Most megosztanam friss tapasztalataimat tarcsafekszereles ugyben. Valamint a hayes-shimano-avid dologhoz is lenne par szavam.
Most jutottam el a betet csereig es eszrevettem hogy nem egyforman koptak a bal es jobb oldalon. Mivel szerettem volna elkerulni ezt az uj beteteknel, valamint javitani a fekerot is, ezert elkezdett nagyon foglalkoztatni, hogyan lehetne ugy beallitani hogy ez ne kovetkezzen be ismet. Tortenetesen ha valaki olvasgatta a topicot, emlekszik hogy rendszeresen ciripelt a tarcsam kb 18-20km/h kornyeken. Megfigyeltem hogy amikor rahuztam a tfnyerget a villara vagy a vazra, az utolso fordulatnal ugy fekudt fel az adapterre , hogy egy picit elmozdult befele a kullok fele, ezert a betetek parhuzamossaga csokkent a tarcsaval, es az egyik feluk mindig hamarabb ert hozza egy hajszalnyival mint a masik. Ebbol kovetkezett a felrekopas es meglepo modon a ciripeles is!
Lassuk hogy mit csinaltam ehez (a profik most ugorjanak, de ne a melyvizbe

-Fogtam egy a tfnyereg rogzito csavarnak megfelelo meretu alatetet kb 1mm vastag
-Elvekonyitottam kb 0.5mm-re ,ferden sikba

-Betettem az adapter es a nyereg koze a vastagabbik oldalaval a kullok fele (nem biztos hogy mindket csavar ala kell tenni ez a helyzettol fugg).
-Meghuztam a csavarokat a szokasos modszerrel hogy kozepre keruljon nyereg.
Egy teljesen csondes fek lett belole es minden mas korabban megszokott parametere megmaradt.
Azert dontottem igy az adapter szetreszelese helyett hogy ha esetleg szukseges lesz mashol, maskepp felszerelni, akkor ne kelljen ujat venni. Shimano alatet szett nem volt keznel

Szoval ezzel az egesszel csak azt probaltam ismet megvilagitani, hogy nagyon sok mulik a beallitason.
Masik temahoz:
A hayes-t kar szidni mert rengetegszer bizonyitott es a nagy HFX-ek a Camino vagy a Stroker is nagyon jo, egyre kiforrottabb fekek, mindet probaltam, shimanot is (a saint is szuper).
Szemelyes tapasztalatom az hogy nem kell jobban szerelni egyiket sem. Hasznalatnak megfeleloen hasonlo a karbantartas igenyuk.
A hayes-eknel csak a beallitas lehet nehezkesebb. Pl az avidnak is nagyszeru szogben allithato "alatetei" vannak , amivel az ilyen "tunningot" el lehet kerulni mint amit feljebb irtam.
Sosem szabad elfelejteni a kulonbozo markak osszehasonlitasakor hogy azok milyen gepen voltak, milyen betetekkel mukodtek, hogy voltak beallitva, mekkora tarcsaval voltak szerelve, sot meg a kabel sem mindegy milyen. Csak ekkor es nyilvan tobb hetes vagy honapos hasznalat utan lehetne azt mondani hogy igen, ez a fek erre a legjobb....