Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18533 replies to this topic

Szines Géza

Szines Géza

újonc

• fórumtag
  • 15 posts

Ha nem is dobod ki, de veszel bele újat és kiderül, hogy elillant a lelke a betétnek, (mint ahogy én is jártam) csak megerősítésképp. Persze ezzel a probléma nem lesz megoldva, miszerint nem szívesen dobnád ki a két hónapos betéteket, de lehet, hogy ez az egyetlen út.

Furcsa, hogy ez az autóknál mennyire nem jelentkezik. Sokkal erősebb hatásnak vannak kitéve, jóval mostohább körülmények között. De nem! Ott vasig lehet koptatni akkor sem csökken a teljesítménye.

Ha próbálom kizárni egy érzékeny, tapasztalatlan felhasználói réteg kizsákmányolását, akkor már csak a csoda marad!

Ha valaki ráér, elmagyarázhatná, hogy miért olcsóbb egy autóba való garnitúra, mint az én kerékpáromra!?!?!

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 posts

olyannal találkoztatok, hogy egy bringázás keretében gyakorlatilag nullára megszűnik a fékhatás?

reggel elindulok, tökéletes hátsó fék, hazafele semmit nem fog.

nekem az a gyanúm, hogy valahol a hőségben fellocsolt úton sikerült egy kis olajos vizes cuccnak a tárcsára és így a fékbetétre jutnia.

próbáltam csiszolóvászon, izopropil alkohol, kiégetés kombót, majd hosszú lejtőn sokat fékezést (semmit nem fog ezek után sem).

cx77 fék, resin betét, slx tárcsa, kb 2 hónapos a cucc..

sajnálom kidobni az alig használt betéteket, de úgy sejtem nincs más választás..

de ha valakinek van ötlete, kivele :)

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

Az rs-em 32 mm-es, gyorszaras es 203-as tarcsaval hasznalom evek ota. Eddig rendben minden.

De lehet hogy 50 kilóval kevesebbel terheled meg :)

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts
Az rs-em 32 mm-es, gyorszaras es 203-as tarcsaval hasznalom evek ota. Eddig rendben minden.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

Szines Géza

Szines Géza

újonc

• fórumtag
  • 15 posts

Akkor nincs mese. Építenem kell egy új kerékpárt! :-)

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc

Közben addig merészkedtem a "problémamegoldásban" (lásd: fékerő növelés), hogy mi van, ha lecserélem elöl a 180-as tárcsákat 203-asra?

A villa 32 es fox 100-as úttal.

SEM a 32mm becsuszó, sem a gyorszár NEM ALKALMAS a 203 tárcsához

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

Akkor ti jól egymásra találtatok.. sebességfüggők  :)

Akkor nem jött le hogy pont el akartam tanácsolni a száguldástól. Az az utca kanyargós, szűk, meredek, rohadtul be lehet gyorsulni és nem tudsz megállni ha tényleg elengeded és bármi keresztül/szembejön. Ez azt jelenti hogy a fekvőrendőrök előtt se döntöttem ott rekordot, azóta meg pláne nem, mert nem száguldoztam ott.

Fekvőrendőr miért probléma?

Mert ha abból indulunk ki hogy átugrod, akkor annyival rövidíti a kanyarokat illetve a pályát ahol lehet fékezni, ezzel még veszélyesebbé téve azt a szakaszt.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Hát ha új villát akarsz venni, rajta.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Szines Géza

Szines Géza

újonc

• fórumtag
  • 15 posts

Közben addig merészkedtem a "problémamegoldásban" (lásd: fékerő növelés), hogy mi van, ha lecserélem elöl a 180-as tárcsákat 203-asra?

A villa 32 es fox 100-as úttal.

Szines Géza

Szines Géza

újonc

• fórumtag
  • 15 posts

Elöljáróban jegyezném meg, hogy senkit nem bíztatok, hogy száguldozzon! Főleg lakott területen.

De időnként előbújik az emberből a kisördög, vagy vágyik a félelemre, vagy egy kis kockázatra. Ezt a mai világban nem kell magyaráznom.

Ez a hetven körüli érték egyébként, egy bűvös szám lehet, mert többről nem nagyon számol be senki. Olyan lehet, mint régen volt a "Kilóhúsz"

De, hogy legyen fék is a hozzászólásban: Megvasaltam a betéteket, egy darabig úgy is nézett ki, hogy jó lesz, de később megint ellanyhult. Egyszerűen nem értem, mi baja a betétnek. És már nem is akarok vele foglalkozni, mert nem éri meg a befektetett energiát és ideget! (Jól meg is égettem vele a tárcsát.)

Most "bosszúból" betettem a gyantásakat, amik természetüknél fogva harapósabbak, így pszihésen el van intézve. Fog a fék. Slussz! Jövő hónapban kigazdálkodok még egy pár J04C-t és végképp elfelejtem.

peppe

peppe

törzsvendég

• fórumtag
  • 312 posts

Szines Géza, Tekergek:

Akkor ti jól egymásra találtatok.. sebességfüggők :)

Feketerigó utcát próbáltátok már? Rövid de viccesen meredek. A keresztutcában azért őrködjön a másik.

Régi Gázlón, Veszprém felé (Bakonybélből talán) hosszú nyílegyenes lefelén 71km/h a sztenderd (montival). Térképre rá is volt írva az út mellé egy 71es szám, először nem értettem miért.

Fekvőrendőr miért probléma?

Edited by peppe, 2016. June 22. - 14:10.

a második p néma!

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

Ha valaki lát egy megveszekedett őrültet lefelé száguldani a diósárok utcában, az én leszek. (Meg akarom dönteni a 68.75 km/h-ás rekordomat)

Tudom hogy vicc volt de mióta fekvőrendőrök vannak nem döntöttem rekordot :) 120 kilóval nem tudom hogy lehet ott megállni ha mondjuk keresztbefut egy macska, jóval kevesebbel is csak szerencse kérdése. Rájöttem hogy ott érdemesebb felfelé tekerni, sokkal többet hoz.

A Formuláról annyit hogy úgy látszik én vagyok a kivétel aki meg van vele elégedve. 4 éve nyúzom (RX) és most kezd megérni cserére (a fékkarok kezdenek lötyögni a kopástól (és gondolom buktáktól) és olajozni kell hogy ne nyikorogjon a forgáspontnál, a dugattyúkat egyre nehezebb rendesen beállítani, sokszor tekerés után jövök rá hogy egy kicsit fog, ami versenyen nem feltétlenül hasznos, főleg ha relatív nagy a Watt százalék amit elvesz :)). Ha rendesen be van lőve akkor viszont semmi bajom az adagolással, fékerővel, fogásponttal. Olyan még nem volt hogy hirtelen blokkol, vagy mászik a fogáspont. Levegősödni nem szokott (ellenben Magura). A fékkarok már jó pár buktát simán kibírtak. A szerves pofák kopása minimális, csak esőben fog valamivel kevesebbet, de lehet hozzá alkalmazkodni. Persze ezt <70 kg-nál, és csak akkor fékezek ha muszály :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Az egyes kettessel együtt kell élni. Persze senki nem vágyik egy hisztis fékre. Ezek valóban "elrettentőek"

A hármas számomra inkább előny. Szeretem az I/O működésű fékeket. ehhez vagyok szokva. Autókban nőttem fel. Inkább szabályozom a húzás erejével a fékhatást, mint az úttal. (Mondom így, hogy még nem próbáltam ilyen féket) Számomra ez a normális.

A shimanó "adagolható" fékével is álltam már fejre, mert egy hosszú rázós szakasz után az elgémberedett kis kacsómmal túl nagyot markoltam. Egyszerűen nem éreztem mekkorát húzok.

DOT-os. Hát igen. Vigyázni kell vele!

Nem akarok teljes mellszélességben kiállni egy ismeretlen eszközért, de számomra lehet alternatíva, főleg úgy, hogy az ereje elvitathatatlan! És a Shimano-val szemben kialakult és megalapozott ellenszenv sokat nyom a latban.

Már csak találni kellene egy tesztalanyt, hogy igazolhassuk, vagy cáfolhassuk a tulajdonságait.

Az ésszel történő száguldozásból hiányzik az X-faktor! :-) (Értem a sugallatot: Vasalni kell a féket!)

A nem fog - blokkol kurvára nem azt jelenti hogy szabályzod a húzás erejével hanem azt hogy vagy nem fog és utána rögtön blokkol.

Persze az is igaz hogy gyakorlatilag a jobb montik olcsóbb szériáit mind formulával szerelik de szerintem ez csak az ár miatt van, nekem is azzal jött volna inkább ráfizettem 90 €-t és jött XT-vel

Edited by zeezoltano, 2016. June 17. - 17:27.

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 posts

Első fékemet fel kell pumpálni liftezés után (ott hátsókerék áll bent). Azt mondják levegős, ez tud romlani ettől? Lefele még csakcsak leviszem lépcsőn, de felfele felejtős. Ha sokkal rosszabb nem lesz idővel még várhatok vele.

Edited by bardocz, 2016. June 17. - 17:00.

Szines Géza

Szines Géza

újonc

• fórumtag
  • 15 posts

Az egyes kettessel együtt kell élni. Persze senki nem vágyik egy hisztis fékre. Ezek valóban "elrettentőek"

A hármas számomra inkább előny. Szeretem az I/O működésű fékeket. ehhez vagyok szokva. Autókban nőttem fel. Inkább szabályozom a húzás erejével a fékhatást, mint az úttal. (Mondom így, hogy még nem próbáltam ilyen féket) Számomra ez a normális.

A shimanó "adagolható" fékével is álltam már fejre, mert egy hosszú rázós szakasz után az elgémberedett kis kacsómmal túl nagyot markoltam. Egyszerűen nem éreztem mekkorát húzok.

DOT-os. Hát igen. Vigyázni kell vele!

Nem akarok teljes mellszélességben kiállni egy ismeretlen eszközért, de számomra lehet alternatíva, főleg úgy, hogy az ereje elvitathatatlan! És a Shimano-val szemben kialakult és megalapozott ellenszenv sokat nyom a latban.

Már csak találni kellene egy tesztalanyt, hogy igazolhassuk, vagy cáfolhassuk a tulajdonságait.

Az ésszel történő száguldozásból hiányzik az X-faktor! :-) (Értem a sugallatot: Vasalni kell a féket!)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

1 sokkal macerásabb légteleniteni

2 még sok tapasztalattal sem egyszerű beállítani sokszor pár km után kezdheted elölröl

3 találkoztam már 2 olyannal ami úgy működöt hogy két állása volt, nem fog- blokkol.

4 dot-os

Nem kell fogas hisz van bringád.

Nem kell ész nélkül száguldozni, elég folyamatosan húzni, 100-150m szint elég szokott lenni.

Szines Géza

Szines Géza

újonc

• fórumtag
  • 15 posts

Franc! Addig szerkesztgettem, amíg ez kimaradt:

Anno bementem egy autósboltba, vettem egy féktisztító sprét, kijöttem, jó alaposan befújtam a két tárcsát, majd elkezdtem fékezni. Az lett az eredménye, hogy ordenáré visításba kezdett az organikus fékpofa és soha többé nem volt hajlandó fogni.

Hát így.

Egy ideje bogarászom a formulával kapcsolatos információkat, de leginkább arra szorítkoztam, hogy honnan lehetne értelmes áron venni.

Szóval, mi is a baj a formulákkal?

Eleddig ezeket tudtam összeszedni:

-Szerelhető-javítható

-A T1 erősebb mint 785-öm

-Macerásabb légteleníteni

-Sokan panaszkodnak, hogy képtelenek beállítani

-"Sehol nem lehet kapni"

A "kedvedért" lehet, hogy megyek hétvégén két kört a fogassal! De nem fűzök hozzá nagy reményeket. Ha valaki lát egy megveszekedett őrültet lefelé száguldani a diósárok utcában, az én leszek. (Meg akarom dönteni a 68.75 km/h-ás rekordomat)

Szines Géza

Szines Géza

újonc

• fórumtag
  • 15 posts

Akkor olvass utána milyen "apró" gondok adódnak a a Formulákkal.

A fékbetétet a legegyszerűbb úgy tisztitani hogy felmész egy hegyre elkezdesz lefelé gurulni és folyamatosan húzod a féket. Másik verzió gázlámpával-tűzhellyel -főzőlapon kiégeted a fékpofát.

Arra azért kiváncsi vagyok hogy féktisztítóval ami 96-99%-k polipropilénalcohol hogy lehet tönkre tenni egy fékbetétet.

Anno bementem egy autósboltba, vettem egy féktisztító sprét, kijöttem, jó alaposan befújtam a két tárcsát, majd elkezdtem fékezni. Az lett az eredménye, hogy ordenáré visításba kezdett az organikus fékpofa és soha többé nem volt hajlandó fogni.

Hát így.

Egy ideje bogarászom a formulával kapcsolatos információkat, de leginkább arra szorítkoztam, hogy honnan lehetne értelmes áron venni.

Szóval, mi is a baj a formulákkal?

Eleddig ezeket tudtam összeszedni:

-Szerelhető-javítható

-A T1 erősebb mint 785-öm

-Macerásabb légteleníteni

-Sokan panaszkodnak, hogy képtelenek beállítani

-"Sehol nem lehet kapni"

Edited by Szines Géza, 2016. June 16. - 22:10.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Akkor olvass utána milyen "apró" gondok adódnak a a Formulákkal.

A fékbetétet a legegyszerűbb úgy tisztitani hogy felmész egy hegyre elkezdesz lefelé gurulni és folyamatosan húzod a féket. Másik verzió gázlámpával-tűzhellyel -főzőlapon kiégeted a fékpofát.

Arra azért kiváncsi vagyok hogy féktisztítóval ami 96-99%-k polipropilénalcohol hogy lehet tönkre tenni egy fékbetétet.

Szines Géza

Szines Géza

újonc

• fórumtag
  • 15 posts

Jücsübön láttam egyszer, hogy valaki egy kb 5mm széles belsőből levágott karikát húzott a betét hűtőbordáira, hogy alap esetben az úthibákon ne zörögjenek a helyükön. Nagyon frappáns megoldás. A fékezésnél nem akadályozza a mozgásban! Zörej allergiásoknak ajánlott. Már csak ezért is veszek "ájsztek betétet", mert a melegedéssel amúgy nincs gondom. (A járművel együtt 120 kilót nyomunk!)

Itt  látszik a művelet: https://youtu.be/ItJk5HaXtE8

A betét tisztítással egyébként vannak fenntartásaim.

Az én mostani problémám onnan ered, hogy a hátsó fékben elrepedt az egyik dugattyú. Valószínűleg el is áztatta a betéteket (fémes) Az a gyanúm, ha bármilyen vegyi anyag, ami kenni is tud, beleivódik a betétbe, akkor azt legjobb eldobni jó messzire. Kétlem, hogy vajákolással (Forróvíz, szíroldó, stb) vissza lehet hozni az eredeti szintre.

Az előző fékem organikus betéteit konkrétan a féktisztítóval tettem tönkre!

Azért írtam ide, mert reménykedtem benne, hogy egy ilyen malőr esetleg nem kerül közel tíz pengőbe, de nem látom esélyét!

Azt csak nagyon halkan írom le, hogy egy nyomorult dugattyút (A: harmincforint-negyvenöt fillér) ne lehessen venni egy akármilyen fékbe, úgy, hogy tulajdonképp semeddig nem tart eltörni, az kimeríti a kizsákmányolás fogalmát. Vehetsz komplett nyerget 10+ pengőért!

A szerelő azt mondta, hogy tulajdonképp mindegyikben ugyanaz a dugattyú van, de ha nem is, nekem így lett egy tartalékom. Innen csókoltatnám a Shimano-t! (Már a horgász vonalon is kihúzták nálam a gyufát!)

A következő problémánál beledobom a kukába és veszek egy Formula T1-et!