Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

zsolesz777

zsolesz777

vendég

• fórumtag
  • 137 hozzászólás
Sziasztok!
Érdemes lecserélni egy 4 éves alivio hátsó váltót, egy régi, de nagyon jó állapotú shimano LX-re?m565-ös asszem.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

elvesztettem a fonalat :D

Nem pont kifejezetten errõl a rendszerrõl írt, hanem egy ezer éves suntour váltót hozott össze a mai rendszerekkel, de ugyanaezzel a módszerrel minden mindennel összehozható.

A sebesség mindent megold.

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.413 hozzászólás

az áttételkijátszási trükkökrõl. Nem lesz egyszerû.

csak tényleg önmagával kompatibilis és a 10es országúti rendszerhez sem jó.

elvesztettem a fonalat :D

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Dejó! Van 3. szabvány is. :)

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Akkor hogyan kell bekötni?

Ha minden igaz akkor úgy hogy kevesebbet mozduljon azonos húzás mellett. Yasec írt trükköket Karácsony környékén az országúti topikba ezekrõl az áttételkijátszási trükkökrõl. Nem lesz egyszerû.

Köszi Jani. Akkor a kar / váltó áttételezése más? Eddig Shimano ugye 2:1 volt, Sram 1:1. Mindegy, utánanézek...

Igen, valahol ott van benne a változtatás, a paralelogramma mozgása változott meg. Még rob írta, hogy mondta neki a Vargánya, hogy pontosan mi és mennyit változott, 10% körüli értékre emlékszem.
Hivatalos infó errõl nincs sehol, de az összes 10es szett leírásban benne van, hogy ez most csak tényleg önmagával kompatibilis és a 10es országúti rendszerhez sem jó.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Köszi Jani. Akkor a kar / váltó áttételezése más? Eddig Shimano ugye 2:1 volt, Sram 1:1. Mindegy, utánanézek...

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.413 hozzászólás
Akkor hogyan kell bekötni?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Ezt elmagyarázod? Nem ugyanolyan széles a 9-es és a 10-es sor..?

Már errõl is volt szó. Kétszer is. :)

Eddig az összes shimano hátsóváltó, függetlenül attól, hogy hány sebességes, ugyanolyan áttétellel rendelkezett, most ezt a 10es mtb rendszereknél megváltoztatták és így csak a saját rendszerével kompatibilis. Eddig x*a volt, most meg x*b.

A 10es sor nem olyan széles, mint 9es és a 9es sem olyan széles, mint a 8as, de ettõl függetlenül jók ugyanarra az agyra.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Amit a sorról meg a láncról írsz az teljesen logikus és ismert tény. Görgõben nem lennék biztos (mert 8-as hajtómûvön is elfut a 9-es lánc), azt amit Jani írt meg nem nagyon tudom értelmezni.

togo

togo

vendég

• fórumtag
  • 109 hozzászólás

A sor igen, de a lánckerekek és a lánc szélessége már nem. 10 lánckereket préselnek be a 9 helyére, ez csak úgy lehetséges, ha a lánckerekek és a közöttük lévõ távolság is keskenyebb. Tehát vékonyabb lánc és görgõk kell hozzá.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

A 970-es xtr hátsóváltót meg lehet erõszakolni,hogy 10 sebességet vigyen?

Más a 10es rendszer áttételi aránya, így csak úgy tudod megoldani ha máshogyan kötöd be a bovdent. Tehát a görgõcsere nem fog segíteni.

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.413 hozzászólás
De jó ez,pont van itthon egy és akkor az ultegra karokhoz feldobnám,nem kell újat venni

togo

togo

vendég

• fórumtag
  • 109 hozzászólás

nem kell mást tenned, mint a görgõket 10-esre cserélni.

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.413 hozzászólás

Miért, nem viszi?

Ez az,amit nem tudok :)

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Miért, nem viszi?

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.413 hozzászólás

Williams

Williams

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás

amikor ilyen szines kacatot szerettem volna rendelni az ftw-tõl (-rõl?) kaptam egy emailt, hogy a posta több mint a cucc ára. a következõ volt a megoldás: átutaltam nekik a kacatok + a posta (egyszerû kisalakú borítékos levél) árát és hipp-hopp, már itt is volt. rendesek voltak.

Köszi. Én megoldottam, találtam ebayen free shippingel :)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.026 hozzászólás

Hát, két váltógörgõ nincs 20e :) Azért szeretném valahol megvenni inkább.

amikor ilyen szines kacatot szerettem volna rendelni az ftw-tõl (-rõl?) kaptam egy emailt, hogy a posta több mint a cucc ára. a következõ volt a megoldás: átutaltam nekik a kacatok + a posta (egyszerû kisalakú borítékos levél) árát és hipp-hopp, már itt is volt. rendesek voltak.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

löpapp

löpapp

törzsvendég

• fórumtag
  • 406 hozzászólás

Az lenne a kérdésem, hogy ha veszek újonnan váltókart akkor ahhoz adnak gyárilag bovdent avagy nem?

Adnak