Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7441 hozzászólás a témában

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Sziasztok!
A problémám a következõ: XT hátsó váltóból (m750) elkallódott az a csavar, ami a bovden végét szorítja le.
Pótolható ez a csavar? Normál menetemelkedése van, vagy vmi egyedi? Az átmérõje mekkora lehet?
Nagyon megköszönöm, ha valaki tudna segíteni, mert ezen múlik, hogy megvenném-e a leendõ bicómba ezt a váltót...

Szabványos M5x8-as lesz (5 mm átmérõjû, szabványos menetemelkedésû (0,8 mm menetenként, de ezt nem kell tudni (M5 :))), 8 mm hosszú). 5-ös imbusszal zárható (azaz „lyukas a feje”), filléres dolog, könnyen beszerezhetõ (csavarbolt).
Kösz a pontos megnevezést, Stp1!

Awesome Zoll

Awesome Zoll

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás
Sziasztok!
A problémám a következõ: XT hátsó váltóból (m750) elkallódott az a csavar, ami a bovden végét szorítja le.
Pótolható ez a csavar? Normál menetemelkedése van, vagy vmi egyedi? Az átmérõje mekkora lehet?
Nagyon megköszönöm, ha valaki tudna segíteni, mert ezen múlik, hogy megvenném-e a leendõ bicómba ezt a váltót...

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

És mi a tapasztalat? :D

hat ez erdekelne engem is... aki nem csak a sajatjat latja :) jovore asszem epitek majd cangat, de nemtom, hogy tartalekoljak a mostani 9es rendszerbol, vagy jo lesz a 10es. plane, hogy jovore megujul az egesz szeria.

Mate94

Mate94

vendég

• fórumtag
  • 138 hozzászólás

szervizes kollegaktol kerdem, hogy az uj 10es rendszerekkel mi a tapasztalat (x9, xt)? hogy birjak a strapat, mennyire mukodnek megbizhatoan eles helyzetben a korabbi 9es rendszerekhez kepest? a 9es mar megelt jopar generaciot, viszont ritkan szokott vmi elsore jol sikerulni :)

És mi a tapasztalat? :D

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Ha valakit érdekel mi lett a váltómmal. Több órás küszködéssel megpróbáltam a kanalat visszahajlítani (teljesen kiszerelt állapotban). Csakhogy ez egy spéci alu ötvözet és rugalmas, ellenáll. Egyáltalán nem ott hajlik, ahol kellene és már nem is vagyok biztos, hogy ez van elcsavarodva. Az nagyon látszik, hogy az egész kanál kiáll a váltó vonalából, csámpa. Esélytelen visszahajlítani. Megnézte egy szakember ma, szerinte is az egész el van csavarodva, javíthatatlan. Megjött a válasz a forgalmazótól. A kanálnak oldalanként 3000 Ft körül van darabja. Odateszem az új mellé, hogy lássam mennyire van elcsavarodva és meglátom érdemes-e foglalkozni vele, gyanítom nem.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
szervizes kollegaktol kerdem, hogy az uj 10es rendszerekkel mi a tapasztalat (x9, xt)? hogy birjak a strapat, mennyire mukodnek megbizhatoan eles helyzetben a korabbi 9es rendszerekhez kepest? a 9es mar megelt jopar generaciot, viszont ritkan szokott vmi elsore jol sikerulni :)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Tudok jobb elérhetõséget. :) Durva árak. Ha tényleg ennyi a kanál, akkor inkább az új váltó kanala alapján kiegyenesítem. Pénteken jön meg.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Felvettem a kapcsolatot a forgalmazóval.

írtál az info@paul-lange.hu-ra? vagy kitöltötted a weblapon a kérdõívet?
mindegy, akár ide is irhattál volna, mert arra is jó eséllyel én válaszolok :)
megnéztem, mostani xt-hez (770/771 és 772 is) van külsõ-belsõ kanál is, de a belsõ kisker 5-5,5 ezer, a külsõ meg durván a fele kb, biztos, hogy megérné venni kanalat? - ja ezek rendelhetõ tételek, ~2hét mire landol nálunk, plusz pár nap mire pécsett.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Biztos, hogy a váltó kapott? A váltótartó fül sokkal elõbb görbül. Kõfelverõdéstõl kizárt hogy elgörbüljön. Külön kanálról Pécsen ne is álmodj, én se kaptam.

Nem veled tekertem a múltkor a Dömörkaputól? Biztos. Alul írtam, hogy betettem a vázba egy 12-10mm-es (10-es a fül) átütõ tengelyt a kerék helyére, a váltófülbe betekertem egy hosszú csavart, leszorítottam anyával és összenéztem a kettõt. Plusz két szakember is nézte a váltófület, azt mondták semmi baja. Szemre is jól áll. Nem is Pécsen gondoltam. Felvettem a kapcsolatot a forgalmazóval.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás

Leszedtem a váltókanalat. Ha egy tolómérõt a kanál helyére teszek és ezt a felfüggesztõ füllel vonalba nézem, egyenesnek néz ki. A kanállal viszont görbének. Úgy néz ki ez a gond. Annyira szépen görbült meg, hogy nem is látszik. Ha a test görbült meg (az X-el), akkor az javíthatatlannak néz ki, mert roncsolással oldható kötésekkel van összerakva, de azt kizártnak tartom. Talán kapok kanalat külön is vagy egy rossz váltóból ki lehetne szedni.

Biztos, hogy a váltó kapott? A váltótartó fül sokkal elõbb görbül. Kõfelverõdéstõl kizárt hogy elgörbüljön. Külön kanálról Pécsen ne is álmodj, én se kaptam.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Leszedtem a váltókanalat. Ha egy tolómérõt a kanál helyére teszek és ezt a felfüggesztõ füllel vonalba nézem, egyenesnek néz ki. A kanállal viszont görbének. Úgy néz ki ez a gond. Annyira szépen görbült meg, hogy nem is látszik. Ha a test görbült meg (az X-el), akkor az javíthatatlannak néz ki, mert roncsolással oldható kötésekkel van összerakva, de azt kizártnak tartom. Talán kapok kanalat külön is vagy egy rossz váltóból ki lehetne szedni.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Én nagyon szeretem a sajátomat, kétszázforintos bovdennel is jól vált (remélem ideiglenes setup:D) - de ha racionálisan közelítjük meg a dolgot, akkor észre kell venni, hogy nagyon nem lesz ez így olcsó.

szerk.: elképesztõen be vagyok lassulva

Végül milyet vettél?

Költségmegtakarítási okból egy ugyanolyat.. Remélem az tovább bírja mint 2 év / 3000 km. Tényleg vigyáztam rá. Arra gyanakszom faág vagy kõfelverõdés nyírta ki. Vált, de így nagyon bénán áll a lánc. Megpróbálom helyretenni, szétszerelve könnyebb kiegyenesíteni, csak kellene egy referencia (az új lesz az).

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

A bowden nyúlása.

a bowden nem nyúlik, csak a ház, vagy a bekötés lazul.
próbálj megnyújtani egy mm-rel is egy bowdent hosszára.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Irritum

Irritum

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás

Vagy inkább SRAM X9+új váltókar??

Én nagyon szeretem a sajátomat, kétszázforintos bovdennel is jól vált (remélem ideiglenes setup:D) - de ha racionálisan közelítjük meg a dolgot, akkor észre kell venni, hogy nagyon nem lesz ez így olcsó.

szerk.: elképesztõen be vagyok lassulva

Végül milyet vettél?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Már rendeltem másik váltót. Szétszedtem a váltót, a kanálhoz képest a tengely görbe. De lehet a váltótest is elcsavarodott. Milyen zsírt lehet tenni a kanál rugójához és a tengelyhez? Zöld zsír van benne és tele van kosszal. Shimano zsírom van, csapágyakra való, az jó oda? Vagy gépzsír?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

A hátsó váltó Shimano 105 ( pezsgõ ), fékváltókar Shimano 105 ( black ).

Elvileg így is mûködnie kéne. Bár a 7-es pezsgõ még nem volt fékváltókaros, de pozíciónált volt. Egy teljes bovdenezés csere nem ártana ha ez már régóta megvan vagy a legegyszerûbb fajtát, fõleg akkor ha miután beállítod mûködik és hamar elállítódik.

A sebesség mindent megold.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Javítást félre téve, veszek egy új váltót. Ebben szeretném a tanácsotokat kérni. Sokat tekernek felfele, gyakran váltogatok a legnagyobb fogaskerekek között. GS kanalas elég vagy mindenképp kell az SGS, illetve XT vagy SLX is ugyanaz (tömeget leszámítva). Vagy inkább SRAM X9+új váltókar?

Esetleg XTR M972, az erõsebb?

Moncsa1978

Moncsa1978

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
A hátsó váltó Shimano 105 ( pezsgõ ), fékváltókar Shimano 105 ( black ).

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Köszi szépen a gyors választ! De mi okozhatja, hogy gyakran utána kell állítani? Pl tavaly be volt állítva, idén már kellett finomhangolni.

Pontosan milyen alkatrészekbõl áll a rendszered? Több információval valószínû könnyebben tudok segíteni.
Az elállítódást a váltóknál általában a bovdenezés okozza, nyúlik, kopik, koszolódik.

A sebesség mindent megold.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
A bowden nyúlása.