Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18533 replies to this topic

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

elöl nekem is BBB van

Ha szinteres, akkor egyértelmûen. BBB-bõl a kék (félszinteres) vált csak be, de azt meg hülyére veri (árban is) a Superstar kevlaros.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 posts

Az XT775-bõl volt egy hibás széria, amit a S visszahívott. Ennek a hibának két tünete volt, az egyik, amit mondasz, a másik, hogy extrém hidegben, elfosta magát a dugattyú. (és mindent kukázott értelemszerûen)

Másik ok lehet, hogy túlzott hõképzõdés miatt ún. szuperelasztikussá válik a fékbetét, s ez olyan, mintha "fellevegõsödne". A fékolaj is felforrhat, olyankor buborékok képzõdnek benne, amik összenyomhatóak. Nekem a BBB szinteres betét produkált ilyet XTR tárcsán (más fékkel), s a betétcsere megoldotta. Érdemes elgondolkodni ilyenkor a testsúly-tárcsaméret-stílus kapcsolaton, mert lehet ez a bibi.

Köszi, az infókat. A betétcserét kipróbálom (úgyis elég kopottak már), elöl nekem is BBB van, de hátul is csinálja, az a baj:-(

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Az XT775-bõl volt egy hibás széria, amit a S visszahívott. Ennek a hibának két tünete volt, az egyik, amit mondasz, a másik, hogy extrém hidegben, elfosta magát a dugattyú. (és mindent kukázott értelemszerûen)

Másik ok lehet, hogy túlzott hõképzõdés miatt ún. szuperelasztikussá válik a fékbetét, s ez olyan, mintha "fellevegõsödne". A fékolaj is felforrhat, olyankor buborékok képzõdnek benne, amik összenyomhatóak. Nekem a BBB szinteres betét produkált ilyet XTR tárcsán (más fékkel), s a betétcsere megoldotta. Érdemes elgondolkodni ilyenkor a testsúly-tárcsaméret-stílus kapcsolaton, mert lehet ez a bibi.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 posts
Valaki találkozott már ilyen hibával? XT 775 fékrendszerem van dual control váltókarral. Jelenség az, hogy ha bemelegszik a fék (aktív lejtõzésnél) olyan mintha levegõssé válna (fékkar felpuhul, pumpálni kell), de hidegen, nem olyan aktív használat mellett újra jól mûködik. 2 hete cseréltem benne fékfolyadékot, és persze akkor légtelenítve lett a rendszer. Tömítetlenségre utaló folyásnyomokat nem látok.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Egyetértek, kár, hogy nincs a másik típusból egy picit könnyebb verzió.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Cserében kb. 50 gramm, míg a másik típus titáncsavarral 20 gramm. Két fék esetében az már azért jelentõs.

Így már az ábra alapján értem, ettõl függetlenül nem rohanok megrendelni, azt a 6dkg különbséget pont letojom még titán csavarral sem fogom tuningolni, konstrukciósan még mindig az enyémet tartom jobbnak.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Nekem ilyen adapter van, ezt jobbnak tartom mert külön csavar rögzíti a villához, fék állítgatásnál az adapterben levõ menetet ,,gyilkolászom", ha tönkre megy csak az adaptert kell cserélni.
Shimano elsõ fék adapter 160 mm PM-rõl 180 mm PM-re | ESMMAF180PP2

Cserében kb. 50 gramm, míg a másik típus titáncsavarral 20 gramm. Két fék esetében az már azért jelentõs.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

De ugye érted, hogy azt az adapter és a féktest közé kell tenni, azzal tudod a féktestet szögbe állítani... :)

Csakhogy ennek köze nincs a féktest szögéhez, arn beelõzött, sajnos nincs igazad! Ennek a feszültségpontnak a kivédésére szolgál.

Feltöltött kép

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
shimanonal a csavar alatt van, avidnal a fektest alatt, es mas celt szolgal. szerintem ezert is rezegnek be az avidok gyakrabban.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

De ugye érted, hogy nélküle a csavarfejek nem fekszenek fel párhuzamosan a féktestre? A képen pedig egy gyári Shimano adapter látható, de igaz, hogy az enyémhez pl. hagyományos (fekete, kék pasztás) csavar jött.

"Ma is tanultunk valamit."

zscs; Szerintem a legtöbb szerelõ sincs tisztában ennek a fontosságával, ma már 2 bringaboltban voltam, s egyik hely szerint sincs értelme. (nem nevesíteném a helyeket) Hazafelé még próbálkozom.

Eredetileg csavarboltban szerettem volna megvenni, de már kezdem azt hinni, hogy olyan csavarbolt, ahol meg is kapnám (nem rendelésre sohanapján) amit szeretnék, nem létezik.

De ugye érted, hogy azt az adapter és a féktest közé kell tenni, azzal tudod a féktestet szögbe állítani... :)

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts
[quote name='zscs']Valóban jár hozzá, engem szintén meglepett. Új bicajon volt már Shimano tárcsafékem, nekem nem adták hozzá, csak a fekete alátét volt a bicajon. Látszólag tényleg ugyanaz az alátét, mint egy V-fékes fékpofánál. Szerintem mûködhet.

Nekem ilyen adapter van, ezt jobbnak tartom mert külön csavar rögzíti a villához, fék állítgatásnál az adapterben levõ menetet ,,gyilkolászom", ha tönkre megy csak az adaptert kell cserélni.

Shimano elsõ fék adapter 160 mm PM-rõl 180 mm PM-re | ESMMAF180PP2

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Shimanónál én még sohasem találkoztam ilyennel, Avidoknál van, utálatos egy cucc.

De ugye érted, hogy nélküle a csavarfejek nem fekszenek fel párhuzamosan a féktestre? A képen pedig egy gyári Shimano adapter látható, de igaz, hogy az enyémhez pl. hagyományos (fekete, kék pasztás) csavar jött.

"Ma is tanultunk valamit."

zscs; Szerintem a legtöbb szerelõ sincs tisztában ennek a fontosságával, ma már 2 bringaboltban voltam, s egyik hely szerint sincs értelme. (nem nevesíteném a helyeket) Hazafelé még próbálkozom.

Eredetileg csavarboltban szerettem volna megvenni, de már kezdem azt hinni, hogy olyan csavarbolt, ahol meg is kapnám (nem rendelésre sohanapján) amit szeretnék, nem létezik.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Nos, kiderült mi a gebasz okozója. Szóval a csavarhoz nekem nem adtak olyan alátétet, ami a pontos párhuzamos felfekvését biztosíthatná. Ilyet:
Szerintetek ilyen honnan szerezhetõ? Ha egy v-fékbõl átkókányolom, lehet vele problémám? (anyagminõség miatt elpattan stb.) Mindenesetre az elmászás oka egyértelmûen kiderült.

ugyanilyenem van, nekem adtak hozza. enelkul nem csodalom, hogy nem jo, ferden fekszik fel a csavarfej. vegyel egy masik adaptert, az a legbiztosabb.
nekem vannak ilyen alatetjeim - bementem az egyik bringaboltba, aztan vettem toluk parat... asszem siman jo volt a vfekes. meg a hayes fekhez vettem, hatha be lehet normalisan allitani (nem lehetett :D ). ha gyorben jarsz, tudok belole adni.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Shimanónál én még sohasem találkoztam ilyennel, Avidoknál van, utálatos egy cucc.

Valóban jár hozzá, engem szintén meglepett. Új bicajon volt már Shimano tárcsafékem, nekem nem adták hozzá, csak a fekete alátét volt a bicajon. Látszólag tényleg ugyanaz az alátét, mint egy V-fékes fékpofánál. Szerintem mûködhet.

Itt is látszik a fotón: Shimano Scheibenbremsadapter fr 180mm Scheibe - BIKE-COMPONENTS.DE

Feltöltött kép

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Juicy7-nél mûködtek a V-fékbõl áttett alátétek, nem mászkált el semmi, igaz, csak százhatvanas tárcsával használtam.

Köszi a tippet, én is bevállalom szerintem.

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts

Nos, kiderült mi a gebasz okozója. Szóval a csavarhoz nekem nem adtak olyan alátétet, ami a pontos párhuzamos felfekvését biztosíthatná. Ilyet:

...

Szerintetek ilyen honnan szerezhetõ? Ha egy v-fékbõl átkókányolom, lehet vele problémám? (anyagminõség miatt elpattan stb.) Mindenesetre az elmászás oka egyértelmûen kiderült.

Juicy7-nél mûködtek a V-fékbõl áttett alátétek, nem mászkált el semmi, igaz, csak százhatvanas tárcsával használtam.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Feltöltött kép

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Feltöltött kép

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

esetleg carbonpaszta? :)

Jó szaga van egy hosszú lejtõ után. :D Ma beszerzek egy alátétet, s azzal próbálkozom. Nem értem, eddig ezzel nem volt problémám.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
a shimanonal 6nm van (mint szinte mindenre - eleg gyakori ilyen 4-5os imbusznal). gyanitom ez amolyan altalanos biztonsagi ertek, nem tudhatjak, hogy mire rakod a feket. de logikusan amibe tekered, az a szuk keresztmetszet, csak arrol nem minden esetben van info.

esetleg carbonpaszta? :) meg mondanam, hogy csiszold fel vmi durvabb papirral, de az nem szep.