Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Specialized How-To: Fix a Dropped Chain.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
A képen nem sok látszik, de mindegy melyik irányban dobta le. A hátsó váltót ne bántsd. Odaigazítod a láncot a lánctányérhoz (amirõl ledobta), hogy utána egy mozdulattal rá tudd tenni. A bal kezeddel a hátsó váltó kanalát kézzel elõre nyomod (a lánctányérok irányában) annyira, hogy a láncot fel tudd tenni a lánctányérra elöl.

Vagy ha úgy könnyebb, állítsd az elsõ váltót a legkisebb lánctányérra és ott csináld ugyanezt (nem kell annyira elõre nyomni a hátsó váltó kanalát).

Az elsõ váltót valószínûleg be kell állítani, mert legközelebb is ledobhatja.

Trevon

Trevon

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
Elöl felraktam a legnagyobbra, de ledobta.Gondolom ez a "túlváltás"? Tehát most nincs fent a lánc egyik fogaskeréken se.Mi a teendõ? :S Csináltam pár képet.

http://kephost.hu/ke...0527_140314.jpg
http://kephost.hu/ke...0527_140345.jpg
http://kephost.hu/ke...0527_140356.jpg
http://kephost.hu/ke...0527_140324.jpg

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

szervizes kollegaktol kerdem, hogy az uj 10es rendszerekkel mi a tapasztalat (x9, xt)? hogy birjak a strapat, mennyire mukodnek megbizhatoan eles helyzetben a korabbi 9es rendszerekhez kepest? a 9es mar megelt jopar generaciot, viszont ritkan szokott vmi elsore jol sikerulni :)

senki?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
A görgõk még használhatók belõle, a rugó is. :) Csak sajnálom, legszívesebben megjavítanám. Érdekes, hogy ennek a tension beállítója kicsit más.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás

Megjött az új váltóm (Deore XT Shadow RD-M772). Ez egyenesen áll! Egymás mellé tettem, a szembeöltõ különbség, hogy a felsõ görgõ a rossz váltónál ferdén áll, pont abba az irányba, amerre a kanál eláll. Nem párhuzamos a testtel, amibõl kijön. Akkor a váltókanál tengelye görbülhetett el? Kiszerelve persze nem látszik, derékszöggel is néztem, azzal jónak tûnik, csak valahogy csámpa. Vagy a házban a tengely perselye görbült el. Szerintetek mit tehetek, hogy biztosra kiderítsem? Az új váltót lehetõleg nem szedném szét.

Tedd fel az újat és na foglalkozz a régivel.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Megjött az új váltóm (Deore XT Shadow RD-M772). Ez egyenesen áll! Egymás mellé tettem, a szembeöltõ különbség, hogy a felsõ görgõ a rossz váltónál ferdén áll, pont abba az irányba, amerre a kanál eláll. Nem párhuzamos a testtel, amibõl kijön. Akkor a váltókanál tengelye görbülhetett el? Kiszerelve persze nem látszik, derékszöggel is néztem, azzal jónak tûnik, csak valahogy csámpa. Vagy a házban a tengely perselye görbült el. Szerintetek mit tehetek, hogy biztosra kiderítsem? Az új váltót lehetõleg nem szedném szét.

Awesome Zoll

Awesome Zoll

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás

Szabványos M5x8-as lesz. 5-ös imbusszal zárható (azaz „lyukas a feje”), filléres dolog, könnyen beszerezhetõ (csavarbolt).

Oks, köszönöm az infókat!

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás

Szabványos M5x8-as lesz. 5-ös imbusszal zárható (azaz „lyukas a feje”), filléres dolog, könnyen beszerezhetõ (csavarbolt).

belsõ kulcsnyílású, ha precízek akarunk lenni.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Sziasztok!
A problémám a következõ: XT hátsó váltóból (m750) elkallódott az a csavar, ami a bovden végét szorítja le.
Pótolható ez a csavar? Normál menetemelkedése van, vagy vmi egyedi? Az átmérõje mekkora lehet?
Nagyon megköszönöm, ha valaki tudna segíteni, mert ezen múlik, hogy megvenném-e a leendõ bicómba ezt a váltót...

Szabványos M5x8-as lesz (5 mm átmérõjû, szabványos menetemelkedésû (0,8 mm menetenként, de ezt nem kell tudni (M5 :))), 8 mm hosszú). 5-ös imbusszal zárható (azaz „lyukas a feje”), filléres dolog, könnyen beszerezhetõ (csavarbolt).
Kösz a pontos megnevezést, Stp1!

Awesome Zoll

Awesome Zoll

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás
Sziasztok!
A problémám a következõ: XT hátsó váltóból (m750) elkallódott az a csavar, ami a bovden végét szorítja le.
Pótolható ez a csavar? Normál menetemelkedése van, vagy vmi egyedi? Az átmérõje mekkora lehet?
Nagyon megköszönöm, ha valaki tudna segíteni, mert ezen múlik, hogy megvenném-e a leendõ bicómba ezt a váltót...

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

És mi a tapasztalat? :D

hat ez erdekelne engem is... aki nem csak a sajatjat latja :) jovore asszem epitek majd cangat, de nemtom, hogy tartalekoljak a mostani 9es rendszerbol, vagy jo lesz a 10es. plane, hogy jovore megujul az egesz szeria.

Mate94

Mate94

vendég

• fórumtag
  • 138 hozzászólás

szervizes kollegaktol kerdem, hogy az uj 10es rendszerekkel mi a tapasztalat (x9, xt)? hogy birjak a strapat, mennyire mukodnek megbizhatoan eles helyzetben a korabbi 9es rendszerekhez kepest? a 9es mar megelt jopar generaciot, viszont ritkan szokott vmi elsore jol sikerulni :)

És mi a tapasztalat? :D

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Ha valakit érdekel mi lett a váltómmal. Több órás küszködéssel megpróbáltam a kanalat visszahajlítani (teljesen kiszerelt állapotban). Csakhogy ez egy spéci alu ötvözet és rugalmas, ellenáll. Egyáltalán nem ott hajlik, ahol kellene és már nem is vagyok biztos, hogy ez van elcsavarodva. Az nagyon látszik, hogy az egész kanál kiáll a váltó vonalából, csámpa. Esélytelen visszahajlítani. Megnézte egy szakember ma, szerinte is az egész el van csavarodva, javíthatatlan. Megjött a válasz a forgalmazótól. A kanálnak oldalanként 3000 Ft körül van darabja. Odateszem az új mellé, hogy lássam mennyire van elcsavarodva és meglátom érdemes-e foglalkozni vele, gyanítom nem.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Tudok jobb elérhetõséget. :) Durva árak. Ha tényleg ennyi a kanál, akkor inkább az új váltó kanala alapján kiegyenesítem. Pénteken jön meg.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Felvettem a kapcsolatot a forgalmazóval.

írtál az info@paul-lange.hu-ra? vagy kitöltötted a weblapon a kérdõívet?
mindegy, akár ide is irhattál volna, mert arra is jó eséllyel én válaszolok :)
megnéztem, mostani xt-hez (770/771 és 772 is) van külsõ-belsõ kanál is, de a belsõ kisker 5-5,5 ezer, a külsõ meg durván a fele kb, biztos, hogy megérné venni kanalat? - ja ezek rendelhetõ tételek, ~2hét mire landol nálunk, plusz pár nap mire pécsett.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Biztos, hogy a váltó kapott? A váltótartó fül sokkal elõbb görbül. Kõfelverõdéstõl kizárt hogy elgörbüljön. Külön kanálról Pécsen ne is álmodj, én se kaptam.

Nem veled tekertem a múltkor a Dömörkaputól? Biztos. Alul írtam, hogy betettem a vázba egy 12-10mm-es (10-es a fül) átütõ tengelyt a kerék helyére, a váltófülbe betekertem egy hosszú csavart, leszorítottam anyával és összenéztem a kettõt. Plusz két szakember is nézte a váltófület, azt mondták semmi baja. Szemre is jól áll. Nem is Pécsen gondoltam. Felvettem a kapcsolatot a forgalmazóval.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás

Leszedtem a váltókanalat. Ha egy tolómérõt a kanál helyére teszek és ezt a felfüggesztõ füllel vonalba nézem, egyenesnek néz ki. A kanállal viszont görbének. Úgy néz ki ez a gond. Annyira szépen görbült meg, hogy nem is látszik. Ha a test görbült meg (az X-el), akkor az javíthatatlannak néz ki, mert roncsolással oldható kötésekkel van összerakva, de azt kizártnak tartom. Talán kapok kanalat külön is vagy egy rossz váltóból ki lehetne szedni.

Biztos, hogy a váltó kapott? A váltótartó fül sokkal elõbb görbül. Kõfelverõdéstõl kizárt hogy elgörbüljön. Külön kanálról Pécsen ne is álmodj, én se kaptam.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Leszedtem a váltókanalat. Ha egy tolómérõt a kanál helyére teszek és ezt a felfüggesztõ füllel vonalba nézem, egyenesnek néz ki. A kanállal viszont görbének. Úgy néz ki ez a gond. Annyira szépen görbült meg, hogy nem is látszik. Ha a test görbült meg (az X-el), akkor az javíthatatlannak néz ki, mert roncsolással oldható kötésekkel van összerakva, de azt kizártnak tartom. Talán kapok kanalat külön is vagy egy rossz váltóból ki lehetne szedni.