Jelentkezz be Regisztrálj

Tárcsafékek - általános eszmecsere
Írta 2010. december 20. - 19:58

Írta 2010. december 20. - 19:56

Na a Shimano ásványi fékolajára voltam kíváncsi mit tud, vagy nem tud a mínuszokban. Pusztán 3 darab kémcsõbe töltöttem egy-egy adagot. Az elsõt szobahõmérsékleten (+22,5), a másodikat kint (-9,6), a harmadikat pedig fagyóba (-18) raktam. vártam kb 2 órát h biztosan lehûljenek. Sajnos csak szemre tudtam megnézni a hideg által okozott hatást. De talán kijelenthetem h drasztikus változás csak a szobában tárolt és a kinti között volt( +22,5 - -9,6)!
A két hûtött minta között nem tudtam volna különbséget tenni, ezek szerint nem lineáris a hõfok/viszkozitása ennek az olajnak.
Továbbá a minták mellé raktam két-két a fékemhez való tömítést is. Egy gyárit és egy általam csapágyszaküzletben vásároltat. Hát azok is szépen ridegebbé váltak.
Ezek után ,mikor iszonyatosan hideg volt (szombat, 2010.12.18) kint volt a bicom az erkélyen sajnos, elmentem vele tekerni egy picit. ÉN azt nem vettem észre h a fékem keményebb lenne, csak a teleszkópok lassultak be, de azok sem vészesen.
Esetleg akinek DOT fékfolyadékja van otthon, nem csinálná meg ezt!? És akkor össze lehetne hasonlítani
Szép napot
Mijez kvali analitika labor?

Írta 2010. december 20. - 19:49

A két hûtött minta között nem tudtam volna különbséget tenni, ezek szerint nem lineáris a hõfok/viszkozitása ennek az olajnak.
Továbbá a minták mellé raktam két-két a fékemhez való tömítést is. Egy gyárit és egy általam csapágyszaküzletben vásároltat. Hát azok is szépen ridegebbé váltak.
Ezek után ,mikor iszonyatosan hideg volt (szombat, 2010.12.18) kint volt a bicom az erkélyen sajnos, elmentem vele tekerni egy picit. ÉN azt nem vettem észre h a fékem keményebb lenne, csak a teleszkópok lassultak be, de azok sem vészesen.
Esetleg akinek DOT fékfolyadékja van otthon, nem csinálná meg ezt!? És akkor össze lehetne hasonlítani
Szép napot
Írta 2010. december 20. - 19:28

Írta 2010. december 20. - 19:13

Írta 2010. december 20. - 19:09

Írta 2010. december 20. - 18:13

Nehezebben jár,vagy lecsökken a fékkar útja?
Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.
Írta 2010. december 20. - 16:56

Sziasztok gondom van.
Help.
Az van hogy ha nagyon hidegben tekerek, pl ma, felkeményedik a fékem, és el kezd enyhén fogni. Pedig két hónapja cseréltem olajat.
Azért most meg tettem megint, és utána ismét felkeményedett, tököm tele vele. Amúgy tökéletesen elégedett vagyok Shimano a cucc.
Ha valakinek van ötlete, vagy még jobb, tapasztalata ilyen ügyben, ne habozzon árulja el nekem is a titkot.
Mit tegyek hogy télen is gond nélkül tekerhessek ??
Megelõlegezvén köszönetet mondok az esetleges megoldásért.
Csaó.
B.
hasonló jelenség nálam is. bár én nem tekertem hidegben, elég volt ha a nyitott ablak mellett volt egész nap a bringa. elsõ fék fölkeményedik, szinte alig lehet mozgatni a fékkart. xt-rõl van szó.. lehet, hogy "fázós" széria? a fékkartávolság állító még a kevésbé ergonomikus. a hátsó fékkel meg semmi baj..
Írta 2010. december 20. - 15:49

Bovdeneseknél ez valahol normális, ha nyomtál olajat a házba, vagy bezsíroztad a bovdent. Hidraulikust még nem teszteltem extrém hidegben.
varázs: volt bb7-em kb egy hétig. az, hogy rettentõ nehéz volt húzni, a vacak bovden+ház hibája vagy ez egyszerûen ilyen? nehezebb volt, mint egy V-féket, pedig a botlban úgy adták, hogy ez milyen klassz ház...
tudom, próbáltam is csökkenteni.
V fékesnél akkor is nehezebb lesz húzni,ha teljesen ki van tekerve a rugóerõ.Ezzel az egyéb elõnyök mellett meg kell barátkozni.Hozzá kell tennem,hogy jó házzal,jó bowdennel nekem nem tûnik úgy ,hogy nehéz húzni.
Olajat szereti a bowdenház belseje.Zsírt nem.
Akármilyen spéci is,az hidegben mindig be fog dermedni.
Írta 2010. december 20. - 15:40

Írta 2010. december 20. - 15:37

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers
Írta 2010. december 20. - 15:28

Írta 2010. december 20. - 15:23

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->
Írta 2010. december 20. - 14:35

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."
"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"
Írta 2010. december 20. - 14:08

Írta 2010. december 20. - 12:06

sziasztok gondom van.
Help.
Az van hogy ha nagyon hidegben tekerek, pl ma, felkeményedik a fékem, és el kezd enyhén fogni. Pedig két hónapja cseréltem olajat.
Azért most meg tettem megint, és utána ismét felkeményedett, tököm tele vele. Amúgy tökéletesen elégedett vagyok shimano a cucc.
Ha valakinek van ötlete, vagy még jobb, tapasztalata ilyen ügyben, ne habozzon árulja el nekem is a titkot.
Mit tegyek hogy télen is gond nélkül tekerhessek ??
Megelõlegezvén köszönetet mondok az esetleges megoldásért.
Csaó.
B.
bb7
...Kisherceg:mert gyógyít.

Írta 2010. december 20. - 08:17

Talán ezzel az adapterrel jobban jársz, mint amit "kisherceg" sporttárs ajánlott: SHIMANO ADAPTER FÉKHEZ ELSÕ PM/IS 180mm - Bringa Butik Webáruház
uhhh, tényleg, jól összekevertem.
nem is értem, lázasan minek írogatok a fórumba.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."
"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"
Írta 2010. december 19. - 22:31

Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!