Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

Sziasztok!
Van egy Acera váltóm és egy ST-EF50 fékváltókarom. Szeretnék hidros tárcsaféket, de ahhoz megkell bontani a fékváltókart, szóval szükségem lenne egy váltókarra, én a Shimano Alivio rapidfiret néztem, csak anyi lenne a kérdésem, hogy mûködni fog az alivio kar az acera váltóval rendesen? Fokozatok száma stimmel, csak azt nem tudom, hogy van-e extra különbség az alivio bowdenhúzása és az acera váltó állása között?

mukodni fog az alvivio valtokarral fajinul.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

talan ha 30-40km van a bringaban - terepen meg nem is hasznaltam.

Az nem számít. Összeszereléskor is oda kerülhetett. A klasszikusról sem szabad megfeledkezni, a nyeregcsõ. De lehet még a nyereg, ny.csõbilincs, hátsókerék, pedál, lánckerék...

A sebesség mindent megold.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
nem azért mondom, mert hülyének nézlek, de a hajtókar nem ver bele az elsõ váltóba? hogy ugyanabban a pozícióban csinálja az gyanús...nekem eccer volt ilyen ismétlõdõ fura hang; kiderült hogy a hátsó fékbowden túl hoszú és minden egyes fordulatnálé belerugok a cipõ sarkával.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Monoblokk koszos pl.

talan ha 30-40km van a bringaban - terepen meg nem is hasznaltam.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Monoblokk koszos pl.

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

picur220

picur220

vendég

• fórumtag
  • 15 posts
Sziasztok!
Van egy Acera váltóm és egy ST-EF50 fékváltókarom. Szeretnék hidros tárcsaféket, de ahhoz megkell bontani a fékváltókart, szóval szükségem lenne egy váltókarra, én a Shimano Alivio rapidfiret néztem, csak anyi lenne a kérdésem, hogy mûködni fog az alivio kar az acera váltóval rendesen? Fokozatok száma stimmel, csak azt nem tudom, hogy van-e extra különbség az alivio bowdenhúzása és az acera váltó állása között?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

A kattogás meg ezer dologtól lehet.

koszi - probaltam kicsit tesztelni, hogy milyen allapotban jon elo. mindig ugyanannal a hajtokarallasnal (bal lent, jobb fent) terheles alatt - igy a lanc, valto, etc szvsz kizarhato.

a vazat amiatt zarnam ki, hogy ulo vagy kiallt helyzetben is csinalja, ha atallitgatom a teleszkopot (valtoztatom a geometriat), detto. ugralasra semmi hasonlo.

valszeg a jobb oldalrol jon, mert az kerul eppen terheles ala, amikor kattanik.

igy tipp? :) tengely, hajtokar, pedal? amugy nem tunik veszes hangnak, ilyen egesz vekony (mint mongy amikor a bovden nekiutodik a vaznak), de terhelestol fugg az erossege.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Én pl kifejezetten 8-ast kerestem de sajnos csak 'hokikat' lehetett már 8asban kapni; 9es hiányzik annak akinek 2 anyja van :(.
Elvileg 3,5ért találtam is 42es tányért...

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
üdv
igazából szerintem nem nagy durranás a 9-es rendszer, talán annyi elõnye van hogy kicsivel finomabb ugyanaz az áttételskála, ami persze hasznos. én is csak azért használom a 9-es rendszert mert minden közép és felsõ-közép kategóriás váltókar csak 9-esben van. amúgy nem vágytam rá.

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 posts

mivel manapság semmi se az örökkévalóságnak készül mint régen az stx és stx-rc szettek így nem fognak 10-20 évet bírni, de normál használat mellett szerintem mindkettõ kibír legalább 5 évet. próbáld ki bármelyiket, valszeg javulást fogsz érezni az aliviohoz képest. (nem azért mert az rossz, csak ezek jobb teljesítményûek. bár idõvel ajánlanék hozzá valami normálisabb váltókart is)

Üdv.

-Alivio-s váltókart is csak a 8-as rendszer miatt használok,de lehet hogy késõbb majd ki próbálom a 9-es rendszert is.

-Mégegyszer nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget és a jó tanácsokat.
TREK bike-on szebb az élet!!:cool2:

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
mivel manapság semmi se az örökkévalóságnak készül mint régen az stx és stx-rc szettek így nem fognak 10-20 évet bírni, de normál használat mellett szerintem mindkettõ kibír legalább 5 évet. próbáld ki bármelyiket, valszeg javulást fogsz érezni az aliviohoz képest. (nem azért mert az rossz, csak ezek jobb teljesítményûek. bár idõvel ajánlanék hozzá valami normálisabb váltókart is)

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 posts

tengelyre szerelheto valtot ne akarjal valtofulre rakni. de ha SLX/XT szinten gondolkodsz akkor mindegy, mert abbol ugysincs olyan verzio. az alivio valtokarral siman jo lesz. van beloluk normal huzasiranyu valtozat.

Üdv.

_Köszi.
-Nem is a váltófülre gondoltam rakni hanem a váltófület kiváltva az helyett esetleg.
-Amúgy ezek a SLX-XT stb váltók mennyire idõtállóak mostanában esetleg az LX-et még érdemes kipróbálni?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
tengelyre szerelheto valtot ne akarjal valtofulre rakni. de ha SLX/XT szinten gondolkodsz akkor mindegy, mert abbol ugysincs olyan verzio. az alivio valtokarral siman jo lesz. van beloluk normal huzasiranyu valtozat.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 posts
Üdv mindenkinek.

-A régi sokat megélt Shimano Alivio-s hátsóváltómat szeretném le cserélni valami modernebbre.

-Az lenne a kérdésem hogy az LX-XT normál rugóhúzásirányu tipusokat (vagyis amit a Rapid Fire váltókarokhoz ajánlanak) össze lehet-e párositani Alivio-s váltó karral?

-Illetve hogy az agytengelyre rögzíthetõ váltókat lehet-e hagyományos váltófüllel rendelkezõ brigákra felszerelni vagy ezekhez valami specko tengely kell?

-Biztos hülyén raktam fel a kérdést csak ilyen váltókat még nem láttam felszerelve és csak hallomásból tudok róluk meg csak mostanában kezdett el érdekelni a kérdés mert váltó csere elõtt állok és ha már veszek valamit szeretném megint legalább 6-8 évig használni.

-A válaszokat és a segitséget elõre is nagyon köszi mindenkinek.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

E-type elsõváltóm szûk 4000km alatt annyira kikopott (csapszegek/stiftek) hogy 2-3mm kotyog, ill középsõ állásban beleér az átdobó picit a nagytányér 5-6 fogába...

Mivel 44-es a nagytányér van egy 42-es csere lehetõség is, emg SLX/XT elsõ váltó beszerzése hogy rohadjanak meg... ha amúgy normálisan vált és ha harmadába kerül a lánctányér vegyek 42es tányért és kész? (Eredetileg amúgy is azt akartam...)

Elsõre azt mondanám, hogy állítsd feljebb a váltót, de közben rájöttem, hogy nem biztos hogy menni fog. :) Az én alsóbilincses váltóm is nagyon lóg már egy éve (van helyette egy másik, de mivel ez is jól vált, nem cseréltem le). Szóval én vennék egy 42es tányért (én is azt használok).

lattatok mar ilyet? kb 30-40km van a bringaban, kiszakadt a lancatdobo alja, es a lancot bedobta a hatso villan kivulre (alulra, ahol a lancfeszito is van). van fel oramba telt, mire kiszabaditottam a vaz es a fogaskerek kozul. amugy egy shimano lx, a leggagyibb bringan sem volt ilyen gondom, nemhogy a tobbszazezer ftos cangan
ez csak anyaghiba, vagy okozhatja mas is? a masik furcsasag, hogy folyamatosan kattog vmi tekeres alatt. ha ero nelkul tekerem akkor ok. szar a lanc? remelem nem kurt szet semmit a zsir uj bringan.

Egyszerû anyaghiba, vidd vissza oda ahol vetted. Ugyanitt tört el a 800ft-os falcon váltóm is :) .
A kattogás meg ezer dologtól lehet.

A sebesség mindent megold.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
van egy par hetes lxes lanc a masik bringan, lehet felrakom azt teszt keppen. azt mar tapasztaltam hogy a rossz lanc tud furcsa zajokat generalni.

csinalhattak volna kicsit homogenebbre a dolgot, mert eleg vegyesfelvagott a hajtaslanc.

Spoti

Spoti

vendég

• fórumtag
  • 201 posts

a masik furcsasag, hogy folyamatosan kattog vmi tekeres alatt. ha ero nelkul tekerem akkor ok. szar a lanc?

nekem is ez a gond a bringámon h vmi kattog. Pedig már volt szervízbe is és ugyanolyan mint volt. Sõt nekem már akkor is kattog ha gurulok vele és nem tekerem.
Kézzel mikor megforgatom a kereket meg a hajtókart akkor semmi hangot nem ad. Már nagyon idegesít engem is ez a kattógó hang. lehet nem is a váltóval van gond akkor??

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
lattatok mar ilyet? kb 30-40km van a bringaban, kiszakadt a lancatdobo alja, es a lancot bedobta a hatso villan kivulre (alulra, ahol a lancfeszito is van). van fel oramba telt, mire kiszabaditottam a vaz es a fogaskerek kozul. amugy egy shimano lx, a leggagyibb bringan sem volt ilyen gondom, nemhogy a tobbszazezer ftos cangan

Feltöltött kép

ez csak anyaghiba, vagy okozhatja mas is? a masik furcsasag, hogy folyamatosan kattog vmi tekeres alatt. ha ero nelkul tekerem akkor ok. szar a lanc? remelem nem kurt szet semmit a zsir uj bringan.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
E-type elsõváltóm szûk 4000km alatt annyira kikopott (csapszegek/stiftek) hogy 2-3mm kotyog, ill középsõ állásban beleér az átdobó picit a nagytányér 5-6 fogába...

Mivel 44-es a nagytányér van egy 42-es csere lehetõség is, emg SLX/XT elsõ váltó beszerzése hogy rohadjanak meg... ha amúgy normálisan vált és ha harmadába kerül a lánctányér vegyek 42es tányért és kész? (Eredetileg amúgy is azt akartam...)

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 posts

Azzal próbálkoztam elõször :D:D Az közrejátszhat, hogy fejjel lefelé állítgatom a váltót? Mert állványom nincs. És akkor jól is megy, de ha rajta ülök, fõleg, ha erõsebben tekerek, elég zavaró, meg nem tudom, nem akarom elkoptatni idõ elõtt... Majd holnap elszenvedek vele :D

Üdv.

-Szerintem mindenképpen úgy probáld majd meg beállítani hogy rajta ûlsz és tekersz vele egy kicsit majd végig próbálgatod a fokozatokat és ha nem jó akkor mindig egy picit állítasz rajta mert szerintem terhelés alatt máshogy viselkedik mint anélkül.

-Én is elõször a lakásban nagyából be lõttem a váltót azután lementem bringázni és menet közbe finomitottam a beállításon.