Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18540 hozzászólás a témában

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Abból létezik 6csavaros? :)

ez hatcsavaros. a centerlockosnak nem ez a tipusa :)

ltsoma

ltsoma

vendég

• fórumtag
  • 85 hozzászólás
Igen, nekem is az van.Sokkal olcsóbb, mint a többi gyártó hasonló tárcsái.

Barador

Barador

vendég

• fórumtag
  • 170 hozzászólás

Szia!
Részemrõl alubakos XT-t (sm-rt76) ajánlanék...

Abból létezik 6csavaros? :)

ltsoma

ltsoma

vendég

• fórumtag
  • 85 hozzászólás
Szia!
Shimanonak vannak olcsó tárcsái néhány ezer Ft-ért, amiket nem lehet fémessel használni, gondolom puhább anyagból van és a fémes betét megenné. A drágább tárcsákat nyugodtan lehet használni fémessel. Részemrõl alubakos XT-t (sm-rt76) ajánlanék, grimeca-t semmiképpen se vegyél, elég vacak.
Különbség a 2 betét között: fémes keményebb, ezért lassabban kopik, jobban bírja a hõt és vizesen is jól fog, viszont hidegen az elsõ fél másodpercben kisebb lehet a fékerõ. gyantás betétre ennek az ellenkezõje igaz. Nekem most elöl fémes, hátul gyantás BBB betétek vannak, következõ cserénél valószínûleg hátra is fémes kerül majd. Elõtte gyári félfémes volt, annál szerintem jobb ez a kombináció.

Barador

Barador

vendég

• fórumtag
  • 170 hozzászólás
Bling-faktor? mármint látványos? Ez csak részletkérdés, számomra azért inkább a funkcionalitás a fõ.
És a tárcsa-betét párosításnál kell figyelni, hogy fémes vagy nem fémes betéthez milyen tárcsa való? Mi egyébként a különbség a két féle betét között?

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás

a legtobb konnyebb es dragabb is, amugy annyi az elonye, hogy merevebb, meg talan az alu miatt gyorsabban vezeti el a hot. ...

Szerintem nem, mert ahol az alu és az acél össze van illesztve, ott gyengébb a hõvezetés (illesztési hézagok miatt pl.). Olvastam valahol, hogy ezeknek a tárcsáknak pont magasabb a hõmérséklete emiatt, de legalább az agy védve van az extrém hõterheléstõl, ami jó a csapágyaknak. Persze ez lehet hogy nem így van, de egyébként is tökmindegy, amíg nem DH világkupákon használod a géped. :)

@Barador: Hope tárcsák nem rosszak állítólag, bling-faktoruk pedig az egyik legjobb :)
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
a legtobb konnyebb es dragabb is, amugy annyi az elonye, hogy merevebb, meg talan az alu miatt gyorsabban vezeti el a hot. a shimano nagyon jo, jo arban, de nem igazan konnyebb, mint egy hasonszoru nem alubakos. van alumagos verzioja is, de vmelyik tesztmagnak sikerult megsutni, gyanitom normal hasznalatnal biztos az sem rosszabb, max konnyebb lesz.

Barador

Barador

vendég

• fórumtag
  • 170 hozzászólás
Hali!
Tavaly ilyen tájban Bringavarázséknál transzplantáltunk egy használt Símonyó m555-ös féket a bringámra. Mostanra jutottam el oda, hogy a betétek meglehetõsen elvékonyodtak, és a tárcsákon is érezhetõ a vastagságbeli differencia.
Eddig 160/160 tárcsák csücsültek rajta, de az idei maratonos/edzéses tapasztalatok alapján elõre felpakolnék egy 180-as pizzát is. (revelation csak elbír vele)
Itt jön az elsõ kérdés:
Bármilyen IS/IS 160->180 adapter jó lehet hozzá? (a fék is, a teló is IS-es)
Valamint a tárcsákon gondolkodom még, ugyanis praktikusnak éreznék elõre egy olyan tárcsát amin a fékezõ felület és a 6csavaros rögzítõ rész között "3D-s" alu elemek vannak, hogy ne hajolgasson minden "oldalszellõtõl" a tárcsa. Ennek van egyéb elõnye is? (azon kívül hogy szerintem piszok jól is néz ki :D ) Drágább? (remélem nem nagyon) Tudtok esetleg valami ilyet ajánlani ami megbízható?
Tárcsa/fékbetét összhangot nézni kell? Vagy bármilyen tárcsához lehet fémes meg nem fémes betétet használni?

Mint látjátok még nem vagyok otthon hidrós fékekben -ez lesz az elsõ hozzábuherálás mióta fel lett téve- ezért jó volna ha 1-2 okosságot megosztanátok velem, amire nem árt odafigyelnem! =)
Elõre is köszi!

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Ez szép. És teljesen közérthetõ...

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Nem értem mit kell ezt ennyire bonyolítani. A féknyergen nem kell állítani. Addig tekeri a kónuszt, amíg a tárcsa középen nem fut. Sõt jobbat mondok: levettem a villám olajcsere miatt, visszaraktam a féknyerget és meghúztam a csavart, a féktárcsa nagyjából középen volt. Majd kiderült, hogy mégsem. Tekertem a kónuszon párat, és jó lett.

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás
Vagy lehet hogy van, csak türelme nem volt mert szar napja volt?

A keréknél, csak a kerékpár nagyobb találmány  B)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
nincs benne tapasztalata? a bringan nincsenek olyan hudekomplikalt dolgok, inkabb azon mulik, hogy valaki foglalkozott e mar vele, vagy nem. egy ket eve meg en is csak tekertem a bringat, es minden apro dologgal szerelohoz rohangaltam, ma meg ki nem adnam a kezem kozul. a teloszervizt is magam akarom megoldani (ezt meg nem csinaltam, szinte minden mast igen), szep lassan kikupalodom itt a forumon.

ill a korai montis korszakombam, a 90es evek elejen szinten ripityomra szedtem mindent a cangan, de akkor meg nem voltak ilyen olajos cuccok, max egy szetberhelt racsni jelentette a kihivast :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Ez a hozzászólás nálam "tetszik" gombot ér:)
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Nemhogy inkább bringáznátok...
Néha nem értem, valaki adott témában iszonyat jártasságot mutat, akárcsak pár post-tal ezelõtt, aztán a másik pillanatban egy hülyegyerek szintjén mozog...miért van ez?

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
"...kint a terepen az erdõ közepén, ne adja Isten rossz látási viszonyok között" baromira nem azzal fogsz foglalkozni, hogy cincog-e a fék, hanem, hogy minél hamarabb hazaérj :)

Átütõs rendszerhez váltani kell: vázat, villát, kerékagyat. Szerelni meg egyszerû.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás

Jól sejted, a gyorszáras kerék nem pontosan ugyanoda ment vissza, ahol volt, két lehetõséged van. Az egyik, hogy a gyorszárat állítgatod, a másik, hogy újra beállítod a féknyerget.

Jelentem, megoldódott. Kicsit türelmetlen voltam és ezért nem sikerült. Mire megírtam a legutóbbi kétseggbe esett hozzászólásomat, kicsit lenyugodtam és pihentebb fejjel újra kezdtem a gyorszáras pöcsölést. Annyi volt csak, hogy mm-eket kellett csak tekergetni mire rájöttem merre lesz a legjobb (ehhez az elején nem volt türelmem és kicsit paráztam is). Már nem súrol.

Ebben csak az a ciki, ha kint a terepen az erdõ közepén, ne adja Isten rossz látási viszonyok között, türelmetlenül topogó bringatársak szemének kereszttûzében, remegõ kézzel kell ezt a mutatványt végrehajtani.

Utóbbi idõkben annyit olvasni itt a sz*rul visszarakott kerékrõl, hogy már csak emiatt is örülök az átütõs tengelynek! ;)

Utánafogok nézni ennek az átütõs témának... Szóval azzal nincsen kecmec? Szerelni milyen?

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.317 hozzászólás

Jól sejted, a gyorszáras kerék nem pontosan ugyanoda ment vissza, ahol volt, két lehetõséged van. Az egyik, hogy a gyorszárat állítgatod, a másik, hogy újra beállítod a féknyerget.

Utóbbi idõkben annyit olvasni itt a sz*rul visszarakott kerékrõl, hogy már csak emiatt is örülök az átütõs tengelynek! ;)

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.152 hozzászólás

A tárcsában szabad szemmel nem látok ütést, pedig igen jó szemem van! Mit rontottam el???

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás
Belsõ cseréje miatt lekellett szednem a hátsó kereket. Amikor visszaraktam, kicsit játszanom kellett a gyorszárral, de egyszer csak jó lett és nem súrolt. Ma megint kikellett vennem a hátsó kereket. Amikor visszaraktam, elkezdett súrolni. Hiába játszom a gyorszárral, nem szûnik meg. Az ideg megöl!!!!

Eddig mindig segített a gyorszáras játék, most miért nem?????????? Nem vertem oda a tárcsát semminek, úgy rakosgattam a kereket mint a hímes tojást. A tárcsában szabad szemmel nem látok ütést, pedig igen jó szemem van! Mit rontottam el???

BB7-esrõl van szó.

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.413 hozzászólás

a jó boltban illik ilyennek készleten lennie :D
203 tuti van bent készleten, a 180 meg fejbõl nem vágom, hogy megjött-e, de max pár nap ha nincs.

nem jó,kedvenc.nincs bent semmi,de adnak sütit :D