Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18554 hozzászólás a témában

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 hozzászólás
Itt a tavasz sot a nyar is mindjart, latom sokan nyulnak tarcsafekhez.
Most megosztanam friss tapasztalataimat tarcsafekszereles ugyben. Valamint a hayes-shimano-avid dologhoz is lenne par szavam.

Most jutottam el a betet csereig es eszrevettem hogy nem egyforman koptak a bal es jobb oldalon. Mivel szerettem volna elkerulni ezt az uj beteteknel, valamint javitani a fekerot is, ezert elkezdett nagyon foglalkoztatni, hogyan lehetne ugy beallitani hogy ez ne kovetkezzen be ismet. Tortenetesen ha valaki olvasgatta a topicot, emlekszik hogy rendszeresen ciripelt a tarcsam kb 18-20km/h kornyeken. Megfigyeltem hogy amikor rahuztam a tfnyerget a villara vagy a vazra, az utolso fordulatnal ugy fekudt fel az adapterre , hogy egy picit elmozdult befele a kullok fele, ezert a betetek parhuzamossaga csokkent a tarcsaval, es az egyik feluk mindig hamarabb ert hozza egy hajszalnyival mint a masik. Ebbol kovetkezett a felrekopas es meglepo modon a ciripeles is!

Lassuk hogy mit csinaltam ehez (a profik most ugorjanak, de ne a melyvizbe ;) ):
-Fogtam egy a tfnyereg rogzito csavarnak megfelelo meretu alatetet kb 1mm vastag
-Elvekonyitottam kb 0.5mm-re ,ferden sikba :) reszeltem annyira amennyire szuksegesnek latszott a szoget beloni.
-Betettem az adapter es a nyereg koze a vastagabbik oldalaval a kullok fele (nem biztos hogy mindket csavar ala kell tenni ez a helyzettol fugg).
-Meghuztam a csavarokat a szokasos modszerrel hogy kozepre keruljon nyereg.
Egy teljesen csondes fek lett belole es minden mas korabban megszokott parametere megmaradt.
Azert dontottem igy az adapter szetreszelese helyett hogy ha esetleg szukseges lesz mashol, maskepp felszerelni, akkor ne kelljen ujat venni. Shimano alatet szett nem volt keznel ;)
Szoval ezzel az egesszel csak azt probaltam ismet megvilagitani, hogy nagyon sok mulik a beallitason.

Masik temahoz:
A hayes-t kar szidni mert rengetegszer bizonyitott es a nagy HFX-ek a Camino vagy a Stroker is nagyon jo, egyre kiforrottabb fekek, mindet probaltam, shimanot is (a saint is szuper).
Szemelyes tapasztalatom az hogy nem kell jobban szerelni egyiket sem. Hasznalatnak megfeleloen hasonlo a karbantartas igenyuk.
A hayes-eknel csak a beallitas lehet nehezkesebb. Pl az avidnak is nagyszeru szogben allithato "alatetei" vannak , amivel az ilyen "tunningot" el lehet kerulni mint amit feljebb irtam.
Sosem szabad elfelejteni a kulonbozo markak osszehasonlitasakor hogy azok milyen gepen voltak, milyen betetekkel mukodtek, hogy voltak beallitva, mekkora tarcsaval voltak szerelve, sot meg a kabel sem mindegy milyen. Csak ekkor es nyilvan tobb hetes vagy honapos hasznalat utan lehetne azt mondani hogy igen, ez a fek erre a legjobb....

assasinbug

assasinbug

törzsvendég

• fórumtag
  • 893 hozzászólás

Ahaa.
Tehát a súly. Mennyi a súlykülönbség mondjuk egy 160-as meg egy 185-s tárcsa között?

Tulképp a nagyobb tárcsának csak annyi elõnye van a kisebbhez képest, hogy jobban hül? (hátránya meg csak a nagyobb súly gondolom)
Szal azért mert nagyobb a tárcsa, önmagában attól még nem fog jobban, ugye?

???

???
Mi az, hogy gyorsan blokkol és alig lassít?
A fékerõt amúgy is én szabályozom a fékkarral.

Amúgy köszi mindenkinek az infokat, máris tanultam valamit. :)
(BTW nincs ezekrõl a dolgokról valami jó bicós könyv, ahol az egész mai MTB ipar és találmányaik, egyes cuccok elõnyei&hátrányai, szerelésük, karbantartásuk stb le van írva?)

nem a tárcsa súlyára gondolt enté, hanem a tiedre és a bringádéra sztem :)
nagyobb tárcsábal nagyobb a fékhatás...
hátul a nagyobb tárcsa miatt fog blokkolni a kerék, és mivel a csúszási súrlódás kisebb, mint a tapadási ezért nem lesz olyan hatákony

elbandi2

elbandi2

törzsvendég

• fórumtag
  • 442 hozzászólás

Ahaa.
Tehát a súly. Mennyi a súlykülönbség mondjuk egy 160-as meg egy 185-s tárcsa között?

(BTW nincs ezekrõl a dolgokról valami jó bicós könyv, ahol az egész mai MTB ipar és találmányaik, egyes cuccok elõnyei&hátrányai, szerelésük, karbantartásuk stb le van írva?)

Sok különbség nincs, de sokan pár grammért súlyos ezreket fizetnek ki ;)
Info kezdésnek meg pl. http://wiki.bikemag....zes_lap_listája

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Jól bírja...

juujj, de durva. :D

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Ahaa.

Tulképp a nagyobb tárcsának csak annyi elõnye van a kisebbhez képest, hogy jobban hül? (hátránya meg csak a nagyobb súly gondolom)
Szal azért mert nagyobb a tárcsa, önmagában attól még nem fog jobban, ugye?

a nagyobbal csak potyara tepned csavarnad a vazat

???

Ha hátra is 180-ast teszel, akkor elég gyorsan blokkolni fog és alig lassít.

???
Mi az, hogy gyorsan blokkol és alig lassít?
A fékerõt amúgy is én szabályozom a fékkarral.

Amúgy köszi mindenkinek az infokat, máris tanultam valamit. :)

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Jól bírja...

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

beatbox

beatbox

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás

XC bringán a gép súlya számít, ezért minél kisebb tárcsát szoktak feltenni.
A nagyobb tárcsa jobban hül, nehezebben égeted meg, ezért aki keményebben lejtõzik annak célszerû azt használni, ill. akinek nagyobb a testömege.
Neked bõven számolva is elég a 180-160 páros, nekem xc felhasználásra 80kg-hoz teljesen elégendõ a 160-160 is.
A 203 már DH-FR kategóriához illik. sztem

hopp ...megeloztel a valaszban :P kb ugyanazt irtuk le:)
...Ez lesz keremszeppen...

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
200 fölött már DH-nak, neked meg könnyû össztelósod van. Elöl nagyobb terhelés éri a tárcsát, mint hátul, a nagyobb pedig jobban bírja. Ha hátra is 180-ast teszel, akkor elég gyorsan blokkolni fog és alig lassít.

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

beatbox

beatbox

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás

Aham, és miért nem egyforma elõlre&hátulra?
De amúgy mik a szempontok, mármint hogy dõl el és miért úgy? Szal most miért mondtál 180&160-at? 203-as kinek mire való?

Mert hatul a kisebb atmero is boven megfogja a gepet, a nagyobbal csak potyara tepned csavarnad a vazat, semmi ertelme, elol viszont kicsit nagyobb atmero kell hogy lejtozesnel is megfelelo fek erot produkaljon egy hoszabb lejtozes utan is. (persze ez nem jelenti azt hogy a 185 ost nem lehetne megsutni lefele, nekem gyakran sikerul) . igazabol a 203as mar arra amire te szeretned folosleges tomeg tobblet, downhillre, extrem freeridre hasznalatos szerintem , vagy villogni a csajok elott. hatra 203 ast leginkabb valami nagyon brutal merev faru gepre tennik, mondjuk ami hatul atutos. De hat xc kategoriaban nincs ien :)
...Ez lesz keremszeppen...

elbandi2

elbandi2

törzsvendég

• fórumtag
  • 442 hozzászólás

De amúgy mik a szempontok, mármint hogy dõl el és miért úgy? Szal most miért mondtál 180&160-at? 203-as kinek mire való?

XC bringán a gép súlya számít, ezért minél kisebb tárcsát szoktak feltenni.
A nagyobb tárcsa jobban hül, nehezebben égeted meg, ezért aki keményebben lejtõzik annak célszerû azt használni, ill. akinek nagyobb a testömege.
Neked bõven számolva is elég a 180-160 páros, nekem xc felhasználásra 80kg-hoz teljesen elégendõ a 160-160 is.
A 203 már DH-FR kategóriához illik. sztem

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Akkor elõre 180 hátra 160 jó lenne.

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Milyen bringára?
Mire használod?
Hány kiló vagy?

1) Mongoose Wing Elite XC
2) Városban mászkálás & Túra & hegyre felmászás és lezúdulás & erdõ & majd szeretnék trükközni+durvulni is, szal jó ha erõs+strapabíró
3) 65 - 80 kG között szokott változni a tömegem

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Milyen bringára?
Mire használod?
Hány kiló vagy?

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Hi.

Mi alapján kéne eldönteni, hogy 160mm vagy 185mm vagy 203mm átmérõjû tárcsaféket vegyek?
Melyiknél mi a pro és kontra? / Melyiket mihez használják? / Mihez illik?
Lehet-e egyértelmûen az egyiket jobbnak nevezni a másiknál?

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás
csak némi agresszíó kellett.. köszi:)

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
nyomd vissza a dugattyút

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás
adott Avid juicy5.. kerék kiszed--> gumicsere--> alig tudom visszatenni( visszateszem)--> szorul a fék, mint állat---> mi a teendõ?

fékkart már húztam többször is de nem segített.. a pofas nem megy vissza helyére.. mit tegyek?

martiin

martiin

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Köszi!

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás

Üdv, érdekelne, hogy a juicy7 és a bb7 fékpofái eltérnek-e anyagukban egymástól? Azaz lehet-e közöttük tárcsát cserélni?
Köszi szép

egy fajta pofát lehet Jucikhoz meg bb7hez kapni. (Avidból) .)