Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18540 replies to this topic

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Szevasztok! Sajnos elég szar a helyzet,ugyanis amin a fékkar fordul,az a csap be van rohadva szó szerint. A féket úgy kaptam egy olyan biciklirõl,ami majd 1 évig kint állt az udvaron egy nyitott garázsban,igaz letakarva,de a bicikli eleje kint volt a garázsajtónál,pluszban amivel le volt takarva ponyvával,az a fékkarnál ki volt szakadva,és ott ami bement por és kosz,az eléggé elintézte. Megpróbáltam kimosni persze slaggal is,a nagyja kijött,de a csapon a kar szorul is és nyikorog is ezáltal. A csapot meg nem merem megütni semmivel,mert nem akarom tönkretenni,pedig szerintem valahogy ott kell szétszedni. Hihetetlen,hogy itt még senki nem bontott szét ilyen 775ös fékkart?! Minden reményem pedig itt volt,hogy majd valaki itt tudni fog segíteni nekem!

nem teljesen értem a problémádat.
most õszintén: sajnálod a pénzt a szervizre?
láthatóan nem vagy sem tudásban, és olybá tûnik, hogy eszközben sem felkészülve arra, hogy kicseréld a fékkart. mégis mi tart vissza attól, hogy elvidd olyanhoz, aki ért is ahhoz, amit csinál, és nem távgyógyítással próbálják neki elmagyarázni a lépéseket? leírtam, hogy a stiftet a hernyóimbusz tartja. ha nem jön ki, akkor két dolgot csinálhatsz: erõlteted és valamit elrontasz, vagy elviszed szervízbe. ha az elõbbit választod, lehet, hogy nem csak a kart, hanem az egész fékkartestet meg kell majd venned - és többet buksz a réven mint a vámon.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Szevasztok! Sajnos elég szar a helyzet,ugyanis amin a fékkar fordul,az a csap be van rohadva szó szerint. A féket úgy kaptam egy olyan biciklirõl,ami majd 1 évig kint állt az udvaron egy nyitott garázsban,igaz letakarva,de a bicikli eleje kint volt a garázsajtónál,pluszban amivel le volt takarva ponyvával,az a fékkarnál ki volt szakadva,és ott ami bement por és kosz,az eléggé elintézte. Megpróbáltam kimosni persze slaggal is,a nagyja kijött,de a csapon a kar szorul is és nyikorog is ezáltal. A csapot meg nem merem megütni semmivel,mert nem akarom tönkretenni,pedig szerintem valahogy ott kell szétszedni. Hihetetlen,hogy itt még senki nem bontott szét ilyen 775ös fékkart?! Minden reményem pedig itt volt,hogy majd valaki itt tudni fog segíteni nekem!

Ott a linkelt robbantott ábra!!!
Az alapján sem megy? Mert azon ott van minden. ;)

A sebesség mindent megold.

Flubber

Flubber

vendég

• fórumtag
  • 24 posts

Hát igen ebben egyet értek :)

esetleg slag-al vagy lájtosabb mosóval? nem tom mennyire bontható...

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Féktárcsa tisztítóval.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Hát igen ebben egyet értek :)

esetleg slag-al vagy lájtosabb mosóval? nem tom mennyire bontható...

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Odaírta az idézetbe....tele van kosszal és nehezen jár...

Az oké, de ahol bele ment a kosz ott takarítással ki is jön ha meg már a kosztól nehezen jár akkor NO COMMENT.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
jó eséllyel semmit sem. a hayes tárcsák jó minõségûek.
ha tökéletesen a tárcsa fékfelületén fog a fék, akkor nincs gond.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

sompetike

sompetike

vendég

• fórumtag
  • 17 posts
az szerintetek befolyásol vmit,hogy shimano m486 fékhez nem a gyári shimano tárcsat hanem Hayes tárcsát raktam fel?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Rob!

Ha már itt vagy, lenne egy olyan kérdésem hozzád, hogy lehet-e shimano fékekhez mindenféle tömítést kapni? Van egy idióta ismerõs, aki dot-os fékfolyadékot rakott a fékébe és tönkrement az összes tömítése. Egyáltalán érdemes lehet megcsinálni ha van hozzá?

aminek nincs cikkszáma, olyat nem lehet szerezni.
keress az adott fékrõl egy robbantott ábrát, és nézd meg, van-e cikkszáma (nem hiszem sajnos, de vannak csodák)

Helló Rob.
Most a fékkarból a kart ilyen nehéz kiszerelni? Mert ott ahol fordul,ott van kicsit berohadva a víztõl és a piszoktól. Hiába olajoztam meg,ugyanúgy nyikorog,és szorul kicsit. Ezért kéne kivennem a kart,megtisztítani,bekenni és visszarakni. Valaki tud segíteni?

videót szeretnél arról, hogy kell szétszedni, pedig összesen 4 csavar tarja egyben az egészet, nem egy ûrszondát próbálsz megbontani.
ha ennyire nincs mûszaki érzéked, talán tényleg nem kellene hozzányúlnod....

amugy google elsõ találata a robbantott ábrára a már korábban is linkelt techdocs oldaon:
http://techdocs.shim...69830637950.pdf
itt látszik, hogy az 5-ös és a 6-os csavarokat eltávolítva lejön a burkolat, majd a 9-es hernyóimbuszt kivéve ki lehet szedni a stiftet, és kijön a kar.
természetesen tudnod kell, hogy bármi ilyen otthoni barkács beavatkozás a garancia elvesztésével jár! nem javaslom a megbontását, és nem tudom többször leírni: vidd szervizbe!

teki80

teki80

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Sziasztok!
Hayes stroker ryde-ról mi a véleményetek? Eddig nem volt tárcsás biciklim, én amatõr szemmel meg vagyok elégedve vele... Szerintetek nekilássak itthon fékbetétet cserélni rajta?

Üdv.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Odaírta az idézetbe....tele van kosszal és nehezen jár...

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Miért akarod szétszedni?

Flubber

Flubber

vendég

• fórumtag
  • 24 posts

Helló Rob.
Most a fékkarból a kart ilyen nehéz kiszerelni? Mert ott ahol fordul,ott van kicsit berohadva a víztõl és a piszoktól. Hiába olajoztam meg,ugyanúgy nyikorog,és szorul kicsit. Ezért kéne kivennem a kart,megtisztítani,bekenni és visszarakni. Valaki tud segíteni?

Szevasztok! Próbáltam videot keresni a neten,hátha látom hogy hogyan kell szétszerelni egy m775ös fékkart,de sehol nem találtam. Ha tud valaki segítséget,szívesen venném! köszönöm a segítõnek!

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 posts
Hali

Szerintem teljesen mindegy, talán annyi szól a fékkar mellett h ha a betéteket beleteszed a féknyeregbe, és elkezded visszatolni a helyükre, pontosabban látod h mennyit kell kiengedni. Mert a végén nehogy úgy járjál ,hogy kevés legyen az olaja fékben.

olahlali

olahlali

vendég

• fórumtag
  • 28 posts
Sziasztok!
Adott egy Hayes Stroker Trail fék. Szervízben volt olajcserén, légtelenítésen. Ez rendben meg is történt, de otthon gondoltam dobok bele új fékpofákat.
A probléma az, hogy az új fékpofák annyira "vastagok", hogy a tárcsa éppen befér a pofák közé.
Lehet valahogy "egy csepp" olajat leengedni belõle, hogy jobban becsússzanak a dugattyúk a helyükre?
A karnál vagy a féktestnél érdemes megoldani?
Elõre is köszi a válaszokat.

xenium

xenium

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,448 posts

ez a fék tényleg ilyen baromi jó, vagy csak az árához képest, vagy csak hype vagy mi?
Shimano Deore M595 Disc Brake Review - BikeRadar

nekem ilyen van és tényleg jó, 6" rugós bringán használva 203 tárcsával

a tekerentyût az elején beállítottam és azóta se nyúltam hozzá
Sei, soku Si.

Flubber

Flubber

vendég

• fórumtag
  • 24 posts

Helló Rob.

Valaki lenne a segítségemre? Köszönöm.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,065 posts

nekem ez van, annyi különbséggel, hogy nem superfancy kivülrõlkézzelállítomafékkartávolságot.
ugy hijják m445-2
szuper kényelmes, és mint minden shimano, jól adagolható, megfelelõen fog, egyszerüen szervizelhetõ, olcsó hozzá az alkatrész, van hozzá gyári fehér hidraulikacsõ...
emellett szotyiért megveheted.
egyetlen egy hátránya van, kb 50-100 grammal nehezebb, mint a konkurrens termékek
de tudod a blöff óta, a "súly a megbizhatóság jele"

a plusz grammokkal tisztában vagyok. az lepett meg igazából, hogy "Power with the supplied resin pads is impressive on trail and outstanding on the dyno – significantly outperforming Shimano's more expensive SLX and XT Servo Wave brakes".

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Flubber

Flubber

vendég

• fórumtag
  • 24 posts

hát ha ennyire láthatóan nem vagy tisztában a mikéntekkel, akkor talán nem kellene nekilátni otthon.
javaslom vidd el valahová, ahol értenek hozzá.
(ha mindenáron csinálni akarsz vele valamit, akkor kevés ásványi olajjal olajozd meg a fékkar forgáspontját meg a dugattyú-gumigyûrû találkozását.)

Helló Rob.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Rob!

Ha már itt vagy, lenne egy olyan kérdésem hozzád, hogy lehet-e shimano fékekhez mindenféle tömítést kapni? Van egy idióta ismerõs, aki dot-os fékfolyadékot rakott a fékébe és tönkrement az összes tömítése. Egyáltalán érdemes lehet megcsinálni ha van hozzá?

A sebesség mindent megold.