az nagyon nem az 
Bikertigger:
Honnan vágod te ennyire, hogy melyik katalógusváz és melyik nem?
A Simplon eddig is úgy élt a tudatomban, mint afféle titkos favorit. Nálunk kevéssé ismert (ezért nem kínálják aranyáron másodkézből), de jó cuccokat csinál. Igaz, ők is országúton alapozták meg a hírnevüket - éppúgy, mint a Bottechia. Csak amíg az utóbbi úgy néz ki, tényleg csak a kínálat bővítésére rendelt be néhány katalógusmontit, Simplonék talán többet foglalkoztak a témával. (És a Wilier montivázak akkor mik?)
Kisherceg:
Kitaláltam, hogyan lehet neked 27.5-es merevfarúd "hitelbe".
Vedd meg ezek közül az olcsóbbikat (mert a váz ugyanaz, a cucc meg úgyis lejön róla):
http://apro.bikemag....ak-l291380.html
Altus leugrik, SLX fel (az Altust vagy meghirdeted, mint új bringáról bontott alkatrészeket, vagy beteszed az SLX helyére a fiókba), aztán reméljük, hogy a Sünturha teló nem kotyogósodik ki (még jobban), vagy nem szorul meg, mire összejön egy jobb Rock Shoxra vegy DT-re, és azok a csoda Shinning felnik sem rogynak össze, amíg szert nem teszel egy rendesebb kerékszettre. Megmarad a "legózás" öröme úgy, hogy közben végig van mivel tekerni.
A GT vázak eléggé egyedi kialakításúak, úgyhogy ez esetben remélhatőleg tényleg az, ami. (Vagy ilyen is van már a katalógusban?) Acélnak ugyan nem acél, úgyhogy ha az a cél... Akkor legfeljebb lecseréled a végén a vázat is. :-)
Közben megméricskéltem a vázaimat, a Pahoehoe egyértelműen 17"-es a korabeli táblázat szerint. A Pyxis (vagy nem Pyxis) viszont bármi lehet a c-c 41 cm-es, c-t pedig kb 46 cm-es nyeregvázcsövével. (Utóbbi azért 2,54-el leosztva eléggé 18.) Érdekes, hogy a felsőcső (maga a cső, c-c) mindkettőnél 55,5 cm, de a Konánál 56cm, a Pyxisnél pedig valamivel több effektív hosszt ad ki. A Pyxisnek a fejcsöve is hosszabb kb 2cm-el, aminek nyilván szerepe van a teleszkóp-(in)kompatibilitásban.
A Magellánokról nem találtam korabeli geometria-táblázatot, ha valakinek esetleg akadna otthon ilyen, bescannelhetné...
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!