Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Vázak CC/FR/DH/4X - általános eszmecsere

- - - - -

• Please log in to reply
11012 replies to this topic

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,285 posts

Sziasztok!

Egyre többször látom, hogy az össztelós montik láncvillája asszimetrikus. Miért jó ez, vagy miben különbözik a szimetrikus vázakhoz képest? (nem a kinézetre gondolok) :)

Köszi

ez az aszimmetria leginkább a láncvillákat érinti, a támvillákra nem jellemző. több oka is lehet (van):

- a hajtásoldalon a hajtásnak és váltásnak kell a hely. el kell férjen a lánc (lehetőleg mind kevesebb kontaktussal a láncvillával), kell hely az első váltónak (berugózott állapotban is!).

- a bal oldalon fenti szempontok nem játszanak, tehát lehet egyszerűbb a láncvilla vonalvezetése, viszont ott a fék (ez mondjuk rendszerfüggő, hogy a láncvillát vagy a támvillát terheli, utóbbi "jobb"), aminek hely kell és másképpen terheli a vázat, mint a hajtás/váltás.

Edited by Kisherceg, 2016. February 03. - 16:07.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Gubi

Gubi

vendég

• fórumtag
  • 111 posts

Sziasztok!

Egyre többször látom, hogy az össztelós montik láncvillája asszimetrikus. Miért jó ez, vagy miben különbözik a szimetrikus vázakhoz képest? (nem a kinézetre gondolok) :)

Köszi

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Sziasztok!

Szeretnék venni használtan egy retro acél vázat.Munkábajárós kerékpárt szeretnék építeni belőle.

Abban kérném a segítségeteket,melyek azok a csőgyártó,vázgyártó márkák melyek szóba jöhetnek?

Segítségeteket előre is köszönöm.

Montit, trekkinget vagy outit? Elsőnek ezt érdemes eldöntened. Másfél éve összeszedtem pár szempontot a témában, ezek szerintem nem változtak sokat. Szerintem a csőszettnél fontosabb az, hogy legyen kényelmes (mivel nap, mint nap használod majd), legyen olcsó (mert lába kél), és tudja azt funkcionalitásban, amit elvársz tőle (sárvédő, csomagtartó rögzítés, esetleg 1x1 kompatibilitás). 

retrofan

retrofan

fórumtag

• fórumtag
  • 171 posts

Sziasztok!

Szeretnék venni használtan egy retro acél vázat.Munkábajárós kerékpárt szeretnék építeni belőle.

Abban kérném a segítségeteket,melyek azok a csőgyártó,vázgyártó márkák melyek szóba jöhetnek?

Segítségeteket előre is köszönöm.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,326 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

nincs több ötletem, de mért fontos a kályhacső ?

előbb útóbb mindenki véknyít, lassan visszajön a collos cső.

ejtős nyeregcső miatt, ahogy Kisherceg írta

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,285 posts

gondolom a liftes nyeregcső miatt. vagy csak fakír. :D

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts

Idehaza milyen új merevfarú 29er XC karbonvázakat tudtok, ami

• ~69.5-70 fokos fejcsőszöggel bír
  • 30.9 vagy esetleg 31.6-os nyeregcsövet fogad?

Amiket 2016-os modelleket találtam és külön kapható csak a váz, például Trek Superfly, Merida o.nine karbon, azok 27.2-esek...

(egy Canyon Exceed váz július közepére jegyezhető elő, még mielőtt felvetődne, On-One Maccatuskil áráért meg Treket adnának...)

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,326 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Idehaza milyen új merevfarú 29er XC karbonvázakat tudtok, ami

• ~69.5-70 fokos fejcsőszöggel bír
  • 30.9 vagy esetleg 31.6-os nyeregcsövet fogad?

Amiket 2016-os modelleket találtam és külön kapható csak a váz, például Trek Superfly, Merida o.nine karbon, azok 27.2-esek...

(egy Canyon Exceed váz július közepére jegyezhető elő, még mielőtt felvetődne, On-One Maccatuskil áráért meg Treket adnának...)

Edited by zscs, 2016. January 05. - 09:29.

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,578 posts

Erről a márkáról (State) tud esetleg valaki valamit (Google a barátom, személyes tapasztalat érdekelne)? 

JMO_3937.jpg

Edited by karakoram, 2015. October 21. - 23:00.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,285 posts

így látva a videót eszembe jut, mennyire leleményes is tud lenni az ember, ha saját magát akarja szívatni...

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

Rejtett bowdenvezetésű váznál (MTB) hogy kell váltó bowdent, bowdenházat és fékcsövet cserélni?

Kb. így.

djbahool

djbahool

vendég

• fórumtag
  • 115 posts

Sziasztok!

(Remélem jó topicban vagyok)

Rejtett bowdenvezetésű váznál (MTB) hogy kell váltó bowdent, bowdenházat és fékcsövet cserélni?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,285 posts

249335d1175831453-q-factor-various-crank

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,285 posts

113 mm-el nem nyúlhatsz nagyon mellé. De inkább a hajtómű leírásából próbáld megtudni, hogy milyen tengelyhosszal adja a 48-50 mm körüli láncvonalat.

szvsz a 113mm rövid lesz, inkább 118mm vagy 121mm lesz jó, de tényleg a kar dönti el.

Edited by Kisherceg, 2015. August 03. - 13:31.

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts

Sziasztok!

2008-as Magellán Cruxba milyen hosszú octalinkes monoblokk passzol? 3*9-es rendszerhez. A csapágyház 68mm, de a tengely hosszára sehol sem találok információt.

113 mm-el nem nyúlhatsz nagyon mellé. De inkább a hajtómű leírásából próbáld megtudni, hogy milyen tengelyhosszal adja a 48-50 mm körüli láncvonalat.

Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

Awesome Zoll

Awesome Zoll

vendég

• fórumtag
  • 29 posts

Sziasztok!

2008-as Magellán Cruxba milyen hosszú octalinkes monoblokk passzol? 3*9-es rendszerhez. A csapágyház 68mm, de a tengely hosszára sehol sem találok információt.

sazoli

sazoli

vendég

• fórumtag
  • 60 posts

Minél hamarabb vennem kell egy új MTB vázat (26", 100 mm rugóút, teljesen átlagos hobbi felhasználásra). Altrix Cougar Race-t néztem ki, ennél olcsóbban meg tudnám venni. Jó lenne ez, vagy keressek valami másfélét?

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts

az nagyon nem az :)

Bikertigger:

Honnan vágod te ennyire, hogy melyik katalógusváz és melyik nem?
A Simplon eddig is úgy élt a tudatomban, mint afféle titkos favorit. Nálunk kevéssé ismert (ezért nem kínálják aranyáron másodkézből), de jó cuccokat csinál. Igaz, ők is országúton alapozták meg a hírnevüket - éppúgy, mint a Bottechia. Csak amíg az utóbbi úgy néz ki, tényleg csak a kínálat bővítésére rendelt be néhány katalógusmontit, Simplonék talán többet foglalkoztak a témával. (És a Wilier montivázak akkor mik?)

Kisherceg:

Kitaláltam, hogyan lehet neked 27.5-es merevfarúd "hitelbe".
Vedd meg ezek közül az olcsóbbikat (mert a váz ugyanaz, a cucc meg úgyis lejön róla):

http://apro.bikemag....ak-l291380.html

Altus leugrik, SLX fel (az Altust vagy meghirdeted, mint új bringáról bontott alkatrészeket, vagy beteszed az SLX helyére a fiókba), aztán reméljük, hogy a Sünturha teló nem kotyogósodik ki (még jobban), vagy nem szorul meg, mire összejön egy jobb Rock Shoxra vegy DT-re, és azok a csoda Shinning felnik sem rogynak össze, amíg szert nem teszel egy rendesebb kerékszettre. Megmarad a "legózás" öröme úgy, hogy közben végig van mivel tekerni.
A GT vázak eléggé egyedi kialakításúak, úgyhogy ez esetben remélhatőleg tényleg az, ami. (Vagy ilyen is van már a katalógusban?) Acélnak ugyan nem acél, úgyhogy ha az a cél... Akkor legfeljebb lecseréled a végén a vázat is. :-)

Közben megméricskéltem a vázaimat, a Pahoehoe egyértelműen 17"-es a korabeli táblázat szerint. A Pyxis (vagy nem Pyxis) viszont bármi lehet a c-c 41 cm-es, c-t pedig kb 46 cm-es nyeregvázcsövével. (Utóbbi azért 2,54-el leosztva eléggé 18.) Érdekes, hogy a felsőcső (maga a cső, c-c) mindkettőnél 55,5 cm, de a Konánál 56cm, a Pyxisnél pedig valamivel több effektív hosszt ad ki. A Pyxisnek a fejcsöve is hosszabb kb 2cm-el, aminek nyilván szerepe van a teleszkóp-(in)kompatibilitásban.
A Magellánokról nem találtam korabeli geometria-táblázatot, ha valakinek esetleg akadna otthon ilyen, bescannelhetné...

Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts

Nicsak, ez elég hasonló az elsőhöz:
http://www.bike24.de...;product=104449

Reba, DT Spline 1900... Ez is katalógusváz?

az nagyon nem az :)

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts

Osztan mondjuk ezek?

http://www.rosebikes...2015/aid:767412

http://www.rosebikes...2015/aid:739020

Utóbbi már műanyag, gyengébb a szerkó ugyan, de azt el kell adni míg új, oszt lehet rá matekolni ezt az.

Nicsak, ez elég hasonló az elsőhöz:
http://www.bike24.de...;product=104449

Reba, DT Spline 1900... Ez is katalógusváz?