Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

zsoltee

zsoltee

vendég

• fórumtag
  • 82 posts

úgy rémlik ez inkább a SRAM területe, náluk van kicsit nagyobb választék, és nem csak olcsók.
én mondjuk ezt nem tudnám elképzelni a bicómon (pedig fantáziám van :D ), de profik is használják.

Tényleg inkább a shimanora jellemzõ az a kép, amit leírtam, sram kínálatában vannak nagyon profi markolatváltók. Gondolkozok egy váltó/-kar/fogaskoszorú/agy cserén, és akkor már a 9-sebességest érdemes választani, de ilyenbõl meg nem volt shimano markolatváltó, ezért kérdeztem. De még eléggé újak az alkatrészek, úgyhogy valószínüleg maradok a 7 sebességnél, csak kell egy kazettás agy és egy fogaskoszorú, csak az elõbbit elég nehéz lesz beszerezni...

váltóbeállítás: http://bikemag.hu/content/view/100/10/

Ezt köszi szépen, nagyon részletes leírás, mindjárt végigolvasom :)

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

..multkor csak simán visszagörbítettem:D remélem nem szakad majd el. de már rendeltem újat.

helyedben nem játszanék visszagörbítéssel.. olyan láncok is szakadnak, amikhez nem nyúlt senki, és nem hiszem hogy pozitív élmény.
a túlrövid lánc meg megint nem jó senkinek.

váltóbeállítás: http://bikemag.hu/content/view/100/10/

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

Valaki felhomályosítana, hogy miért olcsóbb a markolatváltó, mint a "pöckölgetõs"? Mellesleg kevesebb típus is van a legtöbb helyen markolatváltóból. Ezekbõl arra következtettem, hogy ez a kevésbé "menõ" és korszerû... jól látom a helyzetet, és ha igen, mi ennek az oka? Egyébként én markolatváltó user vagyok, és nagyon bejön, nehezen tudnám elképzelni a másikat a bringámon.

úgy rémlik ez inkább a SRAM területe, náluk van kicsit nagyobb választék, és nem csak olcsók.
én mondjuk ezt nem tudnám elképzelni a bicómon (pedig fantáziám van :D ), de profik is használják.

zsoltee

zsoltee

vendég

• fórumtag
  • 82 posts
Valaki felhomályosítana, hogy miért olcsóbb a markolatváltó, mint a "pöckölgetõs"? Mellesleg kevesebb típus is van a legtöbb helyen markolatváltóból. Ezekbõl arra következtettem, hogy ez a kevésbé "menõ" és korszerû... jól látom a helyzetet, és ha igen, mi ennek az oka? Egyébként én markolatváltó user vagyok, és nagyon bejön, nehezen tudnám elképzelni a másikat a bringámon.

Def Jam

Def Jam

törzsvendég

• fórumtag
  • 658 posts

http://ebike.hu/term...al-sramhoz/3232

Kössz! :)

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
http://ebike.hu/term...al-sramhoz/3232

Def Jam

Def Jam

törzsvendég

• fórumtag
  • 658 posts
Tudna vki nekem segiteni hogy milyen váltókart vegyek a hátsó Sram 4.0 váltómhoz?Azért vmi emberi áron kellene...nem 14-15ezerért! :D

rmx rider

rmx rider

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,790 posts
nekem aliviom van és nem jó. mondjuk a váltófül visszahajlítása segített egy kicsit :D viszont a hátra egy hosszú bowdenházba megy a kábel és amiatt is váltogat elvileg. meg a lánc is lehet öreg. nekem mindig leesik és becsípi a hajtókar és jól elgörbíti a láncszemet. ilyenkor mindig kiveszem,bár már kezd elfogyni a láncom..multkor csak simán visszagörbítettem:D remélem nem szakad majd el. de már rendeltem újat.

és seváltóm se láncfeszítõm, igen ilyen lúzer vagyok én :) majd ha megjön a lánc és a fogsor, akkor gyûjtök kesst boxguide-ra

zsoltee

zsoltee

vendég

• fórumtag
  • 82 posts
nálam is hasonló a szitu, bár még nem ennyire durva: 1x leugrott a lánc, 5.-6.-7. fokozat között bizonytalan, hogy hova is álljon :)
gondolom csak beállítás kérdése, de nem tudom, hogy hogyan kell, ha nem bonyolult, akkor nem vinném emiatt szervízbe, de jó lenne beállítani.
egyébként nekem altus váltóm van, 1000 km van benne.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts
Szerintem is beállítás. De nézd meg, nem hajlott-e el a kanál, mondjuk mert nekiküldted valaminek. Lehet, a bowden kicsúszott.

MOD: De gyerekjáték egy váltót beállítani (alivio egyébként meg kivétel :) 4-esben szokott baja lenni, ha a többin jól fut). Nézzetek meg egy leírást és nosza!
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,383 posts
hello
mitõl van h behalt teljesen az aliviom?
-mindig késve reagál
-gyakran "automata" vagyis magától felvált nemkívánt fokozatba
-nem fogja a láncot rendesen egy elbaszott ugrás vagy ha rámegyek egy sziklára pl, bár ez inkább a láncfeszítõ (shiftguide) baja, nem?

kicsit unalmas h egy padkánál pl lejön a lánc

én arra gyanakszom a beállítással lehetnek gondok, de tanácstalan vagyok, mivel nem nyúltam hozzá és nemrég még teljesen jól mûködött.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

aham, köszi.
mert tulajdonképpen meglepõ módon az xt dualcontrollal az a legnagyobb bajom, hogy lefelé sokat kell mozgatni. felfelé tökre kézre esik.
tulajdonképpen nem is az érdekel, hogy kevesebb-e valóban, vagy nem, csak az, hogy kevesebbnek érzem-e vagy nem. de ha igy van, lehet jövõre olyan költözik az xt helyére, mert amugy is nagyon jól néz ki.
azért thommey véleményét is megvárom, szerintem õ is próbálta mindkettõt.

Megpofozgattam és nekem úgy tûnt, hogy ergonomikusabb mint a régiek. Nézd meg az animációkat a Shimano oldalán.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Szerintem semmivel nem rövidebb, csak a fékkar kiképzése (úgy áll mint a harcsabajusz) nem egyenes vízszintesen hanem van benne egy hajlított "szintugrás", ami feljebb hozza a kart a forgási középponttól, így közelebb kerül a kezedhez, más lesz a szögelfordulása, emiatt érezhetõ talán rövidebbnek az útja. Magyarul nem kell annyira kinyújtanod az ujjad, ha lenyomod a kart.

aham, köszi.
mert tulajdonképpen meglepõ módon az xt dualcontrollal az a legnagyobb bajom, hogy lefelé sokat kell mozgatni. felfelé tökre kézre esik.
tulajdonképpen nem is az érdekel, hogy kevesebb-e valóban, vagy nem, csak az, hogy kevesebbnek érzem-e vagy nem. de ha igy van, lehet jövõre olyan költözik az xt helyére, mert amugy is nagyon jól néz ki.
azért thommey véleményét is megvárom, szerintem õ is próbálta mindkettõt.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,724 posts
köszi

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Csekk online/boltok. (12/5e)

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,724 posts
de mégis kb mennyi lehet egy 105/sora váltó ?

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
105 helyett jövõévi tiagra, olcsóbb, mivel alacsonyabb, mégis ugyanúgy néz már ki...
ha nem sürgõs, várhatsz arra is.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Sora értelemszerûen olcsóbb, de jól feszít és viszonylag jól vált.
105 gyönyörû, drágább, és szintén jól feszít.

Ilyen 30-32fogat tuti elbírnak. (tapasztalat)

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2,350 posts
Ha országúti váltót pakolsz akkor arra vigyázz, hogy nem biztos hogy a nagy fogaskerekekre is simán felvált. Legalábbis a hivatalos specifikációk szerint.

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,724 posts

Mondjuk rövidkanalas Sora, vagy 105-ös. De ha el vagy eresztve lóvéval vehetsz Dura-Ace-t is. Sok versenyzõ megy azzal.

Értem, és a sora vagy a 105 ös váltó mien váltástejesitményt nyújt ? szóval mennyire lehet jól beállítani, kezelni és kb mennyibe kerülhet egy sora/105 ?Igen a láncfeszítés a lényeg, de azért nem utolsó szempont, hogy váltson is :D