Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18540 hozzászólás a témában

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
xt nem fog rezonalni... nekem az elixir is zorgott.

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 hozzászólás
A kicsit több, mint egy hónapos bringámon Avid Juicy 3 fék van. Eleinte iszonyúan visítozott, és hátul úgy rezonált, hogy komolyan attól féltem, eltörik alattam a váz. Az elsõ fék pedig finoman búgott-remegett az erõsebb fékezéseknél. Ezen túl elöl-hátul egy picit mindig hozzáért a fékbetét a tárcsához.

Aztán kicserélték a fékbetétet fémesrõl „resin” (gyanta?) alapúra, most már nincs ez a szörnyû hang és rezonancia, de az elsõ fék-villa az erõsebb fékezéseknél továbbra is finoman búg-remeg, továbbra is mindig súrlódik a fék, illetve egy-egy hoszabb fékezés után ez a súrlódás jól hallhatóan felerõsödik, aztán – gondolom miután kihül a cucc - visszamegy az épphogy hallható alap szintre.

A tárcsában nincs látható nyolcas, és a fék állítgatásával már kísérleteztem. Tekintve, hogy a dolog már nullkm-es kortól fenáll, és elöl-hátul egyforma, nem hiszem, hogy az lenne a baj, hogy nem megy vissza dugattyú. Azt hiszem az lehet a baj, hogy eleve nagyon-nagyon közel van a betét a tárcsához, nekem ez konstrukciós problémának tûnik. (De ez az elsõ tárcsafékem, igazából még egyáltalán nem értek a témához.)

Ha szabadon megpörgetem a kerekeket, akkor kb. fele-harmada annyi idõ alatt állnak le, mint egy olyan kerék, amin nincs semmi súrlódás. (Azt még nem próbáltam ki, hogy a hosszú fékezés utáni hallhatóan megerõsödött súrlódásnál mennyire fékez.) Nem tudom megítélni, ez a súrlódás mennyit számít mondjuk egy versenyen, de idegesít, és nem tudom elfelejteni, mert idõnként menet közben is meghallom.

Amúgy elöl 180-as, hátul 160-as tácsa van, a teló egy Reba SL, a Deore agyak (már) nem kotyognak (gyárilag kotyogtak, a kónusz ellenanyája egyáltalán nem volt meghúzva, kézzel le tudtam tekerni - ciki), a gyorsszárakat erõsen meghúztam, a fejcsapágy sem kotyog.

Van valakinek tippje, hogy a búgást-remegést és súrlódást hogyan lehet megszüntetni? Ez a féken múlik, vagy valami máson, amire még nem gondoltam?

Esetleg ettõl a féktõl nem számíthatok jobbra? Kaptam egy ajánlatot a boltban, ahol vettem a gépet, hogy ezt a féket beszámítva 30-ért lecserélik az egészet egy (új, bár gondolom tavalyi modell) XT-re. Érdemes lehet abba beleugrani? (Az a baj, hogy a bringával is túlléptem az eredeti költségvetést, nem hiányzik a további 30-as kiadás.) Illetve hogy fog menni az XT fék az Avid tárcsákkal? Egyáltalán, egyforma vastagok a különbözõ gyártmányú tárcsák?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Üdv!

Nem ismerem azt a féket, de gyanítom ha a hátsónál beesik a fékkar, és nem fog, akkor valami nem stimmel. Az elsõnél még ok, hogy gyenge, de a hátsónál könnyen satuzható illene hogy legyen. Ha még garos, próbáld meg úgy intézni. Hayes Stroker Trail-ben szerintem nem csalódnál.

Akkor a tárcsáim még nem kopottak :)
Dj 2 '04es villához melyik adapter való 180as tárcsa mérethez? Már rég foglalkoztam ilyenekkel.

A fékkel azonos gyártmányt preferálom, azzal nincs gond, de szabványos és elvileg mindegyik jó kell, hogy legyen.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Üdv!

Októberben vásárolt Kona Dawg gyári féke egy Shimano M575, én sose voltam a fékerejével megelégedve, eleinte vártam rá h majd bekopik stb, de egyre rosszabb lett, mostmár a hátsó egyáltláan nem fog, légtelenítés után másnapra semmi, beesik a fékkar! Elsõbe KoolStop betétet tettünk, jobb lett mint volt, de még így is gyengének találom azt is. A héten megy vissza gariba az egész szett, de ha ki is cserélik vmi komolyabbat tennék vissza a gépre inkább! 95kg körül vagyok, szeretek földutazni, de ha úgy alakul akkor komolyabb lejtõkön is megkínálom.
ár érték arányban valami jó és szép féket keresek! Avid Elixir5 re gondoltam, illetve Hayes Stroker Trail esetleg!
Elixirt 50 körül lehet kapni akcióban, ez alatt az összeg alá jó lenne beférni.

Köszönöm a segítséget

Szerintem amire neked kell arra tökéletes a mostani ha jobbat akarsz M666 SLX Brutál:)
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Mohojojo13

Mohojojo13

vendég

• fórumtag
  • 10 hozzászólás
Üdv!

Októberben vásárolt Kona Dawg gyári féke egy Shimano M575, én sose voltam a fékerejével megelégedve, eleinte vártam rá h majd bekopik stb, de egyre rosszabb lett, mostmár a hátsó egyáltláan nem fog, légtelenítés után másnapra semmi, beesik a fékkar! Elsõbe KoolStop betétet tettünk, jobb lett mint volt, de még így is gyengének találom azt is. A héten megy vissza gariba az egész szett, de ha ki is cserélik vmi komolyabbat tennék vissza a gépre inkább! 95kg körül vagyok, szeretek földutazni, de ha úgy alakul akkor komolyabb lejtõkön is megkínálom.
ár érték arányban valami jó és szép féket keresek! Avid Elixir5 re gondoltam, illetve Hayes Stroker Trail esetleg!
Elixirt 50 körül lehet kapni akcióban, ez alatt az összeg alá jó lenne beférni.

Köszönöm a segítséget

Dr V

Dr V

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Akkor a tárcsáim még nem kopottak :)
Dj 2 '04es villához melyik adapter való 180as tárcsa mérethez? Már rég foglalkoztam ilyenekkel.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Üdv!

Hayes mx2 komplett hátsó + elsõ tárcsa hayes sole nyereggel (160as tárcsák). Elkoptak a betétek és a tárcsák is kissé kopottak. Mennyi a min tárcsa vastagság? Milyen betétet érdemes venni az ebike kínálatából? Néha nagyobb leejtõn kissé túlmelegedett az elsõ tárcsa... másik betét ezen segíthet vagy inkább egy 180as tárcsa?

Hányadik pár betét van a féknyeregben? Egy pár betét lekopása után valószínûtlen, hogy tárcsát kelljen cserélni. Nálam a Hayes V7 tárcsára rá van írva a minimális vastagság (1.52mm). A tárcsa túlmelegedésén a betét nem fog segíteni, bár lehet beletenni szinteres betétet, ami nehezebben melegszik túl, talán még több hõt is átvesz a tárcsától és melegedésre elvileg jobban fog (most volt róla szó a betétes topikban). Ha a villa megengedi a 180-as tárcsaméretet, én kicserélném, de ahhoz másik adapter is kell.

Dr V

Dr V

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Üdv!

Hayes mx2 komplett hátsó + elsõ tárcsa hayes sole nyereggel (160as tárcsák). Elkoptak a betétek és a tárcsák is kissé kopottak. Mennyi a min tárcsa vastagság? Milyen betétet érdemes venni az ebike kínálatából? Néha nagyobb leejtõn kissé túlmelegedett az elsõ tárcsa... másik betét ezen segíthet vagy inkább egy 180as tárcsa?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Ugyehogy ugye ;)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Felraktam az új M666 SLX féket az eddigi legjobb fékem (ha hosszabb volna a fékkar garantáltan állandóan fejre állnának) eddig volt az eggyel régebbi SLX, XT, XTR.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Kimaradt a stift, egyszer már nálam is elõfordult.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
nem tett bele biztositoszeget (csavart)?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Marha jól sikerült az utolsó szervizem. Megyek az úton erre hallom valami csörög. nem tetszett, de mondom jólvan. Erre megyek tovább és egyszercsak valami kiesett elöl a gépbõl. Megállok, visszamegyek, erre a fékpofa kifigyelt a fékembõl. Ügyes szaki nem?

Nagy felelõtlenség. Ha lejtõn esik ki, akkor már meg is van a baj. Ezért örülök, hogy az enyémhez nem nyúl senki rajtam kívül.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Marha jól sikerült az utolsó szervizem. Megyek az úton erre hallom valami csörög. nem tetszett, de mondom jólvan. Erre megyek tovább és egyszercsak valami kiesett elöl a gépbõl. Megállok, visszamegyek, erre a fékpofa kifigyelt a fékembõl. Ügyes szaki nem?

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

grabowski

grabowski

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
sziasztok! A hátsó fékem egy mechanikus tektro novella és szinte nem fog semmit, hogy kell beálitani, az egészet újra kéne álitanom de egyáltalán hOgy kezdjek neki és hogy csinálljam?

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Bevallom trehány tulajdonos vagyok, a hajtáson kívül nem pucolok általában semmit. A Hope-nak így sincs semmi baja, lassan másfél éve.

Ja akkor 760-as XT, 2006 óta csak fékbetétek cserélgetve, 20.000 km feletti futásteljesítmény 95+ kilóval!:)

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Bevallom trehány tulajdonos vagyok, a hajtáson kívül nem pucolok általában semmit. A Hope-nak így sincs semmi baja, lassan másfél éve.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Manapság mi a leginkább dzsuva és sárálló fék a piacon? Nem a fékbetét tartósságára gondolok, hanem hogy melyik dugattyúi-tömítései a legtartósabbak. Maratonozásra - ultratúrákra keresek valamit. Hope-ról vélemények? Mondjuk Race vagy Tech X2? (elvileg csak a fékkarban különböznek, a féknyereg elvileg ugyanaz, tárcsán meg nem grammozok, elõl 180 - hátul 160)

Én csak ajánlani tudom a Hope fékeket
Én régi verziókat használok: elöl M4, hátul meg Mini Mono. Semmi baja sincsen, igaz cseréltem benne teljes tömítést és vmi 7000 ft alatt megusztam.
Jó a szervizhátér, jó fékerõ, könnyû, csak ajánlani tudom.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Szerintem olyat keress amiben cserélhetõ (gyárilag is).

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás
Manapság mi a leginkább dzsuva és sárálló fék a piacon? Nem a fékbetét tartósságára gondolok, hanem hogy melyik dugattyúi-tömítései a legtartósabbak. Maratonozásra - ultratúrákra keresek valamit. Hope-ról vélemények? Mondjuk Race vagy Tech X2? (elvileg csak a fékkarban különböznek, a féknyereg elvileg ugyanaz, tárcsán meg nem grammozok, elõl 180 - hátul 160)