Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

3. normál váltókar 2 irányba mûködõ kioldó karral + top normal hátsó váltó

A Shimano mérnökei az 1.-est részesítik elõnyben,de kérdezem én, hogy aki ilyet használ, annak nem hiányzik a gyors felfele váltás egy hirtelen emelkedõ elött? A fordított irányba történõ gyors váltásnak nem sok értelmét látom, vagy cáfoljatok meg.
A 3.-al kapcsolatban az a kérdésem, hogy aki nem 2 irányba mûködõ kioldó kart használ, az hogy tud lefele váltani fékezés közben (downhill)?

A harmadik változatot használom és minden körülmények közt el tudom érni a kívánt fokozatot. Sosem értettem minek lefelé 3-4-et váltani, mert az komoly gyorsítást feltételez. Egy hirtelen mászáshoz érve viszont jól tud jönni a sokat lehet felfelé váltani (fõleg ha elöl középtányéron van a lánc). Egyébként jó dolog érezni hol tart a felfelé váltás és nem egy rugóra várni. Elöl sincs fordított rugóirány. 4 fel és 2 lefelé váltassal már minden fokozatot el lehet érni. Sima RF (top normal esetén) karral lehet lefelé váltani fékezés közben, én a hüvelykujjammal visszafelé pöcköltem a kart, amíg olyan váltókarom volt. Mindez perszer XC, maraton felhasználás alatt, DH-ban lehet létjogosultsága a RF-LN kombónak...

Tény, hogy a hátsó Low Normal váltóra ható Dual Control kar tényleg jól mûködik fékezés felfelé váltva, visszafelé viszont nem igazán nyerõ, az ember ujjait nem felfelé pöckölésre tervezték.

Szega, egy kérdés XTR-t(váltórendszert)cserélnék X.0-ra megérné?

Anyagilag biztosan nem, az X.0 jelentõsen drágább. Ergonómia kérdése, a karok eléggé más pozícióban állnak, nekem nem jött be.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Olyan ismerõs nekem ez a kérdés. :)

A sebesség mindent megold.

balu75

balu75

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,854 posts
Szega, egy kérdés XTR-t(váltórendszert)cserélnék X.0-ra megérné?
... a mai napon rájöttem miért szeretem valójában is a Lókolbászt ... mert így kevesebb sz@rja össze az erdõt ...
Balu X-man . . . . . A legjobb amit eddig ettem: Gélbõl X

tcsaba76

tcsaba76

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
normal alatt értem rapidfire
gyors visszaváltás = még fel tudok menni :-)
gyors lefele váltás valóban gyorsabb gyorsítást eredményez,de akkor miért nincs ez országutin?
Lehet hogy jó a low normal filozófia, csak szeretném látni az elõnyöket és a hátrányokat. Én sajnos csak egyfélét hajtottam (top normal).
Az is érdekel, hogy Deore fékváltókar esetén ha fékezek, akkor tudok-e vátani a hüvelykujjal úgy, hogy közben a fékkar nem mozog vele?
Valamiért a kerékpárt a 2. variációval ruházták fel gyárilag, s szeretném megérteni, hogy miért (Merida). Ugyanis ha úgy van, ahogy gondolom, akkor lefele menet fékezés közben is könnyen tudsz lefele váltani top normal hátsó váltóval is.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Namost mi a normál, meg a fékváltókar?

Ezek vannak:
Rapidfire, Easyfire, Dual Control, Markolatváltó.
Amúgy emelkedõ elõtt minek kell gyors visszaváltás? Ezt sosem értettem... Lefelé azért kell gyors váltás, hogy gyorsabban gyorsíthass.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

tcsaba76

tcsaba76

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Sziasztok!

Kerekpár vásárlás elõtt állok, de nem tudom milyen rendszerû vátó mellett tegyem le a voksom.
Lehetõségek:
1. fékváltókar + low normál hátsó vátó
2. fékváltókar + top normál hátsó vátó
3. normál váltókar 2 irányba mûködõ kioldó karral + top normal hátsó váltó

A kerékpáron, amit kinéztem, alapban a 2. van.
A Shimano mérnökei az 1.-est részesítik elõnyben,de kérdezem én, hogy aki ilyet használ, annak nem hiányzik a gyors felfele váltás egy hirtelen emelkedõ elött? A fordított irányba történõ gyors váltásnak nem sok értelmét látom, vagy cáfoljatok meg.
A 3.-al kapcsolatban az a kérdésem, hogy aki nem 2 irányba mûködõ kioldó kart használ, az hogy tud lefele váltani fékezés közben (downhill)?

Csabi

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts
köszi, akkor szerdán bringabolt.. és ha nemlesz vele semmi akkor küldöm vissza a probikenak cserére, mert nem firkáltam vele...

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
nekem is ilyen van, nem kéne neki elvileg....

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

gondolatban forgassátok át pls... ugye a váltótest ill. a kanál illeszkedésénél nem szabadna 2 mm elmozdulásnak lennie?

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
elõre jó a sram meg a shimano váltókar is hátul a lényeg, mert a sram kevesebb bowdent húz, ezért nem lehet beállítani a 2 keverékét.

sx-5 be nem tudok segíteni.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,627 posts
kérnék 1 kis segítséget!szeretnék hátra venni sram sx-5 váltót.tudnátok róla véleményt írni?8 sebességesként akarom használni,jó hozzá a 11-32t?sx-5 váltókarhot elõre csak shimano váltó jó?köszi a segítségeteket!

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
elsö váltohoz minden további nélkül jo bármelyik RF sh kar.
hátra viszont 7es sorhoz sztem 7es váltokart vegyél.

Tsipet

Tsipet

vendég

• fórumtag
  • 108 posts
Hali!
Bringafelujitas kozepen tartok, es minel olcsaobban szeretnem meguszni (penz nagy ur).

Az elso valtom valami noname marka lehet, nem pozicionalt valtokarral (nem megpockolom, hanem addig huzom/tolom a valtokart amig nem lesz jo), 93-as Csepel bringarol. Teszi a dolgat szepen.

Hatul egy alivio 7-es fogaskereksor van, valtoval, meg egy (sram 5.0-as talan) marokvaltoval .

Vennek egy 3*7-es rapidfire valtokarpart.
Ha csak egy 8-as valtokart talalok hatulra az is jo lesz?
Az elso valtohoz jo lesz ez a fajta valtokar?

Koszi
Tsipet /tsipet(kukac)gmail(pont)com/

P.S. Ha valakinek van esetleg porosodo/kuka mellett levo, Alivio valtokarparja 3*7-es, legyen szives jelentkezzen. A hatso a fontos, elsot mar talaltam.

zaskarrace

zaskarrace

vendég

• fórumtag
  • 154 posts
"Tavaly nem az a kettõ volt a legsárosabb XD Jó is lett volna ha csak olyan sár lett volna mindenhol..."

Számomra igen, én csak mûkedvelõ vagyok hozzád képest...:)

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Tavaly nem az a kettõ volt a legsárosabb XD Jó is lett volna ha csak olyan sár lett volna mindenhol...

Amúgy: Rapidfire Foreva'
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

zaskarrace

zaskarrace

vendég

• fórumtag
  • 154 posts

Az x-9 shorty-ról érdekelnének tapasztalatok, egyáltalán milyen markolat váltókart használni a triggerekhez képest?

Én tavaly tavasszal álltam át erre a váltásra, azelõtt 5 évig Rapidfire-t használtam. Nekem kicsit több kellett a megszokáshoz, mint 3 nap, amig beidegzõdött, hogy mikor merre is tekerjem. Ma is jó döntésnek tartom az átállást, mert X-9 váltóval együtt egy nagyon megbízható váltásrendszert kaptam, és ami számomra legfontosabb, karbantartásmentest, és ráadásul olcsóbb is mint a trigger. A sáros kézzel való tekerésrõl nem tudok nyilatkozni, valszeg az csak a legsárosabb idõkben lehet probléma. Én pedig a tavalyi két legsárosabb versenyt (Szilvás és Duna) kihagytam.

Moratizo

Moratizo

törzsvendég

• fórumtag
  • 516 posts

azt mondják full sáros kesztyûben nehéz használni, ezt nem tudom, illyenhez nem volt szerencsém.

Ez így igaz, volt egy pár sáros maraton ahol nagyon csúszott a markolat. Véletlen folytán rájöttem, ha a nagyobb átmérõnél markolom (a kijelzõ mellett, ahol még van gumírozott rész) akkor tudok váltani. :)
Azért nem sûrûn van ilyen helyzet. Régóta használok markolatváltót akkor még grip shift volt, nekem nagyon bevált. Most x-9 shorty-t használok.
" Szárnyak nélkül nem könnyû repülni." Horatius

CMX

CMX

vendég

• fórumtag
  • 159 posts

Tessék békénhagyni a sram láncomat! :) Tök jó lánc az! Különben szakadást csak shimano-val tapasztaltam (és láttam), srammal nem.
Ki fogom próbálni shimanoval, bár nem hiszem, hogy a lánc okozná. Miért késne a váltó a lánctól?
Van egy ötletem még, azt megnézem este. Lehet, hogy a bowdenház van slendrián módon vágva, az beletesz a rendszerbe annyi rugalmasságot, hogy felsõ pozíciókban már késik. Hülyeség?

Nekem volt egyszer egy bowdencsere után ilyen megtalálhatatlan okú hibám. Mikor mindent - tényleg mindent - szétszedtem, akkor derült ki, hogy a bowden befûzésnél visszaengedtem a váltókarral a bovdent, amitõl a váltókar-házon belül megtört, és ez a törés elég volt ahhoz, hogy ne lehessen rendesen beállítani a váltót, mivel a törés gyakorlatilag egy kis rugóként viselkedik.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

most erre mit

nekem kellett egy 3 nap mire átállt rá a kezem meg az agyam, hogy akkor merre is tekerjem, gond nincs vele ugyanolyan pontos mint a trigger, széppen kattog, s bár ritkán van rá szükség de hamarabb váltasz vele 5-6 fokozatot egy mozdulattal mint a pöckölõssel. azt mondják full sáros kesztyûben nehéz használni, ezt nem tudom, illyenhez nem volt szerencsém.

innentõl meg szubjektív, van akinek bejön van akinek nem....ha tudod próbáld ki mielõtt átállsz rá.

Köszönöm. (ez a válasz már jobban tetszett )

A sebesség mindent megold.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,269 posts

Aha
:)
Bõvebben? (csak azt ne, hogy nagyon jó :) )

most erre mit

nekem kellett egy 3 nap mire átállt rá a kezem meg az agyam, hogy akkor merre is tekerjem, gond nincs vele ugyanolyan pontos mint a trigger, széppen kattog, s bár ritkán van rá szükség de hamarabb váltasz vele 5-6 fokozatot egy mozdulattal mint a pöckölõssel. azt mondják full sáros kesztyûben nehéz használni, ezt nem tudom, illyenhez nem volt szerencsém.

innentõl meg szubjektív, van akinek bejön van akinek nem....ha tudod próbáld ki mielõtt átállsz rá.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való