csao mindenkinek, még új vagyok erre, szóval nézzétek el ha hülyeséget kérdezek, és valahol már volt róla szó... hétfõn vettem egy bicót(használtat), összesen a váltással vannak gondok... egy alivio elsõ átdobó és egy acera hátsó váltó volt rajta, elöl 2, hátul 8, valami gagyi shimano váltókarokkal(az elsõ 3 sebesség, a hátsó 8)... na az acera nem nagyon tette a dolgát kicseréltem egy itthon kallódó sram 5.0-ra... csak az a baj hogy a sram csak 7 fokozatot kapcsol... na most ezt hogy hozzam össze, ha valahonnan intézek egy 7es sram váltót az úgy jó lesz nekem, vagy a 8as fogaskoszorúra sehogy se jó a 7es hátsóváltó?
Tudtommal a Sram hátsóváltók áttétele különbözik a Shimanoétól (ugyanannyi bowdenhúzásra nem akkorát mozdul), vagyis egy Sram hátsóváltó nem valószínû, hogy mûködni fog Shimano karral. Inkább a meglévõ mAcerát nézd át, nem deformálodott-e, nem kotyogósodott-e ki. Bowdenek rendben vannak? A sor nem kopott szét, a lánc nem nyúlott ki? Ezeknek a cseréjére használt bicikli vásárlásakor számítani lehet.
De legalább a váltokarodnak ugynannyi fokozata van, mint ahány lánckerék a hátsó soron, úgyhogy nagy baj nem lehet... A váltó egy buta állat, õ nem tudja, hogy 7-es, vagy 8-as.
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!