumizsák van.. Ez közvetlen a légtelenítõ csavar mögött van.. Ha nem töltöm fel teljesen, akkor levegõ van a folyadék helyén.. Az meg ugye nem jó.. nagyon nem jó.. Nincs lehetõség arra, hogy kevesebb folyadék legyen benne, hacsak nem levegõt teszek bele.. Van itthon vákuumszivattyúm ;) le tudom vákuumolni.. De nem ez a helyes út, az biztos..

meg ahogy olvasom a manualban, szó sincs arról, hogy folyadékszintet kellene állítgatni.. de komolyan.. nem is tudom hogy lehetne..

azt megpróbáltam, hogy tökég töltött állapotban alul kiengedem a feltöltõ hernyócsavart, de egy ml nem sok, annyi sem jön ki.. mivel levegõnek kellene ahhoz bemenni..

Mivel az elsõ, és a hátsó fék egyformán viselkedik, és egyik sincs 1 éves.. kizárt, hogy rossz legyen.. kezdek arrafele billenni, hogy ez ilyen.. de az meg dühítõ.. Lehet csere lesz belõlle.. Ebay-en nézem, új shimano sem horror.. ha az nem ilyen, inkább lecserélem.. Majd.. 3 hónap múlva.. :( most másra kell a pénz..

és találtam még 2 kullancsot.. ehh..

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Nem szeretnék tanárbácsit játszani, de nálunk általános iskola ötödik osztályában volt tananyag a folyadékok fizikája.;)

Csökkentsd a fékfolyadék mennyiségét, de nagyon MINIMÁLIS lépésekben!

kovacslajcsi

kovacslajcsi

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

Az eredeti mennyiségû olaj van a rendszerben (ami az összes szétszedést és buherálást megelõzendõen volt a rendszerben) vagy kevesebb?

Szia!

Hát ezt ember meg nem mondja.. Tökig van töltve, a videó alapján, levegõ nincs benne, szétfeszített pofáknál töltöttem, vagyis a rés nagyobbnak kellene, hogy legyen.. Elsõ fékkar huzáskor puha, behúzza a pofákat középre, következõ már kemény ekkor már ráhúzza a pofákra, és harap. Ha visszaengedem, pici rés marad csak. Nem fog ilyenkor, kerék nem szorul, csak minimálisa cicereg.. Pont annyira, hogy idegesítõ..

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Az eredeti mennyiségû olaj van a rendszerben (ami az összes szétszedést és buherálást megelõzendõen volt a rendszerben) vagy kevesebb?

kovacslajcsi

kovacslajcsi

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

ahelyett, hogy atomjaira szeditek a fékeket inkább menjetek el biciklizni. Az elsõ hosszabb lejtõ után tán visszaáll a fék abba az állapotába, mint amikor használtad tavay...

Szia!

Voltam ma.. HH hegy.. lejöttem, kavicsos részen... Végig nyafogott felfele, meg lefele is.. Most is nyafog.. K** elegem van.. el nem tudom mondani mennyire..

nem, csak túltöltéssel. (több olajat tezsel bele mint kellene, és akkor kinntebb megy a nyomáspont)

ez a kollegára is vonatkozik: kovacslajcsi - próbáltad lelégteleniteni ugy, hogy a fékbetétre teszel 1-1 papirlapot? vagy valamit. hogy kevesebb olajad legyen a rendszerben.

Szia!

Próbáltam tegnap este.. egy-egy alulemezt tettem be pluszba.. így töltöttem fel.. amikor meghúztam légtelenítés után elõször, beállt oda, ahol akar lenni.. A kiegyenlítõbõl megoldotta..

A duhítõ az, hogy ma találkoztam a hegyen 1 sráccal, meg egy csajszival. 1:1 ugyan ez a fék, nekik nem cicereg.. még mentem egy kört is.. de nem.. Pedig a 8as nekik is látszik a tárcsában.. Én nem értem..

motoron, autón sosem szívtam fékekkel.. de ez.. ez egy átok.. (meg a kullancsok.. eddig 3 esett le rólam.. :( )

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
nem, csak túltöltéssel. (több olajat tezsel bele mint kellene, és akkor kinntebb megy a nyomáspont)

ez a kollegára is vonatkozik: kovacslajcsi - próbáltad lelégteleniteni ugy, hogy a fékbetétre teszel 1-1 papirlapot? vagy valamit. hogy kevesebb olajad legyen a rendszerben.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

szabop27

szabop27

vendég

• fórumtag
  • 71 hozzászólás
Sziasztok!

Shimano M575-es fékem van. Kérdésem lenne, hogy a nyomáspontot tudom-e ezen állítani? Ha igen, hogyan?
Köszi elõre is, üdv:

Peti

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
ahelyett, hogy atomjaira szeditek a fékeket inkább menjetek el biciklizni. Az elsõ hosszabb lejtõ után tán visszaáll a fék abba az állapotába, mint amikor használtad tavay...

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
SLX tárcsáimba egy mm 8-as sincsen, pedig jó egy éve megvannak....buzi-e vagyok?

bigcamera

bigcamera

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

Na jóóóóó... de ez így egy kalap kutyakakkantmány.. El nem hiszem, hogy 50-60e áron ez jár.. cicergõ hang, stb.. :(

Fékek terén én is kényes vagyok.
Volt úgy 1 éve egy SLX szettem 203/185 tárcsákkal és kanyarodás közben non-stop cicergett.
Megoldás?
XT fék, amin állítható a nyomáspont és a lehetõ legkisebb tárcsák 160/140. Most a betét és tárcsa közt akkora a hézag, hogy átköpök és mivel a kis tárcsa kanyarodásnál kevésbé hajlik, így ez is kipipálva.

Komolytalanságot félretéve... míg nagy tárcsát használtam Hope -al vagy SLX -el, elég gyakran centíroztam a tárcsákat.
Elég macerás és hosszadalmas a p*csányi 8-asokat kiszedni, de nem lehetetlen. Vigyázz, mert többet tudsz ártani, mint használni! :D
Olyan kicsi az izmom, hogyha borogatnám, elmúlna. :D

kovacslajcsi

kovacslajcsi

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

Üdv!

Pontosan ilyen gondokkal szívtam én is az aviddal kapcsolatban!
Megoldás! El kell adni és venni kell helyette shimano-t!:)
Nem a reklám helye, de sokkal nagyobb a pofák közötti távolság!
Ma raktam fel az 6csavaros XT tárcsákat és az SLX fékeket.
Semmi hang! Csak teszi a dolgát!

Na jóóóóó... de ez így egy kalap kutyakakkantmány.. El nem hiszem, hogy 50-60e áron ez jár.. cicergõ hang, stb.. nagyon jól fog, csendes amikor harap, stb.. de ez a cicergés ez nem fehér embernek való... Az a furi, hogy az õszt végigtekertem vele, nem volt semmi hang.. (pedig azóta sem mosom a fülem :) ) most elõszedtem, és állásában meghangosodott..

Délután ripityára szedtem, a féket is, fékkart is.. Olyan szinten, hogy még a dugattyút is kivettem, hátha ki tudok tökölni valami megoldást.. kimostam az egészet ultrahangos mosóban, hátha a folyadék nem volt jó bele.. de nem.. hót primitív egy valami.. Fékkar az ugyan fém, de a dugó az már mûanyag.. igaz.. kemény mint a beton, de mûanyag... Arról már ne is beszéljünk, hogy a kiegyenlítõ tetejét rögzítõ csavarok nem egyforma hosszúak, menet vgig van vágva.. Ha felcserélem, akkor beletekerem egy mûanyagba, ami puha.. és konkrétan a dugattyút tolja.. Röhely.. 1mm vastagabb anyag/rövidebb csavar/nem végigfúrva.. nem lenne bibi.. Egyszerûen nincs átgondolva az egész.. A hayes emberibb volt, az fém.. csak ereszt mindenhol.. :(

mondjuk az igaz, hogy légteleníteni nagyon egyszerû, el sem lehet rontani.. De ha 1mm még lenne a pofák közt, vigyorogna a fejem..

veszek egy nagy sziklát, meg egy kötelet, ledobom magam mögött, ha meg akarok állni.. :)

összeraktam az egészet, elmentem 10km-et tekerni, de nagyon zavar.. A tárcsákat befestettem táblafilccel, hogy ahol hozzáér a tárcsa a pofához, lekopik a festék, állványon megtekertem.. Egy pici csíkban ér bele, kb. 1,5mm, mint ha egy kavics karistolná.. hiába hajtogatom a tárcsát, jobb nem lesz.. :(

emptytrash

emptytrash

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.789 hozzászólás

Na.. Feltettem egy 180-as tárcsát, kölcsönbe kaptam.. Ez is cicereg..

Elöl is, hátul is..

hmm.... Ugyan az a szitu, van benne pici 8-as.. Nem lehet, hogy az agyban van? bár a keréken nem látszik.. nem értem.. :(

Üdv!

Pontosan ilyen gondokkal szívtam én is az aviddal kapcsolatban!
Megoldás! El kell adni és venni kell helyette shimano-t!:)
Nem a reklám helye, de sokkal nagyobb a pofák közötti távolság!
Ma raktam fel az 6csavaros XT tárcsákat és az SLX fékeket.
Semmi hang! Csak teszi a dolgát!

kovacslajcsi

kovacslajcsi

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

203as tárcsa mindig cincogni fog, szokd meg.
rugalmas annyira a tengely-agy kapcsolat, hogy akár kanyarodáskor hangot adjon ki...
ez ilyen.

megoldás lehet a fullface bukó, mp3 lejátszó, egyéb füldugó.

amúgy furák ezek a mániák :) szabadonfutóból a minnél hangosabb a menõ, elsõ csillapításos teleszkópnál mindenki örül, hogy sziszeg, szörcsög, de bármi más kis hang van a bringán az már egybõl zavaró .p

:P

MI az a max tárcsaméret, ami még beállítható? :) Zavarnak a hangok :)

Autót pl. a mûszerfal alatt több helyen nyomtam ki PU habbal, mert a legkisebb nyifinyafi is az idegeimre megy.. nem való oda.. :) ide sem..

:P

MI az a max tárcsaméret, ami még beállítható? :) Zavarnak a hangok :)

Autót pl. a mûszerfal alatt több helyen nyomtam ki PU habbal, mert a legkisebb nyifinyafi is az idegeimre megy.. nem való oda.. :) ide sem..

Na.. Feltettem egy 180-as tárcsát, kölcsönbe kaptam.. Ez is cicereg..

Elöl is, hátul is..

hmm.... Ugyan az a szitu, van benne pici 8-as.. Nem lehet, hogy az agyban van? bár a keréken nem látszik.. nem értem.. :(

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
203as tárcsa mindig cincogni fog, szokd meg.
rugalmas annyira a tengely-agy kapcsolat, hogy akár kanyarodáskor hangot adjon ki...
ez ilyen.

megoldás lehet a fullface bukó, mp3 lejátszó, egyéb füldugó.

amúgy furák ezek a mániák :) szabadonfutóból a minnél hangosabb a menõ, elsõ csillapításos teleszkópnál mindenki örül, hogy sziszeg, szörcsög, de bármi más kis hang van a bringán az már egybõl zavaró .p

kovacslajcsi

kovacslajcsi

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

Üdvözlek a tárcsafékesek világában, megpróbálhatod kiegyengetni.

Szia!

Na igen.. de mivel márványlapon nem látom, mi a görbe fele.. meg meg nem fogja a fék.. egyszerûen esélytelen.. Jó dolog ez a tárcsafék, de ebben a formában egy kalap szar... :)

Mi módon lehet ezt egyengetni? van valami trükk?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Üdvözlek a tárcsafékesek világában, megpróbálhatod kiegyengetni.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

kovacslajcsi

kovacslajcsi

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Hmm.. nincs arra lehetõség, hogy a pofák közti távolságot állítani lehessen? ez nem olaj dolog, az biztos.. Egyszerûen az önbeállósága miatt áll ide.. Viszont a tárcsában az elsõben, meg a hátsóban is van egy 0,01mm 8-as.. szinte nem is látni, ha márványlapra teszem, nem is billeg, szinte semmi, de amikor a pofák között van, ez elég a súrlódó hanghoz... (203mm tárcsák..) Fogni nem fog ilyenkor, fékezni nem fékez semmit olyan minimális, de a hang nagyon zavaró..