Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7441 hozzászólás a témában

Moncsa1978

Moncsa1978

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Köszi szépen a gyors választ! De mi okozhatja, hogy gyakran utána kell állítani? Pl tavaly be volt állítva, idén már kellett finomhangolni.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Egy kérdésem lenne! Felépítettem egy kerékpárt 2 X 9-es rendszerrel. Nem teljesen egyforma családból származó alkatrészek vannak rajt, de egyforma típusúak. A hátsó váltó 7-es redszerû. Nem rossz, csak az a gondom, hogy hiába van jól beállítva, mindig utána kell állítani. Olyant csinál, hogy elkezdi ugráltatni a láncot a fogaskoszorún. Fel-le ugrál anélkül, hogy hozzányúlok a fékváltókarhoz. Feljebb váltok, pár métert megy, aztán ott is ugráltat. Még váltok, egyszer abbahagyja, de van, hogy gondol egyet és megint ugrál a lánc.
Találtam egy hátsóváltót, kedvezõ áron, a jellemzõihez 10-es rendszer van írva. Nem úgy ajánlják, hogy 8-9-es rendszerhez vagy 9-10-es rendszerhez, hanem csak 10-es rendszerhez. Ha én ezt a váltót megvenném, akkor 9-es rendszeren hogy mûködne? Lenne-e láncugrálás - mint a jelenlegi váltómmal - szépen, csendesen váltana? Folyamatosan utána kellene hangolni?

A 7-es váltódnak is jól kéne mûködnie ebben a rendszerben, kivéve ha 7-es váltókart használsz hozzá.
A 10-es csak a 10-essel kompatibilis.

A sebesség mindent megold.

Moncsa1978

Moncsa1978

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Egy kérdésem lenne! Felépítettem egy kerékpárt 2 X 9-es rendszerrel. Nem teljesen egyforma családból származó alkatrészek vannak rajt, de egyforma típusúak. A hátsó váltó 7-es redszerû. Nem rossz, csak az a gondom, hogy hiába van jól beállítva, mindig utána kell állítani. Olyant csinál, hogy elkezdi ugráltatni a láncot a fogaskoszorún. Fel-le ugrál anélkül, hogy hozzányúlok a fékváltókarhoz. Feljebb váltok, pár métert megy, aztán ott is ugráltat. Még váltok, egyszer abbahagyja, de van, hogy gondol egyet és megint ugrál a lánc.
Találtam egy hátsóváltót, kedvezõ áron, a jellemzõihez 10-es rendszer van írva. Nem úgy ajánlják, hogy 8-9-es rendszerhez vagy 9-10-es rendszerhez, hanem csak 10-es rendszerhez. Ha én ezt a váltót megvenném, akkor 9-es rendszeren hogy mûködne? Lenne-e láncugrálás - mint a jelenlegi váltómmal - szépen, csendesen váltana? Folyamatosan utána kellene hangolni?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Leszereltem a váltót, egyértelmûen nincs vonalban a váltófülre illeszkedõ rész és a kanál.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Elmentem váltófülért, eredeti nem volt sehol, amik voltak, ránézésre is görbébbek. Két szakember is megnézte, szerintük semmi baja a vátófülemnek. Vettem egy 10-es tengelyt, betekertem a váltófülbe, rászorítottam anyával. A vázba betettem egy 12-10-es átütõtengelyt. Nagyon minimális volt az eltérés párhuzamosságban de pont az ellenkezõ irányban, azt kiegyenlítettem, tolómérõvel is rámértem. Most mégferdébben áll a váltó..

A váltót lehet javítani vagy vegyek újat?

Kérdés milyen váltó kell nekem hátulra a Shimano M772 helyett (Deore XT Shadow), megteszi az SLX, a +30g-on kívül van-e más különbség vagy maradjak az XT-nél. Illetve elgörbülések elkerülése végett az SGS helyett GS (hosszú helyett közepes kanalas) nem lenne jó? Az egyik fogsor 11-32T, a másik 11-34T, amit használok, az utóbbit gyakrabban.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Videó itt. Persze, tudom, hogy nem éri meg, de ha már van szerszám, bármikor ellenõrizhetem és egy-két mozdulattal precízen a helyén van a fül. Így meg mekkora szívás. Hiába tekerek be csavart, szemre sosem fogom látni olyan pontosan. Attól félek, megrendelem a fület és a váltó lesz a görbe.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
na jó, de ez egy olyan precíz alkatrész amit (szerintem) nem érdemes egyengetni, pláne hogy elhanyagolható az új költsége a szerszámhoz képest.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Szerszámra nem sajnálom a pénzt, ez örökös. Sajnos amíg nincs szerszám, vagy új fül, vagy legalább egy hosszú finommenetes csavar, nem tudom kideríteni mi a gond..

Nem tudom mitõl görbülehetett el (ha egyáltalán az görbült el), de mindenesetre vigyáztam rá. Keresztbe csak az állványon váltok. Elöl legkisebb, hátul is a legkisebb a pihenõ állás, illetve lánc méretezésnél tettem elöl-hátul a legnagyobbra. Kifelé áll a keréktõl, váltási probléma nincs, de a lánc hajszál híján nekisúrlódik a váltókanálnak az alsó görgõnél, gondolom menet közben hozzá is ér, mert nyoma is van. Szóval akkor még elmehetek vele így, amíg nem oldódik meg.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
egy új váltófül nincs ötöd ennyi sem... :o gondolom nem arra akarsz berendezkedni, hogy mindig lezúzod. (én 6 év alatt 2-õt görbítettem 3 gépen)
nézd meg, hogy tényleg az deformálódott és vegyél egy vázadhoz való újat.

használni használhatod, csak a váltás minõségére van hatással. (csak egyes esetekben a befelé görbült kanalat bele lehet tolni a küllõk közé...)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

Ez kell nekem. Kérdés, hogy így elmehetek-e még vele egy párszáz kiométert vagy ne erõltessem? Egy sima imbuszkullcsal kijön a váltófül?

annyiért legalább 6 új váltótartófület tudsz venni :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Ez kell nekem. Kérdés, hogy így elmehetek-e még vele egy párszáz kiométert vagy ne erõltessem? Egy sima imbuszkullcsal kijön a váltófül?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Kiszedtem a váltót, átmérõre lenne ilyen csavarom, de ezen finom menet van, nem jó bele. Vegyek egy hosszú csavart vagy van jobb szerszám erre? Esetleg vegyek új vázfület?

Ez való bele elvileg. Ennek a cseréjéhez nem kell spéci szerszám?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

"Szerelõ" a biciklim közelébe sem mehet. Volt elég rossz tapasztalatom.

Próbáltam (ésszel) nyomni befelé a váltótestet és a kanalat, de szerintem ez nem változtatott semmin. Azt viszont látom, hogy a váltó rugalmas, sérülékeny, a vázfül áll mint a cövek. Kona Blast váz, batár erõsnek néz ki a fül, el nem tudtam volna képzeni, hogy az elgörbülhet. Mármint, ami a vázban van. A váltónak van egy füle, ahol a vázzal érintkezik, az szerintem sokkal gyengébb mint a vázfül. Az nem lehet görbe?

Mindenképpen szereljem le a váltót, tekerjem be a csavart, máshogy nem fogom megtudni? Milyen spec. szerszám van erre a szervizekben, honnan tudom beszerezni? Olvastam, hogy a váltótest is el tud deformálódni, ez nem lehetséges? Akkor gondolom új váltót kell vennem.

A fül gyengébb, mint a váltó. Az a funkciója, hogy tartsa a váltót és görbüljön el ha ütés éri.

A sebesség mindent megold.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
"Szerelõ" a biciklim közelébe sem mehet. Volt elég rossz tapasztalatom.

Próbáltam (ésszel) nyomni befelé a váltótestet és a kanalat, de szerintem ez nem változtatott semmin. Azt viszont látom, hogy a váltó rugalmas, sérülékeny, a vázfül áll mint a cövek. Kona Blast váz, batár erõsnek néz ki a fül, el nem tudtam volna képzeni, hogy az elgörbülhet. Mármint, ami a vázban van. A váltónak van egy füle, ahol a vázzal érintkezik, az szerintem sokkal gyengébb mint a vázfül. Az nem lehet görbe?

Mindenképpen szereljem le a váltót, tekerjem be a csavart, máshogy nem fogom megtudni? Milyen spec. szerszám van erre a szervizekben, honnan tudom beszerezni? Olvastam, hogy a váltótest is el tud deformálódni, ez nem lehetséges? Akkor gondolom új váltót kell vennem.

CMX

CMX

vendég

• fórumtag
  • 159 hozzászólás

Fél órája nézem, de nem látom mi a görbe.

Nem is fogod látni, hogy mi a görbe, mert a váltótartó fül a görbe, az meg túl kicsi ahhoz, hogy észrevedd. A váltótestet meg a kanalat eszedbe ne jusson hajlítgatni, attól csak rosszabb lesz!
A házi megoldás:
- váltót leszeded
- váltótartó fülbe a váltó helyére egy hosszú egyenes csavart behajtasz
- ezt addig kell hajlítani, amíg vízszintes és függõleges irányól nézve párhuzamos nem lesz a hátsó tengellyel
- váltót visszaszereled.
Ezek után nagy valószínûséggel a hátsó váltó végállásait újra kell állítani, valamint a váltót is be kell állítani.

Vagy elviszed olyan szervizbe, ahol van erre spec. szerszám, és beállítják, utána meg vigyázol rá.

Ha a váltó oldalra dobod le a bringát, vagy túl rövid a lánc és keresztebe váltva feszíted az tud ilyet csinálni.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Fél órája nézem, de nem látom mi a görbe. A váltófül és a váltó váltófülre csavarozott része egyenesnek néz ki. A kanál és amibõl a kanál kijön, egységesen ferde. A kettõ között nem tudom mi tud elgörbülni. A lánc már szinte súrolja a kanál belsõ felét. Nem tudom, hogy ez végig így volt-e, gyanítom nem.. Ha nem muszáj, nem vennék másik váltót. Ha mégis ez a megoldás, milyet? Deore SLX Shadow is jó vagy maradjak az XT-nél? Kell nekem a hosszúkanalas (SGS) vagy közepes (GS) shadow is elég? Az egyik fogsorom Deore 11-32T, a másik Deore XT 11-34T.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Deore XT Shadow hosszúkanalas váltóm van, úgy néz ki el van görbülve. A kanál alja kifelé áll a váztól és a lánc sem középen fut az alsó görgõn. Véletlenül vettem észre, váltási gond nincs. Mit tudok vele csinálni? Postoljak róla képet?

Kép itt. Elöl a középsõ lánckeréken van a lánc.

arpo77

arpo77

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
na szerncsém van találtam egy srácot akinek van egy ilyen törött váltója meg is vettem tõle olcsón...:D

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Biker Kft. Ha nincs nekik, hónapok mire beszerzik.. Ha nem is létezik ilyen külön, legalább ki kellene kérdzezni, hogy milyen mértetû, típusú való bele pontosan. Vagy esetleg a www.sram.com -on robbantott ábrát, mûszaki rajzot nézni a váltóról (nem tudom van-e ilyen, csak gondolom), hátha abból kiderül. Így már lehetne csavarboltban próbálkozni, egyértelmû méretekkel. Mégegy ötlet, keress még kerékpáros szervizeket, hátha valamelyiknek van vagy mond megoldást rá. Nem szívesen lennék a helyedben, lehet több az utánajártás mint amit az egész ér.

arpo77

arpo77

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
a nagykernek valami elérhetõséget tudsz adni? ja és nagyon köszi a segítséget!