Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18540 hozzászólás a témában

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás

kérdésem az:
Hogyan lehet a kivett kereket ugyanoda visszarakni, ahonnan kivettük?

u.

Hosszas utánállítgatással :P

A keréknél, csak a kerékpár nagyobb találmány  B)

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás
Korábban volt már arról szó, hogy sok esetben az ember rossz helyre teszi vissza akár az elsõ, akár a hátsó kereket, ezért súrol a tárcsafék.
Hát én is így jártam egy hátsó defekt miatt. Nem bosszankodtam, mert a hátsó fékemet amúgy is be akartam állítani, most egész jól sikerült is. Viszont hogy késõbb elkerüljem a tárcsafék állítgatását a rosszul visszatett kerék miatt, kérdésem az:
Hogyan lehet a kivett kereket ugyanoda visszarakni, ahonnan kivettük?

u.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
õõõ...egyet.:)

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás

Röviden.
Kb azt mondtam amit te.
Ez Avid fék. Azért vannak alatta-felette kúpos kis bizek, hogy az esetleges váz hibát ki tudják küszöbölni.

Témazárásként akkor annyit leszögezhetünk, hogy a tárcsa legyen minnél közelebb a fix pofához, de semmi képen se suroljon . Egyet ért kedves kolléga? ;)

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Hû, látom kisseb csatározás bontakozott ki azóta :)
Köszönöm a segítséget, már pár éves van a bringa, és magam szoktam állitgatni a féket. (csak most szervízbe beállították...)
Középre szoktam tenni a tárcsát, betekerni a fix részt teljesen, és erõsebben huzott fékkar után megszorítan ia csavarokat. Aztán kilazítani mindkét oldalt, hogy éppen ne súrolja a féktestet. (szabad szemmel éppen látható, szoval tizedmm-ek lehetnek a fix közt)

Nade a lényeg, most már nem tudom ezt megjátszani, mert annyira közel és ferdén került a tárcsak a fix féktest felöli részhez, hogy gyakorlatilag hozzáér, és a féktestet se tudom cssavarokkal jobban odébbtenni/biullenteni. (lehet eddig is ferdén volt, csak nem túnt fel, mert máködött rendese)
Gyorszárral játszottam, sajnos ha koppig bent van a paucsba a kerék, akkor van worst case, de igazábol nagyon nem jö lejjebb tolva se, mert két fékezés után ugyis beáll ugyanugy a rossz irányba...
A távtartókra, vagy valami plusz alátére gyanakszok én is, mert magától csak nem romlik el hipp-hopp.

Utánaolvastam neten, a pyxis és crux vázakhoz irták valahol, hogy kicsit ferdén van rajtuk felheggesztve a féktartó szem. Lehet nálam is ez van ugy alapesetben. Valami IS fékszemmaró kütyüvel ezt rendesen be lehet fúrni merõlegesre. Találtam egy boltot, holnap viszem be, aztán majd írok a fejleményekrõl.

UI: aki látot már B+ travel agyat szétszedve, attól kérdezném ezt a távtartó mizériát mennyire könnyû elkövetni, rendbehozni

Röviden.
Kb azt mondtam amit te.
Ez Avid fék. Azért vannak alatta-felette kúpos kis bizek, hogy az esetleges váz hibát ki tudják küszöbölni.

Balie

Balie

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás
Már asszem megvan a probléma másik forrása is.
Kerestem képet guglin, így nézne ki eredetileg az agy a tárcsa felöl:
Google Images
Itt teljesen belesimul az ipari csaágyakat leszorító "kónusz" az õt körülvevõ kis fémszinû kerettel. Viszont nálam azzal a kb 1 milivel kijjebb áll, ami pont jól jönne a féknek :S

ltsoma

ltsoma

vendég

• fórumtag
  • 85 hozzászólás
Hello!
Szerintem nekem ugyanez a hátsó agy van Author felirattal. Csúszópapucsos váz miatt cseréltem benne tengelyt, szóval láttam már szétszedve. Nem lehet rosszul összerakni, mivel a tárcsa oldalon lévõ távtartó a perem miatt nem fér be a másik oldalra. Alátétek sincsenek benne, amiket ki lehetne hagyni. Ami esetleg probléma lehet az a fogaskoszorús oldalon a távtartóban egy pici rögzítõcsavar ami nálam rendszeres kilazult. Ez abból látszik, hogy könnyen le tudod venni a távtartót a tengelyrõl.

Balie

Balie

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás
A bb5-ös féknél, pedig kinek mi tetszik, de nekem ne súrolja a tárcsát egyfolytában, néha ha picit arrébbmozog a tengely egy ugrató után és egy ideig kicsit cicereg az okés, de ha egyfolytában cicereg, az lassít, feleslegeslegesen koptatja(égeti?) a fékbetétet, és idegesít a hangja :)
A tárcsa meg van annyira rugalmas, hogy nem fog eldeformálódni attól a kis görbüléstõl. (ez szimplán empírikus tapasztalat)

Balie

Balie

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás
Hû, látom kisseb csatározás bontakozott ki azóta :)
Köszönöm a segítséget, már pár éves van a bringa, és magam szoktam állitgatni a féket. (csak most szervízbe beállították...)
Középre szoktam tenni a tárcsát, betekerni a fix részt teljesen, és erõsebben huzott fékkar után megszorítan ia csavarokat. Aztán kilazítani mindkét oldalt, hogy éppen ne súrolja a féktestet. (szabad szemmel éppen látható, szoval tizedmm-ek lehetnek a fix közt)

Nade a lényeg, most már nem tudom ezt megjátszani, mert annyira közel és ferdén került a tárcsak a fix féktest felöli részhez, hogy gyakorlatilag hozzáér, és a féktestet se tudom cssavarokkal jobban odébbtenni/biullenteni. (lehet eddig is ferdén volt, csak nem túnt fel, mert máködött rendese)
Gyorszárral játszottam, sajnos ha koppig bent van a paucsba a kerék, akkor van worst case, de igazábol nagyon nem jö lejjebb tolva se, mert két fékezés után ugyis beáll ugyanugy a rossz irányba...
A távtartókra, vagy valami plusz alátére gyanakszok én is, mert magától csak nem romlik el hipp-hopp.

Utánaolvastam neten, a pyxis és crux vázakhoz irták valahol, hogy kicsit ferdén van rajtuk felheggesztve a féktartó szem. Lehet nálam is ez van ugy alapesetben. Valami IS fékszemmaró kütyüvel ezt rendesen be lehet fúrni merõlegesre. Találtam egy boltot, holnap viszem be, aztán majd írok a fejleményekrõl.

UI: aki látot már B+ travel agyat szétszedve, attól kérdezném ezt a távtartó mizériát mennyire könnyû elkövetni, rendbehozni

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

ok merre laksz? :)

Nem mondom hogy nem üt, de azt kijelentem, hogy szabad szemmel nem látok benne 8-ast (kopp kopp kopp), de nem is súrol az hót zicher. Meg is õrülnék :) Elvégre azért vagyok Lopakodó, mert hangtalanúl csapódok a gyalogosok közé :D

meg en sem lattam olyan tarcsat, ami tokeletesen egyenes. szemre az enyem is az, de ha lefele kicsit felkemenyedik a fek, illetve koszolodik, akkor mar hallom, hogy nem :) szerintem meg a rogzitesbol adodoan sem tok egyenes, legalabbis es miutan felraktam, meg szoktam kicsit egyengetni (erdemes leszedesnel megjelolni, hogy pont oda keruljon vissza).

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
igen apu.
...minden tiszteletem mellett.:)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
csitt legyen, mert mindenkit kizavarok az erdõbõl! :mad:
nem személyeskedünk, nem offolunk!
mindenkinek szól!

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
oké csipkerózsika, aki magasan repül.
ÉS SZERINTED A GYAKORLATILAG HOZZÁÉR - AMIT ÍRTAM - ÉS A RÁFESZÜL KÖZT, AMIRE TE GONDOLSZ - AMI TÉNYLEG LASSÍT - NINCS EGY ÁRNYALATNYI KÜLÖNBSÉG ?!
és egy hirdrós féknél SZERINTED elmegy középrõl a tárcsa, mikor a két pofa elkezdi EGYSZERRE nyomni?
mert ha nem, akkor bowdenesnél miért lenne jó ha elmenne ?
és ha nem jó, akkor mégis hogyan tudod megakadályozni, ha nem úgy, hogy a fix pofát közel állítod hozzá?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
hat pedig en kis naiv azt hittem hogy ha hozzaer a tarcsa a fekpofahoz akkor azzal lassitja a kereket. de ugy tunik megint tevedtem. nalunk itt biztos masfele fekek vannak vagy nem tudom. meg en ha meg akarok valakivel beszelni valamit, akkor nem azt kerdezem [ismeretlenul] hogy "mi a pocs bajod van?". tudod arrogancia, ilyenek. nem vezet jora.

asszem tovabb nem kivanok reszt venni ebben a magasroptu tarsalgasban.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Jaja tamaska, hülyeség amit beszélsz.

Ez kérem, empirikus módszer, a tapasztalat az Isten.

Mindig akkor kong a harang, amikor delet mutat az órám. Akkor alighanem az órám miatt kong.

na ehhez már egyszerû vagyok, nem tagadom.:)

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Jaja tamaska, hülyeség amit beszélsz.

Ez kérem, empirikus módszer, a tapasztalat az Isten.

Mindig akkor kong a harang, amikor delet mutat az órám. Akkor alighanem az órám miatt kong.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
off
tamaska, tudod mit? igen ha úgy gondolod, flegma voltam és lekezelõ. bocs, hogy nem akartam a problémám a tárcsafék topikban kitárgyalni, és emiatt privit merészeltem írni neked.
de azért legyünk õszinték, ha tényleg éveket nyomtál bringaboltban, mint szerelõ, ahhoz mérten azért kemény fa...ot tudsz összehordani.
pl:"belemegy egy pici egyenetlenseg a tarcsaba, es nem fog elforogni a kerek, vagy legalabbis surolni fog, meg erezheto ellenallasa lesz."

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

off
mi van, meleg van?
olvasd el mit írtam, miért sarkítasz?

ugy tunik velemenyem lehet, de igazam nem. Szoval hiaba mondom hogy szerintem az nem torvenyszeru hogy a bovdenes fek suroljon. meg hogy en be is tudom igy allitani. bizonyara tevedek. elnezest kerek, nem fog tobbet elofordulni.

es nem kell miapocsbajod van priviket se kuldozgetni, olvasd el az elso hozzaszolasomat amit a temaba vagoan irtam, szerintem nem volt se serto, se sarkito, pont hogy te voltal flegma es lekezelo.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Lopakodó

Lopakodó

törzsvendég

• fórumtag
  • 283 hozzászólás

totál off, na mindegy

tehát félsz a nagyobbtól ezért terrorizálod a kisebbet ott, ahol nincs helyed. a kerékpár jármû, a jármûvek az úton közlekednek.

milyen tiszteletet is érdemelsz ki a járdán? azon kívül, hogy tahóság még a kresz is tiltja :o

látom mindenképp kötekedni akarsz és most engem találtál meg. pedig hiszem, hogy személyesen egy sör mellett barátilag tudnálak meggyõzni az érveimrõl.

nekem a kerékpár nem megfélemlítési eszköz, hanem közlekedési. arra van, hogy minnél gyorsabban kijussak a természetbe. ha ehhez nem áll rendelkezésemre bringaút, marad a járda. te a fõvárosban élsz. nem hiszem, hogy nem érted meg a helyzetem ha egy kicsit beleérzel. lehet, hogy te olyan bátor vagy, hogy a kocsikkal együtt közlekedsz, de én jobban szeretem ha a potenciális veszély elöttem van, amire akár reagálhatok mintsem látatlanul hátulról jön. a másik, hogy te most azt hiszed, én azzal szórakozok és élem ki magam, hogy direkt kicentizem a gyalogosokat 30-al. ez nem így van. a másik ember testi éppsége számomra legalább annyira fontos, mint a sajátom és a bringámé.

ez volt az utolsó OFF-om, lezártam a témát. ha te még nem, privátban megtalálsz. további szép estét!

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
totál off, na mindegy

a kocsiktól félek, ezért a járdára kényszerülök.

tehát félsz a nagyobbtól ezért terrorizálod a kisebbet ott, ahol nincs helyed. a kerékpár jármû, a jármûvek az úton közlekednek.

és pedig mert nem adták meg a kellõ tiszteletet..

milyen tiszteletet is érdemelsz ki a járdán? azon kívül, hogy tahóság még a kresz is tiltja :o