Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Milyen bringát vegyek?

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
11925 hozzászólás a témában

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

Biztos az kell hogy kijöjjön belőle hogy a nemlogikusabb jobb. De ez így kb. semmit nem mond. Milyen körülmények között, kinek? Már alapból nem lehet ugyanaz pl. a geo mert mások a kerékméretek. Elvileg (ceteris paribus) a 27,5 komfortosabb a 26-nál, kivéve ha a komfortos alatt pl. a kanyarodást, vagy levegőben whip-et, vagy gyorsulást érted stb. Elvileg a 2 bar komfortosabb a 3-nál, kivéve tüköraszfalton, ahol nagyobb a gurulási ellenállása. Ha mondjuk ugyanaz lenne a profil. Meg a felni szélessége. Meg sok minden más tényező. Elvileg a karbonnak kényelmesebbnek kellene lennie, kivéve ha valami szar tervezés/gyártás, vagy geo/méret/stb. aminél mindegy milyen anyagot használsz mert jobb nem lehet mint egy rendesen megtervezett váz. De mégis lehet bizonyos körülmények között (pl. csak egy hillclimb-ra használod az egyébként túl alacsony fejcsövet). Szóval ez így semmit nem mond ha nem ismered jól a bringákat (mindegyik lehet szélsőségesen jó is rossz is, alapelvektől függetlenül) és a személyt aki használja és pontosan tudod hogy mire.

meg az útvonalon található 83 esztendőnél fiatalabb  kocsányos tölgyek (Quercus robur) évgyűrűinek és átlagos magasságuk szorzatának köbgyökétől is.

rajtad kívül mind a 7 aktív fórumozó értette miről van szó. de ha kb 8at visszaolvasol, volt egy olyan sommás kijelentés, hogy a karbonváz mindig komfortosabb mint az alu - s nem a vázgeometriából adódóan a bringán elfoglalható testhelyzetről beszélünk, hanem a rezgéselnyelésről  - .

a tesztalany természetesen én voltam.

és igen a sup a sokkal kényelmesebb.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

lehet szavazni melyik a sokkal sokkal kényelmesebb.

Biztos az kell hogy kijöjjön belőle hogy a nemlogikusabb jobb. De ez így kb. semmit nem mond. Milyen körülmények között, kinek? Már alapból nem lehet ugyanaz pl. a geo mert mások a kerékméretek. Elvileg (ceteris paribus) a 27,5 komfortosabb a 26-nál, kivéve ha a komfortos alatt pl. a kanyarodást, vagy levegőben whip-et, vagy gyorsulást érted stb. Elvileg a 2 bar komfortosabb a 3-nál, kivéve tüköraszfalton, ahol nagyobb a gurulási ellenállása. Ha mondjuk ugyanaz lenne a profil. Meg a felni szélessége. Meg sok minden más tényező. Elvileg a karbonnak kényelmesebbnek kellene lennie, kivéve ha valami szar tervezés/gyártás, vagy geo/méret/stb. aminél mindegy milyen anyagot használsz mert jobb nem lehet mint egy rendesen megtervezett váz. De mégis lehet bizonyos körülmények között (pl. csak egy hillclimb-ra használod az egyébként túl alacsony fejcsövet). Szóval ez így semmit nem mond ha nem ismered jól a bringákat (mindegyik lehet szélsőségesen jó is rossz is, alapelvektől függetlenül) és a személyt aki használja és pontosan tudod hogy mire.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.045 hozzászólás

egy szavazat az agárra.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

nu ha már itt jött föl a vázanyag/komfort téma, szövögessük ük kicsit tovább a téma :

van alant ez az alu váz, 650B kerekek, 2,1-es erősen mínuszos külsők 3 barra fújva.

meg ez a műanyag 26-os 2,25-ös ballonos gumik, 2bar.

a nyereg  üléscső tök ugyanaz /31,6 egyébként/.

lehet szavazni melyik a sokkal sokkal kényelmesebb.

20150705_175002.jpg

20151108_140656.jpg

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

a fritzet . (hirdetések szövege alapján is pl. ) a trek pont semmivel nem tud többet, max könnyebb, de őregecske,  a telója mintha több darabból lenne összelegózva, ráadásul a másik átütős és fiatalabb (cserébe szarabbul mozog, az is igaz). max az avid féktől kell hamarost mexabadulni.

köszi a megerősítést, hasonlóképpen gondolom én is. az Avid fékre kíváncsi leszek, eddig XT volt, az tette a dolgát még az én 85 kilómmal is patent módon. Ja, amúgy nekem se jönnek be ezek a "ezen minden karbon amit csak el tudsz képzelni" egyrészt nem igaz, másrészt meg nem ez a lényeg, én nem esek hasra a karbontól :)  meg kicsit fura, hogy minden XTR, a hajtás meg Deore LX...

Sly78 módosította - 2015. november 06. - 08:18

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

Ti melyiket vennétek, csak így képek alapján?

http://apro.bikemag....o-l315886.html#

http://apro.bikemag....an-l299882.html

szinte tökugyanilyen Canyonom volt, a nyáron el kellett adnom ínséges idők miatt. imádtam, de a karbon Trek is érdekes lehet... a 140-et mozgó karbon Cannondale-ről lemondtam végül.

a fritzet . (hirdetések szövege alapján is pl. ) a trek pont semmivel nem tud többet, max könnyebb, de őregecske,  a telója mintha több darabból lenne összelegózva, ráadásul a másik átütős és fiatalabb (cserébe szarabbul mozog, az is igaz). max az avid féktől kell hamarost mexabadulni.

• Sly78 és Vejne kedveli ezt

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

Ti melyiket vennétek, csak így képek alapján?

http://apro.bikemag....o-l315886.html#

http://apro.bikemag....an-l299882.html

szinte tökugyanilyen Canyonom volt, a nyáron el kellett adnom ínséges idők miatt. imádtam, de a karbon Trek is érdekes lehet... a 140-et mozgó karbon Cannondale-ről lemondtam végül.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

Tigger: viszont ha megnézed, hogy pár éve mi volt az olcsó karbon, és most mi, akkor látod, hogy óriási ugrás van minőségben. Alig drágább pl. egy Cayo 7.0-ás, mint valami útegrás alugép, és a váza hihetetlen jó (kiló alatti, kb. 360 grammos vellával. pár éve azok az adatok még a legdrágább krabonvázakra voltak jellemzőek)

Egyre olcsóbbak a decens karbonvázak, és egyre több gyártó kínál jó vázakat alap szettekkel. A helyi boltban egy szerelő szerint ez teljesen korrekt, hisz' nem a szettel bringázol, a váz fontosabb. És bizonyos árszint alatt nem igazán van korreláció a szett és váz minősége közt. Kapsz fulltegrás ksyrium elite-s batáralut, vagy az árában pillekarbont tiagrával, aksiummal. Utóbbi jobb választás, mert egy full ultegra szett kb. 500 euróért már beszerezhető 2-3száz km használattal (fritzeknél belefutsz olyanba is, hogy Hans hazateker a boltból az új sárkánnyal, és otthon az első dolga lebontani az ultegra szettet, s egyből feltolni apróba 500 euró körül) 

Továbbra is fenntartom, amit huszonhétszer leírtam idén:

váz

kerékszett

kiegészítők

szett

a hierarchia. Lehet üregelt karbon hajtókarod kerámia bevonatos tányérokkal és kerámiacsapágyakkal, ha pl. idióta szar hajlítású kormányod és kínpad nyerged van, vagy urambocsá', rossz vázad.. :) Lehet karbon fékváltókarod szétlyuggatott fékkarral és golyóscsapágyas mechanikával, ha a vázad el--ott geometriájú és kényelmetlenül szétrázza a fejed. 

Váz. Köré lehet bringát építeni. 

na ezt pofázom én is

csak részemről olcsó noname kínai karbont nem veszünk....

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Tigger: viszont ha megnézed, hogy pár éve mi volt az olcsó karbon, és most mi, akkor látod, hogy óriási ugrás van minőségben. Alig drágább pl. egy Cayo 7.0-ás, mint valami útegrás alugép, és a váza hihetetlen jó (kiló alatti, kb. 360 grammos vellával. pár éve azok az adatok még a legdrágább krabonvázakra voltak jellemzőek)

Egyre olcsóbbak a decens karbonvázak, és egyre több gyártó kínál jó vázakat alap szettekkel. A helyi boltban egy szerelő szerint ez teljesen korrekt, hisz' nem a szettel bringázol, a váz fontosabb. És bizonyos árszint alatt nem igazán van korreláció a szett és váz minősége közt. Kapsz fulltegrás ksyrium elite-s batáralut, vagy az árában pillekarbont tiagrával, aksiummal. Utóbbi jobb választás, mert egy full ultegra szett kb. 500 euróért már beszerezhető 2-3száz km használattal (fritzeknél belefutsz olyanba is, hogy Hans hazateker a boltból az új sárkánnyal, és otthon az első dolga lebontani az ultegra szettet, s egyből feltolni apróba 500 euró körül) 

Továbbra is fenntartom, amit huszonhétszer leírtam idén:

váz

kerékszett

kiegészítők

szett

a hierarchia. Lehet üregelt karbon hajtókarod kerámia bevonatos tányérokkal és kerámiacsapágyakkal, ha pl. idióta szar hajlítású kormányod és kínpad nyerged van, vagy urambocsá', rossz vázad.. :) Lehet karbon fékváltókarod szétlyuggatott fékkarral és golyóscsapágyas mechanikával, ha a vázad el--ott geometriájú és kényelmetlenül szétrázza a fejed. 

Váz. Köré lehet bringát építeni. 

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

Bezony, nem hiszem, hogy egy Tiagra-szintű szetthez olyan frankó váz járna. A bringát, ugyebár, a váz köré szokás építeni.

ja csak pl egy speckónak a legalapabb strapa alu váza is sokkal inkább rendben van, mint pl egy tótnak a műanyag csúcsmodellje....

de ha akarnék tudnék egymás mellé tenni 2 bringát, amikből bezony a prosztó sora szettesen sokkal finomabban műxik a váltás mint a 105-ös múanyagon.

Bikertigger módosította - 2015. november 05. - 11:53

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Bezony, nem hiszem, hogy egy Tiagra-szintű szetthez olyan frankó váz járna. A bringát, ugyebár, a váz köré szokás építeni.

Hát, 2004-ben biztos úgy volt.

Ma simán odaadnak hiperjó vázakat akár Sorával.

http://www.tour-maga...uro/a36997.html

Ezt olvasd el kérlek, a második bekezdést főleg. :) 

Évek óta megy a tendencia afelé, hogy az alu kezd drágulni és egzotikus vázanyaggá avanzsálni, revivAlizálódik a könnyűfém szerepe, olyan új vázaknál, mint az S-works allez, CAAD12, új BMC, Eddy Merckx vagy Canyon Ultimate vázak. Közben karbonból egyre olcsóbb lett jót gyártani, és pl. egy GTR vagy egy alap bármi más karbonváz több komfortot és jobb menettulajdonságokat kínál alig drágábban, mint egy középszar alu. Oké, nem kapsz Zero7-est Tiagrával, de GTR-t igen, és utóbbi váz van olyan szinten, mint a pár évvel ezelőtti GranTurismo, pedig az akkoriban egy fölső-középkategóriás váznak számított.

Vagy Egy supersix alapváz 105-tel alig drágább pár tízessel, mint az alutársa (Caad12), és ott is kb. egy nívón van a két váz, csak az egyik alu, másik kompozit.

10 éve tényleg sokakat lebeszéltek az olcsó karbonról, de ma már nem ezt látni.

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 hozzászólás

Hervisben most kerékpárakció van. 300ért láttam KTM bringát, 29es, Fox telóval, más részletre nem emlékszem. Szerintem érdemes megnézni.

De hogy milyen méretek vannak, nem tudom. Csak bemutató darabok vannak kint.

Megnéztem a speckót. Szerintem rendben van, de a kerékszetthez -  súlyából ítélve - szerintem jobban passzolna egy 720 mm-es kormány. De persze vedd nyugodtan.

Martin2004

Martin2004

vendég

• fórumtag
  • 92 hozzászólás

ez így azért kurvára nem igaz...

simán mutatok olyan műanyag vázat, amin fél óra rázkódás után sírva kéred vissza az alut..

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

Sziasztok!

Ha már a vázaknál tartunk, hadd legyen egy hülye kérdésem. :)
Vegyünk mondjuk egy Cannondale vagy egy Specialized alu vázas outit és egy olcsóbb, mondjuk Kellys vagy Rockmachine bringát ugyanolyan 105-ös felszereltséggel, urambocsá' ugyanolyan kerékszettel, tehát csak a vázban van különbség. Mondjuk hogy a vázszögek is hasonlóak.

Nyilván a Cdale és a Speci jobb vázak, ez látszik a hegesztési varratokról, stb, de mégis mi a különbség egy "jobb", "márkásabb" és egy "olcsóbb", "noname" váz között? Egy profi nyilván érez különbséget, de egy átlag hobbisportolónak valóban megéri a plusz 200 ezret kiadni egy "márkásabb" vázra? Számít az valamit is komfortban, teljesítményben, sebességben, stb?? Pár száz grammal nyilván könnyebbek a drágább vázak, de ha nem 1 hanem 2 teli kulacsot viszek magammal, akkor máris ugyanott vagyok.

Bocs ha nagyon láma kérdés volt. :)

legkevésbé a súlyon múlik.

az a "vázszögek is hasonlóak" a titok nyitja. egyébként az alap gáz, hogy nem is hasonlóak. és akkor bovdenvezetés, csapágyházak megmunkálása. és a többi kismillió dolog.

szal  inkább egy kancsó tiagrával, mint egy noname fos ultegrával. műanyagoknál meg hatványozott a dolog.

tompika111

tompika111

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás

Sziasztok!

Ha már a vázaknál tartunk, hadd legyen egy hülye kérdésem. :)
Vegyünk mondjuk egy Cannondale vagy egy Specialized alu vázas outit és egy olcsóbb, mondjuk Kellys vagy Rockmachine bringát ugyanolyan 105-ös felszereltséggel, urambocsá' ugyanolyan kerékszettel, tehát csak a vázban van különbség. Mondjuk hogy a vázszögek is hasonlóak.

Nyilván a Cdale és a Speci jobb vázak, ez látszik a hegesztési varratokról, stb, de mégis mi a különbség egy "jobb", "márkásabb" és egy "olcsóbb", "noname" váz között? Egy profi nyilván érez különbséget, de egy átlag hobbisportolónak valóban megéri a plusz 200 ezret kiadni egy "márkásabb" vázra? Számít az valamit is komfortban, teljesítményben, sebességben, stb?? Pár száz grammal nyilván könnyebbek a drágább vázak, de ha nem 1 hanem 2 teli kulacsot viszek magammal, akkor máris ugyanott vagyok.

Bocs ha nagyon láma kérdés volt. :)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás
Mondjuk a caad10 nem arról híres, hogy razna.. ☺

Mondjuk egy tularazott olasz 1.6 kilós aluvero batarhoz képest karosszek a caad10. Gyermekujjnyi hajlított tamvillak c kis átmérőjű vékony falú csövek, kis nyeregcsoatmero. Míg egy dognehez combnyi csovekbol takolt alu 31.6 nyeregszarral kőkemény menetet jelent. Főleg, hogy sok mazochista hatranyulas nélküli komerev csővel használja 10 barra drukkolt virslikkel.

Biztosan zilekkel vagy barkasszal szocializalodtak a múlt század nyolcvanas éveiben

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

ez így azért kurvára nem igaz...

simán mutatok olyan műanyag vázat, amin fél óra rázkódás után sírva kéred vissza az alut..

• Kisherceg, Rabbit, Martin2004 és 1 további fórumtag kedveli ezt

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Marci: ezt ugye nem vejnének írtad? Mert az is hónapok óta ezt mondja mindenkinek :D

Vejne, on 06 Oct 2015 - 09:16, said:

De outi topikban kb. március óta mondogatja, hogy inkább egy jó karbonváz gyengébb szettel, mint fordítva. :)

Vejne módosította - 2015. november 03. - 06:46

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.672 hozzászólás

Nem kérdés. Ha lett volna karbonvázad nem kérdeznéd, annyival jobb az alunál. Merevebb sokkal de elnyeli az úthibákat. Ha tényleg veszel bringát, inkább a karbont válaszd !

Marci

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

http://www.linkradqu...odell-2015?c=46

http://www.linkradqu...caad10-105?c=46

Örök kérdés:

karbonváz-tiagra

aluváz-105

:D