Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7447 replies to this topic

Adammer

Adammer

vendég

• fórumtag
  • 16 posts
Hello!
Van egy suntour xcm660as váltóm, és ma túl jól sikerült a nosevili és elõre leléptem a bicaj meg ráesett a váltó oldali felére. A váltó azonnal meghalt. Nagyobb lánckerekek felé vált, de nehezebben visszafele meg csak lazul a bovden, de nem húz vissza. Szntem a tengelyek elgörbültek benne és azért szorul. Mit tudok csinálni vele? A bicaj garija érvényes ilyesmire? Sajnos a váltón láccik hogy hozzáért a földhöz.

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts
KÉrdés:
Az x7-es illetve az x5.ös elsõ váltókarokban van köztes állás?

Arra gondolok, hogy amikor hátul szélsõ fokozatokban van a lánc, elõl tudom-e kicsit korrigálni, hogy ne érjen bele a terelõ, mint a nagykorú, és ma elhalálozott dx-es váltókaromban, illetve némely mostani felsõkategóriás simanyónál.

Ride everywhere.

.

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
akkor még nem mentél jó karral...
nincs vele nagy gond, nekem anno a dh gépemen volt, és tökéletesen tette a dolgát, bár egy rendes triggerrel jobban kibékültem volna.

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Nekem mostanában a 2000-es XT a nem kényelmes. Az egykaros Sram SX-4 az egy nagyon jól eltalált váltókar, csak ne akadna meg recsegne állandóan... :(

Ha nem lenne olyan jó minõségû az a kar, már rég cserélném.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts
én pl. utálom az X9 váltókarját, számomra megszokhatatlan.

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,662 posts
Nekem is vegyes: XT hajtómû, XT átdobó, versenyen Deore, edzésen PC 971-es lánc, edzésen PG-950-es sor, versenyen XT, a váltó X7, a váltókar meg X.0 marokváltó...:D meg vagyok elégedve!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,276 posts

szerintem az aremeles ide vagy oda, az XO meg mindig dragabb mint az XTR.

ki kell probalni mindkettot aztan donteni, mert kulonbozo erzes kezelni oket. foleg a markolatvaltot

en nem veszek sram hajtast, masok meg nem vesznek shimanot. izles kerdese

én meg keverem :)

szvsz elõl a legjobban mûködõ kombó a shimano hmû, xt átdobó, sram karral -az mindegy hogy gripko vagy trigger - .

többi meg sram. hváltó x7-xo-ig mindegy.
1 formán jól mûködnek.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,662 posts
Már próbáltam dualcontrolt, meg pöcögtetõset is... nekem mindig is a markolatváltó vitte a prímet.

Egy jó tanács: markolatváltóval NE indulj a 2008-as Crosskovácsihoz hasonló versenyeken(sár-sár, és sár...) :D!

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
most van dualcontrolom, Haron rapidfire, anyu bringáján sram markolat még a rapidfire plus hiányzik a repertoárból.
személy szerint a dual control tetszik, de ha legközelebb veszek váltókart, akkor az markolat lesz :)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
én pl szeretem a sramot, de az új shadow rendszereket is szívesen kipróbálnám. kár hogy mostanában singlespeeddel nyomom.

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
szerintem az aremeles ide vagy oda, az XO meg mindig dragabb mint az XTR.

ki kell probalni mindkettot aztan donteni, mert kulonbozo erzes kezelni oket. foleg a markolatvaltot

en nem veszek sram hajtast, masok meg nem vesznek shimanot. izles kerdese
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Angolo

Angolo

vendég

• fórumtag
  • 44 posts
Sziasztok!
Lenne egy nagy problémám és kérdésem!
Nos 03as vega dh vázam váltópapucsból kiszakadt a menet!
Nincsen valakinek véletlen eladóban egy?
Fontos lenne mert már jó ideje nem tudok bringázni! : ((

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,276 posts

Pl. magam részérõl leginkább a markolatváltót szeretem, :)

kivételesen ebben egyet értünk. pedig amúgy ritkán :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
X0 = XTR
X9 = XT
X7 = LX
X5 = Deore
X4 = Alivio/Acera

Ez lenne az alap felállás, amennyiben párba állítjuk a modelleket. Ezzel szemben a SRAM árpozícionálása valamint fejlesztései, illetve annak iránya felborítják ezt a kategorizálást, lefelé és felfelé is elmozdulnak az egyes modellek a Shimano gyártmányaihoz képest.

Sphere

Sphere

vendég

• fórumtag
  • 85 posts

nekem a srammal csak az a bajom, hogy nem tudom hová belõni az egyes típusokat. A shimanónál nagyjából tudom, hogy a deore, vagy az lx hová esik teljesítményben, de a srammnál lövésem sincs ezekrõl.

Pedig belehet lõni kb... az x5 az kb deore kategória, x7 XT kategória (vagy mondjuk még talán SLX), X0 XTR-el ereszthetõ össze az X9 pedig az XTR és az XT között helyezkedik el félúton (nem akarok nagy hülyeséget mondani de mondjuk a Saint vetélytársa árban mondjuk mindenképpen). : )

Sphere

Sphere

vendég

• fórumtag
  • 85 posts
Árban az x7 LX kategória, de teljesítményben és kiképzésben valóban XT (gondolom ez annak az oka, hogy a shimano elev kicsit magasabbb árakat szab + most volt náluk még áremelés is)
De amúgy ha összeteszed képeken a 3 váltót látszik hogy az x7 és az LX nem igazán egy kaszt ellenben az XT és az x7 kiképzésre elég sok hasonlóságot mutatnak. : )

Én ez a három videó alapján lettem kiváncsi a Sram-re ezért vállaltam be és valóban. : )

http://www.youtube.com/watch?v=06mM1KX1MM0

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
nekem a srammal csak az a bajom, hogy nem tudom hová belõni az egyes típusokat. A shimanónál nagyjából tudom, hogy a deore, vagy az lx hová esik teljesítményben, de a srammnál lövésem sincs ezekrõl.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
X7 inkább az XT-vel van egy szinten, bár ezek elég szubjektív dolgok. Épp ezért azt mondanám, hogy próbáld ki, mindenkinek más váltásérzés jön be, és más váltókar áll kézre. Pl. magam részérõl leginkább a markolatváltót szeretem, de ezzel eléggé egyedül vagyok a fórumon :)

Whist

Whist

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 posts
Sziasztok!

Pont ezen vacilálok én is,hogy melyik váltórendszert rakjak a gépre.
A sramot nem ismerem,a shimanot inkább.
Én a shimano deore LX, és a sram x.7-en gondolkodom.Jól gondolom,ha azt gondolom,hogy ezek kb azonos színvonalat képviselnek?
Elõnyöket,hátrányokat,észrevételeket szívesen veszek!Nekem kicsit inkább a sram felé húz a szívem,de ez a véleményem még formálható:)

Sphere

Sphere

vendég

• fórumtag
  • 85 posts
Ide is berondítok picit (szóljatok ha sok belõlem nem sértõdök meg :_) ).
Nálam jelenleg komplett x7-es sor van Sram PC 870-es láncal és 5.0 -ás 8-as kazettával. (elõl Race Face hajtó).
Nagyon bejön úgy az egész komplette. A váltás az én súlyommal kiállva is tökéletes. Majdhogy nem olyan mintha ûllnék (persze ha már éppen nyúlt egy picit a bowden akkor érzeni egy egy fokozatba a váltást, de még úgy is full magabiztos)
A váltás gyakorlatilag negyedfordulat alatt megy végbe és gyakran észre se veszem csak a nyomatékon, hogy váltott.
Ez az egy ujjas váltás is... imádom! :_)
A test pedig annyira szellõs, hogy a kanálon kívûl máshonnan még nem kellett dzsuvát ürítenem. (pedig dagasztottam neki egy kis sarat, de ami bele megy a következõ buckánál vagy ugrásnál ki is ürül belõle).
A test még elég erõs rázkodásoknál is olyan merev, hogy megse moccan.... mintha azt úgy fixre oda 'heggesztették' volna.
Terepen lefele ahol erõsen ütödéseknek és rázásoknak van kitéve is álom szépen vált (kiállva is!).

Az ennek megfelelõ Shimano kategória is biztos van ilyen jó (legalábbis ismerõsöm XT Shadowja is pöpec csak nagyon nem tetszik benne , hogy hangos kattanással veri le a fokozatokba a láncot illetve, hogy terepen dobálja a testet is nem csak a lánc mocorog), de ilyen 'drágább' rendszerbõl nekem Sram az elsõ így ebben én nem foglalok állást. (amiket meg hallok storykat, hogy a Shadowk hajlamosak a küllõkbe csúnyán beakadni és nagy galibákat okozni nem tudom se megerõsíteni se megcáfolni így ezekre biztos nem fogok alapozni)
Annyit tudok, hogy nekem most ez a lehetõ legtökéletesebb ami fent lehet. Jobbra nincs szükségem ennél rosszabbat meg már soha többet. :_)
+ hozzátenném ami még nekem nagyon nagy mázli volt és elég sokat nyom az ár/érték arányon.... a komplett váltás részt (hátsó x7 elsõ x7 karok x7) 20 alatt megúsztam és azért ez így eléggé baráti szerintem. :_)