3. normál váltókar 2 irányba mûködõ kioldó karral + top normal hátsó váltó
A Shimano mérnökei az 1.-est részesítik elõnyben,de kérdezem én, hogy aki ilyet használ, annak nem hiányzik a gyors felfele váltás egy hirtelen emelkedõ elött? A fordított irányba történõ gyors váltásnak nem sok értelmét látom, vagy cáfoljatok meg.
A 3.-al kapcsolatban az a kérdésem, hogy aki nem 2 irányba mûködõ kioldó kart használ, az hogy tud lefele váltani fékezés közben (downhill)?
A harmadik változatot használom és minden körülmények közt el tudom érni a kívánt fokozatot. Sosem értettem minek lefelé 3-4-et váltani, mert az komoly gyorsítást feltételez. Egy hirtelen mászáshoz érve viszont jól tud jönni a sokat lehet felfelé váltani (fõleg ha elöl középtányéron van a lánc). Egyébként jó dolog érezni hol tart a felfelé váltás és nem egy rugóra várni. Elöl sincs fordított rugóirány. 4 fel és 2 lefelé váltassal már minden fokozatot el lehet érni. Sima RF (top normal esetén) karral lehet lefelé váltani fékezés közben, én a hüvelykujjammal visszafelé pöcköltem a kart, amíg olyan váltókarom volt. Mindez perszer XC, maraton felhasználás alatt, DH-ban lehet létjogosultsága a RF-LN kombónak...
Tény, hogy a hátsó Low Normal váltóra ható Dual Control kar tényleg jól mûködik fékezés felfelé váltva, visszafelé viszont nem igazán nyerõ, az ember ujjait nem felfelé pöckölésre tervezték.
Anyagilag biztosan nem, az X.0 jelentõsen drágább. Ergonómia kérdése, a karok eléggé más pozícióban állnak, nekem nem jött be.Szega, egy kérdés XTR-t(váltórendszert)cserélnék X.0-ra megérné?