Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18554 hozzászólás a témában

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

arn, köszi a képeket! már éppen kérni akartam... :)

tehetnél fel pár egészalakos képet is a bicajról.

no meg itt egy kep a fekkarokrol, hogy latszodjanak az aranyok, a tobbit meg majd a "ki milyen bringaval..." topikba.

Feltöltött kép

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Nem mint problémát írom, csak a tapasztalatomat osztom meg, kíváncsiskodom. A minap állítottam be Avid BB5 fékeket. Az egyik fékpofa távolsága egy tekerntyûvel állítható, az utána nem mozog, a másikat a bowden mozgatja. A bowden által mozgatott fékpofa alapból labilis (úgy ül vissza a helyére, amilyen kedve van éppen) alapállapotban az alsó része tárcsához közelebb van, bele-bele kap a tárcsába, ha parányi 8-as van benne. Ez a BB7-en is ilyen, nem mozognak egyszerre a fékpofák és így is állnak be? Hayes MX-4-nél? (Nem akarom kicserélni.)

Az elfogadható beállításra egyetlen megoldás volt, hogy amennyire lehetett közel állítottam a fékpofákat és kicentríroztam a tárcsákat (jó játék), így a fékkarok is elfogadható helyen kezdenek el fogni.

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 hozzászólás
nyálcsurgatóan néz ki :)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

korabban tettem mar fel egy mobilosat, de majd csinalok normalisabb kepeket, mert ez mar kozelit a tervezett allapothoz.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.094 hozzászólás

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
hat nem birtam ki, hogy ne rakjam ossze :) inkabb leszivtam az olajat, levagtam a kabelt (20-40cmet kellett), aztan feltoltottem ujra. siman beletekertem a fekkarnal a 20as fecskendot, rendesen nyomta fel az olajat. a roppantogyurut ra lehet rosszul tenni? regen meg vhol neztem, hogy asszem vmi 5mmre kell a vegetol lennie, de ha osszevissza csuszkal, akkor hogyan? nem akartam fogoval raszoritani, csak behajtottam, szerintem ugyis a helyere nyomta (a csovet persze a helyen tartottam addig).

a haz mogott mentem par kort. meg be kell koptatni, de mar most is vmi brutalisan fog (alapbol amugy femes betetek vannak benne)... a fekkar hossza kb ketharmada a regi slx/xt fekkaroknak, az ember onkentelenul is egy ujjal huzza, es nem veletlenul ilyen rovid: baromi jol adagolgato, de ha rahuztam olyat rantott, hogy eltunt a becsuszoszar. a tobbi gyarto nem tudom hogy fogja ezt uberelni, plane ezen a szinten.

Feltöltött kép
Feltöltött kép

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
vettem ketfele fecskendot, a 20as szerintem jo lesz :) eleg puha anyag, majd belehajtom kicsit a menetbe, aztan akkor talan nem fog az olaj folyni.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Mikor rakod össze? Majd írj, hogy milyen, nagyon kíváncsi vagyok.

szerintem majd a jovoheten. a hosszt lecsekkoltam, tul sokat kell belole levagni, szerintem nem uszom meg legtelenites nelkul. kicsavartam a csavart a tartalynal, olyan 6mm az elejen, aztan van egy kb 4mmes menetes resz. asszem ebbe bele allitok majd egy fecskendot. milyen meretet erdemes venni?

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás

meg ugyan nem szereltem fel a bringara, de az uj slx fekkar baromi finom szerkezet. erdekes, hogy az xt nyomaspont-allito csavarja is rajta van, csak nincs a csavarnak feje :) ha tekergetem nemtom tortenik e vmi, mert nem nagyon latszik, hogy mi van a masik vegen, de annyira nem is hianyzik, az xtnel sem nagyon tudtam vele mit kezdeni.

Mikor rakod össze? Majd írj, hogy milyen, nagyon kíváncsi vagyok.

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás

fulpiszkaloval szedegetni a homokszemeket a bringabol mar bocs de baromsag.

Szerinted az. Ettõl függetlenül nyugodtan meghagyhatnád szó nélkül a pöcsölés örömét annak, aki szerint meg nem. :)
Idéznék pár sort:

"tarcsafekallitas

...Elsõ és legfontosabb a pofák kivétele, azok minnél messzebb elrakása (szoba másik sarka, szekrénytetõ). Miután eltávolítottuk a fékpofákat, a dugattyúkatvfinoman nyomjuk vissza alaphejzetbe. Ezután az egyik dugattyút imbuszkulcsal lefogva a fékkart többször huzzuk meg a markolatig, vigyázva, hogy a dugattyú ne bukjon ki. Az igy kintlévõ dugattyú palástját tisztítsuk meg, vékonyan csorgassunk rá fékolajat (ami a rendszerben van, olyat). Majd ezután toljuk viszza a helyére. Járassuk meg párszor a már ismert módon.. Ezután ugyanezt végezzük el a másikon is. Ha mindent jól csináltunk és nem sérült a rendszerünk a két oldalnak nagyjából egyszerre kell mozognia."

A stílusból és a fogalmazásból könnyen rá lehet jönni kinek az írásából idéztem.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
meg ugyan nem szereltem fel a bringara, de az uj slx fekkar baromi finom szerkezet. erdekes, hogy az xt nyomaspont-allito csavarja is rajta van, csak nincs a csavarnak feje :) ha tekergetem nemtom tortenik e vmi, mert nem nagyon latszik, hogy mi van a masik vegen, de annyira nem is hianyzik, az xtnel sem nagyon tudtam vele mit kezdeni.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Azért az felettébb érdekes hozzáállás, hogy ha neked nincs ilyen problémád, akkor az hype, a segítségnyújtás meg túlbonyolítás.

fulpiszkaloval szedegetni a homokszemeket a bringabol mar bocs de baromsag.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Megnyugodtam, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ha koszos a bringa lemossa, de hogy a féket nem szoktam piszkálgatni az is tuti...és mûködik, de mûködött a deore is nem csak a Hope.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás

na jo de te a forumozok kb masfel szazalekat kepviseled. a tobbsegunk csak turazgat meg ilyenek ahogy en is. de a hype meg a dolgok tulbonyolitasa az vilagbajnok szinten megy...

Azért az felettébb érdekes hozzáállás, hogy ha neked nincs ilyen problémád, akkor az hype, a segítségnyújtás meg túlbonyolítás.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Olvasd újra...nem hope, hanem hype :D

...ezt a cincog-nem cincog dolgot én sem értem. Nem tudom hol bringáztok, de én ha elindulok tekerni, akkor a megfelelõ sebességre, ívre, az akadályokra figyelek. Ha esetleg annyira elunnám magam terepen, hogy a tárcsafék hangjaira hegyezném a fülem, akkor sem hallanék semmit, mert a gumi morgása, a szél süvítése, vagy a saját zihálásom tutira elnyomja azt. Igen, ha kormányra rakom a gépet és megforgatom a kereket, akkor van egy két pont, ahol hallani a tárcsa és a fékpofa érintkezését, de mivel középen van a tárcsa, tojok rá. Amúgy Avid Juicy 7-rõl van szó és lehet, hogy csak mázlista vagyok.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

na jo de te a forumozok kb masfel szazalekat kepviseled. a tobbsegunk csak turazgat meg ilyenek ahogy en is. de a hype meg a dolgok tulbonyolitasa az vilagbajnok szinten megy...

Mire érteted azt h bonyolít a HOPE?
Huhh ez jó magyaros lett:)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Itt olyan utcák vannak, hogy betonlapok vannak lerakva, autó is csak 1-esben megy fel. Elõfordult párszor, hogy kilométereken át kapaszkodtam a fékbe, szaga is volt, a tárcsáimon is látszik, hogy használva van, de nem volt ilyen jellegû gondom soha. Egyébként hosszú lejtõn felváltva kell fékezni az elsõvel-hátsóval, nem folyamatosan húzni. Tárcsát szerintem nem jó egyengetni, csak ha ütéstõl görbül el (vagy újkorában, ha ferde). Ha a felmelegedés, hûlés miatt megy bele a 8-as, a meredek lejtõ végén néhány közepes erõsségû hosszabb fékezéssel ki is megy, legalábbis nálam.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
A Shimano XT/XTR, ha 2000 szintet egyben lejössz hajtûkanyarokkal teletûzdelt brutál meredek úton, amellett, hogy a hõterheléstõl elvetemedik az új kompozit tárcsa, a fékpofa forgácsolódásából való fémpor koppra tömíti a dugattyúkat, olyannyira, hogy a nap végén nem úszod meg dugattyútisztítás és tárcsaegyengetés nélkül. És képzeld, sorban állnak ez emberek a nagy S szervizkamion elõtt ezzel a problémával, s jé, azt mondták a bácsik, hogy "known issue". Mostanában ez a versenyterhelés a komolyabb versenyeken. Túrázás során nekem sincs soha semmi bajom vele.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Amúgy még én sem hallottam errõl, amíg nem írtátok. Ha már nagyon koszos, lemosom az egész bringát, kivisz minden koszt. :)