Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás
Na, most megfigyeltem. Ha elõl a középsõ lánckeréken van a lánc, akkor a nagynak nekiverõdik és az csattog. Hmmm.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Aha, érdekes pedig az slx-nek rendesen kell feszítenie a láncot. Egyébként mihez ér hozzá a lánc, hogy csattog? A vázat azért kérdeztem, mert egy hosszabb utasnál már bele tud érni az elsõváltó aljába, de ennél biztos nem.
Az a jó beállítás lánchosszban, ha még pont tudod váltani a "nagy-nagyot" berugózott állapotban és persze le is tudsz róla váltani.

A sebesség mindent megold.

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás
1. Az az érdekes, hogy ha csak simán a bringa hátulját a földhöz csapom akkor is csattog. A lejtõn lefeléket mindig váltással kezdem, ha nem felejtem el:).
2. Anthem X
3. Ha az "elsõ-hátsó nagylánckerék" eljárás a mérvadó a lánchossz meghatározásnál, akkor biztos nem.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

SLX shadow hosszúkanalas hátsó váltóról van szó. Normálisan vált, a techdoc alapján beállítottam a láncfeszességet, és a lánc sem hosszú. Neoprén láncvillavédõm is van, ennek ellenére a lánc lejtõn lefelé csapkod mint az állat, fémes csattogást hallat. Elõször azt hittem ez normális, de már többször figyeltem mások bicójának a hangját és ott nem csapkod ennyire a lánc. Nemrég vázat cseréltem, ugyanez a jelenség a réginél is megvolt. Laza lehet a rugó? Lehet feszíteni rajta valahogy? XT hátsóváltóra csere esetleg?

1. Lejtõn lefelé mindig a megfelelõ áttételbe kell váltani.
2. Milyen bringád van?
3. Lehet, hogy még hosszú a lánc.

A sebesség mindent megold.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
vagy SRAM-ra.

peace :)

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

mzoli10

mzoli10

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás
SLX shadow hosszúkanalas hátsó váltóról van szó. Normálisan vált, a techdoc alapján beállítottam a láncfeszességet, és a lánc sem hosszú. Neoprén láncvillavédõm is van, ennek ellenére a lánc lejtõn lefelé csapkod mint az állat, fémes csattogást hallat. Elõször azt hittem ez normális, de már többször figyeltem mások bicójának a hangját és ott nem csapkod ennyire a lánc. Nemrég vázat cseréltem, ugyanez a jelenség a réginél is megvolt. Laza lehet a rugó? Lehet feszíteni rajta valahogy? XT hátsóváltóra csere esetleg?

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

Persze csak imbusz kulcs kell hozzá, a váltó védõ szerintem felesleges és valamennyire még a balesetveszélyt is növeli mert szélesíti a bringát és könnyebben beakad szûk helyeken.

sajnos nem sikerült megcsinálnom. a váltófület pikkpakk kicseréltem, de lett valami a váltóval is, olyan furán állt, mintha kifordult vagy megfordult volna, nem feszítette meg a láncot, és mintha a lánc is rossz helyen futna ki belõle. sajna ettõl féltem, hogy annyira nem értek hozzá, hogy nem fogok tudni mit kezdeni vele. utaztam 600 kilométert fölöslegesen... mondjuk lett helyette egy jó kis gyalogtúra, de akkor is... holnap viszem a szervízbe, én feladtam a vele való sz...kodást.

Williams

Williams

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
Sziasztok!

960-as XTR top swing elsõ váltóm van, 34.9-es, 31.8-as a vázam ,szóval kéne a bilincs alá alátét, milyen jó hozzá és hol tudok beszerezni? A boltban ahol néztem nekik csak olyan volt ami nem jó hozzá. Esetleg ha valakinek van és nem használja megvenném :) Szerintem bármelyik mostani top swing váltóhoz való jó lenne talán.

Üdv

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
en pl visszavinnem a szervizbe. fizettel erte, nem vagy elegedett, elj a panaszkodasi jogoddal.

lehet nem lehet vele mit csinalni de akkor meg legalabb elmagyarazzak hogy miert nem.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

arpo77

arpo77

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás

Köszönöm a segítséget!

Elvittem egy szervízbe. Ott kicserélték a fogaskeréksort meg a láncot. Most nagyon fasza minden egy dolgot leszámítva (bár lehet, hogy én reagálom túl már a dolgokat) az 5.-ik fokozatban ha nem tekerek hanem hátrafelé tekerem, szabadon fut, akkor néha furcsa zörgõ-csörgõ-csilingelõ magas hangot hallok, de csak abban a fokozatban amúgy csöndes minden. Érdemes ezzel foglalkozni? Lehet köze ennek ahhoz, hogy ma elvittem lecsapatni egy autómosóba? (tegnap tették fel az új keréksort meg a láncot). Bocsánat a láma kérdésekért, de teljesen análfabéka vagyok a kerókhoz. Elõre is köszi a választ!

Megnéztem kicsit jobban a különbözõ sebességeket. A hang amit hallok attól van, hogy néha 5-ösben a lánc hozzáér az eggyel nagyobb fogaskerékhez. Mit lehet csinálni ezzel?

arpo77

arpo77

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás

Attól, hogy nem a legjobb váltó van rajta még nem kellene egyik fokozatban sen darálnia. Mielõtt vennél másikat próbáld meg rendesen beállítani/beállíttatni. Lehet hogy ferdén áll, vagy görbe a kanala, vagy bármi...

Köszönöm a segítséget!

Elvittem egy szervízbe. Ott kicserélték a fogaskeréksort meg a láncot. Most nagyon fasza minden egy dolgot leszámítva (bár lehet, hogy én reagálom túl már a dolgokat) az 5.-ik fokozatban ha nem tekerek hanem hátrafelé tekerem, szabadon fut, akkor néha furcsa zörgõ-csörgõ-csilingelõ magas hangot hallok, de csak abban a fokozatban amúgy csöndes minden. Érdemes ezzel foglalkozni? Lehet köze ennek ahhoz, hogy ma elvittem lecsapatni egy autómosóba? (tegnap tették fel az új keréksort meg a láncot). Bocsánat a láma kérdésekért, de teljesen análfabéka vagyok a kerókhoz. Elõre is köszi a választ!

h_geri

h_geri

törzsvendég

• fórumtag
  • 459 hozzászólás
Köszi!

Mint kiderült, elgörbült a vége és kiakadt... Bosszantó, de már helyre lett állítva.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Gyakorlatilag minden apró bibazt lehet csak nem gyors legegyszerûbb ha valami leharcolt shimi váltóból kiszeded és berakod , de mint írtam lehet hogy csak ki akadt mint nekem a szilvás marcin 2 éve.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

h_geri

h_geri

törzsvendég

• fórumtag
  • 459 hozzászólás
És hol lehet kapni hozzá rugót? Bringaboltos haver azt mondta, ilyet nem nagyon lehet rendelni :(

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Sziasztok!

Ma sajnos, a 2008-as XT váltóm láncfeszítõ része szétugrott, megszûnt feszíteni. Gondolom a rugó környékén történt valami. kérdés, hogy lehet ezt javítani? Van errõl valakinek tapasztalata?

Ahol a kanál csatlakozik magához a váltóhoz az a forgáspont szétszed ott van egy rugó az vagy kiakadt vagy eltört ha kiakadt akkor megtisztít zsíroz összerak ha nem akkor csere és a folyamat ua.

Gevox

Gevox

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás
Sziasztok!
Nekem is kérdésem lenne. Vadonatúj (kb 100km.t futott) Sram szettet használok,a hajtómûvön kívûl (ami XT) minden Sram,azaz 9es PG980 fogaskoszorú,PC991 lánc,X.9 váltás + X.9 váltókarok. Olyan kérdésem lenne,hogy miért találom zajosnak az egészet?
A gyári zsírt már letakarítottam a láncról,már be van olajozva,s mégis menet közben elég zajos a hajtás,szinte minden fokozatban. Az elsõ átdobónál nem ér bele sehova a lánc,hátul is úgy látom,hogy szépen fut a váltó is és a sor is,és mégis fémesen csörögve s viszonylag hangosan lehet hallani a hajtást. Ez mitõl lehet?
Elõtte shimano hg50 fogaskoszorúm volt,és egy Sram PC951 lánc. Ott ha beolajoztam,szinte alig volt hangja,és ott is X.9 váltóim voltak. Lehet ez a shimano fogaskoszorú miatt volt halk? Köszi a válaszokat.

h_geri

h_geri

törzsvendég

• fórumtag
  • 459 hozzászólás
Sziasztok!

Ma sajnos, a 2008-as XT váltóm láncfeszítõ része szétugrott, megszûnt feszíteni. Gondolom a rugó környékén történt valami. kérdés, hogy lehet ezt javítani? Van errõl valakinek tapasztalata?

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.190 hozzászólás
persze, leveszed a régit felrakod az újat
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
oké

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás
no, most megjött a váltófülem, de csavar külön nincs hozzá semmi. ez így oké?