Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts
Sajna rosszabb. Azaz gyengébb, és csúnyább:( Terhelés alatt is rosszabbul vált. De alig van más lehetõség. Esetleg ebay.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
"lehet nem alternatíva, de a mai napig van 3/7 s-es váltókarszett.
slmc40 -es alivio, shimano."

igen, azt én is láttam, csak nem tudom milyen minõségû az az alivio, most stx váltókarokat használok, amik nagyon finoman mûködnek, kb.mint egy mai deore.

Az alivio olyan nagy bumszli dolognak tûnik. Van ezzel valakinek tapasztalata?

Rosszabbra nem cserélnék szívesen.

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts

deore elsöváltó elég gyengus.
ismerösömnek elég hamar elég jól kikotyogósodott....

Az az 510-es volt. 530-ast kell venni, de méginkább 531-est, ha a vázra felmegy.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
lehet nem alternatíva, de a mai napig van 3/7 s-es váltókarszett.
slmc40 -es alivio, shimano.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Nekem az a bajom, hogy cantihoz való stx fékváltókarom van, de v fékesíteni akarok. Ha valakinek van egy régi 7-es sorhoz való váltókar szettje és megválna tõle az szóljon már nekem privát légyszi, akkor is ha csak balos lenne.

köszi :)

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,247 posts
vegyél x7-et, az a párszáz forint az x5-höz képest
amúgy maga az x5 kategória sem hulladék,, volt már olyan alkatrészem sokáig, csak mégis...

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
sajnos már nem emlékszek hogy pontosan milyen tipus volt.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Alsõbilincses ugye?

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
deore elsöváltó elég gyengus.
ismerösömnek elég hamar elég jól kikotyogósodott....

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Sram SX-5 elsõváltót semmiféleképp? Deore jobb?

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Kismaki

Kismaki

vendég

• fórumtag
  • 40 posts
"Engem zavar, hogy nehezen forog, fékez."

Kedves j4ni!

Itt ülünk Kedves Barátaimmal, és kuncogunk kissé. :) Õk már régi bicajosok, sok-sok maratonnal a hátukmögött. (Deore-, Deore LX-cuccokkal) Tiszta szívünkbõl kívánjuk Neked, hogy az életben ennél nagyobb problémád soha ne legyen!! :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Hali!

Engem zavar, hogy nehezen forog, fékez.
Ez a legkissebb alkatrész, mégis nagyobb az ellenállása mint pl a hajtómûnek...

Mi baj származhatna abból, ha kicserélem egy könnyen pörgõre, olyanra mint az alsó?

Az alsó görgõt is szétszedtem, mint mondtam, és abban is csak sima csúszócsapágy van, de ott acélon csúszik...

J.

Pedig az alsónak ipari (zárt mélyhornyú) csapágyasnak kellene lennie, nekem is xt-m van. Mi van az alsó görgõdre írva? Egyébként kicserélheted a felsõ görgõt más fajtára, nem lesz baja tõle, maximum nem lesz annyira tartós.

A sebesség mindent megold.

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
j4ni: az gyárilag olyan amilyen! nekem is "nehezen" forog a felsö görgö.

nem tudom hogy észrevetted e hogy a felsö görgö nem csak forogni tud, hanem tengelyirányba (jobbra is balra is) egy picit el tud mozdulni.
ez sem véletlen! így pontos a váltás....

és sztem is túlreagálod ezt az apróságot.

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest
Hali!

Engem zavar, hogy nehezen forog, fékez.
Ez a legkissebb alkatrész, mégis nagyobb az ellenállása mint pl a hajtómûnek...

Mi baj származhatna abból, ha kicserélem egy könnyen pörgõre, olyanra mint az alsó?

Az alsó görgõt is szétszedtem, mint mondtam, és abban is csak sima csúszócsapágy van, de ott acélon csúszik...

J.

A kerámiás görgõ ilyen, nehezebben forog, nincs vele semmi baj, nem kell a tömítést olajozni. Az alsó görgõben golyós csapágy van...
Kicsit túlpörgöd az egészet...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

Ahogy tanácsoltátok, kicsavaroztam a két görgõt a gyakorlatilag új XT hátsó váltómból.

Mind a két görgõ nagyon könnyû, érezni, hogy nem acélból vannak.

Szétszedtem mind2 görgõ tengelyét és észrevettem, hogy csak a felsõ görgõnek (amelyik nehezen megy) kerámiás a tengelye. belül teljessen tiszta volt, tehát nem az elkoszolódás miatt forog nehezebben. És valóban, ennek a görgönek van egy kis gumitömítés, ami a tengelyt óvja az elkoszolódástól, és a csúszó gumi miatt forog nehezebben.

Szétszedtem az alsó görgõt is, ezen nincs extra gumitömítés, a tengelye is acél és nem kerámia, sokkal könnyebben forog mint a másik.

Az XT váltóm felsõ görgöje nehezebben forog mint az alsó görgõ, a hajtómû,
a racsni, vagy éppen a hátsó kerék...

Ezt nevetségesnek tartom.

Ti is tapasztaltatok már ilyet?
-Mennyibe kerül egy kis (könnyen futó) görgõ XT hátsó váltóhoz?

-Miért van az, hogy az alsó görgõn be van jelölve egy forgásirány, a felsõn pedig nincs?

-a gumival tömített görgõn a gumitömítést teflonozhatom, vagy olajozhatom, zsírozhatom hogy jobban csússzon?
(Nem mertem, nehogy szétmarja valami a gumit)

üdv
János

A kerámiás görgõ ilyen, nehezebben forog, nincs vele semmi baj, nem kell a tömítést olajozni. Az alsó görgõben golyós csapágy van...
Kicsit túlpörgöd az egészet...

A sebesség mindent megold.

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest
Sziasztok!

Ahogy tanácsoltátok, kicsavaroztam a két görgõt a gyakorlatilag új XT hátsó váltómból.

Mind a két görgõ nagyon könnyû, érezni, hogy nem acélból vannak.

Szétszedtem mind2 görgõ tengelyét és észrevettem, hogy csak a felsõ görgõnek (amelyik nehezen megy) kerámiás a tengelye. belül teljessen tiszta volt, tehát nem az elkoszolódás miatt forog nehezebben. És valóban, ennek a görgönek van egy kis gumitömítés, ami a tengelyt óvja az elkoszolódástól, és a csúszó gumi miatt forog nehezebben.

Szétszedtem az alsó görgõt is, ezen nincs extra gumitömítés, a tengelye is acél és nem kerámia, sokkal könnyebben forog mint a másik.

Az XT váltóm felsõ görgöje nehezebben forog mint az alsó görgõ, a hajtómû,
a racsni, vagy éppen a hátsó kerék...

Ezt nevetségesnek tartom.

Ti is tapasztaltatok már ilyet?
-Mennyibe kerül egy kis (könnyen futó) görgõ XT hátsó váltóhoz?

-Miért van az, hogy az alsó görgõn be van jelölve egy forgásirány, a felsõn pedig nincs?

-a gumival tömített görgõn a gumitömítést teflonozhatom, vagy olajozhatom, zsírozhatom hogy jobban csússzon?
(Nem mertem, nehogy szétmarja valami a gumit)

üdv
János

Gyikgyigo

Gyikgyigo

vendég

• fórumtag
  • 31 posts

Készi a választ!

Tehát egyszerûen kicsavarom a görgöt egy kis imbuszkulcsal,
letisztítom, megzsírozom (tehát nem olajozom, nem teflonozom, hanem zsírozom) és visszacsavarom?
Ennyi lenne?

Aha így kell! Ma megvettem az SLX hátsó/elsõ váltóm (+váltókart). Fantasztikus! Az '99-es Lx után menyország ráadásul a formavilág és a szín,
Extázisba estem...:love1: - >éN

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest
Készi a választ!

Tehát egyszerûen kicsavarom a görgöt egy kis imbuszkulcsal,
letisztítom, megzsírozom (tehát nem olajozom, nem teflonozom, hanem zsírozom) és visszacsavarom?
Ennyi lenne?

kerámiás
tisztit aztán zsíroz
összerak
örül

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
kerámiás
tisztit aztán zsíroz
összerak
örül

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest
Sziasztok!

Tegnap tetettem a láncomba SRAM patantszemet, hogy könnyen le tudjam szedni, tisztítani.

Nos leszedtem a láncot és észrevettem hogy a Shimano XT hátsó váltómnak a felsõ láncvezetõ görgõje sokkal nehezebben forog mint az alsó. Az alsó szinte pörög, a felsõ pedig nehezen jár. Válószínûleg el van konszolódva, ezért nem csúszik...

Kérdésem az lenne, hogyan kell ezt a görgõt tisztítani?
Ki tudom imbuszkulcsal egyszerûen csavarozni a görgõt és letisztítom aztán jólvan?

Jól gondolom, hogy az a kis görgõ nem csapágyas, hanem egyszerûen csúszik?

Mivel kell kenni? Zsirral, olajjal, vagy teflonos löttyel?

üdv
János