Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18533 hozzászólás a témában

Mars

Mars

vendég

• fórumtag
  • 527 hozzászólás

"A tárcsafékrendszert úgy tervezték, hogy a kerékpár nem fordítható fejjel lefelé. Ha a kerékpárt felfordítjuk vagy lefektetjük, a használat során olyan rendellenességek léphetnek fel, ami súlyos balesetet okozhat. Használat előtt működtessük néhányszor a fékkart, és győződjünk meg arról, hogy a fékrendszer a megszokott módon üzemel. Ha nem működik megfelelően, ne használjuk a féket és azonnal forduljunk szakkereskedőhöz vagy szervizhez."

Sziasztok! Ezt a Shimano hivatalos oldalán találtam. Ez konkrétan mit jelenthet, milyen problémát okozhat? Olvastam valahol, hogy állítólag a rendszer levegősödését is okozhatja, igaz ez?

Igen simán. De ha hátsó keréken tolva nem húzogatod a fékkart, és ha a földön fekve, kocsiba fejjel lefele berakva sem csinálod ezt, akkor nem lesz hiba. Ha pedig akkor húzod be a fékkart, amikor nincs benne a kerék, akkor a fék levegősödése lesz a legkisebb bajod, szóval ezt sem javallott művelni. :)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.025 hozzászólás

Ez konkrétan mit jelenthet, milyen problémát okozhat? Olvastam valahol, hogy állítólag a rendszer levegősödését is okozhatja, igaz ez?

Ja, levegős lehet, de a fékkar néhányszor ismételt meghúzása után magához szokott térni.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

copper

copper

vendég

• fórumtag
  • 184 hozzászólás
"A tárcsafékrendszert úgy tervezték, hogy a kerékpár nem fordítható fejjel lefelé. Ha a kerékpárt felfordítjuk vagy lefektetjük, a használat során olyan rendellenességek léphetnek fel, ami súlyos balesetet okozhat. Használat előtt működtessük néhányszor a fékkart, és győződjünk meg arról, hogy a fékrendszer a megszokott módon üzemel. Ha nem működik megfelelően, ne használjuk a féket és azonnal forduljunk szakkereskedőhöz vagy szervizhez."

Sziasztok! Ezt a Shimano hivatalos oldalán találtam. Ez konkrétan mit jelenthet, milyen problémát okozhat? Olvastam valahol, hogy állítólag a rendszer levegősödését is okozhatja, igaz ez?

Ha meghalsz egy emelkedõn, az azt jelenti, hogy mindent beleadtál...

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

Hát ha ott állt a fékfolyadék. akkor inkább a cső mellett ereszthetett, nézd meg azt a fék kart jobban, lehet csak nem volt meghúzva a csavar, vagy rosszul rakták össze a roppantós résznél.

Nem a cső csatlakozásánál eresztett. Azt a csavart annyira meghúztam végül, hogy azt hittem, hogy elnyírtam a menetet vagy már a roppantógyűrűt. Sőt, már ezt a majdnem szétroppantot gyűrűvel kötöttem be a másik fékkart, s azzal sem eresztett a csatlakozásnál, szóval biztos nem ez volt a baj. Hanem, ami látszott is, hogy a fedél alól folyik ki a folyadék. Eléggé nyomorék megoldás az a műanyag fedél meg alatta az a kis lemezke meg a gumimembrán. Jobb lenne fémből az a fedél.

embé

embé

fórumtag

• fórumtag
  • 95 hozzászólás

Gondolom, légtelenítette.

Igen.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Gondolom, légtelenítette. Ha azután is szinte rögtön előfordul, akkor nézd meg, hogy nem folyik-e valahol a fékfolyadék. Nem írtad, melyik típus, de valamelyikben kerámia dugattyú van, az is simán elrepedhet, de folyhat a fékkar műanyag fedele alól is. Elsőnél nem hiszem, hogy garanciában cserélnék, a másodiknál viszont biztos, hogy erősködnék, mert azt nem fogod tudni megcsinálni, csak fékkarcserével. Ja, nekem a fékcsövön lévő gumi bizbasz alatt állt a folyadék a 785-ös XT karnál, valahonnan a műanyag fedél alól folyt. Nem segített a fedélcsere sem, végül a teljes fékkart cseréltem. Azóta jó.

A légtelenítéshez nem kell sok minden, csak a kis tölcsér, de egy nagyobb fecskendő is megteszi, illetve ásványi fékfolyadék. Van egy halom leírás és video erről. Például valamelyik előző oldalon is.

Hát ha ott állt a fékfolyadék. akkor inkább a cső mellett ereszthetett, nézd meg azt a fék kart jobban, lehet csak nem volt meghúzva a csavar, vagy rosszul rakták össze a roppantós résznél.

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

és mi volt a hiba?

Gondolom, légtelenítette. Ha azután is szinte rögtön előfordul, akkor nézd meg, hogy nem folyik-e valahol a fékfolyadék. Nem írtad, melyik típus, de valamelyikben kerámia dugattyú van, az is simán elrepedhet, de folyhat a fékkar műanyag fedele alól is. Elsőnél nem hiszem, hogy garanciában cserélnék, a másodiknál viszont biztos, hogy erősködnék, mert azt nem fogod tudni megcsinálni, csak fékkarcserével. Ja, nekem a fékcsövön lévő gumi bizbasz alatt állt a folyadék a 785-ös XT karnál, valahonnan a műanyag fedél alól folyt. Nem segített a fedélcsere sem, végül a teljes fékkart cseréltem. Azóta jó.

A légtelenítéshez nem kell sok minden, csak a kis tölcsér, de egy nagyobb fecskendő is megteszi, illetve ásványi fékfolyadék. Van egy halom leírás és video erről. Például valamelyik előző oldalon is.

blash módosította - 2018. szeptember 10. - 10:45

copper

copper

vendég

• fórumtag
  • 184 hozzászólás

Igen, nekem ugyan ezt csinálta az elején. 2 szerelő azt mondta, ez ilyen (396), a harmadik megcsinálta rendesen, azóta jó.

és mi volt a hiba?

embé

embé

fórumtag

• fórumtag
  • 95 hozzászólás
Igen, nekem ugyan ezt csinálta az elején. 2 szerelő azt mondta, ez ilyen (396), a harmadik megcsinálta rendesen, azóta jó.

copper

copper

vendég

• fórumtag
  • 184 hozzászólás

Sziasztok!

A következő problémám van: Shimano hidraulikus tárcsafék, hátsó.

Lejtőzés közben szép lassan megnő a fékkar holtjátéka, magyarul pár perc után majdnem markolatig kell húzni a féket, hogy rendesen fogjon. Eközben az első teszi a dolgát rendesen. Utána sík rész, szépen lassan "visszakeményedik" a hátsó fék, fékkar, újra rendesen fog. Majd a következő lejtőn ismét kezdődik az egész elölről: megnő a fékkar holtjátéka hátul, pár perc után majdnem markolatig kell húzni a féket. Aztán síkon újra normálisan fog...

Mi lehet az oka? Folyni nem folyik semmi, 3 hónapos a rendszer, kb.800 km-t futott vegyes használatban.

Levegős lenne esetleg a rendszer? Köszi a tippeket előre is!

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás

https://www.mountain...t.1592156.2.htm

Fékerőben nem igazán van vetélytársa, ahogy a tesztből is látszik.

Lehet hogy erős, de az is számít milyen a rendszer amibe építik.

Az AM bringámon használok egy guide RSC-t, ami nem a legerősebb, mégis tökéletesen jó nekem, ugyanakkor nagyon hamar szétmentek a kerékcsapágyak.

Egy még erősebb fék lehet a villát is jobban nyüstöli, főleg ha nem jól adagolható.

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás

a markolat hogyan tudta megütni úgy a fékkart, hogy letörje? egyáltalán, a markolat nem is nagyon mozdul el a kormányon... nem is értem... van esetleg egy képed róla?

szerintem (ha más indok nem szól a csere mellett), csak ezért nem érdemes másik féket venned. cseréld ki a kart (vagy a bilincset, ha csak az sérült) és kész.

Most nem tudok képet készíteni, de egy ergon markolatom volt, aminek belül van egy erős műanyag váza, így meg tudta nyomni a fékkar bilincsét.

Lehet nem emiatt volt, de az esés után tört el, ezért csak erre tudok gondolni. Megjavítom majd de amúgy is akartam súlyt csökkenteni a fékkel, újat venni gyorsabb most.

dzsonhee: MT6 jó lehet, kösz a tippet!

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.025 hozzászólás

Sziasztok,

Nem régóta használok shimano xt fékeket (M785), eddig csak avid / sram volt.

Egy esés után a kormány markolata megütötte a fékkar rögzítő bilincset, ami ennek hatására letört (!).

Javítás helyett inkább cserélném, amivel súlyban is tudnék könnyíteni a bringán.

XC / trail használara melyik most a legjobb ár/érték; súly/erő arányú fék?

XTR M9000-nek hasonló a rögzítése, előfordulhat hasonló szituáció?

Vagy inkább Sram level TLM? (Az ultimate drága most nekem).

Esetleg van más típus ezekhez hasonló áron amit érdemes megfontolni?

a markolat hogyan tudta megütni úgy a fékkart, hogy letörje? egyáltalán, a markolat nem is nagyon mozdul el a kormányon... nem is értem... van esetleg egy képed róla?

szerintem (ha más indok nem szól a csere mellett), csak ezért nem érdemes másik féket venned. cseréld ki a kart (vagy a bilincset, ha csak az sérült) és kész.

Kisherceg módosította - 2018. augusztus 25. - 12:34

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

dzsonhee

dzsonhee

törzsvendég

• fórumtag
  • 687 hozzászólás
  • LocationBad Goisern

Sziasztok,

Egy esés után a kormány markolata megütötte a fékkar rögzítő bilincset, ami ennek hatására letört (!).

Javítás helyett inkább cserélném, amivel súlyban is tudnék könnyíteni a bringán.

magura mt6, az m785-höz képest 100gr nyereség

dzsonhee módosította - 2018. augusztus 25. - 12:25

• Atombike kedveli ezt

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás

Sziasztok,

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

de nem is kerulnek ennyibe :) amugy ha ugyanez karbon lenne, nem lenne konnyebb? ha mar ez vmi csucs cucc.

arn módosította - 2018. július 25. - 15:38

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Most néztem a trickstuff oldalát, s ez a Direttissima jól sikerült:

2023_5_DRT-Gewicht.jpg?thumb=2023,5&time

Ilyet sem látni shimano vagy sram fékkarokban:

2089_5_160722_DRT_KOLBENSTANGE.jpg?thumb

https://www.mountain...t.1592156.2.htm

Fékerőben nem igazán van vetélytársa, ahogy a tesztből is látszik.

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

Most néztem a trickstuff oldalát, s ez a Direttissima jól sikerült:

2023_5_DRT-Gewicht.jpg?thumb=2023,5&time

Ilyet sem látni shimano vagy sram fékkarokban:

2089_5_160722_DRT_KOLBENSTANGE.jpg?thumb

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Ez mióta szentírás, hogy egy tömítőgyűrű csak szivároghat ? Mi van ha éppen szorulni kezd a hidegtől ? kb század milliméterekről lehet szó.

Ezt sem megcafolni, sem megerositeni nem tudom, de a homerseklettel eleg linearisan valtozott a problema - tehat minel hidegebb volt, annal kevesebb pumpalas eleg, epp ahogy a telo csillapitasara is hatassal van a homerseklet.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Ez mióta szentírás, hogy egy tömítőgyűrű csak szivároghat ? Mi van ha éppen szorulni kezd a hidegtől ? kb század milliméterekről lehet szó.

Marci