Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

Spoti

Spoti

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás

vegallas csavar lehet hogy nincs elegge betekerve. ha legnagyobb fokozatban van a valto, akkor probald meg a H jelu csavart beljebb tekerni. ha minden kulonosebb erofeszites nelkul megy par fordulatot, akkor az volt a baj.

köszi.
De magától is el tud állítódni mert nekem egy napról a másikra történt ez?
Lehet nem kellet volna kölcsönadnom a kerékpárt olyannak aki nem tudja megfelelõen kezelni. :(
Néha még én sem tudom megfelelõen kezelni.:lick:

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
vegallas csavar lehet hogy nincs elegge betekerve. ha legnagyobb fokozatban van a valto, akkor probald meg a H jelu csavart beljebb tekerni. ha minden kulonosebb erofeszites nelkul megy par fordulatot, akkor az volt a baj.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Spoti

Spoti

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
Legnagyobb sebességfokozatban tekerés közben furcsa zajt hallok a hátsó váltónál. A váltók, váltókarok jól mûködnek. Az elsõ terelõ is jól van beállítva. Mi lehet a baj?

Ritababy78

Ritababy78

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás

Ami a kormányon váltónak tûnik azt nyomogasd,aztán ha észreveszel valami változást,akkor biztos váltott:-)

Köszi!:cool2:
Bár eddig azért én is eljutotam....(csak néhány szõke csíkom van, teljesen nem vok az) A kérdésem azért írtam mert nem szeretném idõ elött tönkre tenni.

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás
Ami a kormányon váltónak tûnik azt nyomogasd,aztán ha észreveszel valami változást,akkor biztos váltott:-)

Ritababy78

Ritababy78

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás

Milyen váltó van a bringán? Kis karok nõnek ki a fékkarból, esetleg alóla, vagy csak egy kar fönt, netán a markolatot kell tekerni? A másik fontos szabály, hogy amikor váltasz nem ajánlott teljes erõvel hajtani.

Köszönöm a tippet!
Shimano tourney és a kormányon a fékkarok alatt 2-2 kar van, ennek mi a jelentõsége, annyi bizt h néha sikerül véletlenül megnyomnom....

Vezetni (mármint autót vagy motort) tudsz? Jogosítványod van? Igen válasz esetén egyszerû a megoldás. Ugyan úgy mûködik a kerékpárnál is, csak több fokozat áll a rendelkezésedre.:D Keresztbe váltásra kell figyelni:
- elöl nagy lánctányéron a lánc, akkor hátul a két legnagyobb fogaskereket nem javasolt használni
- elöl középsõ lánctányéron a lánc, akkor hátul a legkisebb és a legnagyobb fogaskereket ne használd
- elöl a legkisebb lánctányéron a lánc, akkor hátul a két legkisebb fogaskereket ne használd

Menet közben egyébként magadtól is rá fogsz jönni, és minél többet mész, annál jobban fogod tudni használni a váltókat.

Nincs jogsim és nem tok vezetni :cry: köszi a választ erre volt szükségem, mert elhadarta az üzletben a fickó de ....:wtf:
idõvel majd menni fog de nagyon jó kis canga( legalábbis nekem bejön)

Side_

Side_

törzsvendég

• fórumtag
  • 345 hozzászólás
Hello,
van valakinek elképzelése, tapasztalata, ötlete,... - arról, hogy a saint (RD-M810) miért ilyen megveszekedett drága? Ennyire überdurván-jó lenne? Mondjuk elég impozáns külsõvel bír - és az is tetszik, hogy van belõle nagyonrövid. Ez vajh sokat számít?
Illetve váltókar téren - szintén nem a legolcsóbbak közül való példány. Mennyit számít maga a kar? (Vagy ez is csak azért drága, mert új kiadás, modern-design, . . .)

Köszi

mod: nem tudom lenne-e 'kedvem' kiadni 20k-val többet váltórendszerre, hogyha pl ugyanez lx/slx/xt-bõl is kijön...csak nem az van ráírva, h saint.
(Bár, ha a váltó rövisége tényleg sokat számít, akkor esetleg megéri.)
"Van visszajelzés, tehát vagyok!"

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás
Lánctányér vásárlás elõtt állok, de nem tudtam még eldönteni a fogszámokat. Egy Sram Rival oúti elsõváltó elvileg 34rõl felvált gond nélkül 50es tányérra, vagyis 16fog különbséggel megbírkózik.
Az lenne a kérdésem, hogy 24rõl 40re vagy 22rõl 38ra is mûködik a dolog, vagy van más akadálya?

Mivel a lánctányérok kerülete vagyis a fogszáma egyenesen arányos a sugárral, ezért 16fogszám különbség mindig ugyanannyit jelent, ezért gondolom, hogy elvileg nem lehet gond. Van valami oka, hogy 2tányéros felállásnál nem használnak ekkora különbséget, azon kívül, hogy erõsek és a nagyobb tányér tartósabb?

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 hozzászólás
Üdv mindenkinek.

No közben megoldódott a váltókar cserém merthogy inkább a Shimano Alivio mellet döntöttem.:)
A szerelési és beállítási munkákban a Baki Ádám/Mountain Bike Rider c.könyve volt nagy segitségemre mely tanácsait követve kb 10 perc alatt sikerûlt óramû pontosságura belõnöm a váltókat.:D
TREK bike-on szebb az élet!!:cool2:

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Milyen váltó van a bringán? Kis karok nõnek ki a fékkarból, esetleg alóla, vagy csak egy kar fönt, netán a markolatot kell tekerni? A másik fontos szabály, hogy amikor váltasz nem ajánlott teljes erõvel hajtani.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Sziasztok!

Lehet rossz helyen járok.... de tudna valaki abban segítení hogy hol találok leírást arról hogy hogyan kell váltani?Mer olyan leírást nem adtak a bicóhoz és mivel még nem volt 21 sebességes cangám meg egyáltalán kb 10-15 éve nem volt bicóm....

Vezetni (mármint autót vagy motort) tudsz? Jogosítványod van? Igen válasz esetén egyszerû a megoldás. Ugyan úgy mûködik a kerékpárnál is, csak több fokozat áll a rendelkezésedre.:D Keresztbe váltásra kell figyelni:
- elöl nagy lánctányéron a lánc, akkor hátul a két legnagyobb fogaskereket nem javasolt használni
- elöl középsõ lánctányéron a lánc, akkor hátul a legkisebb és a legnagyobb fogaskereket ne használd
- elöl a legkisebb lánctányéron a lánc, akkor hátul a két legkisebb fogaskereket ne használd

Menet közben egyébként magadtól is rá fogsz jönni, és minél többet mész, annál jobban fogod tudni használni a váltókat.

Ritababy78

Ritababy78

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Sziasztok!

Lehet rossz helyen járok.... de tudna valaki abban segítení hogy hol találok leírást arról hogy hogyan kell váltani?Mer olyan leírást nem adtak a bicóhoz és mivel még nem volt 21 sebességes cangám meg egyáltalán kb 10-15 éve nem volt bicóm....

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 hozzászólás
Üdv mindenkinek.

Lassan cserére szorúlnak a váltókarok a bringámon amit kinéztem az egy SunRace M50-es szett lenne.

Ezzel a cuccal valakinek van valami jó vagy rossz tapasztalata?

A válaszokat elõre is nagyon köszi mindenkinek.
TREK bike-on szebb az élet!!:cool2:

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Nah.. ugyan nem gondoltam, hogy ez lehetséges, de miután a crosskovácsi rázatón totál elállítódott a régi lx váltóm, a mai nap nekiveselkedtem, hogy beállítom, de az elsõ váltokar mozdulatra elszakadt a váltó bovden.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
max aprohirdetesbol. vagy veszel 8ast es lesz egy bonusz kattanasod a valtokaron amikor a valto nem csinal semmit. nekem pl van enyhen karcolt 8as sora sti-m.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

posthy

posthy

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok! Kapható még valahol shimano rx100as szettel kompatibilis fékváltókar (pozicionált 2x7-es cucc)?

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Mozgasd meg a cuccot kézzel. Lehet, hogy a fogsor lazult le kicsit a kazettán. Vagy maga a kazettatest lötyög.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Kopott fogsor és új lánc szerinted mennyire szereti egymást?

Boros_Mókus

Boros_Mókus

vendég

• fórumtag
  • 217 hozzászólás
Az miért van, hogy a hátsóváltó alsó fogaskerekénél mintha ugrana a lánc, vagyis "tikkel" a fogaskerék. És le meg föl váltogat magától a váltóm, ugrál, dombon felfelé terheléskor a lánc recseg-ropog. A sor tudom, hogy kopott, de ez úgy tûnik a váltó hibája. A váltó 2006-os xt, kb. 3000km-rel. A lánc új, sram.
Mi baja lehet?
köszi
Az az igazi legény, aki a tizenkilencre lapot kér!

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

=minimum fogszámbeli különbség a középsõ és a nagytányér között...
Legtöbbször MTB-knél: 44-32=12 fogszám

Érdekes, hogy a minimumot korlátozzák és nem a maximumot.