Jelentkezz be Regisztrálj
Váltók, váltókarok
Írta 2011. május 24. - 23:14
Ez való bele elvileg. Ennek a cseréjéhez nem kell spéci szerszám?
Írta 2011. május 24. - 23:07
"Szerelõ" a biciklim közelébe sem mehet. Volt elég rossz tapasztalatom.
Próbáltam (ésszel) nyomni befelé a váltótestet és a kanalat, de szerintem ez nem változtatott semmin. Azt viszont látom, hogy a váltó rugalmas, sérülékeny, a vázfül áll mint a cövek. Kona Blast váz, batár erõsnek néz ki a fül, el nem tudtam volna képzeni, hogy az elgörbülhet. Mármint, ami a vázban van. A váltónak van egy füle, ahol a vázzal érintkezik, az szerintem sokkal gyengébb mint a vázfül. Az nem lehet görbe?
Mindenképpen szereljem le a váltót, tekerjem be a csavart, máshogy nem fogom megtudni? Milyen spec. szerszám van erre a szervizekben, honnan tudom beszerezni? Olvastam, hogy a váltótest is el tud deformálódni, ez nem lehetséges? Akkor gondolom új váltót kell vennem.
A fül gyengébb, mint a váltó. Az a funkciója, hogy tartsa a váltót és görbüljön el ha ütés éri.
A sebesség mindent megold.
Írta 2011. május 24. - 22:55
Próbáltam (ésszel) nyomni befelé a váltótestet és a kanalat, de szerintem ez nem változtatott semmin. Azt viszont látom, hogy a váltó rugalmas, sérülékeny, a vázfül áll mint a cövek. Kona Blast váz, batár erõsnek néz ki a fül, el nem tudtam volna képzeni, hogy az elgörbülhet. Mármint, ami a vázban van. A váltónak van egy füle, ahol a vázzal érintkezik, az szerintem sokkal gyengébb mint a vázfül. Az nem lehet görbe?
Mindenképpen szereljem le a váltót, tekerjem be a csavart, máshogy nem fogom megtudni? Milyen spec. szerszám van erre a szervizekben, honnan tudom beszerezni? Olvastam, hogy a váltótest is el tud deformálódni, ez nem lehetséges? Akkor gondolom új váltót kell vennem.
Írta 2011. május 24. - 22:42
Fél órája nézem, de nem látom mi a görbe.
Nem is fogod látni, hogy mi a görbe, mert a váltótartó fül a görbe, az meg túl kicsi ahhoz, hogy észrevedd. A váltótestet meg a kanalat eszedbe ne jusson hajlítgatni, attól csak rosszabb lesz!
A házi megoldás:
- váltót leszeded
- váltótartó fülbe a váltó helyére egy hosszú egyenes csavart behajtasz
- ezt addig kell hajlítani, amíg vízszintes és függõleges irányól nézve párhuzamos nem lesz a hátsó tengellyel
- váltót visszaszereled.
Ezek után nagy valószínûséggel a hátsó váltó végállásait újra kell állítani, valamint a váltót is be kell állítani.
Vagy elviszed olyan szervizbe, ahol van erre spec. szerszám, és beállítják, utána meg vigyázol rá.
Ha a váltó oldalra dobod le a bringát, vagy túl rövid a lánc és keresztebe váltva feszíted az tud ilyet csinálni.
Írta 2011. május 24. - 22:14
Írta 2011. május 24. - 21:04
Kép itt. Elöl a középsõ lánckeréken van a lánc.
Írta 2011. május 20. - 23:04
Írta 2011. május 20. - 22:03
Írta 2011. május 20. - 21:55
Írta 2011. május 20. - 21:52
Írta 2011. május 20. - 21:41
Írta 2011. május 20. - 21:39
Írta 2011. május 20. - 19:24
A következõ nagy gondom lenne: hozzájutottam egy fasza kis sx-5 ös váltóhoz. Most elvittem egy szakihoz hogy tegye fel és akkor mondta, hogy nincs meg egy hozzá egy kis valami. A lenti képen amit bekarikáztam egy alátét meg egy seeger gyûrû. https://picasaweb.go...849643801441090
Segítsetek honnan tudok ilyet szerezni? Debreceni vagyok esetleg itt valami bolt? Vagy ha esetleg van valakinek eladó ilyen cucca, vagy esetleg tudna csinálni írjon nekem! Minden megoldás érdekel tényleg! Elõre is köszönöm a segítséget!
Írta 2011. május 17. - 17:20
hát gondolom normál mtb agyak azoknak 135mm-nek kell lenni a sarutávolságnak, szal annak sem kéne problémának lenni. az viszont lehet probléma, hogy az egyik fogsor kopottabb mint a másik, és nincsenek összekopva. a lánccal.
Köszönöm az eddigi segítséged. 135mm-es sarutávolságú mindkettõ. Úgy értettem azon belül lehet eltolódás a kazettatest és s fogaskeréksor pozíciójában? A fogaskeréksort a saját, hozzá kopott láncával rakom fel. Felrakom és majd kiderül, hogy jó-e.
MJani: A féktárcsa egész biztosan beljebb van szerintem több milliméterrel is.
Szóval az lenne a lényeg, ha állítanom kell a váltót, akkor a már egyszer kiszenvedett tuti beállításaimat vissza tudjam nyerni seperc alatt. Jelölõ filcre gondoltam vagy csavar betekerésére tövig, megjegyzem a fordulatokat. Ha van jobb ötletetek, szívesen venném.
Írta 2011. május 17. - 16:46
hát gondolom normál mtb agyak azoknak 135mm-nek kell lenni a sarutávolságnak, szal annak sem kéne problémának lenni. az viszont lehet probléma, hogy az egyik fogsor kopottabb mint a másik, és nincsenek összekopva. a lánccal.
Nem a sarutávolsággal van a gond, hanem azzal hogy az egyiken fél mm-rel arrébb van a sor, mint a másikon. Gondolj bele, a tárcsa sincs ugyanott minden agyon.
A sebesség mindent megold.