Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7432 hozzászólás a témában

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Sziasztok!

Az elsõ váltóm (3 seb.) úgy tûnik, hogy megadta(?) magát. A legnagyobb fogaskereken használom általában, de most úgy tûnik ez így is akar maradni, mert kisebb fokozatra nem akar beváltani. Amikor váltok, a bowden megnyúlik, de a váltó nem ugrik át, csak ha erõsen kézzel segítek neki.

A tél folyamán is használtam a biciklit munkába menet, hóban, sárban, így telement kosszal. Most, nagytisztítás és olajozás után is ua. a helyzet.

Szerintetek hol keressem a problémát? Lehet hogy csak elállítódott? Az a helyzet, hogy még nem állítottam be váltót, de gondolom nem túl bonyolult.

bowdenszett csere kompletten, plusz a váltót átnézni, hogy forgáspontok rendben vannak-e

Sziasztok!

Kerámia-csúszócsapágyas váltógörgõnek (Deore XT) mi a megfelelõ kenõanyag? Olajozzam, zsírozzam, vagy szárazon kell összerakni?

Köszi

kinyom maga közül zsirt olajat, mert nagyon finom az illesztése. max olaj spray vagy ilyesmi, de szerintem simán is elfutnak, rendkivül kopásálló a kerémia

Régi Deore rapid fire váltókarokon,ha a nagy kart nyomom,gyakran csak "üreset" húznak,vagyis nem csinálnak semmit.Ezen lehet valahogy segíteni,vagy ez a vége?

bowden(+ház) csere nálad is megvolt? persze távgyógyitás, de mindenképpen megéri átnézni a bowdeneket.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Régi Deore rapid fire váltókarokon,ha a nagy kart nyomom,gyakran csak "üreset" húznak,vagyis nem csinálnak semmit.Ezen lehet valahogy segíteni,vagy ez a vége?

Szedd szét, biztos vagy annyira szaki, hogy ne jelentsen gondot. Csak a csavarokat úgy tedd félre, hogy emlékezz, melyik hol volt. Aztán hátha ráakadsz a problémára. Én is szervízeltem már váltókart, egy darabka ki volt törve valahonnan, egy kis epoxival megoldottam, azóta is remekül mûködik.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
regen az alivio valtokarom csinalt ilyet (mongy 9 eves volt), ott szetszedtem, es adtam neki egy kis plusz kenest: ezutan sokszor atmozgattam, es jo lett. de szerintem ami ilyet csinal, mar halodik.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.672 hozzászólás

Próbáld meg kicsit felfelé, a kormány irányába nyomni a kart váltáskor, hátha ez segít. Nálam mûködött.
És olvass vissza, hátha van más ötlet is.
Marci

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
miert tuntettek el az ujabb sram valtokarokrol az indikatort? sulycsokkentes?

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás
szeretem ezt a tanárbácsisan kioktatós stílust...Persze már ide lenn hogy megszokjam.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
meg csak kb szaztizennyolcszor lett kivesezve ez a problema...

tessek szepen visszaolvasni, pont nemreg [is] volt szo rola
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás
Ez egy hüle kérdés lesz de milyen tipusu elsõváltó való
a Merida Mission vázakra! Nekem 2005-ös vázam van ami
még trans-mission volt a fekete fehér verzió. Ami most van
a vázon azon semmi felirat nincs semmi verziószám. De ennek
kampeca van.

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás
Sziasztok!

Kerámia-csúszócsapágyas váltógörgõnek (Deore XT) mi a megfelelõ kenõanyag? Olajozzam, zsírozzam, vagy szárazon kell összerakni?

Köszi

Grande

Grande

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.328 hozzászólás

Sziasztok!

Az elsõ váltóm (3 seb.) úgy tûnik, hogy megadta(?) magát. A legnagyobb fogaskereken használom általában, de most úgy tûnik ez így is akar maradni, mert kisebb fokozatra nem akar beváltani. Amikor váltok, a bowden megnyúlik, de a váltó nem ugrik át, csak ha erõsen kézzel segítek neki.

A tél folyamán is használtam a biciklit munkába menet, hóban, sárban, így telement kosszal. Most, nagytisztítás és olajozás után is ua. a helyzet.

Szerintetek hol keressem a problémát? Lehet hogy csak elállítódott? Az a helyzet, hogy még nem állítottam be váltót, de gondolom nem túl bonyolult.

Valószínûleg a téli tekerés nem tett jót neki (oxidáció, rozsda) és beragadt. Egy jó adag rozsdagátló spray a megoldás. Legalábbis Nálam ez jött be, mikor ugyanezeket a tüneteket produkálta az XT elsõ váltóm pár hete. Nem azonnal hatott a spray, 4-5 óra eltelte után kezdett ismét jól dolgozni a váltó.

N3gro

N3gro

vendég

• fórumtag
  • 51 hozzászólás
Sziasztok!

goldnarmz

goldnarmz

vendég

• fórumtag
  • 36 hozzászólás
Köszi! Ha esetleg valaki tudja a többi kérdésemre a választ, megköszönném. :)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
a 960-as "low normal" azaz forditott mûködésû (forditva fog mûködni a váltókarod a mostanihoz képest)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

goldnarmz

goldnarmz

vendég

• fórumtag
  • 36 hozzászólás
Sziasztok!

Hátsó váltót szeretnék vásárolni. Jelenleg egy 2003-mas LX-em van 9-es kazival. Szeretném XTR-re cserélni. Ezzel kapcsolatban lenne egy pár kérdésem. Elõször is, mit befolyásol az, hogy rövid vagy hosszú kanalas a váltó? Össztelós FR gépre szeretném tenni, melyiket javasoljátok? Kell-e váltókart is vennem az új váltóhoz (az is LX 2003)? A RD-M960-SGS szerintetek jó lehetne nekem? Vagy melyiket érdemes megvennem az XTR palettából? :wtf:

Köszi elõre is. :)

blackbiker

blackbiker

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás

Jó lesz a váltó. Bár semmi közöm hozzá, de ha nem tévedek, ez egy kvázi országúti "fitnessz" bringa, miért nem elég a 30-25 áttétel?

Igen, egy Merida Speeder, és itthon elég teljesen, csak ausztriai utat tervezek, és úgy gondoltam, cserélek.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Sziasztok!
Egy Shimano CS-HG50-9 11-25 fogaskoszorút cseréltem 11-34 re. Ehhez most cserélnem kell az eredeti Ultegra GS hátsó váltómat. A váltókarok Shimano SL-R440, ehhez szerintetek mehet egy Deore RD-M531 hátsó váltó? Elöl egy 52-42-30 Megarange hajtómû van. Papíron jók egymáshoz, de hátha valakinek van más tapasztalata.
Elõre is köszi

Jó lesz a váltó. Bár semmi közöm hozzá, de ha nem tévedek, ez egy kvázi országúti "fitnessz" bringa, miért nem elég a 30-25 áttétel?

blackbiker

blackbiker

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Sziasztok!
Egy Shimano CS-HG50-9 11-25 fogaskoszorút cseréltem 11-34 re. Ehhez most cserélnem kell az eredeti Ultegra GS hátsó váltómat. A váltókarok Shimano SL-R440, ehhez szerintetek mehet egy Deore RD-M531 hátsó váltó? Elöl egy 52-42-30 Megarange hajtómû van. Papíron jók egymáshoz, de hátha valakinek van más tapasztalata.
Elõre is köszi

zsero

zsero

vendég

• fórumtag
  • 41 hozzászólás
Váltót kellene vennem, de nem tudom hova rakni õket minõségben. Ezek közül kb. melyiket ajánlanátok?
LX-es 571, LX-es 580, Deore Shadow-os 592

A Deore Shadow kicsit drágább lenne, és számban is elvileg jobb, de nem tudom van-e olyan minõség, mint a régebbi XT-k.

A másik kérdésem, hogy meg lehet-e szokni ha normál váltókarral használ az ember fordított váltót, pl. 580-at, vagy totál hülyeség az egész? Ha nem terepen használnám, akkor is jobb a fordított váltás?

Balázs Tóth

Balázs Tóth

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás

Balázs Tóth: Használom mindkét rendszert és szeretem mindkettõt. Régen (B.S.- before shadow:-) én is a Sram hívek közé soroltam magam, de az új váltókar típus ( idén már egészen le a deore-ig) és a shadow hátsó váltó megjelenése óta nem tudom azt mondani, hogy jobb az egyik vagy a másik. Természetesen mindegyik szériát a maga versenytársával összehasonlítva. X0,X9,X7,(S)X5-
XTR, XT, SLX, DEORE. Természetesen az XX kategórián felülinek számít most.
Ha nem szereted a kattanós, határozott hangot váltáskor akkor inkább Shimano-t vegyél. Nekem nem jön be a hosszú kanalas shadow váltó, ezért középkanalast használok. Más dologba nem tudok bele kötni a Shimanonal.
Szerintem ha olcsóbb rendszerben gondolkozol (X7,X5-SLX,DEORE) akkor inkább Shimano. Persze csak 2010-es szettekrõl beszélek.

Köszi, így már tudok választani!
Tóth Balázs