Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18551 hozzászólás a témában

kgabus

kgabus

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás

most úgy állítom be a féket, hogy a CPS csavarok meglazítása után nem a behúzott fékkaron húzom meg azokat, hanem kiengedett fékkarnál és csak akkor ha már szépen fut a kerék...

Ezt egy ideje én is így csinálom, nekem személy szerint jobban megy így, mint behúzott fékkarral. Furcsa egyébként, nem gondoltam volna, hogy ennyit képes csavarodni a gép eleje. Kicsit engem is idegesít a dolog, képes elrontani a bringázás élményét. Tegnap bütyköltem még kicsit a tárcsán, csak nem maradt már idõ kipróbálni, talán majd ma meló után. Kíváncsi vagyok.

HEX77

HEX77

vendég

• fórumtag
  • 136 hozzászólás

Sziasztok,

jelenség: az elsõ tárcsa a benne lévõ ici-pici nyolcas miatt bele-beleér az egyik betétbe. Amennyire tudtam, kiegyengettem a tárcsát, most már jól be lehet lõni a féknyerget is, fejreállítva, vagy szerelõállványon tökéletesen, csendben, súrlódásmentesen fut. Aztán amint ráülök és elkezdek tekerni, hallom, hogy megint belekap és ami mégfurcsább, hogy ha kiállva tekerek, akkor ismét elhallgat.

Ez a probléma nálam is jelentkezik (1.5 hónapos Canyon bringa Avid Elixir 3-as fékkel). Elõször még csak azt vettem észre, hogy kanyarban nagyobb tempónál hozzáért a tárcsa a fékpofához... aztán addig-addig állítgattam és bütyköltem amíg már egyenesben is csinálta. Pl. tegnap csak akkor csinálta ha tekerés közben a testsúlyomat a bal oldali pedálon tartottam, ha a jobb oldalira tettem akkor nem csinálta.
Irtó bosszantó ez, mert a "nyöszörgések" miatt néha már olyan érzésem van mintha egy vacak 30 éves bringával mászkálnék. Lassan már ott tartok h visszasírom a régi v-fékemet .;(
Egyébként pont tegnap este sikerült egy kicsit javítani a helyzeten, most úgy állítom be a féket, hogy a CPS csavarok meglazítása után nem a behúzott fékkaron húzom meg azokat, hanem kiengedett fékkarnál és csak akkor ha már szépen fut a kerék... Így egy rövid teszt alatt egyelõre nem nyöszörgött...
Amúgy nem értem miért kell ilyen kis helyet hagyni a fékktárcsa és a fékpofa között, szinte át sem látni rajta (egy ideig vártam h bekopjon, aztán rájöttem, hogy azt ugyan várhatom mert az okos fékem mindig utánállítja ugyanazt a csak mikroszkóppal látható távolságot:) )

HEX77

HEX77

vendég

• fórumtag
  • 136 hozzászólás
Azt tudja valaki, hogy az alábbi Avid Elixir 3-as féken mi a manó a pirossal bekarikázott csavar?
Feltöltött kép

Keresgéltem neten, de a 3-asról nagyon kevés infot leltem fel...

sompetike

sompetike

vendég

• fórumtag
  • 17 hozzászólás
na ma neki esek,s kiváncsi leszek az eredményre...

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Nekem is olajos volt nem akartam velr szórakozni ezért felmentem a jani hegyre elkezdtem aszfalton vissza gurulni folyamatosan húzott fékkel. A fogas sorompója le volt eresztve megálltam, egy autós megkérdezte hogy jól van így a bringám? Csak a felszálló kék füstre célzott ami a fékrõl szállt fel. Pár méter gurulás majd fékezés után vigyorogva mondtam igen most már jó. Az együttes kiégetés tökéletesre sikerült és még látványos is volt:)
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás

ha olajos, akkor azon a féktisztító nem segít, csak a csere

f*szt...

Ultraderm-es melegvíz, dörzsölõs mosogatószivacs.....utána szárazra töröl....alkohollal átmos......csiszolóvászonnal lecsiszol kicsit....megint alkohol.

utána visszakopik és jó lesz

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.347 hozzászólás

Sziasztok,

jelenség: az elsõ tárcsa a benne lévõ ici-pici nyolcas miatt bele-beleér az egyik betétbe. Amennyire tudtam, kiegyengettem a tárcsát, most már jól be lehet lõni a féknyerget is, fejreállítva, vagy szerelõállványon tökéletesen, csendben, súrlódásmentesen fut. Aztán amint ráülök és elkezdek tekerni, hallom, hogy megint belekap és ami mégfurcsább, hogy ha kiállva tekerek, akkor ismét elhallgat.

Kérdés: mi van ilyenkor? :(

Köszönöm a segítséget elõre is!

ezt én furcsamódon nem a villánál hanem a hátsó keréknél tapasztaltam. amikor gurultam visított, ha tekertem elhallgatott. beállítás után ha nem ülök a bringán a tárcsa hozzáér a külsõ pofához, ha ráülök pont jó.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

s akkor ezt féktisztito spray-el lehet orvosolni?

ha koszos a tárcsa, akkor igen
ha olajos, akkor azon a féktisztító nem segít, csak a csere
villából nem folyik az olaj?

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 hozzászólás

vagy csak síkba kéne munkálni a fékszemeket...:)

Szia!

A fékszemek síkba vannak szerintem,mert gyárilag vannak felcsiszolva,így nem gondolnám hogy az lehet a baj...
De hogy errõl teljesen megbizonyosodjak,hogy tudnám ezt szerinted megnézni? Vízmérték esetleg számításba jöhetne,vagy az hülyeség?

sompetike

sompetike

vendég

• fórumtag
  • 17 hozzászólás
s akkor ezt féktisztito spray-el lehet orvosolni?

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás

olyan gondom van,hogy van egy shimano m486 fék és mostanában behuzom a fékkar fog is a fék de nem lassul,vagyis nem nagyon lassul eddig jo volt,érzem,hogy a betét szoritja a tárcsát csak a lassulás minimális,mitöl lehet ez?

Elhalt a betét, olajos a tárcsa-betét, feledzõdött a tárcsa. Bár bringánál ilyen nem tudom mennyire lehetséges.

sompetike

sompetike

vendég

• fórumtag
  • 17 hozzászólás
olyan gondom van,hogy van egy shimano m486 fék és mostanában behuzom a fékkar fog is a fék de nem lassul,vagyis nem nagyon lassul eddig jo volt,érzem,hogy a betét szoritja a tárcsát csak a lassulás minimális,mitöl lehet ez?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
átütõtengelyes elsõ villát venni.
mást nem fogsz tudni teni nagyon, a villa-agytengely kapcsolat rugalmasságából adódik a dolog

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

kgabus

kgabus

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás
Sziasztok,

Kérdés: mi van ilyenkor? :(

Köszönöm a segítséget elõre is!

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
vagy csak síkba kéne munkálni a fékszemeket...:)

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 hozzászólás

Nos,még ezt eldöntöm,de amit radnaib kolléga írt az M07-rõl,a rettentes mértékû kopás a teszten a többi pofához képest,ez azért elgondolkodtató. Az igazsághoz azért az is hozzátartozik,hogy nekem a pofák szinte vadiújak,mivel új a fékem,de a hátsó féktõl jövõ rezonálás hihetetlenül idegesítõ,és zavaró,ezért gondolkodtam a pofacserén.
De mivel a gyári mûgyantás pofa is puha,ezért lehet nem az m07-et kellene erõltetnem,hanem valami keményebbet,ami azért még fog is.
Az õszintét megvallva,még BBB is tervbe jött,mert azt egy kedves boltos ismerõsöm javasolta,hogy Dh-sok is szeretik,mert nem puha,de fog mint állat.
Szóval nem egyszerû a helyzet...

Sziasztok!

Sikerült beszereznem egy M07ti betétet hátulra,hátha megoldódik a rezonálás problémám,de sajnos nem lett jobb a helyzet. Eléggé puha ez a betét is,akárcsak a gyári (annál keményebbnek gondoltam) és szerintem nem túl sokkal jobb,mint a gyári betét...
A hétvégén tekertem vele kb 40-45km-t,és már most látszik rajta a darálás nyoma. Tény hogy baromira fog,de egyúttal a bemelegedett tárcsával használva,és a meleg tárcsára ráfogva,sajnos ugyanúgy berezonál a gép tõle. A héten kipróbálok egy olcsóbb fémes betétet is - alligator asszem - (egyik haver odaadja a sajátját) és meglátjuk a dolgot... Ha jó lesz,akkor veszek egyet újban,ha nem,akkor már csak a tárcsaméretre tudok gondolni,hogy a túl nagy méretû tárcsa lesz a rezonálás oka.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Segítség kellene.
Adapterre lenne szükségem,amivel a meglévõ center lock-os tárcsáimat (hagyományos) 6 csavaros agyakkal szerelt kerekeimre szerelhetném majd rá.
Mi ennek pontosan a neve és esetleg ki tudja,hogy melyik üzletben lehet jelenleg kapni (bárhol)?
Elõre is köszönöm.
üdv.

nem létezik ilyen adapter

tangens

tangens

vendég

• fórumtag
  • 120 hozzászólás
sziasztok,
formula (oro k24) fékhez milyen fékpofát ajánlanátok?
kösz, tg

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
szerintem is igy van - nincs ra hely. de ha nem nagyon draga tarcsak, akkor nincs szvsz ertelme. ill ha dragak is, akkor is a sulyelony oda.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
nem létezik ilyen adapter

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/