Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18540 hozzászólás a témában

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

rengeteg féket szereltem már, fékbõl, hajtómûbõl csakis shimano

majd csinálok képet a tükörpolir shimano dugattyúról illetve a matt, elnagyolt avidról...

Hope-okkal mi a gond?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Nekem a PM állandóan elmászott a fékezésektõl. Ha meg túltépem, a villában lévõ menetet kockáztatom. Én most elõl PM, hátul IS rendszerrel megyek, s a hátsó IS-el soha nincs ilyen jellegû problémám. Beállítani EGYSZER macerás volt - ja és meg kell tanulni a kereket ugyanoda visszarakni. Számomra szürreális, hogy a PM féket használók többsége erre képtelen, s mindig inkább a féknyerget állítja a ferdén berakott kerék után. Mostanában menetrögzítõvel teszem fel a PM rendszert is, s emiatt a lehetõ legminimálisabbra csökkentem a kicsavarás-beállítások számát.

Furcsa, hogy nálad fékezéstõl is elmegy. Nálam ilyen nem volt, ha már be van állítva ok. Én nagyon meghúzom, talán valamivel jobban mint a megengedett nyomaték, de abszolút érzéssel, nem tépem meg (a csavarokon is szép a menet). Az elején én is a féknyerget állítottam, de nem a kerék ferdesége miatt, ha nem úgy áll a kónusz már nem jó. Eleve a menetes végû tengelynek ott marad a nyoma a villában, elég ha ez nem ül vissza a helyére, elég könnyû nem úgy visszatenni a kereket. Újabban bejelölöm filctollal a kónusz pozícióját és addig tekerem a kónuszt (akár milliméterenként), amíg jó lesz. A gyorszárat pedig rátéptem (rossz szokás, de azóta nem mozdul el a kerék egy durva lejtõzéstõl). Hátul nálam átütõtengely van, közelebb vannak a fékpofák mint elöl és mégis hajszál pontosan visszül a kerék ugyanoda. Sajnos nálam muszáj féket állítani, mert a két kerekemen a féktárcsa nem ugyanoda esik (az egyiken terepgumi van tejjel, a másikon slick, ezért gumicsere lenne sokkal macerásabb - tej pazarlás).

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Nekem a PM állandóan elmászott a fékezésektõl. Ha meg túltépem, a villában lévõ menetet kockáztatom. Én most elõl PM, hátul IS rendszerrel megyek, s a hátsó IS-el soha nincs ilyen jellegû problémám. Beállítani EGYSZER macerás volt - ja és meg kell tanulni a kereket ugyanoda visszarakni. Számomra szürreális, hogy a PM féket használók többsége erre képtelen, s mindig inkább a féknyerget állítja a ferdén berakott kerék után. Mostanában menetrögzítõvel teszem fel a PM rendszert is, s emiatt a lehetõ legminimálisabbra csökkentem a kicsavarás-beállítások számát.

Hát azt megnézném. Nekem ez még sohasem jött össze, mindig szemre és sokadik próbálkozás után lett csak jó. :) Ez csak elméletben mûködik, no meg a youtube videókon.

nyomatekkulccsal huzod meg? nekem villanal volt hasonlo gondom, de az eloirt nyomatekkal utana sose maszott el.

gellert12

gellert12

vendég

• fórumtag
  • 127 hozzászólás

Az én formulám nem cicereg. De dolgoztam is vele rendesen, hogy ilyen legyen.

Az én formulám se cincog,nem volt nagy cucc nekem beállítani.

És köszönöm a fékolajas véleményeket.
Neha osszeszavakat a keverem

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

Ehez képest az XT-n a két csavart meglazít, kerék megpörget, ráfékez, behúzva tart, csavart meghúz! Oszt jónapot...

Hát azt megnézném. Nekem ez még sohasem jött össze, mindig szemre és sokadik próbálkozás után lett csak jó. :) Ez csak elméletben mûködik, no meg a youtube videókon.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
A menetet nem kímélni kell hanem heilcoilal felfúrni
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Nem én vagyok a béna. Szerintem ferde a PM menet a villámban, mert a féknyereg alátét alatti része sem körkörösen fényesedett ki, hanem féloldalasan. Újkorában ezt is 5 perc volt beállítani. Próbáltam azt is, hogy behúzott fékkel szorítom le a csavarokat, arra is eltolta a féknyerget (olyannyira, hogy az egyik oldalon totál beleért a tárcsa a fékpofába). És tényleg, hímestojás módjára bántam a csavarokkal, fél mm-enként tekertem felváltva, mindent megpróbáltam, de ellentartani sem tudtam, akkor is elnyomta féknyerget annyival, hogy pont ne legyen jó. Már megoldottam, nem azért írom, csak hogy nálam ez volt. Többek között ezért és a villa PM menetének a kímélése érdekében szeretnék olyan pm-pm adaptert, amelynél a villába külön csavarok mennek (a képrõl úgy látom ez olyan), remélem az megoldja.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás

Ehez képest az XT-n a két csavart meglazít, kerék megpörget, ráfékez, behúzva tart, csavart meghúz! Oszt jónapot...:P

ennél is, szóval nem is értem ezt a sok gondot. :D még csak meg sem kellett pörgetni a kereket.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

A zsír újat haver bringáján nekem is (csiszatolós fékekkel adták neki át). Az elsõvel viszont nem akarom írni mennyit szívtam, már ki akartam hajítani. Bármilyen finoman tekertem, hiába tartottam ellen, elmászott a féknyereg a csavarok alól. Próbálkoztam többszöri teljes zsírtalanítással (csavar, féknyereg érintkezõ felülete), nem segített. A csavarok úgy néznek ki, hogy van rajtuk egy alátét, aminek a féknyereggel illeszkedõ része direkt sorjás (hogy ne másszon el alóla a féknyereg), a feje felé nézõ része sima, csúszós. A féknyereg az alátét alatt levõ részen nem egyenletesen fényesedett ki (ferde a villámban a PM menet?) és az alátét peremének a nyoma egy félkörívben enyhén bemaródott), ezt nagyon finoman megcsiszoltam 150-es papírral. Egy csepp olajat tettem a csavar fejére belülrõl, hogy az csússzon az alátéten. Így is mászott, de meg tudtam szorítani ellentartással, hogy úgymaradt. Elõtte soha nem volt ilyen gondom, nem tudom mi lesz ha legközelebb állítani kell.

Ehez képest az XT-n a két csavart meglazít, kerék megpörget, ráfékez, behúzva tart, csavart meghúz! Oszt jónapot...:P

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

stroker trailt 5mp beállítani.

A zsír újat haver bringáján nekem is (csiszatolós fékekkel adták neki át). Az elsõvel viszont nem akarom írni mennyit szívtam, már ki akartam hajítani. Bármilyen finoman tekertem, hiába tartottam ellen, elmászott a féknyereg a csavarok alól. Próbálkoztam többszöri teljes zsírtalanítással (csavar, féknyereg érintkezõ felülete), nem segített. A csavarok úgy néznek ki, hogy van rajtuk egy alátét, aminek a féknyereggel illeszkedõ része direkt sorjás (hogy ne másszon el alóla a féknyereg), a feje felé nézõ része sima, csúszós. A féknyereg az alátét alatt levõ részen nem egyenletesen fényesedett ki (ferde a villámban a PM menet?) és az alátét peremének a nyoma egy félkörívben enyhén bemaródott), ezt nagyon finoman megcsiszoltam 150-es papírral. Egy csepp olajat tettem a csavar fejére belülrõl, hogy az csússzon az alátéten. Így is mászott, de meg tudtam szorítani ellentartással, hogy úgymaradt. Elõtte soha nem volt ilyen gondom, nem tudom mi lesz ha legközelebb állítani kell.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Az én formulám nem cicereg. De dolgoztam is vele rendesen, hogy ilyen legyen.

A sebesség mindent megold.

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Hajtómûbõl a csak Shimano-val egyetértek. Fék szinten elégedett vagyok a Hope-pal :) 5 évig volt Deore hidraulikus fékem, meg voltam vele elégedve, fél évig Stroker Trail, azzal sem volt gondom. Eddig a 3 közül fékerõben a Hope a legjobb, pedig ez a legkönnyebb a 3 közül.

Csatlakozom!!
Szerintem verhetetlen a HOPE....
Nekem sajnos IS felfogatású van ezért macerás a beállítása, viszont a kidolgozása, tömege, dizájn fékereje és a szervizelhetõsége ezt velem feledteti
Elöl M4, hátul meg (még) Mini Mono

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Hajtómûbõl a csak Shimano-val egyetértek. Fék szinten elégedett vagyok a Hope-pal :) 5 évig volt Deore hidraulikus fékem, meg voltam vele elégedve, fél évig Stroker Trail, azzal sem volt gondom. Eddig a 3 közül fékerõben a Hope a legjobb, pedig ez a legkönnyebb a 3 közül.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
stroker trailt 5mp beállítani.

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás
Csatlakoznék az elõttem szólókhoz. Volt már dolgom Aviddal, Formulával, Shimanoval. Eddigi tapasztalataim szerint fékben a Shimano messze a legjobb. Könnyû beállítás, - szervizelés, pontos és nagyon minimális a karbantartásigénye. A családban csak SLX van, rosszat nem tudok róla mondani. A"nem úgy van visszarakva a kerék" probléma nálam is megvan, de ez egyáltalán nem a fék hibája.

formulara lennek meg kivancsi az adagolhatosaga miatt, de ott allitolag kiemelten problemas a cicergo tarcsa.

Inkább ne legyél. Borzalmas. Szinte lehetetlen beállítani úgy, hogy ne ciceregjen. Ha szemmel észre nem vehetõ nyolcas van a tárcsában, az akkor is cicereg. Bármilyen pozitív tulajdonsága van a Formulának, ez mindet feledteti. :)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Örülök, hogy nektek beválik a Shimano, nem fikázni akartam, csak nekem rossz tapasztalataim vannak vele általában (nem fék). Miben jobb az XT mint a Stroker Trail? Adagolhatóságban, fékerõben, hõelvezetésben jobb? Alacsony hõmérsékleten nem ereszt fékfolyadékot?

Abszolút megértem a gondjaitokat, Stroker Trailt nagy szívás beállítani (fõleg, amikor harmincadszorra is kimászik a féknyereg a csavarok alól), ha nem úgy van visszarakva a kerék, már csiszatol. Én inkább pont ugyanúgy rakom vissza a kereket, 99%-ban sikerül, ha mégsem, utána állítok, ezt nem mindenki szereti csinálni, megértem.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
rengeteg féket szereltem már, fékbõl, hajtómûbõl csakis shimano

majd csinálok képet a tükörpolir shimano dugattyúról illetve a matt, elnagyolt avidról...

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás
Nekem 2006 óta van egy 760-as XT 20.000 km magasságában van benne 95 kg verseny felhasználás, kiveszem a kereket, beteszem a kereket és megy mindenféle különösebb állítgatás nélkül, és nem megy az agyamra a csiszatolásával. A barátnõm bicaján Juicy 5-ös van, hogy én azt mennyire utálom állandóan állítgatni kell és akkor is súrol, ha a kereket kiveszem utána tuti féket kell állítanom mert valami rejtélyes módon visszatéve mindig fog. Én olyan felhasználó vagyok aki tekerni szeret, nem a féket buzerálni...;)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Ez így van, valószínûleg nem számottevõen gyorsabb. Az sokkal többet jelent, hogy a fékkaron tartom a kezem + fékkészültségben annyira behúzom a kart, hogy éppen ne érjék el a fékpofák a tárcsát (ez esetben a fékpofa távolság is mindegy). Semmilyen, soha nem tetszett, és bár jóra értékelik, ez sem gyõz meg. Olyan felhasználónak, aki nem szeret sok idõt tölteni a beállítással, kimondottan elõnyös is lehet. Nekem nem tetszik, ennyi. :)

hat tenyleg nem vagyunk egyformak... en ezt az uj belepo szintu shimanot is jobban szeretem, mint az elixirt (mongy ez epp nem servos). a magura louise volt hasonloan jo. a tobbi gyarto beleposzintu fekje (avid, magura, hayes, amim volt) szerintem fenyevekre van tole (mongy csak 2007-2008asakat ismerem onnan). ezert nem ertem a "shimano nem kell es kesz" hozzaallasokat.

formulara lennek meg kivancsi az adagolhatosaga miatt, de ott allitolag kiemelten problemas a cicergo tarcsa.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Hát nekem volt avidom, hayes stroker trail-em, többet nem lesz egyik sem :)
Most xt van, elõtte saint volt. Ezek nagyon jók.

És a közel lévõ pofa inkább hátrány mint elõny.