Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18554 hozzászólás a témában

freezombi

freezombi

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

Azért élõlények hõmérsékletét és annak megváltozásának lehetõségét ne hasonlítsuk az élettelen dolgokéhoz. Az élettelen dolgok sem biztos hogy mindig a környezetük hõmérsékletével azonos hõfokúak, hiszen kémiai reakciók lehetnek, amik (+ / -) hõtermeléssel járhatnak.
Na de többet nem érdemes a témának szentelni.

Annyit még azért elmesélek nektek, hogy napsütéses idõben egy vödör vízzel a víz ( és a környezõ levegõ ) hõmérséklete alá hûthetõ egy üveg sör. Házi feladat hogyan!

breeze

breeze

vendég

• fórumtag
  • 149 hozzászólás
Azért élõlények hõmérsékletét és annak megváltozásának lehetõségét ne hasonlítsuk az élettelen dolgokéhoz. Az élettelen dolgok sem biztos hogy mindig a környezetük hõmérsékletével azonos hõfokúak, hiszen kémiai reakciók lehetnek, amik (+ / -) hõtermeléssel járhatnak.
Na de többet nem érdemes a témának szentelni.
;) breeze :mad:

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás
írni akartam valami okosat, de minél tovább gondolkozok, annál kevésbé értem amit kitaláltam.
vontam párhuzamot a fagyási sérülésekkel is. úgy, hogy pl a hegymászóúr ha szélcsendes idõben, mondjuk -25fokban simán elvan kesztyû nélkül(lehet, h. nem, nem vagyok hegymászóúr), de ezt a mutatványt szélben már nem tudja hozni, mert fagyási sérülés.

pitsába.. mire leírtam, rájöttem, hogy ugyan azt mondom mint te. csak pepitában:)
okosok mit mondanak?

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Milyen jó, hogy felhoztam ezt a témát:D
"Ride today, heal tomorrow"

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
szerintem rosszul. ha kint -15 fok van a macskakõ is -15 fokos lesz. ha hagyod hûlni (a szobádból viszed ki pl.) akkor késõbb, ha áramlik a -15 fokos levegõ körülötte akkor hamarabb. de soha nem lesz -16 fokos. :)

+20 fokban az ember is csak +20 fokig lenne képes lehûlni. Más kérdés, hogy a +20 fokot álló helyzetben nem érzékeli különösebben hidegnek, azonban ha csupaszon, 50-el tép egy bringán akkor úgy érzi mintha csak +14 fokos (például) lenne a levegõ.

Egyrészt azért, mert gyorsan cserélõdik a testfelszínen a levegõ aminek a hõmérséklete fenti esetben valahol 20-36 fok között van (+20 fokosra), másrészt a párolgás miatt ami víz esetében jelentõs hõelvonással jár.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás

miért is?

a levest szoktad fújni?
a csökkenõ légnyomás fokozottabb párolgást eredményez, ami hõt von el. ettõl függetlenül a macskakõnek mindegy, hogy mennyi hõt ad le:)
vagy rosszul okoskodok?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Igen, de a dolgot befolyásolja az olaj párolgáshõje. :)

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Természetesen ha egy tárgy felülete nedves, akkor ott is érvényesül a hûtõhatás.

Tehát ha hideg van attól nem biztos hogy folyik a fékolajad, de ha folyik a fékolajad akkor hideg lesz tõle. :D
Failure is always an option.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Így van. :)

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Szerintem a szél önmagában nem képes a tárgyakat lehûteni a környezeti hõmérséklet alá...max. hamarabb.
Élõlényeknél részben a felgyorsult hõáramlás miatt (a test közelében lévõ melegebb levegõ intenzívebb cseréje), részben pedig a nedvesség fokozott párolgása és az ezzel járó hõelvonás miatt érzékelhetõ hidegebbnek a levegõ.
Természetesen ha egy tárgy felülete nedves, akkor ott is érvényesül a hûtõhatás.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

freezombi

freezombi

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás
Xiannál a pont
a szél ( élõlényeknél ) is csak hõérzetet befolyásol és nem hõmérsékletet, pontosabban a macskakõ hõérzetét is befolyásolja, csak õt nem zavarja

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
miért is?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.094 hozzászólás

Menetszél hõmérséklet-csökkentõ hatása csak élõlényeknél érvényesül.

ezt azért gondold át. ;)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Okés értem. Nálam -15-ig teljesen megfelelt.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Nem, csak arra céloztam egy vasdarabnak vagy egy macskakõnek oly mindegy hogy áll-e a -15 fokban vagy 50-el suhan.

Ha -15-ig jó az XT az már jól használható.

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Biztos...de nem ez a lényeg.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Menetszél hõmérséklet-csökkentõ hatása csak élõlényeknél érvényesül.

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Azért mert egy kicsit felkeményedik nem kell eladni. Én már voltam kint többször -15 C fokos hidegben több mint 1 óráig, ami akár a menetszél miatt tekinthetõ -25 C -nak. Igaz bekeményedett, de fogott és hálistennek nem folyik. Egyébként kód alapján 2009-es az enyém.

freezombi

freezombi

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

nemértembakker. ha van lehetõséged, vedd az iksztét, rosszul nem járhatsz vele. ha baja van(értsd:keményedik a hidegben, mint a lóf@sz), akkor számlával visszaballag vásárlás helyére és 2napon belül(vagy amint a nagyker ráugrik) újra tökéletes a fék.
ha szeretnél mindenféle állíthatóságot, akkor xt, ha behúzod oszt' annyi, akkor slx.(szerintem xt.)

A helyzet az, hogy szert tettem ( innen az apróból -ergo no gari - ) egy vadi új XT-re. A betûkód alapján 2010-es modell ( és a fékkar távolság állító tekerentyû formája is erre utal ). Ezzel együtt , ugyan nem folyik , de kurvára felkeményedik a mélyhûtõ teszt alapján ami zavar mert hajtom nulla fok alatt is. A teszt extrém körülményt szimulált, nulla fok alatt valamivel még nem próbáltam. Még nem döntöttem el, hogy megtartsam e vagy tovább adjam ezért nem szereltem föl.

2010-es XT -5 körüli tapasztalatok ?

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás
nemértembakker. ha van lehetõséged, vedd az iksztét, rosszul nem járhatsz vele. ha baja van(értsd:keményedik a hidegben, mint a lóf@sz), akkor számlával visszaballag vásárlás helyére és 2napon belül(vagy amint a nagyker ráugrik) újra tökéletes a fék.
ha szeretnél mindenféle állíthatóságot, akkor xt, ha behúzod oszt' annyi, akkor slx.(szerintem xt.)