Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7441 hozzászólás a témában

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 hozzászólás

Arn már kérdezte itt korábban a 10-es rendszereket, azóta nem bõvültetek ilyen jellegû tapasztalatokkal?

Akár 10es rendszert és építhetsz, ha bejön, ezt mindenki döntse el maga szerntem. Pl: 9es XT szettben a 10-essel szemben csak hajtásbeli külömbségek vannak fõként, az áttételtartomány miatt. Váltásteljesítményben kétlem, hogy lenne (menni mentem 10essel, nem éreztem túlnyomóan jobbnak ezen a téren), de ez nem biztos, hogy a jövõre megjelenõ új szettre is érvényes lesz.
Amennyit te, és ahol tekersz, plussz az olvasottak alapján azt mondom teljesen jólesz a 9-es rendszer is, de mondom ezt döntse el mindenki maga.

Jómagam még 1, max 2 évet várok, és akkor újítok majd 10es rendszerre talán, mert nekem teljesen megfelel a 9es is. Ráadásul véleményem szerint addigra még "okosabbak, tapasztaltabbak" lesznek, és olyan dolgokkal is elõállhatnak majd akár, ami minden téren mégtovább növeli majd a teljesítményét az alkatrészeknek. (papíron legalábbis tuti :P )

(mellesleg jön a fekete XT szett, ami nekem már színvilágilag is megfelel)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
czanga: Thx.

Arn már kérdezte itt korábban a 10-es rendszereket, azóta nem bõvültetek ilyen jellegû tapasztalatokkal? Egy épített bringát állítok össze és elgondolkodtam rajta, hogy ha már létezik miért ne vagy inkább érdemes a bevált 9-es rendszernél maradni.

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 hozzászólás

Nem váltok keresztbe, de felmerült bennem a kérdés, hogy csavarja-e a hátsó váltót (kanalát) ha használaton kívül elöl-hátul a legkisebb fogaskerékre teszem a láncot, helyes így tárolni?

Kétlem, hogy maradandó sérülést vagy kárt tudnál benne okozni ezzel.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Nem váltok keresztbe, de felmerült bennem a kérdés, hogy csavarja-e a hátsó váltót (kanalát) ha használaton kívül elöl-hátul a legkisebb fogaskerékre teszem a láncot, helyes így tárolni?

molbar

molbar

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
  • LocationPilisborosjenő
Tudom, hogy nem szép dolog, de én szoktam keresztbe váltani...

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Rájöttem, hogy igazatok volt, felesleges ez a drága váltófül beállító szerszám (bár nem bántam meg), mert a váltó közel sem annyira precíz szerkezet. Szeretek mindent rendben tartani a bringán, a túlzott igényességem és precizitásom nem mindenhol elõnyös, elismerem. :) Nem volt viszonyítási alapom, de akkor megnyugodtam, hogy ez ilyen. Sokat tekerek, azzal nincs gond. Köszönöm mindenkinek.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás
sztem meg többet kéne bringázni és kevesebbet szarakodni a bringával meg a fórummal

de ezt asszem már javasolta más is

:)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 hozzászólás
Énis maximalista vagyok, de egy shadow-ról nem váltanék emiatt a pindurka probléma miatt egy XTR-re, ami ráadásul nem ez a rendszer. Biztos szépen vált, de hidd el, hogyha MJani azt írja, hogy semmi baja nem lesz, és kíválóan fog teljesíteni, akkor az úgy is lesz. :) Persze lehet majd ír Rob, vagy Thez is ezügyben akár, de szerintem megnyugodhatsz. Jó lesz az. Használd egészségel.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Pedig így fog járni. Minden váltó idõvel egy kicsit elferdül, ennek az egyik oka hogy más a láncvonal a montikon elöl és hátul, húzza a lánc a kanlat kifelé, meg kapja a koszt, kopik. A shadow váltók pedig még inkább hajlamosak erre, de kotyogva is jól mûködnek.

Ezt nem tudtam, de volt egy olyan érzésem, hogy a használattól ferdült a másik is, mivel durva fizikai behatás nem érte. Lehet, hogy elég lett volna benne egy felsõgörgõ csere minthogy a kanalat buzeráltam feleslegesen?

Néztem ezt a váltót, erõsebbnek tûnik, jobban bírná az igénybevételt? Amiatt, hogy nem shadow könnyebb odaütni oldalról és mennyire vált szépen a shadowhoz képest? Persze most nem cserélném ki, de elég jó akcióban van egyébként.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás
Tökéletesen áll az a váltókanál. Ne nézedesd többet. Az összes kicsit kifelé áll.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Ok, akkor így hagyom. Mivel a váltófülben biztos vagyok, hogy egyenes, mást nem tudok vele tenni. A régi (ugyanilyen) váltót az új mellé tettem, annak szemmel láthatóan el van ferdülve a felsõ görgõje (pont ebben az irányban, ahogy ez is eláll). Csak attól féltem, idõvel így jár ez is. Köszönöm a segítséged.

Pedig így fog járni. Minden váltó idõvel egy kicsit elferdül, ennek az egyik oka hogy más a láncvonal a montikon elöl és hátul, húzza a lánc a kanlat kifelé, meg kapja a koszt, kopik. A shadow váltók pedig még inkább hajlamosak erre, de kotyogva is jól mûködnek.

A sebesség mindent megold.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Nyugodtan használd így ahogy van. Bõven belefér ez még és semmi sem fog érezhetõen kopni jobban. Ennél jóval ferdébbet is láttam már.

Ok, akkor így hagyom. Mivel a váltófülben biztos vagyok, hogy egyenes, mást nem tudok vele tenni. A régi (ugyanilyen) váltót az új mellé tettem, annak szemmel láthatóan el van ferdülve a felsõ görgõje (pont ebben az irányban, ahogy ez is eláll). Csak attól féltem, idõvel így jár ez is. Köszönöm a segítséged.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Középen. Csináljak képet más szögbõl is? Közben annyit tudtam intézni, hogy kapok kölcsön egy másik XT-t (egyelõre még nem tudom milyet) próbára.

Nyugodtan használd így ahogy van. Bõven belefér ez még és semmi sem fog érezhetõen kopni jobban. Ennél jóval ferdébbet is láttam már.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Melyik lánckeréken van elöl a lánc?

Középen. Csináljak képet más szögbõl is? Közben annyit tudtam intézni, hogy kapok kölcsön egy másik XT-t (egyelõre még nem tudom milyet) próbára.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Most biztos megköveztek, de tele a tököm az xt shadow váltókkal. Pár oldallal ezelõtt írtam, hogy kicseréltem, mert ferde volt, ez jobbnak tûnt, mert csak fele annyira ferde mint a másik. Megjött a park tool szerszámom, ezzel a felnihez beállítottam a váltófület és megnéztem a váltófülbe tekert tengellyel is a párhuzamosságot, a váltófül 100%, hogy nagyon pontosan egyenes minden irányban. A váltó beállítás (végállások, bowden) is tökéletes. Mégis kifelé áll a váltó a keréktõl így. Azért zavar, mert a cuccok is ferdén kopnak, szerintem. Szerintetek ez elfogadható ferdeség vagy nem normális? Csinálni már semmit nem tudok vele, legfeljebb visszaküldöm a váltót.

Melyik lánckeréken van elöl a lánc?

Barador

Barador

vendég

• fórumtag
  • 170 hozzászólás

Sziasztok,

Megérett cserére a Sram x9-es hátsó váltóm. (2008 9 speed)
Rendelnék egyet, az árán (és a lánc hosszán) kívül mi a különbség a short, medium és long kanalas között?

én fõleg xc re használom, matatonokon megyek.

Köszi

Mennyire szokásod "keresztbe váltani"? A hosszú jobban tûri ezt... meg talán kisebb az esélye hogy beakad valamibe ha kisebb... más különbségrõl nem tudok.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Most biztos megköveztek, de tele a tököm az xt shadow váltókkal. Pár oldallal ezelõtt írtam, hogy kicseréltem, mert ferde volt, ez jobbnak tûnt, mert csak fele annyira ferde mint a másik. Megjött a park tool szerszámom, ezzel a felnihez beállítottam a váltófület és megnéztem a váltófülbe tekert tengellyel is a párhuzamosságot, a váltófül 100%, hogy nagyon pontosan egyenes minden irányban. A váltó beállítás (végállások, bowden) is tökéletes. Mégis kifelé áll a váltó a keréktõl így. Azért zavar, mert a cuccok is ferdén kopnak, szerintem. Szerintetek ez elfogadható ferdeség vagy nem normális? Csinálni már semmit nem tudok vele, legfeljebb visszaküldöm a váltót.

molbar

molbar

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
  • LocationPilisborosjenő
Sziasztok,

Megérett cserére a Sram x9-es hátsó váltóm. (2008 9 speed)
Rendelnék egyet, az árán (és a lánc hosszán) kívül mi a különbség a short, medium és long kanalas között?

én fõleg xc re használom, matatonokon megyek.

Köszi

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 hozzászólás

túlmisztifikálod a kérdést, azt vágod igaz?
a deore-nél jobb lesz. de sp41 kell hozzá, remélem ez egyértelmû.
xt kar slx váltó jó páros lesz, jobb, mint slx kar xt váltó pölö...

A karok terén mindenképpen az XT maradna, és köszi Rob. Igen tudom. Hogyha rólam van szó, próbálok túlságosan alapos lenni, és mindent átrágok hatvankétszer. Mondjuk ennek köszönhetõ, hogy jelentõsen kevés rossz döntést hozok.
sp41-et tudom persze, olvastam itt de egyelõre marad a jelenlegi, úgyis rendszeresen karbantartom. Idõvel csere, úgyis lassan azis meglesz.

Magyarán sz@rni rá, hogy csapágyas az XT váltógörgõ, alig jelent valamit. :) Jó tudni.

sp41-rõl viszont eskü nem olvastam semmit h mitõl olyan jó. Persze azt veszem majd, mert jó, de mitõl? (közben olvastam h a NOKON gyártja, ettõl jó elvileg)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
túlmisztifikálod a kérdést, azt vágod igaz?
a deore-nél jobb lesz. de sp41 kell hozzá, remélem ez egyértelmû.
xt kar slx váltó jó páros lesz, jobb, mint slx kar xt váltó pölö...

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.