Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18540 replies to this topic

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Olvasd újra...nem hope, hanem hype :D

...ezt a cincog-nem cincog dolgot én sem értem. Nem tudom hol bringáztok, de én ha elindulok tekerni, akkor a megfelelõ sebességre, ívre, az akadályokra figyelek. Ha esetleg annyira elunnám magam terepen, hogy a tárcsafék hangjaira hegyezném a fülem, akkor sem hallanék semmit, mert a gumi morgása, a szél süvítése, vagy a saját zihálásom tutira elnyomja azt. Igen, ha kormányra rakom a gépet és megforgatom a kereket, akkor van egy két pont, ahol hallani a tárcsa és a fékpofa érintkezését, de mivel középen van a tárcsa, tojok rá. Amúgy Avid Juicy 7-rõl van szó és lehet, hogy csak mázlista vagyok.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 posts

na jo de te a forumozok kb masfel szazalekat kepviseled. a tobbsegunk csak turazgat meg ilyenek ahogy en is. de a hype meg a dolgok tulbonyolitasa az vilagbajnok szinten megy...

Mire érteted azt h bonyolít a HOPE?
Huhh ez jó magyaros lett:)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Itt olyan utcák vannak, hogy betonlapok vannak lerakva, autó is csak 1-esben megy fel. Elõfordult párszor, hogy kilométereken át kapaszkodtam a fékbe, szaga is volt, a tárcsáimon is látszik, hogy használva van, de nem volt ilyen jellegû gondom soha. Egyébként hosszú lejtõn felváltva kell fékezni az elsõvel-hátsóval, nem folyamatosan húzni. Tárcsát szerintem nem jó egyengetni, csak ha ütéstõl görbül el (vagy újkorában, ha ferde). Ha a felmelegedés, hûlés miatt megy bele a 8-as, a meredek lejtõ végén néhány közepes erõsségû hosszabb fékezéssel ki is megy, legalábbis nálam.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
na jo de te a forumozok kb masfel szazalekat kepviseled. a tobbsegunk csak turazgat meg ilyenek ahogy en is. de a hype meg a dolgok tulbonyolitasa az vilagbajnok szinten megy...
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
A Shimano XT/XTR, ha 2000 szintet egyben lejössz hajtûkanyarokkal teletûzdelt brutál meredek úton, amellett, hogy a hõterheléstõl elvetemedik az új kompozit tárcsa, a fékpofa forgácsolódásából való fémpor koppra tömíti a dugattyúkat, olyannyira, hogy a nap végén nem úszod meg dugattyútisztítás és tárcsaegyengetés nélkül. És képzeld, sorban állnak ez emberek a nagy S szervizkamion elõtt ezzel a problémával, s jé, azt mondták a bácsik, hogy "known issue". Mostanában ez a versenyterhelés a komolyabb versenyeken. Túrázás során nekem sincs soha semmi bajom vele.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Amúgy még én sem hallottam errõl, amíg nem írtátok. Ha már nagyon koszos, lemosom az egész bringát, kivisz minden koszt. :)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
hope tech m4 elol tech x2 hatul. nem kell hozzanyulni, mukodik. kiveszem a kereket, visszarakom es meg mindig nem cincog. es fog a fek. de furcsa dolog nekem a shimano xt is ilyen volt. meg elotte az lx is.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
Gondolom nálad minden hibátlanul mûködik, és nem kell soha hozzányúlni a bringádhoz!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
en egy ecsettel szoktam "kiporolni" felulrol, ez gyorsan megvan. ha meg nagyon szutykos, akkor szetszedem, aztan kitisztitom. amugy kenoanyagot en sem hasznalnek (belulrol az olaj ken), max a alkohollal megtisztitiom a dugattyuk kiallo szelet. neha nem art figyelni, hogy kopnak a pofak, es esetleg alaphelyzetbe hozni a dugattyukat. de meg sose volt igy gondom.

iden amilyen szaraz az ido, sokkal tobb gondot okoz a sok por, mint a sar tavaly. tobbet tisztitom a bringat, mint elotte.

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 posts

meg takaritsatok a kulloanyak szelerol az oxidaciot is fogpiszkaloval.

Milyen fék az, aminél nincs szükség soha a dugattyúk letakarítására és átkenésére? Oszd meg velünk. Szívesen váltok.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,058 posts
lol :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
meg takaritsatok a kulloanyak szelerol az oxidaciot is fogpiszkaloval.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
Nem vastagon zsírral kell bekenni!
Fültisztítót bemártani kis h.mû olajba és a dugattyú peremén körbekenni!
Eddig nálam csak használt!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

És szerinted a por, a kosz, nem idegen anyag? Csak mert mind szépen megülhet a tömítéseken.

De csak minél jobban van kenve, annál jobban rátapad. Arra gondoltam mint "idegen anyag", hogy a fékfolyadékkal nem jó ha más keveredik és bekerül a rendszerbe (igaz, nagyon kis mennyiség, de akkor már másnak is árthat), illetve a dugattyút is kikezdheti, ha olyan. Ha nekem lenne ilyen gondom biztos, hogy elõször vízzel tisztítanám, ha nem segít, fékfolyadékkal átitatott roggyal vagy fülpiszkálóval.

Szerk.: Ha a fékfolyadék ásványi olaj alapú és hasonló olaj kerül rá (mûszerolaj ?), gondolom nem lesz nagy kár belõle, de az eredeti a biztos, szerintem. :)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

idegen anyag szerintem nem szerencsés

És szerinted a por, a kosz, nem idegen anyag? Csak mert mind szépen megülhet a tömítéseken.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Azért néha nem árt valami híg olajos ronggyal áttörölgetni, a beégett fékpor csúnyán megakaszthatja.

Nekem még nem volt rá szükség, de inkább valami semlegessel törölném, ami leviszi a szennyezõdést és utána elpárolog, tiszta vízzel, utána levegõvel kifújnám, kiszárítanám, akkor nem viszi be a rendszerbe. Vagy ugyanolyan fékfolyadékkal, ami benne van, idegen anyag szerintem nem szerencsés.

Autónál volt olyan gondom, dobféknél, hogy bármit csináltam egy idõ után ráfogott a fék, többször lettek dugattyúk, fõfékhenger, fékcsövek cserélve és nem javult. Szerintem eleve gagyi minõségû volt a fékhenger, hiába szedtem szét kitisztítani, egy idõ után ez lett. A dugattyúk nem álltak vissza a helyükre. Próbáltam kenni, de nem javult, többet ártottam vele, csak beszedte a fékport mégjobban.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Hogy érted a dugattyúk kenését? Keni azt a fékfolyadék. Kenés esetén maximum ugyanazzal a fékfolyadékkal, ami benne van, de mi értelme? Idegen anyag többet árt neki (gépzsír pl. marja a gumit) plusz utána beleragad a por és az teszi tönkre.

Azért néha nem árt valami híg olajos ronggyal áttörölgetni, a beégett fékpor csúnyán megakaszthatja.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Igaz hogy az Avidok pontatlanok és sûrûn beleérnek a tárcsába! Viszont egy (szakszerû) légtelenítés sokat segít rajta! És persze elengedhetetlen a folyamatos tisztítás és a dugattyúk kenése! És ez az összes olajos fékre igaz!

Hogy érted a dugattyúk kenését? Keni azt a fékfolyadék. Kenés esetén maximum ugyanazzal a fékfolyadékkal, ami benne van, de mi értelme? Idegen anyag többet árt neki (gépzsír pl. marja a gumit) plusz utána beleragad a por és az teszi tönkre.

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 posts

Hope-okkal mi a gond?

Az áruk :)

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
Igaz hogy az Avidok pontatlanok és sûrûn beleérnek a tárcsába! Viszont egy (szakszerû) légtelenítés sokat segít rajta! És persze elengedhetetlen a folyamatos tisztítás és a dugattyúk kenése! És ez az összes olajos fékre igaz!