Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18540 hozzászólás a témában

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás

A hõvédõ pajzs nem két különbözõ kerámialapból épül fel? A külsõ gyorsan átadja a hõt a környezetének, tehát elvezeti, míg a belsõ pedig jól szigetel.

Ezzel most elmondtad a hõszigetelés lényegét. Nem kell oda semmilyen második réteg (szerintem). Én nem kívánok többet foglalkozni a témával. Ez már kicsit OFF. Amúgy sem értek az ûrsiklókhoz meg amúgy a kerámiákhoz sem. Ami volt kiváncsiságom az kielégült. Ha valakinek még van kérdése, az forduljon tõlem okosabbakhoz.

A keréknél, csak a kerékpár nagyobb találmány  B)

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.152 hozzászólás

Na elvtársak, a kerámiák alapvetõen hõszigetelõk, DE! sok féle kerámia van, és két fõ csoport megkülönböztethetünk:
az oxidos meg a fémes kerámiákat. Az oxidos (hagyományos) kerámiák hõszigetelõk, de a fémesek jó hõvezetõk.

De még ez is sarkos megfogalmazás, mert amíg a AL-kerámia (96%-os) hõvezetési tényezõje 35,3 W/m*K (tehát szigetel), addig az AL-Nitrid-kerámia hõvezetési tényezõje 230 W/m*K (szóval T vezetõ)

A hõvédõ pajzs nem két különbözõ kerámialapból épül fel? A külsõ gyorsan átadja a hõt a környezetének, tehát elvezeti, míg a belsõ pedig jól szigetel.

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás
Na elvtársak, a kerámiák alapvetõen hõszigetelõk, DE! sok féle kerámia van, és két fõ csoport megkülönböztethetünk:
az oxidos meg a fémes kerámiákat. Az oxidos (hagyományos) kerámiák hõszigetelõk, de a fémesek jó hõvezetõk.

De még ez is sarkos megfogalmazás, mert amíg a AL-kerámia (96%-os) hõvezetési tényezõje 35,3 W/m*K (tehát szigetel), addig az AL-Nitrid-kerámia hõvezetési tényezõje 230 W/m*K (szóval T vezetõ)

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Megjegyzem gyulladt ki ûrsikló....persze tudom, hogy pont egy kerámia lap sérülése miatt.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Az ûrsikló hõvédõ pajzsa nem az a tömör kerámia, mint, ami a tárcsafékben, vagy a csapágyakban van. Teljesen más a fizikai szerkezete, inkább hasonlít egy habszerû anyaghoz...nem véletlenül sérülékeny.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Az elõbb olvastam egy autós fórumban, hogy azért kerámia a betét anyaga, mert az marha jó hõvezetõ. Egyébként mikor elsõre írtam, hogy szar hõvezetõ, nekem is az ûrhajó ugrott be.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás
Aki nem hiszi itt is van:

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás
Emberek! Kicsit gondolkozzunk már! Az ûrsiklót kerámia csempékkel borítják nem? DE!
De miért? Mert annyira jó hõvezetõ??? Akkó mé' nem gyullad ki a zûrsikló???

Láttam egy kísérletet egy ilyen csempérõl. Egyik oldalát lángvágóval fehér izzásig hevítették a túloldalát meg puszta kézzel fogta a csávó! A csempe vastagsága alig pár centi volt és a hevített oldal pillanatok alatt visszahûlt szobahõmérsékletre. Ha olyan qrwa jó hõvezetõ a kerámia akkor pillanatok alatt felhevült volna nem csak az egyik oldala, hanem az egész csempe és legfeljebb csak bottal piszkálják puszta kéz helyett.

Kicsit késõ van és álmos is vagyok, de nekem ebbõl annyi jött le, hogy a kerámia hõszigetelõ nem kicsit hanem nagyon és gyorsan leadja a hõt a környezetének.

Az alumínium közismerten jó hõ (és elektromos) vezetõ. Szintén gyorsan átadja a hõt a környezetének a kerámiához hasonlóan de teljes keresztmetszetében transzportálja azt. A kettõ nem ugyanaz. Szerintem.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás
off
mellesleg cca 25 éve még a "fémipari anyag és gyártásismeret" tankönyvünk , azt írta vagyon hogy a kerámia (meg a szegrõl végrõl rokon alumónium) rossz hõvezetõ. igaz akkor még a szkandiumról is azt 0rták hogy ipari felhasználása jelnetéktelennek tekinthetõ.
on

szal egy darab ideig én is csodálkoztam ,azzal reklámozzák a jeges féktárcsát hogy az alu mag miatt mennyivel jobban hûlik.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Utána olvastam. Hülyeség amit a hõvezetésrõl írtam. Utána olvastam. A kerámia valóban jó hõvezetõ.

Buki

Buki

törzsvendég

• fórumtag
  • 870 hozzászólás
A keramianak jo a hovezetokepessege.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Tegnap megvolt ez elsõ nagyobb tesztkör a 2012-es SLX fékszettel. Brutálisat tud harapni, ha "odalép" neki az ember, viszont finoman adagolható. Még egyelõre nem láttam sok elõnyét a hûtõbordás pofáknak (annyit nem fékeztem, hogy melegedés lett volna a vége), de gyanítom a felmelegedés elleni harcban nagy szerepe lesz a kerámia dugattyúknak is. Hétvégén (ha az idõjárás is engedi) Ruzomberokban megkapja majd a magáét igencsak, de szerintem ott sem fog csalódást okozni! ;) Messze a legjobb fékem az eddigiek közül!

Csak érdekesség képp: a Formula k18-nak ill. onnan felfelé minden formulának kerámia dugattyúja van.
Illetve a kerámia az nem egy rossz hõvezetõ? Mert ha az, szerintem sok meleget nem fog elvezetni a tárcsától...

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
az ujabbak kozul szerintem barmelyik shimanot megveheted, mert az arukert nagyon jobbat nem talalsz. ilyen 20-25tol indul.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Pölõ
Shimano Deore Disc Center Lock v+h Set Scheibenbremse BR-M596 Modell 2012 - BIKE-COMPONENTS.DE
bankkártya vagy utalsz és boldog leszel
Ha hatcsavaros kell veszel azt és ebbõl eladod a ct-s tárcsát
cca 32000ft meg max 3000 szállitás
E+H kompletten
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

hovika81

hovika81

vendég

• fórumtag
  • 17 hozzászólás
Köszönöm a segítségeteket, sajnos számít az ár nekem nagyon drágák slx tárcsák! Azért választanék az általam írt három tárcsafék közül mert azok komplett szettek, van hozzá tárcsa és adapter is és sokat számít, hogy azokat már nem kell külön megvenni.

Barador

Barador

vendég

• fórumtag
  • 170 hozzászólás

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tárcsaféket szeretnék venni csak nem tudom, hogy melyiket érné meg,
Tektro Draco
Hayes Stroker Ryde
Quad Dime XC
ez lenne az elsõ, ezért semmit nem tudok róluk a gyakorlatban, hogy mit tudnak, alap felhasználásra kellene
kicsi terep kicsit több országút, ha valaki tud legyen szíves és segítsen. Elõre is köszönöm.

Hali! Én se vagyok nagy spíler a dologban, csak annyit tudok mondani amit a sok utánajárásból kiolvastam (meg a bikeradar.com-on okosodtam) ezek alapján én egy deore m595 lenne az én érdeklõdésem középpontjában. (régebbi, m555-öst nyúzok, az remek fék, nincs soha baja, fog klasszul.) Ha meg számít az ár, akkor itt a használtasban nézelõdnék, mindig vannak jó vételek, ha éppen ki akarsz fékre adni annyit!

szerk: na a deore kapja ám a reklámot! =)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Szerintem vegyél egy shimi deore-t vagy szérián kívülit több oka is van jó, sokkal több helyen fogják szervizelni mint a tektrót (amibõl semmilyen hidrós féket sem vennék pedig vagyok márka függõ)
A Strokerrõl eddig jót még nem hallottam, negatív kritikát inkább.
A Quad még kevés van itthon így arról nincs véleményem.
Leginkább az slx-t javasolnám a 665-t vagy a 666-t ez utóbbi életem legjobb féke.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

hovika81

hovika81

vendég

• fórumtag
  • 17 hozzászólás
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tárcsaféket szeretnék venni csak nem tudom, hogy melyiket érné meg,
Tektro Draco
Hayes Stroker Ryde
Quad Dime XC
ez lenne az elsõ, ezért semmit nem tudok róluk a gyakorlatban, hogy mit tudnak, alap felhasználásra kellene
kicsi terep kicsit több országút, ha valaki tud legyen szíves és segítsen. Elõre is köszönöm.

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.317 hozzászólás
Tegnap megvolt ez elsõ nagyobb tesztkör a 2012-es SLX fékszettel. Brutálisat tud harapni, ha "odalép" neki az ember, viszont finoman adagolható. Még egyelõre nem láttam sok elõnyét a hûtõbordás pofáknak (annyit nem fékeztem, hogy melegedés lett volna a vége), de gyanítom a felmelegedés elleni harcban nagy szerepe lesz a kerámia dugattyúknak is. Hétvégén (ha az idõjárás is engedi) Ruzomberokban megkapja majd a magáét igencsak, de szerintem ott sem fog csalódást okozni! ;) Messze a legjobb fékem az eddigiek közül!

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
kétféle 6 csavaros alu tartóbakos shimano tárcsa van, az SM-RT76 és az SM-RT86
a 76-os (a régi XT) sima mig a 86-os szendvics szerkezetû "IceTechnologies"

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.