Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
És a gagyi váltóval müködik az új hajtómû? Mert ha nem akkor elõfordulhat, hogy az új hajtómûhöz más hosszúságú monoblokk kell.

A sebesség mindent megold.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
fõ különbség a felfogatás módjában van.

a top swingnek a kalitkája a vázon való rögzítési hely felett van, felfele nyúlik. a nem top swingnek (nevezzük low singnek) pedig lefele lóg a kalitkája, a rögzítési hely alatt van

a nem TSnek talán annyi elõnye van, hogy nem ragad meg úgy benne a sár (a ts-nek egészen lent van a rögzítési helye). TSt általában az olyan (gyakran össztelós) vázakon alkalmaznak, ahol a váz geometriája (nincs csõ, rugóstag, miegyéB) nem engedi meg a nem TS használatát. de pl. ha két kulacstartó helyed van és kisebb vázad, és szeretnéd használni mindkettõt, akkor elõfordulhat, hogy a nem TS nem fér el a második kulacstartó miatt...

meg lehet olyanokat is olvasni, hogy a TS-ek hamarabb kikopnak, és nekiállnak lötyögni ("kikotyogosodnak").

ha a vázad olyan, akkor én nem TSt vennék, a jobb "sártûrés" miatt. (és vettem is, ráadásul pont egy XTt. eddig zsírkirály;))

blasius: szerintem a vázméret nem számít az elsõ váltónál. én a min-max fogszámot nézném meg, aztán azt, hogy a monoblokk tengelyének a hossza megfelelõ-e. (ha túl rövid vagy nagyon hosszú, akkor nem lehet jól beállítani a váltót.)

ha pedig a C50est kipróbálhattad, akkor egy TS-est is kipróbálhatnátok, hogy jó e...

Blasius78

Blasius78

vendég

• fórumtag
  • 46 posts
Hali, lenne egy kérdésem:

A bnõmnek van egy 14,5-ös vázméretû Merida Kalahari 510-ese. Gondoltam, feljavíttatom neki egy kicsit, így hátra felrakattam egy Alivio váltót, elõre meg egy SRAM X Gen-t akartam (mert a saját bringámon nagyon bevált), meg a hajtókarját is le akartam cserélni egy B+ Takanára, illetve a váltókarokat indexált revoshiftre.

A Bigbike-os srácok szépen megcsinálták a dolgokat, kivéve az elsõ váltót, aminél hívtak, hogy baj van, az X Gen-t valamiért nem tudják jól beállítani. Javasolták, hogy próbáljunk ki egy C50-est rajta, de azzal sem ment (akkor még azt hittem, hogy a B+ hajtómû max. 48 fogas, és azért nem megy, de mondták, hogy ez nem 48 fog, így nem az a baj). Ezek után visszatették a gyárban rátett elsõ váltót, és az eredeti revoshift karokat, és sajnálkozva közölték, hogy ekkora vázmérethez egyszerûen nem lehet egyik váltót se jól belõni, így sajnos egy jobb minõségû elsõ váltót el kell felejteni rá.

A kérdésem: Lehetséges ez, hogy egy Merida vázon (még ha tényleg elég kis méretû is) csak a leggagyibb Shimano mûködjön? Esetleg egy top swinges Shimano nem lehet jó hozzá?

A tanácsot elõre is köszi!

norton

norton

vendég

• fórumtag
  • 18 posts
Láma kérdés, de mi a különbség (elõny, hátrány) a top ill low swing-es elsõ váltók között? XT lenne a kiszemelt.
Köszi

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Erre még alszom párat.....
úgyis elõször a Pyxis-t kell kicseréltetni...:wallbange

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,218 posts
Én csak azt tudom, hogy a tavalyi kisnánai OX futam alatt is tökéletes volt az XTR, pedig annál nagyobb sarat nem lehet elképzelni. Szilvásmarcin sem volt vele gond, ott is volt matéria bõven.
Egyszerûen csak szerencséd volt! Lehet hogy a te rendszered kevésbé kopott, vagy jobban be van állítva. Nem a dagolyától függ, hogy jobb-e vagy sem egy cucc.

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Biztos, hogy nem egyformán kaptuk a sarat, én mentem többet a sárban és a pocsolyákban :) , de lehet az egész véletlen is, ha megcsinálnánk ezt a tesztet 100szor talán pontosabb eredményt kapnánk.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
pont ugyanabban a sárban mentetek végig? pont ugyanaz a mennyiség került bele?

100%ig? nem lehet hogy jobban kerülgetted a pocsolyákat, v a folyékonyabb sárban mentél?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Elmesélem a hétvégén történtetek (sártûrés teszt), szombaton voltunk haverommal a Vértesben és a Velencei-hg-ben, sár volt, esett az esõ, haverom full xtr-je +nokon nem igazán akart normálisan váltani, az én x.9-em +xt sor, lx lánc+jagwire gondolkodás nélkül váltott.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
hát nem tom....
XT picit nehezebb, de olcsósabb...
2007-es X9-et meg nem nagyon találok seholse....

meg olcsóbb a hosszúkanalas, de nekem mondog felcsavarja a kerék...:)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Szerintem a csapágyak sem túl jók.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
karacsonykor tettunk ossze egy gepet, marcius elsejen pedig csereltuk a gorgoket, mert tuhegyesre koptak a fogak. ez heti 2 tobbnyire saras [milyen lenne anglia telen? :D] tekeres meg 3-4 aszfaltos melobajaras eredmenye.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

az X.9 valtogorgoje intenziv sarazasban 2 honapot bir. az XT olcsobb es konnyebb. valamint nekem jobban bejon a valtokar erzese is. de ez szemelyes preferencia kerdese.

nekem bírja 2 éve pedig szoktam sarazni.....takarítani meg ritkán....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
az X.9 valtogorgoje intenziv sarazasban 2 honapot bir. az XT olcsobb es konnyebb. valamint nekem jobban bejon a valtokar erzese is. de ez szemelyes preferencia kerdese.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
mert ha XT lenne akkor, menne rá egybõl szép színes KCNC görgõ...

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts

az új X.9ben sokkal több újítás van, mint az új XTben, és szerintem szebb is, jobb is mind maga a váltó, a váltókar meg egyszerûen gyönyörû...

a jobbat honnan tudod?:)

nem kötöszködésképp, de ezt csak olvastad valahol.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Vagy ahogy Marikoo-ba mondták nekem: "egy váltó kell--> Acera, nincsen vele macera"....:)

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

h.váltóból XT 2007 vagy X9?
sram attack váltókarral , meg a 9.0-ás (vagy milyen) sorral

Attack váltókarral csak az XT megy.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Amelyik tetszik (én x.9-et). Az attack shimano kompatibilis, az x.9-hez nem jó, ahhoz vegyél x.7 kart. Xt sort vegyél ár/érték bajnok.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
az új X.9ben sokkal több újítás van, mint az új XTben, és szerintem szebb is, jobb is mind maga a váltó, a váltókar meg egyszerûen gyönyörû...