Kisherceg :Nem lehet h a fékkarnak a kialakításából fakad ez??
lehet, csak tippelek.
Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers
Igazad van a DOT 5 és a DOT 5.1 gyel kapcsolatban. Viszont elõbb olvastam egy cikket, és annak tudatában írtam h kémiailag megköti a vizet a DOT 5
• - a fékolaj - , z alsó részben lehet olvasni ahol az ABS rõl van szó.
Kíváncsi vagyok h akkor most mi az igaz???
Sajnos akiket eddig megkérdeztem a DOT fékfolyadékokkal kapcsolatban (rally) õk mindig csak a melegedésrõl, forráspontról tudtak nyilatkozni.
És mivel õk kocsit használnak nekik télen tök mindegy mivel a szervo úgy is megy, és elõbb vagy utóbb a rendszerük felmelegszik, esetleg el is melegedik :s
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
A DOT 5 az szilikon alapú, a DOT 5.1 az, ami szintén glikol-szerû anyag. Az ásványi olaj és a szilikon víztaszító, nem veszi fel a levegõ nedvességét. A glikolok igen, de egyik sem kémiailag köti meg a vizet. Nem dobálom ide a különbözõ fázisdiagramokat, összetétel-fagyáspont görbéket, de a lényeg, hogy a hidegben (legalább is a mi éghajlatunkon) nem a folyadék viszkozitása, víztartalma lesz a szûk keresztmetszet, sokkal problémásabb a különbözõ tömítések rugalmatlansága.
Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.
Az alatt mit értesz,hogy felkeményedik?
Nehezebben jár,vagy lecsökken a fékkar útja?
"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."
"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"
Hát én csak a DOT 5 esetében tudom, h elvileg az kémiailag megköti a vízet, és így nem fagy meg, csak vmi borzalmasan alacsony hõfokon, ahol már a rider is kimúlik
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Ez igen ! Te komolyabb vagy, mint a német Bike-Magazin !Na a Shimano ásványi fékolajára voltam kíváncsi mit tud, vagy nem tud a mínuszokban. Pusztán 3 darab kémcsõbe töltöttem egy-egy adagot. Az elsõt szobahõmérsékleten (+22,5), a másodikat kint (-9,6), a harmadikat pedig fagyóba (-18) raktam. vártam kb 2 órát h biztosan lehûljenek. Sajnos csak szemre tudtam megnézni a hideg által okozott hatást. De talán kijelenthetem h drasztikus változás csak a szobában tárolt és a kinti között volt( +22,5 - -9,6)!
A két hûtött minta között nem tudtam volna különbséget tenni, ezek szerint nem lineáris a hõfok/viszkozitása ennek az olajnak.
Továbbá a minták mellé raktam két-két a fékemhez való tömítést is. Egy gyárit és egy általam csapágyszaküzletben vásároltat. Hát azok is szépen ridegebbé váltak.
Esetleg akinek DOT fékfolyadékja van otthon, nem csinálná meg ezt!? És akkor össze lehetne hasonlítani
Szóljatok,ha hülyeséget nyüszögök,de a dotos olaj az hidroszkópos.
Mi van az olajban megkötött vízzel a sok minuszban?
Szóljatok,ha hülyeséget nyüszögök,de a dotos olaj az hidroszkópos.
Mi van az olajban megkötött vízzel a sok minuszban?
Trance
Na a Shimano ásványi fékolajára voltam kíváncsi mit tud, vagy nem tud a mínuszokban. Pusztán 3 darab kémcsõbe töltöttem egy-egy adagot. Az elsõt szobahõmérsékleten (+22,5), a másodikat kint (-9,6), a harmadikat pedig fagyóba (-18) raktam. vártam kb 2 órát h biztosan lehûljenek. Sajnos csak szemre tudtam megnézni a hideg által okozott hatást. De talán kijelenthetem h drasztikus változás csak a szobában tárolt és a kinti között volt( +22,5 - -9,6)!
A két hûtött minta között nem tudtam volna különbséget tenni, ezek szerint nem lineáris a hõfok/viszkozitása ennek az olajnak.
Továbbá a minták mellé raktam két-két a fékemhez való tömítést is. Egy gyárit és egy általam csapágyszaküzletben vásároltat. Hát azok is szépen ridegebbé váltak.
Ezek után ,mikor iszonyatosan hideg volt (szombat, 2010.12.18) kint volt a bicom az erkélyen sajnos, elmentem vele tekerni egy picit. ÉN azt nem vettem észre h a fékem keményebb lenne, csak a teleszkópok lassultak be, de azok sem vészesen.
Esetleg akinek DOT fékfolyadékja van otthon, nem csinálná meg ezt!? És akkor össze lehetne hasonlítani
Szép napot
Na a Shimano ásványi fékolajára voltam kíváncsi mit tud, vagy nem tud a mínuszokban. Pusztán 3 darab kémcsõbe töltöttem egy-egy adagot. Az elsõt szobahõmérsékleten (+22,5), a másodikat kint (-9,6), a harmadikat pedig fagyóba (-18) raktam. vártam kb 2 órát h biztosan lehûljenek. Sajnos csak szemre tudtam megnézni a hideg által okozott hatást. De talán kijelenthetem h drasztikus változás csak a szobában tárolt és a kinti között volt( +22,5 - -9,6)!
Ezek után ,mikor iszonyatosan hideg volt (szombat, 2010.12.18) kint volt a bicom az erkélyen sajnos, elmentem vele tekerni egy picit. ÉN azt nem vettem észre h a fékem keményebb lenne, csak a teleszkópok lassultak be, de azok sem vészesen.
Szép napot