3. normál váltókar 2 irányba mûködõ kioldó karral + top normal hátsó váltó
A Shimano mérnökei az 1.-est részesítik elõnyben,de kérdezem én, hogy aki ilyet használ, annak nem hiányzik a gyors felfele váltás egy hirtelen emelkedõ elött? A fordított irányba történõ gyors váltásnak nem sok értelmét látom, vagy cáfoljatok meg.
A 3.-al kapcsolatban az a kérdésem, hogy aki nem 2 irányba mûködõ kioldó kart használ, az hogy tud lefele váltani fékezés közben (downhill)?
A harmadik változatot használom és minden körülmények közt el tudom érni a kívánt fokozatot. Sosem értettem minek lefelé 3-4-et váltani, mert az komoly gyorsítást feltételez. Egy hirtelen mászáshoz érve viszont jól tud jönni a sokat lehet felfelé váltani (fõleg ha elöl középtányéron van a lánc). Egyébként jó dolog érezni hol tart a felfelé váltás és nem egy rugóra várni. Elöl sincs fordított rugóirány. 4 fel és 2 lefelé váltassal már minden fokozatot el lehet érni. Sima RF (top normal esetén) karral lehet lefelé váltani fékezés közben, én a hüvelykujjammal visszafelé pöcköltem a kart, amíg olyan váltókarom volt. Mindez perszer XC, maraton felhasználás alatt, DH-ban lehet létjogosultsága a RF-LN kombónak...
Tény, hogy a hátsó Low Normal váltóra ható Dual Control kar tényleg jól mûködik fékezés felfelé váltva, visszafelé viszont nem igazán nyerõ, az ember ujjait nem felfelé pöckölésre tervezték. Szega, egy kérdés XTR-t(váltórendszert)cserélnék X.0-ra megérné?
Anyagilag biztosan nem, az X.0 jelentõsen drágább. Ergonómia kérdése, a karok eléggé más pozícióban állnak, nekem nem jött be.