Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18544 hozzászólás a témában

rain91

rain91

vendég

• fórumtag
  • 104 hozzászólás

Hali
Még sokat nem mentem a bicóval (20km) amióta meg vettem használtan a fék (hfx9 hd). Amikor megvettem, nagyon jól fogott, most is fog, de már nem annyira. Koptassam még, vagy ez már ilyen lesz?

Lemostam szappannal a pofákat, meg a tárcsát, ahogy szoktam. Az elsõ két fékezésnél harapott, utána nyikorgott, de nem fogott, aztán eltûnt a nyikorgás. Nem mondom, hogy szarul fog, de nem is jól. Durva lejtõn szakaszosan fékezgettem vele 1km-en át, de nem lett jobb. Akkor az ilyen lesz? :)

Mew

Mew

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
tegyél fel egy képet és ird le,hogy milyen villa

2007es drop offom volt olyan,hogy nemvolt jo a sima avid adapter,alátétezni kellett az adapter és a villa IS szemei között kb 3 mm-t,ekkor került a féktest középvonalához a tárcsa

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 hozzászólás

Nem hinném, hogy reszelgetni kell egy féktestetet ... nekem ha ilyen gondom volt, akkor mint írtam, kiszedtem a betétet, visszanyomtam a dugattyúkat, betét vissza és belõttem a féket rendesen. Mindig sikerült beállítanom a hidraulikus tárcsafékem, ha nagyon nem akart menni, akkor full szétszedtem, adtam neki új olajat; ez csak egyszer fordult elõ, de akkor már érett az olajcsere.

A dugattyúk vissza vannak nyomva, de szerintem nem ez a lényeg. Lényeg az, hogy a tárcsa nem középen van a féktest nyílásában, hanem hozzáér az egyik oldalon. Tehát állhatnak akárhogy a betétek, szerelhetem szanaszét a féket, légteleníthetem stb., a féktest akkor is beleér a tárcsába.

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 hozzászólás

Ott valami nagyon nem lehet kerek, dugattyúk rendesen állnak? agy középen van?

Az kerékagy rendesen rögzítve a villába, az agyon rendesen felfekszik a tárcsa, tehát oldalirányban rendben kell lennie. Elõtte volt nálam Shimano 180-as adapter, ott is hasonló volt a helyzet, a féktest és a tárcsa között a külsõ oldalt épphogy volt kb. 0,5 mm. Tehát ott sem volt középen a tárcsa, de legalább elforgott a kerék. Ott 2-2 pár csavar rögzítette, ahol két helyen (villa és adapter, adapter és féktest között) lehetett játszani az oldal irányú helyzettel. Jelen esetben az egy helyen adódó állítási lehetõség (a csavar és a féktest között) kevés. Lehet boltban elcserélem a mostani adaptert egy Shimano 4 csavaros félére és ha kell inkább az adaptert reszelem, mint a féktestet.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás
Én v-fékrõl szedtem le ezeket az alátéteket. Volt avidom, azon ugyanezek voltak. Amit írtam, az 3mm vastag és homorú, a másik pedig a homorú, az a fix vastagságú. Nagyon nem tudod eltéveszteni .... bár ezek nélkül is sikerült beállítanom a fékem.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás

Természetesen beszereztem 2 új hibátlan csavart és azokkal próbáltam összerakni. Az adapteren nincs márkajelzés, csak annyi, hogy PM 180 és hogy merre legyen a teteje. Kialakítása miatt abba hiba nem lehet, mert csak két - a magasságot kiemelõ- hengerbõl áll, távtartóval összekötve.

Nem hinném, hogy reszelgetni kell egy féktestetet ... nekem ha ilyen gondom volt, akkor mint írtam, kiszedtem a betétet, visszanyomtam a dugattyúkat, betét vissza és belõttem a féket rendesen. Mindig sikerült beállítanom a hidraulikus tárcsafékem, ha nagyon nem akart menni, akkor full szétszedtem, adtam neki új olajat; ez csak egyszer fordult elõ, de akkor már érett az olajcsere.

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 hozzászólás

elsõre én azért megpróbálkoznék két hibátlan csavarral. az adapter a fékhez való, vagy más gyártóé?

Természetesen beszereztem 2 új hibátlan csavart és azokkal próbáltam összerakni. Az adapteren nincs márkajelzés, csak annyi, hogy PM 180 és hogy merre legyen a teteje. Kialakítása miatt abba hiba nem lehet, mert csak két - a magasságot kiemelõ- hengerbõl áll, távtartóval összekötve.

Widermeister

Widermeister

vendég

• fórumtag
  • 13 hozzászólás
Akkor mégis mérje már meg valaki legyen szives ha nem nagy gond. Meg azok az alátétek gyárilag alumíniumból lehettek szerintem.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Ok
Lehet,hogy igazad van megnézem a biciklis boltba.

Nem tudod, hogy tudod-e, ezért leírom. Azok nem sima alátétek, az egyik domború a másik pedig homorú és egymásba illeszkednek, így lehet állítani a fék szögét a vázhoz képest.

A sebesség mindent megold.

Widermeister

Widermeister

vendég

• fórumtag
  • 13 hozzászólás

Vegyük a képen a bal alsó bekarikázott részt. A felsõ alátét ugyanakkora mindenhol. Az alsónak is csak a vastagsága szokott változni. Ez szerintem 3mm vastag. Átmérõ, belsõ átmérõ stb változatlan mindegyiknél. A következõ vastagabb azt hiszem 4mm utána meg 5 talán? De bicóboltban tuti van, felesleges ezzel pepecselni szerintem, az egész lehet vagy 200 ft.

Ok
Lehet,hogy igazad van megnézem a biciklis boltba.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás
Vegyük a képen a bal alsó bekarikázott részt. A felsõ alátét ugyanakkora mindenhol. Az alsónak is csak a vastagsága szokott változni. Ez szerintem 3mm vastag. Átmérõ, belsõ átmérõ stb változatlan mindegyiknél. A következõ vastagabb azt hiszem 4mm utána meg 5 talán? De bicóboltban tuti van, felesleges ezzel pepecselni szerintem, az egész lehet vagy 200 ft.

Widermeister

Widermeister

vendég

• fórumtag
  • 13 hozzászólás

azokat az alátéteket egy menetes v-fék betétrõl is tudod potolni(akár bringaboltban is rákérdezhetsz,általában szokott lenni,betét cserénél elteszik a régit-mi legalábbis)

Szia
A pótlással nem lenne probléma ,mert forgácsoló vagyok,de sajnos nem tudom a méreteit.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás
Én ilyenkor nemes egyszerûséggel visszatolom a dugattyúkat, aztán újraállítom a féket.

Mew

Mew

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás

Sziasztok
Valaki az Avid elixir tulajok közül meg tudná nekem mérni a csatolt képen feketével jelzett alátétek pontos méretét? A nagyon rendes elõzõ tulaj többszöri kérésemre sem küldte el a csavarokkal és a két féktárcsával együtt.Ezúton is szeretnélek üdvözölni Gabszó !!!
KÉP

azokat az alátéteket egy menetes v-fék betétrõl is tudod potolni(akár bringaboltban is rákérdezhetsz,általában szokott lenni,betét cserénél elteszik a régit-mi legalábbis)

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás

Sziasztok!

Problémám a következõ: Hayes Stroker Trail elsõ fékem tengelyvonala nem esik egybe a tárcsa közepével. Tehát a tárcsa nem középen fut, hanem a külsõ oldala belesúrol a féktestbe. Mivel a tárcsa 180-as, a féktest egy PM 180-as adapter közbeiktatásával 2 db hosszú átmenõcsavarral rögzül a villához. Mivel a fék bontásból van, csodálkoztam is miért görbék a csavarok. Biztos ott is fellépett a hiba, csak feszítettek egyet rajta. No én ennél elegánsabb megoldást választanék, de akkor is a féktest oválfuratain kéne egy tûreszelõvel bõvíteni oldalirányba. Vélemény?

Ott valami nagyon nem lehet kerek, dugattyúk rendesen állnak? agy középen van?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.070 hozzászólás
elsõre én azért megpróbálkoznék két hibátlan csavarral. az adapter a fékhez való, vagy más gyártóé?

Sziasztok!

Problémám a következõ: Hayes Stroker Trail elsõ fékem tengelyvonala nem esik egybe a tárcsa közepével. Tehát a tárcsa nem középen fut, hanem a külsõ oldala belesúrol a féktestbe. Mivel a tárcsa 180-as, a féktest egy PM 180-as adapter közbeiktatásával 2 db hosszú átmenõcsavarral rögzül a villához. Mivel a fék bontásból van, csodálkoztam is miért görbék a csavarok. Biztos ott is fellépett a hiba, csak feszítettek egyet rajta. No én ennél elegánsabb megoldást választanék, de akkor is a féktest oválfuratain kéne egy tûreszelõvel bõvíteni oldalirányba. Vélemény?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Widermeister

Widermeister

vendég

• fórumtag
  • 13 hozzászólás
Sziasztok
Valaki az Avid elixir tulajok közül meg tudná nekem mérni a csatolt képen feketével jelzett alátétek pontos méretét? A nagyon rendes elõzõ tulaj többszöri kérésemre sem küldte el a csavarokkal és a két féktárcsával együtt.Ezúton is szeretnélek üdvözölni Gabszó !!!
KÉP

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 hozzászólás
Sziasztok!

rain91

rain91

vendég

• fórumtag
  • 104 hozzászólás
Hali
Még sokat nem mentem a bicóval (20km) amióta meg vettem használtan a fék (hfx9 hd). Amikor megvettem, nagyon jól fogott, most is fog, de már nem annyira. Koptassam még, vagy ez már ilyen lesz?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
Feltöltött kép

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.