Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18554 hozzászólás a témában

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
hope tech m4 elol tech x2 hatul. nem kell hozzanyulni, mukodik. kiveszem a kereket, visszarakom es meg mindig nem cincog. es fog a fek. de furcsa dolog nekem a shimano xt is ilyen volt. meg elotte az lx is.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
Gondolom nálad minden hibátlanul mûködik, és nem kell soha hozzányúlni a bringádhoz!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
en egy ecsettel szoktam "kiporolni" felulrol, ez gyorsan megvan. ha meg nagyon szutykos, akkor szetszedem, aztan kitisztitom. amugy kenoanyagot en sem hasznalnek (belulrol az olaj ken), max a alkohollal megtisztitiom a dugattyuk kiallo szelet. neha nem art figyelni, hogy kopnak a pofak, es esetleg alaphelyzetbe hozni a dugattyukat. de meg sose volt igy gondom.

iden amilyen szaraz az ido, sokkal tobb gondot okoz a sok por, mint a sar tavaly. tobbet tisztitom a bringat, mint elotte.

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás

meg takaritsatok a kulloanyak szelerol az oxidaciot is fogpiszkaloval.

Milyen fék az, aminél nincs szükség soha a dugattyúk letakarítására és átkenésére? Oszd meg velünk. Szívesen váltok.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.094 hozzászólás
lol :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
meg takaritsatok a kulloanyak szelerol az oxidaciot is fogpiszkaloval.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
Nem vastagon zsírral kell bekenni!
Fültisztítót bemártani kis h.mû olajba és a dugattyú peremén körbekenni!
Eddig nálam csak használt!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

És szerinted a por, a kosz, nem idegen anyag? Csak mert mind szépen megülhet a tömítéseken.

De csak minél jobban van kenve, annál jobban rátapad. Arra gondoltam mint "idegen anyag", hogy a fékfolyadékkal nem jó ha más keveredik és bekerül a rendszerbe (igaz, nagyon kis mennyiség, de akkor már másnak is árthat), illetve a dugattyút is kikezdheti, ha olyan. Ha nekem lenne ilyen gondom biztos, hogy elõször vízzel tisztítanám, ha nem segít, fékfolyadékkal átitatott roggyal vagy fülpiszkálóval.

Szerk.: Ha a fékfolyadék ásványi olaj alapú és hasonló olaj kerül rá (mûszerolaj ?), gondolom nem lesz nagy kár belõle, de az eredeti a biztos, szerintem. :)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

idegen anyag szerintem nem szerencsés

És szerinted a por, a kosz, nem idegen anyag? Csak mert mind szépen megülhet a tömítéseken.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Azért néha nem árt valami híg olajos ronggyal áttörölgetni, a beégett fékpor csúnyán megakaszthatja.

Nekem még nem volt rá szükség, de inkább valami semlegessel törölném, ami leviszi a szennyezõdést és utána elpárolog, tiszta vízzel, utána levegõvel kifújnám, kiszárítanám, akkor nem viszi be a rendszerbe. Vagy ugyanolyan fékfolyadékkal, ami benne van, idegen anyag szerintem nem szerencsés.

Autónál volt olyan gondom, dobféknél, hogy bármit csináltam egy idõ után ráfogott a fék, többször lettek dugattyúk, fõfékhenger, fékcsövek cserélve és nem javult. Szerintem eleve gagyi minõségû volt a fékhenger, hiába szedtem szét kitisztítani, egy idõ után ez lett. A dugattyúk nem álltak vissza a helyükre. Próbáltam kenni, de nem javult, többet ártottam vele, csak beszedte a fékport mégjobban.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

Hogy érted a dugattyúk kenését? Keni azt a fékfolyadék. Kenés esetén maximum ugyanazzal a fékfolyadékkal, ami benne van, de mi értelme? Idegen anyag többet árt neki (gépzsír pl. marja a gumit) plusz utána beleragad a por és az teszi tönkre.

Azért néha nem árt valami híg olajos ronggyal áttörölgetni, a beégett fékpor csúnyán megakaszthatja.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Igaz hogy az Avidok pontatlanok és sûrûn beleérnek a tárcsába! Viszont egy (szakszerû) légtelenítés sokat segít rajta! És persze elengedhetetlen a folyamatos tisztítás és a dugattyúk kenése! És ez az összes olajos fékre igaz!

Hogy érted a dugattyúk kenését? Keni azt a fékfolyadék. Kenés esetén maximum ugyanazzal a fékfolyadékkal, ami benne van, de mi értelme? Idegen anyag többet árt neki (gépzsír pl. marja a gumit) plusz utána beleragad a por és az teszi tönkre.

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Hope-okkal mi a gond?

Az áruk :)

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
Igaz hogy az Avidok pontatlanok és sûrûn beleérnek a tárcsába! Viszont egy (szakszerû) légtelenítés sokat segít rajta! És persze elengedhetetlen a folyamatos tisztítás és a dugattyúk kenése! És ez az összes olajos fékre igaz!

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

rengeteg féket szereltem már, fékbõl, hajtómûbõl csakis shimano

majd csinálok képet a tükörpolir shimano dugattyúról illetve a matt, elnagyolt avidról...

Hope-okkal mi a gond?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Nekem a PM állandóan elmászott a fékezésektõl. Ha meg túltépem, a villában lévõ menetet kockáztatom. Én most elõl PM, hátul IS rendszerrel megyek, s a hátsó IS-el soha nincs ilyen jellegû problémám. Beállítani EGYSZER macerás volt - ja és meg kell tanulni a kereket ugyanoda visszarakni. Számomra szürreális, hogy a PM féket használók többsége erre képtelen, s mindig inkább a féknyerget állítja a ferdén berakott kerék után. Mostanában menetrögzítõvel teszem fel a PM rendszert is, s emiatt a lehetõ legminimálisabbra csökkentem a kicsavarás-beállítások számát.

Furcsa, hogy nálad fékezéstõl is elmegy. Nálam ilyen nem volt, ha már be van állítva ok. Én nagyon meghúzom, talán valamivel jobban mint a megengedett nyomaték, de abszolút érzéssel, nem tépem meg (a csavarokon is szép a menet). Az elején én is a féknyerget állítottam, de nem a kerék ferdesége miatt, ha nem úgy áll a kónusz már nem jó. Eleve a menetes végû tengelynek ott marad a nyoma a villában, elég ha ez nem ül vissza a helyére, elég könnyû nem úgy visszatenni a kereket. Újabban bejelölöm filctollal a kónusz pozícióját és addig tekerem a kónuszt (akár milliméterenként), amíg jó lesz. A gyorszárat pedig rátéptem (rossz szokás, de azóta nem mozdul el a kerék egy durva lejtõzéstõl). Hátul nálam átütõtengely van, közelebb vannak a fékpofák mint elöl és mégis hajszál pontosan visszül a kerék ugyanoda. Sajnos nálam muszáj féket állítani, mert a két kerekemen a féktárcsa nem ugyanoda esik (az egyiken terepgumi van tejjel, a másikon slick, ezért gumicsere lenne sokkal macerásabb - tej pazarlás).

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Nekem a PM állandóan elmászott a fékezésektõl. Ha meg túltépem, a villában lévõ menetet kockáztatom. Én most elõl PM, hátul IS rendszerrel megyek, s a hátsó IS-el soha nincs ilyen jellegû problémám. Beállítani EGYSZER macerás volt - ja és meg kell tanulni a kereket ugyanoda visszarakni. Számomra szürreális, hogy a PM féket használók többsége erre képtelen, s mindig inkább a féknyerget állítja a ferdén berakott kerék után. Mostanában menetrögzítõvel teszem fel a PM rendszert is, s emiatt a lehetõ legminimálisabbra csökkentem a kicsavarás-beállítások számát.

Hát azt megnézném. Nekem ez még sohasem jött össze, mindig szemre és sokadik próbálkozás után lett csak jó. :) Ez csak elméletben mûködik, no meg a youtube videókon.

nyomatekkulccsal huzod meg? nekem villanal volt hasonlo gondom, de az eloirt nyomatekkal utana sose maszott el.

gellert12

gellert12

vendég

• fórumtag
  • 127 hozzászólás

Az én formulám nem cicereg. De dolgoztam is vele rendesen, hogy ilyen legyen.

Az én formulám se cincog,nem volt nagy cucc nekem beállítani.

És köszönöm a fékolajas véleményeket.
Neha osszeszavakat a keverem

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

Ehez képest az XT-n a két csavart meglazít, kerék megpörget, ráfékez, behúzva tart, csavart meghúz! Oszt jónapot...

Hát azt megnézném. Nekem ez még sohasem jött össze, mindig szemre és sokadik próbálkozás után lett csak jó. :) Ez csak elméletben mûködik, no meg a youtube videókon.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
A menetet nem kímélni kell hanem heilcoilal felfúrni
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!