Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9.190 hozzászólás
Én is csak hüvelyk,xt dual rilíz'

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

SINTESI´93

SINTESI´93

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás
Én inkább a Sramot választanám,egész szett 1 kategória 1 gyártótól,meg sztem. a Sram cuccok jobbak.
Váltókar kérdésben inkább X 7,nekem az jobban kézreáll és tetszik h. csak hüvelykujjal váltok.
www.sintesibikes.com

balu75

balu75

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.854 hozzászólás
Infókat várnék pro-kontra a két konfigurációra, a jövõ évi fejlesztés a tét :) (ne az árral érveljetek.
A jelenlegim majdnem megfelel az elsõ konfigurációnak. A legendás sram váltásra volnék inkább kiváncsi. Sok embernek ez az etalon ...:chin: )

Shimano:
Hátsó váltó: XT Shadow RD-M772-GS (az XTR nálam már leszerepelt ... az XT meg bizonyított)
Elsõ váltó: XTR FD-M971
Váltókar: XTR SL-M970
Kazetta: XT CS-M770 vagy PG-999 (az új 2009. Sram)
Lánc: KMC 9 SL Silver

Sram:
Hátsó váltó: Sram X.0
Elsõ váltó: Sram X.0 felsõ
Váltókar: X.0 trigger
Kazetta: PG-999 (az új 2009. Sram)
Lánc: Sram PC-991 hollow pin vagy KMC 9 SL Silver
... a mai napon rájöttem miért szeretem valójában is a Lókolbászt ... mert így kevesebb sz@rja össze az erdõt ...
Balu X-man . . . . . A legjobb amit eddig ettem: Gélbõl X

rbalint88

rbalint88

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.387 hozzászólás
én sram váltókart vennék tutira, aztán a váltó meg talán inkább x-7

most sram karral van xtr fordított váltó, és picsajó. amíg szét nem esnek, ezt fogom használni.
ezzel a felállással úgy mûködik a történet, hogy kis kart pöckölöd vált váz felé, nagy kart nyomva (5-öt tudsz vele egyszerre) kifelé.

volt lx-es és félig meddig x7-es bringám is, a shimano finomabb, a sram meg nem zörög. váltásteljesítményben mindkettõ nagyon jó.
így néztek ki: alivio kar lx váltó, x-7 trigger kar 5.0 váltó

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás

egy komolyabb sarazastol nem fog gyengulni a rugo

sot, kettotol se

pedig nagyon határozatlan a cucc...középtányér - 3-4-5

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
egy komolyabb sarazastol nem fog gyengulni a rugo

sot, kettotol se
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás

nekem meg az LX fele valtokar jon be jobban. XTC-men az van, es imadom

mukodesileg valszeg ugyanolyan jo mind2, szal izles kerdese. probalgass, es amelyik jobban bejon.

nem nekem lesz.. most kicsit azért húzok jobban a SRam felé,mert mintha gyengült volna a rugó a h.váltómban és egyáltalán nem olyan határozott... ( XT 07) --egy komolyabb sarazás.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
nekem meg az LX fele valtokar jon be jobban. XTC-men az van, es imadom

mukodesileg valszeg ugyanolyan jo mind2, szal izles kerdese. probalgass, es amelyik jobban bejon.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

X7 vagy LX ? Észérveket szeretnék hallani pro és kontra.. LX fogaskoszorúval Deore lánccal lenne használva.. ( LX hajtómû)

Kela q jó mind2

de én most mentem több új xt-s géppel. a menettapasztalatok alapján a sajátomon továbbra sem cserélném le semmi pénzért az x9- váltó/váltókar kombót shimanóra. semmiféle elõitélet nincs benne. a többit rakd össze :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás
X7 vagy LX ? Észérveket szeretnék hallani pro és kontra.. LX fogaskoszorúval Deore lánccal lenne használva.. ( LX hajtómû)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
ez az ugynevezett "ives javitas" :)

masik verzio pedig hogy kenjuk be sarral es tegyuk fel a polcra. altalaban az is mukodik :D

RAUH-Welt
B E G R I F F

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás
persze.

jobb kézzel bal váll fölött, vagy bal kézzel jobb váll fölött

Gasy

Gasy

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
kérdés: törött rugót lehet javítani?

Mindenütt jó, de mindig elzavarnak.:bananadan
Hogy lehet ide userbart tenni?

balu75

balu75

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.854 hozzászólás

én is mondtam neked anno h ami van nekem is 1 db sima acél csapis kcnc alu görgö abba nekem is hamar beállt a csapágy.
400 ft ért orvosolni tudtam uj csapággyal, de én is többet vártam volna töle.
a kerámia görgöstöl meg még többet várnék de ezek szerint akkor az végképp nem éri meg az árát.
meg én felsö görgönek eleve nem tennék be ilyen fix görgöt. nem véletlenül van gyárilag a felsö görgönek oldalirányú elmozdulása.
:(

Igen, de ez nem csapágy problem ... ez tervezési hiányosság, majd bükkön megmutatom ... mi lenne a tuti megoldás.
... a mai napon rájöttem miért szeretem valójában is a Lókolbászt ... mert így kevesebb sz@rja össze az erdõt ...

Gasy

Gasy

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
hello, eltörött a váltópapucsom(már sokadszorra) de most úgy tûnik h. a váltó kanala sem feszíti a láncot (sram 4.0). ezt lehet javítani vagy mehet a kukába?

nemtudom. lehet h. rugó törés, vagy csak kiakadt...

Mindenütt jó, de mindig elzavarnak.:bananadan
Hogy lehet ide userbart tenni?

balu75

balu75

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.854 hozzászólás

Van itthon 2 db x9, 1 xt shadow, 1 sora és volt még egy régi xt-m és egy alivio-m. Az összes kotyog(ott), az x9 új korában is kotyogott (a másikat használtan vettem), oldalirányú kotyogásról beszélek. A sora kotyog legjobban, de az láncfeszítõnek van használva, aztán a két x9 és végül az xt (ez csak nagyon minimálisan kotyog). Egyik váltóm mûködését sem befolyásolja negatívan a kotyogás. Az köztudott, hogy a sram görgõknek nincs holtjátéka, a shimanoknak meg van. Azt meg nem gondoltam komolyan, hogy azért nincs holtjátéka a görgõnek, mert kotyog a váltó. És nincs bajom a sram hátsóváltókkal, sõt jobban szeretem õket, mint a shimanokat.

No ... nekem is van itthon pár váltóm :) és kotyognak, a de csak a váltófül csavarnál, ami természetes az illesztések miatt ... ez a rugók kompenzálják.

A sram és a shimano felsõ görgõjének a nem mozog-mozogoldalra dologban meg szerintem a különbsége:

1. A váltógörgõ poziciója kissebb (Sh) illetve nagyobb (S) a fogsorhoz ...
2. a 2:1 (Sh) és az 1:1 (S) húzási arány ...
3. a meredekebb (Sh) vagy a lankásabb (S) fogsorkövetés ...

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Nem.

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás
Xt váltókar X9 h.váltóval mûködik?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Van itthon 2 db x9, 1 xt shadow, 1 sora és volt még egy régi xt-m és egy alivio-m. Az összes kotyog(ott), az x9 új korában is kotyogott (a másikat használtan vettem), oldalirányú kotyogásról beszélek. A sora kotyog legjobban, de az láncfeszítõnek van használva, aztán a két x9 és végül az xt (ez csak nagyon minimálisan kotyog). Egyik váltóm mûködését sem befolyásolja negatívan a kotyogás. Az köztudott, hogy a sram görgõknek nincs holtjátéka, a shimanoknak meg van. Azt meg nem gondoltam komolyan, hogy azért nincs holtjátéka a görgõnek, mert kotyog a váltó. És nincs bajom a sram hátsóváltókkal, sõt jobban szeretem õket, mint a shimanokat.

A sebesség mindent megold.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

A sramnál az egész váltónak van holtjátéka (kotyog), ezért nem kell külön a felsõ görgõnek. :) A holtjátékmentesség valószínû még pluszban hozzájárul a görgõ gyorsabb kopásához.

Ezt hol olvastad?

Csak mert kíváncsivá tett a dolog, lementem a garázsba kipróbálni, h merre az annyi, most épp akad pár váltó a környéken.

Alanyok;
5 és fél éves X0 - nem kotyog, és sok sarazást túlélt már
4 éves X7 - kotyog, de gyanítom összefüggésben áll azzal, h lejtõzni használom, így nagyon ki van nyújtva (feszes legyen a lánc) és eléggé ütve-verve volt
4(? - használtan vettem) éves X9 - nem kotyog, igaz jóval kevesebbet is futott, mint a másik kettõ.

Shimano csak 1 akadt, az konkrétan 1 napot ment csak, Ultegra. Milyen meglepõ, az sem kotyog még :) Volt régen Deore-tól XT-ig minden, de mostanra kihaltak, és pont azért váltottam Sramra, mert a Shimanoimban nagyon gyorsan elgyengült a rugó, és elkezdtek kotyogni is...
A felsõ váltógörgõ holtjátékát egyiknél se tudtam megnézni, mivel a lánc rajtuk volt, és mert a kezemet se akartam összedzsuvázni :)