Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18540 hozzászólás a témában

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.317 hozzászólás

majd ma tekerek vele egyet, aztan leirom a velemenyem - vagy milyen tesztre gondolsz?

Komfortosság, fékerõ, állíthatóság, minden jöhet :) Jut eszembe, mi volt a csomagban? Ahogy látom adapter és tárcsa az nincs, de adtak hozzá minden ilyet?

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
chainen fontban is dragabb, mint nemeteknel euroban :) mint ahogy a shimanonal lenni szokott.

xt - kb 30g elony meg nyomaspontallitas. elvileg ennyi, ranezesre is ugyanaz, illetve az slxben is van "vakcsavar" a nyomaspont helyen (poen lenne, ha kicserelve az is mukodne). az xtben engem inkabb a nyers szin vonzana... baromi dogos. a masik, hogy nemeteknel olyan xtt arulnak, ami nem bordas pofakkal jon (elvileg kisebb fekero es rovidebb elettartam). jelenleg metalos betetekkel adjak, ami szerintem nekem evekig jo lesz a korabbi femes pofakbol kiindulva :)

Shimano SLX Scheibenbremse BR-M666 Modell 2012 - BIKE-COMPONENTS.DE
Shimano XT Scheibenbremse BR-M785 Modell 2012 - BIKE-COMPONENTS.DE

majd ma tekerek vele egyet, aztan leirom a velemenyem - vagy milyen tesztre gondolsz?

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.317 hozzászólás

bikecomponentsrol, de van az bikediscountnal es az actionsportsnal is.

Valamint a Chain-en is van immáron, de "vérlázítóan" olcsó a bike-component-en :)

Eléggé elgondolkodtató, mert baromi jó áron van és nekem nagyon bejön külsõre is. A chain-en ~6000 forint a különbség az XT és az SLX között, amibõl pont kijönne még a tárcsa is. Tudom, még túl sok tapasztalat nincs, de megéri vajon az a plusz 6e? Az SLX és az XT féknyergek között egyébként mi a különbség? Kívülrõl nem sokat látni és már az elõzõ szériáról is többen írták itt, hogy borzalmas fékerõt tud produkálni.

arn: esetleg egy tesztféleséget tudnál majd prezentálni? ;)

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Nekem a PM állandóan elmászott a fékezésektõl. Ha meg túltépem, a villában lévõ menetet kockáztatom. Én most elõl PM, hátul IS rendszerrel megyek, s a hátsó IS-el soha nincs ilyen jellegû problémám. Beállítani EGYSZER macerás volt - ja és meg kell tanulni a kereket ugyanoda visszarakni. Számomra szürreális, hogy a PM féket használók többsége erre képtelen, s mindig inkább a féknyerget állítja a ferdén berakott kerék után. Mostanában menetrögzítõvel teszem fel a PM rendszert is, s emiatt a lehetõ legminimálisabbra csökkentem a kicsavarás-beállítások számát.

Hát azt megnézném. Nekem ez még sohasem jött össze, mindig szemre és sokadik próbálkozás után lett csak jó. :) Ez csak elméletben mûködik, no meg a youtube videókon.

Nézd el nekem, de nem fogok egy szerelõ állványt ezért elcipelni valamelyik versenyre azért, hogy bebizonyítsam, de szerintem a Shimano szervizesek szívesen bemutatják neked! Azért mert én nem tudok megoldani egy több ismeretlenes egyenletet nem gondolom legendának ha valaki megoldja!:)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
bikecomponentsrol, de van az bikediscountnal es az actionsportsnal is.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.058 hozzászólás
köszi! honnan rendelted?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

arn, köszi a képeket! már éppen kérni akartam... :)

tehetnél fel pár egészalakos képet is a bicajról.

no meg itt egy kep a fekkarokrol, hogy latszodjanak az aranyok, a tobbit meg majd a "ki milyen bringaval..." topikba.

Feltöltött kép

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Nem mint problémát írom, csak a tapasztalatomat osztom meg, kíváncsiskodom. A minap állítottam be Avid BB5 fékeket. Az egyik fékpofa távolsága egy tekerntyûvel állítható, az utána nem mozog, a másikat a bowden mozgatja. A bowden által mozgatott fékpofa alapból labilis (úgy ül vissza a helyére, amilyen kedve van éppen) alapállapotban az alsó része tárcsához közelebb van, bele-bele kap a tárcsába, ha parányi 8-as van benne. Ez a BB7-en is ilyen, nem mozognak egyszerre a fékpofák és így is állnak be? Hayes MX-4-nél? (Nem akarom kicserélni.)

Az elfogadható beállításra egyetlen megoldás volt, hogy amennyire lehetett közel állítottam a fékpofákat és kicentríroztam a tárcsákat (jó játék), így a fékkarok is elfogadható helyen kezdenek el fogni.

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 hozzászólás
nyálcsurgatóan néz ki :)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

korabban tettem mar fel egy mobilosat, de majd csinalok normalisabb kepeket, mert ez mar kozelit a tervezett allapothoz.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.058 hozzászólás

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
hat nem birtam ki, hogy ne rakjam ossze :) inkabb leszivtam az olajat, levagtam a kabelt (20-40cmet kellett), aztan feltoltottem ujra. siman beletekertem a fekkarnal a 20as fecskendot, rendesen nyomta fel az olajat. a roppantogyurut ra lehet rosszul tenni? regen meg vhol neztem, hogy asszem vmi 5mmre kell a vegetol lennie, de ha osszevissza csuszkal, akkor hogyan? nem akartam fogoval raszoritani, csak behajtottam, szerintem ugyis a helyere nyomta (a csovet persze a helyen tartottam addig).

a haz mogott mentem par kort. meg be kell koptatni, de mar most is vmi brutalisan fog (alapbol amugy femes betetek vannak benne)... a fekkar hossza kb ketharmada a regi slx/xt fekkaroknak, az ember onkentelenul is egy ujjal huzza, es nem veletlenul ilyen rovid: baromi jol adagolgato, de ha rahuztam olyat rantott, hogy eltunt a becsuszoszar. a tobbi gyarto nem tudom hogy fogja ezt uberelni, plane ezen a szinten.

Feltöltött kép
Feltöltött kép

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
vettem ketfele fecskendot, a 20as szerintem jo lesz :) eleg puha anyag, majd belehajtom kicsit a menetbe, aztan akkor talan nem fog az olaj folyni.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Mikor rakod össze? Majd írj, hogy milyen, nagyon kíváncsi vagyok.

szerintem majd a jovoheten. a hosszt lecsekkoltam, tul sokat kell belole levagni, szerintem nem uszom meg legtelenites nelkul. kicsavartam a csavart a tartalynal, olyan 6mm az elejen, aztan van egy kb 4mmes menetes resz. asszem ebbe bele allitok majd egy fecskendot. milyen meretet erdemes venni?

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás

meg ugyan nem szereltem fel a bringara, de az uj slx fekkar baromi finom szerkezet. erdekes, hogy az xt nyomaspont-allito csavarja is rajta van, csak nincs a csavarnak feje :) ha tekergetem nemtom tortenik e vmi, mert nem nagyon latszik, hogy mi van a masik vegen, de annyira nem is hianyzik, az xtnel sem nagyon tudtam vele mit kezdeni.

Mikor rakod össze? Majd írj, hogy milyen, nagyon kíváncsi vagyok.

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás

fulpiszkaloval szedegetni a homokszemeket a bringabol mar bocs de baromsag.

Szerinted az. Ettõl függetlenül nyugodtan meghagyhatnád szó nélkül a pöcsölés örömét annak, aki szerint meg nem. :)
Idéznék pár sort:

"tarcsafekallitas

...Elsõ és legfontosabb a pofák kivétele, azok minnél messzebb elrakása (szoba másik sarka, szekrénytetõ). Miután eltávolítottuk a fékpofákat, a dugattyúkatvfinoman nyomjuk vissza alaphejzetbe. Ezután az egyik dugattyút imbuszkulcsal lefogva a fékkart többször huzzuk meg a markolatig, vigyázva, hogy a dugattyú ne bukjon ki. Az igy kintlévõ dugattyú palástját tisztítsuk meg, vékonyan csorgassunk rá fékolajat (ami a rendszerben van, olyat). Majd ezután toljuk viszza a helyére. Járassuk meg párszor a már ismert módon.. Ezután ugyanezt végezzük el a másikon is. Ha mindent jól csináltunk és nem sérült a rendszerünk a két oldalnak nagyjából egyszerre kell mozognia."

A stílusból és a fogalmazásból könnyen rá lehet jönni kinek az írásából idéztem.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
meg ugyan nem szereltem fel a bringara, de az uj slx fekkar baromi finom szerkezet. erdekes, hogy az xt nyomaspont-allito csavarja is rajta van, csak nincs a csavarnak feje :) ha tekergetem nemtom tortenik e vmi, mert nem nagyon latszik, hogy mi van a masik vegen, de annyira nem is hianyzik, az xtnel sem nagyon tudtam vele mit kezdeni.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Azért az felettébb érdekes hozzáállás, hogy ha neked nincs ilyen problémád, akkor az hype, a segítségnyújtás meg túlbonyolítás.

fulpiszkaloval szedegetni a homokszemeket a bringabol mar bocs de baromsag.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Megnyugodtam, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ha koszos a bringa lemossa, de hogy a féket nem szoktam piszkálgatni az is tuti...és mûködik, de mûködött a deore is nem csak a Hope.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás

na jo de te a forumozok kb masfel szazalekat kepviseled. a tobbsegunk csak turazgat meg ilyenek ahogy en is. de a hype meg a dolgok tulbonyolitasa az vilagbajnok szinten megy...

Azért az felettébb érdekes hozzáállás, hogy ha neked nincs ilyen problémád, akkor az hype, a segítségnyújtás meg túlbonyolítás.