Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18540 hozzászólás a témában

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

rob, centerlock anya önmagában beszerezhetõ? 2011-es katalógusban nem igen találtam.

elvileg mindent lehet, aminek van cikkszáma
keresel egy robbantott ábrát itt: Shimano kisasolod a megfelelõ tárcsa robbantott ábráján a cikkszámot (ha van) azzal besétálsz egy boltba, és kéred. elképzelhetõ, hogy nincs készleten (sõt!) az adott boltban, de max. megrendeli tõlünk.
aztán néha nekünk sincs, ilyenkor várni kell :(

Helló!
BR-M775ös DeoreXT tárcsaféket kaptam,de a fékkar valamiért iszonyatosan nyikorog mikor behúzom. Sokat ált egy kerékpáron,ami kültérben volt,így érte az esõ és a hó. Valószínû csak be kellene zsirozni. A behúzható kart kilehet könnyen szedni valahogy a fékkarból,úgy hogy azért ne kelljen szétroncsolni? Vagy van valami utmutató a szétszedéshez? Nagy thx a segítségért.

hát ha ennyire láthatóan nem vagy tisztában a mikéntekkel, akkor talán nem kellene nekilátni otthon.
javaslom vidd el valahová, ahol értenek hozzá.
(ha mindenáron csinálni akarsz vele valamit, akkor kevés ásványi olajjal olajozd meg a fékkar forgáspontját meg a dugattyú-gumigyûrû találkozását.)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Flubber

Flubber

vendég

• fórumtag
  • 24 hozzászólás
Helló!
BR-M775ös DeoreXT tárcsaféket kaptam,de a fékkar valamiért iszonyatosan nyikorog mikor behúzom. Sokat ált egy kerékpáron,ami kültérben volt,így érte az esõ és a hó. Valószínû csak be kellene zsirozni. A behúzható kart kilehet könnyen szedni valahogy a fékkarból,úgy hogy azért ne kelljen szétroncsolni? Vagy van valami utmutató a szétszedéshez? Nagy thx a segítségért.

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.347 hozzászólás
rob, centerlock anya önmagában beszerezhetõ? 2011-es katalógusban nem igen találtam.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
nagyon

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.152 hozzászólás
Az mennyire igaz, hogy a Servo Wave-s Shimano tárcsafékeknél nagyobb a távolság a fékpofa és a féktárcsa között a "hagyományos" Shimano fékekhez képest?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

ez a fék tényleg ilyen baromi jó, vagy csak az árához képest, vagy csak hype vagy mi?
Shimano Deore M595 Disc Brake Review - BikeRadar

nekem ez van, annyi különbséggel, hogy nem superfancy kivülrõlkézzelállítomafékkartávolságot.
ugy hijják m445-2
szuper kényelmes, és mint minden shimano, jól adagolható, megfelelõen fog, egyszerüen szervizelhetõ, olcsó hozzá az alkatrész, van hozzá gyári fehér hidraulikacsõ...
emellett szotyiért megveheted.
egyetlen egy hátránya van, kb 50-100 grammal nehezebb, mint a konkurrens termékek
de tudod a blöff óta, a "súly a megbizhatóság jele"

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás
nézd a kistesója (575) nálam karcolgatja a perfekt szintet akkor annyira szar ez sem lehet. nekem mongy az a "tekrgetõs cucc" nem kéne rá. de mindegy
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.065 hozzászólás
ez a fék tényleg ilyen baromi jó, vagy csak az árához képest, vagy csak hype vagy mi?
Shimano Deore M595 Disc Brake Review - BikeRadar

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

a 0,5-0,7mm-es fékbetét már nevezhetõ csereérettnek ugye? ;) mennyit megy még az el spórolásügyileg?

Használható amíg van rajta anyag, 1,8-2mm a gyári vastagság, kb 25-30%os.

A sebesség mindent megold.

Mew

Mew

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
egész sokáig elmegy még,ha nem használod a féket...:D
ezt igy nemnagyon lehet megmondani,sokmindentõl függ,mindenesetre ne várd meg,amig fémes hangja lesz és szikrázik :)

Iceshark

Iceshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.036 hozzászólás
a 0,5-0,7mm-es fékbetét már nevezhetõ csereérettnek ugye? ;) mennyit megy még az el spórolásügyileg?

"Sose becsüld alá az emberi hülyeség hatalmát!"

hegyi kecske ; zõdcség ; városi vadász

a bringaszállító

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás
Hidraulikus tárcsafékek összerakása, légtelenítése ? kiemelt, tech ? Bikemag

kezdetnek ezt olvasd el

De jobban jársz ha Maggira hallgatsz

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Akkor vidd el szervízbe...:)

Ne nyúlj olyanhoz amihez nem értesz, jó nem sül ki belõle.

Sengakov

Sengakov

törzsvendég

• fórumtag
  • 476 hozzászólás

lehet le kéne légteleníteni....

Ez mind szép és jó, de azt meg hogyan is kello? Én kerózok de a tárcsafékhez annyira értek hogy kitudom cserélni benne a fékpofát!

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
lehet le kéne légteleníteni....

Sengakov

Sengakov

törzsvendég

• fórumtag
  • 476 hozzászólás
Sziasztok!

A kérdés az elsõ deor hidra fékek, egy picit ráfog a kerékre. Megpróbáltam a hétvégén szétnyomni a fékpofákat, hátha ott van a bibi! Fejre fordítva csináltam, nem votl ép álványom, erre a fék olyan szinten kilazult, hogy absolút nem fogott. Mára már majdnem a kezdeti álláson van a fék és megfelelõnél már csak egy kicsit fog szarabbul! Ellenben ismételten szerintem hozzáér a tárcsához! Mit tudok csinálni, hogy normálisan mûködjön?
Ráadásul a két fék nem éppen szimetrikus, és a betétek nem koptak még el! Köszi!

noromagic

noromagic

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás

A reszelõtõl mindenhogy lesz csak síkban nem. ;)

Attól függ hogy csináljuk. Nyilván precízen, odafigyeléssel kell. Persze a reszelõtõl sosem lesz olyan, mint ha egy ipari lézerrel, vagy vízsugaras vágóval lenne elvágva, de arra pont jó, hogy a ferdeséget eltávolítsuk. Lehet, hogy nem 0 fokos lett most az enyém, hanem 0,3 vagy 0,5, de jobb mint a 4-5 fok. Illetve megjavult a cucc, szerintem nem kell ettõl jobb visszajelzés.

Egyébként ha kellõen nagy a felülete a reszelõnek, és hosszú is, akkor rászorítva teljesen jó eredmény érhetõ el. Figyeltem arra, hogy több helyen is egységesen nyomjam, mondjuk pl. mindkét szemnél. Illetve ne billegjen, ez is fontos. Ha kellõ erõvel nyomjuk, akkor ez is teljesül, és jó lesz a végeredmény. Mondom, nekem bejött, és ez javította meg.
Az adapter reszelése pedig még egyszerûbb. Fixen rögzített reszelõre ráhelyezzük az adaptert. Mivel két ponton támaszkodik fel, ezért nem billeg. Fõleg ha masszívan fogjuk. Majd toljuk-húzzuk rajta, és minden szög pont olyan marad, mint volt. Nagyon szépen sikerült nekem. De az adaptert nyilván csak annak kell reszelnie, akinek nem jó a függõleges pozíció.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
A reszelõtõl mindenhogy lesz csak síkban nem. ;)

A sebesség mindent megold.

noromagic

noromagic

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Nem, nem gondolod hülyén, valóban a reszelés után lettek a fékszemek egy síkban, és párhuzamban a tárcsával. Mondjuk nálam nem az volt a fõ baj, hogy nem voltak egy síkban, inkább az volt a baj, hogy nem voltak párhuzamosak a tárcsával. Kb. 4-5 fokban kifelé voltak hajolva (belül). Kívül pedig befelé. Tehát a szem nem téglalap alakú volt, hanem trapéz, felfelé szûkült. (Gratula a Neuzer mérnökeinek, vagy gyártóinak, remek ügyes emberek... Azért az szégyen, hogy egy mérnök informatikus oldja meg azt a problémát, amit egy gépészmérnöknek kellene megelõznie, de sebaj... Mondjuk tudom, ne Neuzer vázat vegyek, hanem Cannondale, Specialized, Cube, Merida, stb., de anno így jött össze és inkább ezt fejlesztettem...)

Szóval valóban a szem reszelése is fontos volt ahhoz, hogy elmúljon a rezonálás, de ez csak részben segített, akkor múlt el teljesen, amikor függõlegesen bepozicionáltam a nyerget. Merthogy minden lépés után kipróbáltam a cangát, és a féknyereg függõleges korrekciója elõtt még közel se volt tökéletes, csak jobb, mint eredetileg.

Ha Nálad látszik a vonalzó segítségével, meg nélküle is, hogy ferdék a szemek (tényleg olvastam is régebben, meg képek is voltak), akkor egyértelmûen ott keresendõ a probléma gyökere. Fõleg, hogy a másik bringán semmi baja a féknek. A helyedben én is síkba reszelném. De figyelni kell arra, hogy a kerék legyen bent, és rendesen legyen meghúzva a gyors-zár, mert ha kerék nélkül reszeled be, akkor berakott kerékkel megint nem lesz jó. Veszteni nem veszíthetsz, ettõl már rosszabb nem lesz. Persze túlságosan nem szabad elvékonyítani a szemeket, de ez nyilvánvaló.

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 hozzászólás
Sziasztok!

noromagic: Elõször is köszönöm a tartalmas és részletes leírást! Biztos más is tud majd (rajtam kívül is) hasznos dolgokat meríteni belõle.
Sajnos nálam kicsit más (lehet) a helyzet,ugyanis én a minap a féket és a kereket is átpakoltam egy másik vázamba,amit már az "öregsége" miatt nem használok szívesen. Ott semmi gondom nem volt a fékkel,de ma ahogy visszaraktam mindent az új vázamba,ismét jött a rezonálás...
Ebbõl adódóan nem hiszem hogy nálam pl. beállítási probléma lehet,mivel mindannyiszor állítottam a féken,hogy középen fusson a tárcsa,ahányszor oda-vissza szereltem.
A régi vázam egy 2001es merida matts comp,s ott még a fékszemek ráadásul le is vannak festve,nem úgy mint a mostani vázamnál,ami gyárilag felcsiszolt fékszemekkel rendelkezik. Ellenben lehet a meridánál jobban figyeltek még anno 10éve a fékszemekre párhuzamosítás szempontjából,mert én már csak erre tudok hibaként gondolni a mostani vázamnál,hogy a fékszemek nem párhuzamosak teljesen. S mint már írtam is,mikor a lapos vonalzóval néztem,hogy a vonalzóra lapjában nem feküdtek fel teljesen a szemek. Ez úgy nézett ki,mintha a szemek el lennének picit csavarodva 3-4tized millimétert...
Amit írtál,hogy szinte síkba reszelted a szemeket,és az adaptert is,abban lehet van valami,mert esetleg most adott ki egy olyan "szöget" a fékednek,amitõl a rezonálás megszûnt. Vagy esetleg most sikerült a lehetséges görbe fékszemeidet síkba reszelni... (de aztán lehet hülyén gondolom...)