Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Vázak CC/FR/DH/4X - általános eszmecsere

- - - - -

• Please log in to reply
11010 replies to this topic

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts

Azért még érdemes finomítani a koncepciót. A felsorolt vázak némileg eltérõek mind minõségükben, mind felhasználási területükben.
...

Nagyon jól összefoglaltad, a hozzászólásod egy kicsit a fejemben is rendett tett azon tekintetben, mit is szeretnék valójában; szóval, köszi a sok-sok infót! Írok majd hamarosan és bõvebben, jópár egyéb acélváznak is utánaolvastam és érdeklõdtem az elmúlt napokban. Szóval, inkább egy viszonylag könnyû XC váz az, amit keresek és a 140-es villautas, túlépített vázakat ejteni fogom a körbõl - amiket amúgy is bár átütõs, de könnyû, 100-as villával terveztem volna használni. A hosszabb villautas villák úgy jöttek a képbe, hogy nálunk forgalmaznak közülük egyet biztosan, az NS Bikes Society-t, ami ráadásul akciós is most. A rövid listámból ezeket majd szépen kiejtem.
Te hogyan szerezted be a Cotic vázat, rendelted?

remelem a felesegem nem olvassa a topicot:)

:)

spooon

spooon

vendég

• fórumtag
  • 198 posts

elég abba egy átütõs reba vagy revelation
36 meg túl masszív már ahoz a vázhoz szerintem

Felvilagolnatok mit is jelent a "tul nagy/massziv" dolog. Azt meg ertem, hogy celszeru hasonlo elso-hatso rugoutakkal epiteni a bringat, di a 32-36-os villak kozott a sulyon kivul mi a kulonbseg az adott vazban. Koszonom a segitsegeteket!
Sp

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts

...
De hogy igazán ontopic legyek: hónapok óta néha rá- és ránézek a merevfarú acélvázakra és rágódom erõsen. Maradna az AM 3000-D és jövõre, talán év vége felé lehetne mellé egy merevségben kissé túlépített acélvázas merevfarúm, 100 mm-t mozgó de átütõs villával (BlackBoxos Reba Team MaxleLite), széles kormánnyal, jó erõs kerekekkel. A következõk lehetnek esélyesek (ha az árat egyelõre "figyelmen kívül hagyom"):
- On One 456 (CrMo 4130 csövek)
- NS Bikes - Society váz (Tange CrMo 4130-as csövek)
- Genesis Altitude váz (Reynolds 853 acélcsövekbõl)
- Cotic Soul váz (Reynolds 853/631/4130 kombó)

Pár tesztet olvastam már a Coticról és az Altitude-ról; hát, az angolok nagyon dícsérik õket. ;) Esetleg tudtok más mtb acélvázat, amit még érdemes számításba vennem? Ár alapján NS Bikes, ami nálunk is kapható, az a még "belefér" kategória, de a Genesis Altitude szimpatikusabb (Coticról nem is beszélve, csak ugye az ára...).

Azért még érdemes finomítani a koncepciót. A felsorolt vázak némileg eltérõek mind minõségükben, mind felhasználási területükben.

A 456 meg a society inkább keményebb am jellegû felhasználásra, hosszabb (140 körüli) villákhoz tervezve, nagyobb tömeggel (2,3-2,4 kg). Ezekhez 100as villát nem ajánlanék. (arra ott van az inbred), viszont itt jöhetnek erõs alkatrészek.

Az altitude meg a cotic már nagyon finom könnyû darabok, semmilyen "túlépítéssel" nem szabad elrontani õket. Könnyû, átütõs villa még jöhet, de ezek inkább már cc jellegû gépek, így ehhez illõ könnyû, filigrán kiegészítõkkel érdemes ellátni õket. Nem azt mondom a kisebb durvulást nem bírnák el, de a 456-hz meg a societyhez ég és föld. Ezeknél számottevõ rugalmasság van a vázban (cotic-ot konkrétan ismerem), de ezeknek az acélvázaknak pont ez a lényege, hogy alacsony tömegûek, a vékony falvastagságok miatt rugalmasak=kényelmes hosszútávon.

Altitude-ból kétféle van, az egyik 853, az olcsóbbik 520-as.

van még olcsóbb ragley, drága chromag, curtis, kinesis decade, sanderson, meg még csomó másik csak meg kell keresni õket (mtbr-t ajánlom)

Yasec mindig is csinálta és gondolom most is az egyedi gépeket. De amiket felsoroltunk, azok konfekciógeometriával sorozatban készülnek, szóval ez egy más kategória. Hozzá csak akkor menj, ha van jó sok maniókád (megsúgom, több mint egy cotic ára) de még mindig sokkal olcsóbb mint akármelyik külföldi nagy vázépítõ, és az utolsó mm-ig tisztában vagy az elképzelt vázaddal, szóval még ne. :D (egyébként itt is akadnak jócskán kompromisszumok)

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

jól sejtem, hogy a 2008-as Kona Stabbe is 30,0mm-es a nyeregcsõ kell?

jól.

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

Ezen vajúdok még mindig én is,félóránként cserélgetem a 36-ot meg a 32-t :confused:

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

spooon

spooon

vendég

• fórumtag
  • 198 posts
Igen ezt csak megerositeni tudom :) nyeregcso rendben benne volt, az nem okozhatta a torest. Es nem is volt utve-vagva, amolyan "erjek haza rendben a csaladhoz" stilusban hasznaltam. Most egy Trance X-el tekerek es azert eleg komoly elteresek vannak a ket vaz kozott a Trance X javara. Az csak egy dolog, hogy a geoja jobban megfelel nekm, igy nem faj a gerincem tekeres kozben (gerincservem van), de jobban lehet vele lefele menni. Jobban kimozogja az ut egyenetlensegeit, pedig ugyanugy RP 23 van benne. Ez sajnos azt jelenti, hogy a Juicy 7-es fekeim kevesek ehez a vazhoz :/// A 120-ra allitott Talassal siman felmegyek ott ahol eddig letoltam 100-ra. En csak ajanlani tudom mindenkinek. Egy 36-os 120-130-at mozgo vella kell meg bele szerintem es akkor eleg merev lenne a 101 kilomhoz. (remelem a felesegem nem olvassa a topicot :)))))

asszem annak a nyeregvázcsöve az alsócsõ alatt tört, az elsõváltó felett....

annak semmi köze a nyeregcsõhöz....ott vagy az anyag volt szar vagy a konstrukció...
én is láttam itt pár töröttet, húzóm is a szám mindig ha a merida kerül szóba....szép is, biztos jó is....csak falahogy nem bízok bennük
talán pár év mulva

Sp

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

Milyen évjárat ez, már a 2011-es lesz? Superior.cz-n egész más fully-k vannak fent, mint 2010-esek.

igen

SUPERIOR 2011 - MINDEN EGY HELYEN: KER
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts

ez is igéretesnek látszik masszívság tekintetében

http://www.xfactorne...Files/f50_1.jpg

http://www.xfactorne...Files/f50_2.jpg

kiváncsi leszek az egész alakos fotóra :) meg a geóra

Milyen évjárat ez, már a 2011-es lesz? Superior.cz-n egész más fully-k vannak fent, mint 2010-esek.

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts
Annyira azért nem hosszúak.A 184 centimhez a 16" pont jó :D

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts
A merev vázaik mindenesetre betegesen hosszúak. Lett volna egy nagyon jó ajánlat egy 19"-esre, de nem vettem meg.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

Taperoltam már élõben,igényes darabnak látszik

kiváncsi leszek lesz e belõel 185-nél kisebb embernek is jó méret ? :)

mert ahogy néztem az eddigieket, ultra hosszúak a vázaik (bár spec a fullikra nem emléxem)

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

Taperoltam már élõben,igényes darabnak látszik

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts

ja az a 2008-as (elsõ) széria tényleg szar volt

Na ezért nem vagyok teljesen nyugodt, így már biztosan látszik, miért vajúdok ennyit ezen! :) Mindegy, hagyom is a dolgot a fenébe, a bicajt használom jó sokat és bírja, ameddig bírja. Recseg-ropog, roszog a fejcsõnél meg valahol hátul, de végül is semmi baja. 7000-8000 km-t tettem eddig bele. Ha bír még ugyanennyit, egye fele, elégedett leszek. :)

@Kisherceg: ó igen, r8 is ott van a listámon (katt ide egy viszonylag friss tesztért), tegnap lefelejtettem. Többit viszont szépen felírogattam, nagyon köszönöm, utána fogok olvasgatni ezeknek!
Jé, Yasec bácsi is készít még acélvázas montit? Írok neki egy mailt, talán lesz rám 1-2 perc ideje a Lotus tuningolása mellett. :)
Ami a vázméretezést illeti, fogalmam sincs, számomra melyik lenne a megfelelõ. A lapos, hosszabb váz, vagy a rövidebb; ötletem sincs. Volt KTM-em viszonylag rövid vázzal (nekem "majdnem"(?) kicsi, 48 cm-es méretben) és van egy merevfarú Meridám most hosszabb és kevésbé ejtett fejcsõvel (20"), nekem az is jónak tûnik a 185 centimhez, pedig az meg már majdnem nagy. :) Szóval könnyen vagyok, mert nincs nagy tapasztalatom, kevés bicajt próbáltam, így szinte bármi jó lehet, ami nem extrém elméretezett a számomra.

Köszi srácok! :)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,156 posts

A következõk lehetnek esélyesek (ha az árat egyelõre "figyelmen kívül hagyom"):
- On One 456 (CrMo 4130 csövek)
- NS Bikes - Society váz (Tange CrMo 4130-as csövek)
- Genesis Altitude váz (Reynolds 853 acélcsövekbõl)
- Cotic Soul váz (Reynolds 853/631/4130 kombó)

Pár tesztet olvastam már a Coticról és az Altitude-ról; hát, az angolok nagyon dícsérik õket. Esetleg tudtok más mtb acélvázat, amit még érdemes számításba vennem? Ár alapján NS Bikes, ami nálunk is kapható, az a még "belefér" kategória, de a Genesis Altitude szimpatikusabb (Coticról nem is beszélve, csak ugye az ára...). ...

persze hogy dícsérik:)
az árat tényleg "alaposan" figyelmen kívül hagytad. :)
az azért megvan, hogy ezek a vázak elég eltérõ geometriával rendlekeznek? a Society és a Soul hosszú és viszonylag kicsi méretû vázak, a 456 és az Altitude inkább rövidek.
szóba jöhet még a cove handjob, az orange p7 és r8, a pace 104, a jamis nemtommelyik (tamaska tudja ;) ) modellje, a salsa ala carte, yasec mûvei és még sok-sok finomság.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,156 posts

...
Acálvázas merevfarú most jobban izgat, amit csak hobbiversenyzésre használnék és csak jövõre. A terv: vennék egy 1-2 éves, nem túl lestrapált, kb. Deore (nagyon max. SLX, ha tényleg nem nagyon drága) szintû bicajt, amirõl átszereltetnék mindent az acélvázra és abba lenne egy átütõs teleszkóp, 100-as úttal - na ez a terv! :) Vagy álom. :) (Néha fejembe veszek valamit, hónapokig érlelgetem, kidolgozom, aztán elvetem az egészet, és lehet, hogy ez is arra a sorsra jut, majd meglátom.)
...

aztán ha meglesz az acélvázas bicaj, az össztelós majd csak a port fogja a sarokban, míg el nem adod. :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
májerfaktor majd ha megtehetem....

egyelõre arra futi, hogy vegyek olyat ami kibír engem és mûködik...most a Bergamont ezt teljesíti, nem is rosszl, gyönyörûen futnak a forgáspontok, ezzel a fox taggal bitang érzékeny, kell is gyakran a propedal, májerfaktora nem hiszem, hogy túl nagy lenne...
viszont mindene overszájz, nem is nehéz, 13 centi nekem egyelõre elég
egyébként tényleg szépek a meridák

a következõ nekem ilyen 15-16cm rugóutas váz lesz majd egyszer....ami olyan igazi "mindenre jó kicsit, de igazából sehova..." bicikli lesz

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

annak semmi köze a nyeregcsõhöz....ott vagy az anyag volt szar vagy a konstrukció...
én is láttam itt pár töröttet, húzóm is a szám mindig ha a merida kerül szóba....szép is, biztos jó is....csak falahogy nem bízok bennük
talán pár év mulva

ja az a 2008-as (elsõ) széria tényleg szar volt

azóta bõven javították. idiek tényleg qrva masszívak. one20 magasan a legmasszívabb váz a kategóriában (de a 14-esek zömét is veri). és aszongyák jól is mozog. geója is ott van. ráadásul nevetséges ára van. szal nekem asszem bõven jó lesz. :) májerfaktort meg pont leszarom. még mindig

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts

talán pár év mulva