Jücsübön láttam egyszer, hogy valaki egy kb 5mm széles belsőből levágott karikát húzott a betét hűtőbordáira, hogy alap esetben az úthibákon ne zörögjenek a helyükön. Nagyon frappáns megoldás. A fékezésnél nem akadályozza a mozgásban! Zörej allergiásoknak ajánlott. Már csak ezért is veszek "ájsztek betétet", mert a melegedéssel amúgy nincs gondom. (A járművel együtt 120 kilót nyomunk!)
Itt látszik a művelet: https://youtu.be/ItJk5HaXtE8
A betét tisztítással egyébként vannak fenntartásaim.
Az én mostani problémám onnan ered, hogy a hátsó fékben elrepedt az egyik dugattyú. Valószínűleg el is áztatta a betéteket (fémes) Az a gyanúm, ha bármilyen vegyi anyag, ami kenni is tud, beleivódik a betétbe, akkor azt legjobb eldobni jó messzire. Kétlem, hogy vajákolással (Forróvíz, szíroldó, stb) vissza lehet hozni az eredeti szintre.
Az előző fékem organikus betéteit konkrétan a féktisztítóval tettem tönkre!
Azért írtam ide, mert reménykedtem benne, hogy egy ilyen malőr esetleg nem kerül közel tíz pengőbe, de nem látom esélyét!
Azt csak nagyon halkan írom le, hogy egy nyomorult dugattyút (A: harmincforint-negyvenöt fillér) ne lehessen venni egy akármilyen fékbe, úgy, hogy tulajdonképp semeddig nem tart eltörni, az kimeríti a kizsákmányolás fogalmát. Vehetsz komplett nyerget 10+ pengőért!
A szerelő azt mondta, hogy tulajdonképp mindegyikben ugyanaz a dugattyú van, de ha nem is, nekem így lett egy tartalékom. Innen csókoltatnám a Shimano-t! (Már a horgász vonalon is kihúzták nálam a gyufát!)
A következő problémánál beledobom a kukába és veszek egy Formula T1-et!