Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18544 hozzászólás a témában

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Juicy 7-hez használom a BBS-42 DiscStop (BBB) típust, 185-ös Clean Sweep G2 tárcsával.
Minden körülmények között jól fog (de vizesen tökéletesen helyettesít egy hajókürtöt).

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
Sziasztok!
Juicy 5 fékbetétet akarok cserélni
Milyet érdemes venni utángyártottba? Lécci csak tapasztalatból válaszoljatok!

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás
oFF

Pontosítsunk. Párolgási entalpia. :) Szerintem a víz elõbb melegszik fel. ^^

on

Végre elkészültek a kerekeim, ki is próbáltam az RXeket. Hát, nem erre számítottam. :) Elég jó cuccnak tûnik. :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
A vödör vízzel nem tom , de azt igen hogy eleink már rég kitalálták az agyagkorsót és kancsót az tényleg hidegebb (párolgás, nagy felület a porózus szerkezet miatt).
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás
Készül a termodinamika 4. fõtétele?

freezombi

freezombi

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

Akkor jégkocka. Hisz az csak Víz :)

annak a hõmérséklete alá!! tehát nem ez a megoldás, de itt is Xiannál a pont - egyébként régi kõmûves trükk -

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás
Akkor jégkocka. Hisz az csak Víz :)

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Pár só oldódása valóban endoterm reakció, de õ nem írt segédeszközrõl.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.347 hozzászólás
off: mûtrágyával (KNO3) ha jól tudom

off vége

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
nyilván párolgáshõ

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

freezombi

freezombi

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

Azért élõlények hõmérsékletét és annak megváltozásának lehetõségét ne hasonlítsuk az élettelen dolgokéhoz. Az élettelen dolgok sem biztos hogy mindig a környezetük hõmérsékletével azonos hõfokúak, hiszen kémiai reakciók lehetnek, amik (+ / -) hõtermeléssel járhatnak.
Na de többet nem érdemes a témának szentelni.

Annyit még azért elmesélek nektek, hogy napsütéses idõben egy vödör vízzel a víz ( és a környezõ levegõ ) hõmérséklete alá hûthetõ egy üveg sör. Házi feladat hogyan!

breeze

breeze

vendég

• fórumtag
  • 149 hozzászólás
Azért élõlények hõmérsékletét és annak megváltozásának lehetõségét ne hasonlítsuk az élettelen dolgokéhoz. Az élettelen dolgok sem biztos hogy mindig a környezetük hõmérsékletével azonos hõfokúak, hiszen kémiai reakciók lehetnek, amik (+ / -) hõtermeléssel járhatnak.
Na de többet nem érdemes a témának szentelni.
;) breeze :mad:

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás
írni akartam valami okosat, de minél tovább gondolkozok, annál kevésbé értem amit kitaláltam.
vontam párhuzamot a fagyási sérülésekkel is. úgy, hogy pl a hegymászóúr ha szélcsendes idõben, mondjuk -25fokban simán elvan kesztyû nélkül(lehet, h. nem, nem vagyok hegymászóúr), de ezt a mutatványt szélben már nem tudja hozni, mert fagyási sérülés.

pitsába.. mire leírtam, rájöttem, hogy ugyan azt mondom mint te. csak pepitában:)
okosok mit mondanak?

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Milyen jó, hogy felhoztam ezt a témát:D
"Ride today, heal tomorrow"

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
szerintem rosszul. ha kint -15 fok van a macskakõ is -15 fokos lesz. ha hagyod hûlni (a szobádból viszed ki pl.) akkor késõbb, ha áramlik a -15 fokos levegõ körülötte akkor hamarabb. de soha nem lesz -16 fokos. :)

+20 fokban az ember is csak +20 fokig lenne képes lehûlni. Más kérdés, hogy a +20 fokot álló helyzetben nem érzékeli különösebben hidegnek, azonban ha csupaszon, 50-el tép egy bringán akkor úgy érzi mintha csak +14 fokos (például) lenne a levegõ.

Egyrészt azért, mert gyorsan cserélõdik a testfelszínen a levegõ aminek a hõmérséklete fenti esetben valahol 20-36 fok között van (+20 fokosra), másrészt a párolgás miatt ami víz esetében jelentõs hõelvonással jár.

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás

miért is?

a levest szoktad fújni?
a csökkenõ légnyomás fokozottabb párolgást eredményez, ami hõt von el. ettõl függetlenül a macskakõnek mindegy, hogy mennyi hõt ad le:)
vagy rosszul okoskodok?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Igen, de a dolgot befolyásolja az olaj párolgáshõje. :)

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Természetesen ha egy tárgy felülete nedves, akkor ott is érvényesül a hûtõhatás.

Tehát ha hideg van attól nem biztos hogy folyik a fékolajad, de ha folyik a fékolajad akkor hideg lesz tõle. :D
Failure is always an option.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Így van. :)

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Szerintem a szél önmagában nem képes a tárgyakat lehûteni a környezeti hõmérséklet alá...max. hamarabb.
Élõlényeknél részben a felgyorsult hõáramlás miatt (a test közelében lévõ melegebb levegõ intenzívebb cseréje), részben pedig a nedvesség fokozott párolgása és az ezzel járó hõelvonás miatt érzékelhetõ hidegebbnek a levegõ.
Természetesen ha egy tárgy felülete nedves, akkor ott is érvényesül a hûtõhatás.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."