Jelentkezz be Regisztrálj

Tárcsafékek - általános eszmecsere
Írta 2008. május 01. - 12:23

Írta 2008. május 01. - 11:54

mindenesetre köszi
Írta 2008. április 30. - 23:38

Írta 2008. április 30. - 21:38

az hogy egy picit nyúlósabb a hátsó az természetes mert a hátsó féknek hosszabb a fékcsöve. de ha jol le lett légtelenítve akkor más baj nem lehet ami miatt "nyúlós lenne"..
Nahh igen, erre én is gondoltam, de arányaiban nézve a fékcsõ-nyúlósságot sokkal durvább a hátsó fék esetében. Akkor lehet, h a légtelenítés sikerült rosszul :S
Akinek van házi légtelenítõ szettje az Avid fékekhez, szóljon priviben, "kibérelném" egy légtelenítésre! (házhoz mennék -Bp.-)...

üdv
Írta 2008. április 30. - 21:15

mondjuk tényleg nem elõször van már errõl vita....
tegnap haver bicójával tekeregtem egy kicsit.V-fékes.meglepõdtem, hogy nem fogott úgy mint ahogy szerettem volna:)
Írta 2008. április 30. - 20:57

Írta 2008. április 30. - 20:55

A súrlódó felületnek semmi köze a tárcsaátmérõhöz. Azt a fékpofa nagysága határozza meg (vagy ez most csak ugratás?
).
egyetértek. súrlódó felületben annyi, h többet kopik, mire körbeér. ezért hatékonyabb
na meg az erõkar miatt:D
Írta 2008. április 30. - 20:54

Írta 2008. április 30. - 20:54

Szerintem egy erõkar van, a fékkar, aminek semmi köze a tárcsa nagyságához.
Ha meghúzod X erõvel a fékkart, akkor az mindig ugyanakkora erõvel fogja összeszoritani a pofákat a tárcsa nagyságtól függetlenül.
Viszont a súrlódó felület jelentõsen nagyobb, tárcsaméretenként (160, 180, 200 ) most nincs kedvem számolgatni, de kb. 25%-al növekszik.
Tehát egy kerékfordulatra, ha egyel nagyobb tárcsát teszel fel, akkor kb. 25%-al nagyobb súrlódó felületen fékez a fékpofa az adott X erõvel, illetve a nagyobb felületen értelemszerûen jobb hûléssel.
160-ról 200-as tárcsára váltva már kb. 50%-al nagyobb a súrlódó felület.
Szerintem
A súrlódó felületnek semmi köze a tárcsaátmérõhöz. Azt a fékpofa nagysága határozza meg (vagy ez most csak ugratás?

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Írta 2008. április 30. - 20:48

Írta 2008. április 30. - 20:36

Ha meghúzod X erõvel a fékkart, akkor az mindig ugyanakkora erõvel fogja összeszoritani a pofákat a tárcsa nagyságtól függetlenül.
Viszont a súrlódó felület jelentõsen nagyobb, tárcsaméretenként (160, 180, 200 ) most nincs kedvem számolgatni, de kb. 25%-al növekszik.
Tehát egy kerékfordulatra, ha egyel nagyobb tárcsát teszel fel, akkor kb. 25%-al nagyobb súrlódó felületen fékez a fékpofa az adott X erõvel, illetve a nagyobb felületen értelemszerûen jobb hûléssel.
160-ról 200-as tárcsára váltva már kb. 50%-al nagyobb a súrlódó felület.
Szerintem
Írta 2008. április 30. - 20:09

Írta 2008. április 30. - 20:07

ja hõszabályzos a sütõ ithon és ásványi olajos lett a betét,különben bicikli szerelö is ezt a sütést ajánlotta csak ö se tudta hogy miylen fokon meddig kéne.elsö sorban azt mondták hogy jános hegyen majd egy durva lejtö kimelegitti belöle,de mégse akarom holnap a fékem élesben terepen kikurálni,az durva lenne amig így fog:)
Én a háztartási sütõt nem füstölném tele olajjal

Szerintem is próbáld meg a ultrás (vagy milyen) vízzel való súrolást, aztán próba...de azért ne a János-hegyen

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Írta 2008. április 30. - 20:01

Írta 2008. április 30. - 20:01

Írta 2008. április 30. - 19:58

ja hõszabályzos a sütõ ithon és ásványi olajos lett a betét,különben bicikli szerelö is ezt a sütést ajánlotta csak ö se tudta hogy miylen fokon meddig kéne.elsö sorban azt mondták hogy jános hegyen majd egy durva lejtö kimelegitti belöle,de mégse akarom holnap a fékem élesben terepen kikurálni,az durva lenne amig így fog:)
Nézd, a fékbetét fém részére a ferrodolt spec ragasztóval rögzítik, amit magas hõfokon sütnek rá, én ezt a kapcsolatot nem kockáztatnám, lehet hogy mûködne,:scratchhe de már láttam szétégett fékbetétet levált ferrodollal(autón) Mivel az olaj csak a betét felszínén van, ill. csak minimális mélységig ivódik bele elégnek kellene lenni egy felületi kezelésnek. Alapos zsirtalanítás, kivasalás, ha nem jó akkor csere
edit: De ha a tutira vagy kiváncsi várd meg pl. sala véleményét, õ többet látott féktémában
Írta 2008. április 30. - 19:46

Írta 2008. április 30. - 19:42

lécci valaki télleg segitsen aki sütöte már ki a fékbetétjét mert olajos volt,milyen höfokon mennyi ideig kell csinálni?
Jól érzem hogy te a kisütést konyhai sütõre érted?:scratchhe
Ha nem akkor bocs, de ha igen, akkor azt szerintem felejtsd el.
A "kisütést" álltalában arra szokták érteni, hogy egy lejtõn pl. hosszantartó, relativ kis fékerõvel folyamatosan fékezed a féket, ezáltal felhevül, és kiég az olajtartalom. De elõtte minnél több olajat tisztíts le róla valami alkoholos cuccal, pl féktisztító spray. Nem bizti hogy tökéletes lesz, de ha amúgy nem kopott a betét, akkor egy próbát megér, de ha már kopottas akkor inkább kukázd. Szerinem;)
Írta 2008. április 30. - 19:40

lécci valaki télleg segitsen aki sütöte már ki a fékbetétjét mert olajos volt,milyen höfokon mennyi ideig kell csinálni?
Van egyáltalán olyan "kemencéd", ahol ezt meg tudnád oldani? Ha nem tudod a hõfokot szabályozni, akkor szerintem teljesen vakrepülés lesz, amit csinálsz.
Milyen olaj ment rá amúgy (ásványi, vagy DOT valamennyi)?
Trance
Írta 2008. április 30. - 19:31