Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18533 replies to this topic

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8,749 posts
  • LocationPécs

XTR-nek van All mountain-Trail-Enduro változata is, és az hűtőbordás a féktesten is.

https://www.bike-com...llbelag-p44350/

igen erről beszélek.

marton kösz hogy tul.képp ledagattoztál, az slx féknyereg pl ebike-on 10e ft körül, míg kompletten 30 körül szokott lenni. és épp leszarom hogy xtr vagy acera van a fékkaromra írva amennyiben működik. 

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Haló!

Adott egy M970es xtr tárcsafék, 203/180 ice tech tácsával. Kissé keveslem a fékerőt, aztán ha már a shimano legózható arra gondoltam, hogy első körben csak féknyerget cserélek. Érdemes/lehetséges négy dugós saintet venni, vagy inkább nézzek rá a hűtőbordás slx/xt-re? 

Enduró felhasználás több lefelével 90kiló+bringa a 12. 

Új betét stb minden megvolt, akkor sem érzem hogy jobban fogna mint a kis briga '12es deore féke.

XTR-nek van All mountain-Trail-Enduro változata is, és az hűtőbordás a féktesten is.

https://www.bike-com...llbelag-p44350/

Edited by gaboca1, 2016. April 09. - 13:30.

• albertfish likes this

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

Haló!

Adott egy M970es xtr tárcsafék, 203/180 ice tech tácsával. Kissé keveslem a fékerőt, aztán ha már a shimano legózható arra gondoltam, hogy első körben csak féknyerget cserélek. Érdemes/lehetséges négy dugós saintet venni, vagy inkább nézzek rá a hűtőbordás slx/xt-re? 

Új betét stb minden megvolt, akkor sem érzem hogy jobban fogna mint a kis briga '12es deore féke.

Az mi, hogy hűtőbordás SLX/XT ??? Ilyen nincs.

Max hűtőbordás fékpofa van, a féktest az tök normál, kb pont olyan mint az xtr-ed.

Amúgy egy féknyereg majdnem annyiba kerül, mintha vennél egy komplett féket. Megéri tényleg a féknyereg, csak azért hogy xtr fölirat legyen a fékkarodon és könnyebb legyen 17 grammal ? Főleg a te súlyodnál.

Marci

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8,749 posts
  • LocationPécs

Haló!

Edited by albertfish, 2016. April 09. - 11:37.

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

előző fékeddel nem csinálta? eléggé "küllő-hangja" van, mint mikor egy frissen centrírozott kerék beáll. én azt nézném (nézetném) át, hogy a kerék rendben van-e, a küllők nem lazák-e, mindegyik egyenletesen van-e feszítve?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Szerintem is az van, amit a kollega ir. Elcsuszik a keramiadugattyun a fekbetet.

Reaper146

Reaper146

vendég

• fórumtag
  • 51 posts

Fékbetét tud mozdulni kicsit a féktestben, a küllőkre átvezetődik és azok adják a hangot, szerintem, esetleg fémes betét előre, a műgyantás tud ilyen tapadós hangot produkálni.

Hátul ugyan ez van 160mm-es tárcsával, az nem ad ilyen hangot...

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Sziasztok!
Ez a problémám:

https://drive.google...TJhdk04NzQ/view

Várom a tipeket, hogy mi lehet ez a hang és hogy tudom megszüntetni.
Zsír új fékszett, minden csavar meghúzva. Olyan, mintha a tárcsát megfogná a fék, de a kerék tovább fordulna.

Fékbetét tud mozdulni kicsit a féktestben, a küllőkre átvezetődik és azok adják a hangot, szerintem, esetleg fémes betét előre, a műgyantás tud ilyen tapadós hangot produkálni.

Reaper146

Reaper146

vendég

• fórumtag
  • 51 posts

Sziasztok!
Ez a problémám:

https://drive.google...TJhdk04NzQ/view

Várom a tipeket, hogy mi lehet ez a hang és hogy tudom megszüntetni.
Zsír új fékszett, minden csavar meghúzva. Olyan, mintha a tárcsát megfogná a fék, de a kerék tovább fordulna.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

az aktualis shimano tarcsak milyen vastagok? 1.8 v 2?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

(ahogy nézem ezen a fórumon felesleges kérdezni, mert vagy "behalt" vagy csak nem nagyon válaszolnak az emberek. Nem,nem ez nem sértődés, csak a tények megállapítása.)

...vagy mert nem tudjuk ! Mert hülyeséget meg nem akarunk írni, fölösleges lenne.

...mert EZER oka lehet a kérdésednek, amit otthon ülve nem tudunk eldönteni. Azt ÉLŐBEN kéne megvizsgálni, próbálgatni a beállításokat, ...pl. fékpofa csere, féktest jól áll-e,...az én vázamon pl. a fékszem szegecselése hibás, azért rezeg, nem lehet vele csinálni semmit.

Nem a sértődés miatt írtam, csak hát nekünk fórumozóknak is nehéz megfelelni annyi elvárásnak. Szóval a "csöndnek" is lehetnek konkrét okai.

O.k. ?

• Maci81 likes this
Marci

Maci81

Maci81

újonc

• fórumtag
  • 18 posts

Koszi, mint írtam, még új a cucc. Nem is mentem még vele sokat, de azt vettem észre, hogy hidegen nem rezonál, csak ha dombról lefelé sokáig fékezek és nekem elég forrónak tűnt a tárcsa. Mondjuk, kaptam olyan tanácsot is, hogy ez idővel, ha bekopik a cucc, akkor lehet megszűnik ez a jelenség.

(Természetesen, próbáltam rákeresni a keresővel a témára, de valamiért nálam nem működik rendesen a kereső.)

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

Mert erre a kérdésre is havonta volt válaszolva anno, csak vissza kell olvasni.

A rezonálás lehet egyenetlen tárcsától, ferdén felszerelt féknyeregtől, egyenetlenül kimunkált fékszemektől, fékpofa-tárcsa inkompatibilitástól is.

Csavarokat lazítsd ki a féknyergen, féket húzd be, csavarokat húzd meg. Így jó eséllyel pontosan be lesz állítva.

A Tektro nem a fékek csúcsa, ha visít, akkor egyszerűbb együttélni vele.

Edited by stp1, 2016. March 02. - 11:28.

• Maci81 likes this

Maci81

Maci81

újonc

• fórumtag
  • 18 posts

Köszi a választ. 

(ahogy nézem ezen a fórumon felesleges kérdezni, mert vagy "behalt" vagy csak nem nagyon válaszolnak az emberek. Nem,nem ez nem sértődés, csak a tények megállapítása.)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Első körben a féket rendesen beállítani összes csavart előírt nyomatékkal meghúzni.

• Maci81 likes this
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Maci81

Maci81

újonc

• fórumtag
  • 18 posts

Sziasztok!

Vettem egy új bringát (GT avalanche comp 2015) és Tektro Auriga fékekkel van szerelve. Egy rövid próbakort tudtam még csak menni vele, viszont dombról lefelé fékezésnél rezonál a hátsó fék. Ez normális jelenség azért mert még új a cucc? A válaszokat előre is köszönöm.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Egy kis adalék hogy mikor cseréljünk tárcsát a gyártói ajánlások.

http://velonews.comp...in-holes_252053

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Sziasztok!

Nagyon egyszerű kérdés:

Az egyszer meghúzott, becsavart roppantógyűrűs anyát, ha kicsavarom, majd később ugyanazzal a roppantógyűrűvel visszatekerem, az jó lesz, vagy ereszteni fog?

jó lesz

• djbahool likes this

djbahool

djbahool

vendég

• fórumtag
  • 115 posts

Sziasztok!

Nagyon egyszerű kérdés:

Az egyszer meghúzott, becsavart roppantógyűrűs anyát, ha kicsavarom, majd később ugyanazzal a roppantógyűrűvel visszatekerem, az jó lesz, vagy ereszteni fog?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

Na, SLX lett apróból. Már csak egy 160-as hat csavaros tárcsa kellene aztán rendben van a fék.

az már nem egy bonyolult feladvány:)

http://apro.bikemag....mm-l312033.html

http://apro.bikemag....60-l310702.html

Edited by Kisherceg, 2015. October 11. - 15:57.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"