Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Edzésmódszerek

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
868 hozzászólás a témában

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

Dr. Sípos Andrea: Táplálékkiegészítõk a sportban (ISM, 2000.)

Idézek, nem szó szerint:

...a kreatin hatása az állókép. sportágakban vitattott...ha a verseny idõtartama alatt szubmax. zonában tartózkodik a sportoló, akkor nincs értelme kr. használni, mert nem közvetlen ATP-bõl nyeri az energiát... ha nem egyenletes az iram (részhajrák, elõzések, véghajrák), akkor esetleg kedvezõ lehet a hatása... ha nem növeli túlzottan a testtömeget és nem okoz nagyfokú izommerevséget.

Én ezt nem így tanúltam. Ha a mobilizálható ATP és kreatinfoszfát raktárak kimerültek jönnek a következö ATP produkáló mechanizmusok. Glykogén anaerob - glykogén aerob - zsír. Ha az organizmus pl. már a zsírégetés fázisnál tart akkor a hajrára is onnan meríti az energiát. A foszfát raktárak már rég üresek és a refoszforiálás csak a verseny után veszi kezdetét. Abszolút nem fontos, hogy volt e kratin kúra a verseny elött vagy sem. Pont ezért nincs jelentösége állóképességi sortágaknál.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Nem hízol tõle, az nem elég? :) Nem vélétlenül van az izolöttyökben, zselékben stb...

A kreatintól sem híztam többet, talán egy kilót.
A 72kg az átlagos súlyom és ez a kreatin szedése alatt fél-egy killót ha nõtt,
amikor (kb 6 hét eltelt idõ környékén) már kezdtek feszülni az izmaim mindenhol
de akkor sem jelentkezett annál nagyobb súlytöbblet.
Akkor jött a szünet a szedésében.

Közben átolvastam mire jó, amit "unit" küldött.
"McGywer" ahogy írtad, az L-carnitin segíti a mitokondriális zsírsavoxidációt.
Ilyent írnak.: "Szerepe, hogy a zsirokból származó hosszú szénláncú zsirsavakat az izomsejtek membránján, a mitochondriumon átvigye. Ezt követõen az izomsejt belsejében a zsirsavak “elégetésével” képzõdik az energia melyre a szervezetnek szüksége van. Ezt, a sejt belsejében lejátszodó “égetési” folyamatot hivják β oxidációnak, mely már független az L-Karnitintól.

Tehát összefoglalva az L-Karnitint a szervezetben az energia termeléséhez szükséges zsirsavakat szállítja oda, ahol azok energiáva alakulnak.
Így mondhatjuk, hogy L-Karnitin = Az Energia Szállítója.
"
...eddig az idézet..

vendég_unit_*

vendég_unit_*
  • vendég

Annak ismered a hatásmechanizmusát?

Google:

http://www.lonza.com...-karnitin_.html

t-works

t-works

törzsvendég

• fórumtag
  • 964 hozzászólás
Hehe, komolyan, nagyon genszterek vagytok... le kéne adni a szilveszteri Lagzi Lajcsiba :D

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Egyetemi emlékeim szerint az L-carnitin segíti a mitokondriális zsírsavoxidációt. Ha rosszul emlékeznék akkor majd valami biológus úgy is kijavít.:)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Nem hízol tõle, az nem elég? :) Nem vélétlenül van az izolöttyökben, zselékben stb...
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Idézek, nem szó szerint:

Én a hasonló hangzású, de teljesen más (a kerékpárosok számára talán fontosabb) hatású L-Carnitint ajánlanám inkább, ha mindenképp szedni kell valamit ;-)

vendég_unit_*

vendég_unit_*
  • vendég

Idézek, nem szó szerint:

...a kreatin hatása az állókép. sportágakban vitattott...ha a verseny idõtartama alatt szubmax. zonában tartózkodik a sportoló, akkor nincs értelme kr. használni, mert nem közvetlen ATP-bõl nyeri az energiát... ha nem egyenletes az iram (részhajrák, elõzések, véghajrák), akkor esetleg kedvezõ lehet a hatása... ha nem növeli túlzottan a testtömeget és nem okoz nagyfokú izommerevséget.

Én a hasonló hangzású, de teljesen más (a kerékpárosok számára talán fontosabb) hatású L-Carnitint ajánlanám inkább, ha mindenképp szedni kell valamit ;-)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ezek szerint több irányu hatása is lehetett. Egyik az amirõl írsz.
Ha azt vesszük, hogy néhány másodperc sprintre ad lehetõséget akkor
az a kérdés vetõdik fel, hogy ez mennyi idõ után ismételhetõ és hányszor?
Az edzésekbe az is besegíthet.

A másik, talán az a néhány sec. plusz valós többlet és mellette még talán pszichésen is
ambicionált, hogy nyomjam mert jobban ment.
Persze a végén jóval több ideig ment könnyen másodperceknél, a két kreatin kúra után.
Addigra a poron kívül más is ragadt rám.:)

A harmadik, nyári edzések közben a több szakaszon tényleg könnyebb sprinteken annyira fellelkesedtem és edzõdtem, hogy a kreatin szedés befejezése után egy-másfél hónappal
jött meg az igazi hatás, de akkor alig ismertem magamra!

Talán mert az izomtömeg kialakult és elvileg a súlyom lejjebb ment volna..
De az közben sem nõtt jelentõsen, talán egy kilót a rendszeres kreatin fogyasztás alatt.

Inkább a korábbi kreatin nélküli edzéseken ment le a súlyom akár 68 kilóra is a 71-72 -bõl. Aztán néhány nap alatt visszajött, pedig néhány liter vizet mindíg megiszom közben.

Ezzel együtt éreztem azt a bizonyos feszülõ érzést a kúrák végén a beiktatott pihenõ elõtt de a testsúly a kreatintól nem sokat változott.

Azért jövõre is kipróbálom már csak kisérletbõl is és jobban megfigyelem a hatást.

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás
Balu1, a kreatinról írnék még egy-két mondatot, hogy világosabb legyen, hogy miért a biciklizés sprint ágazatainál lehet csak jelentösége. A szervezet képes rá, hogy ADP-böl és Kreatinfoszfátból ATP-t reszintetizáljon. Az ATP az organizmus elsö energianyerési forrása és döntö szerepe van maxerö, gyorserö és gyorsasági sportágaknál. ATP max. terhelésnél kb. 3 mp-ig áll rendelkezésre de az említett reszintetizációval még olyan 6 mp-ig biztosítható. Ez tehát a Kreatin szerepe, hogy a maximális izomkontrakciók idejét hosszabban lehetövé tegye de, mint látod ez a pár sec. jól behatárolja, hogy hol van jelentösége. A szedése melletti izomtömegnövekedés már a vele effektívebb specifikus erösítöedzés következménye de nem a kreatinfogyasztás szükségszerü velejárója.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Köszönöm a véleményeket.
Már mástól is kérdeztem (Lensvertõl) személyesen és Õ is hasonlóan vélekedett mint Dante.
"6800 grammos UCI limitet megüssék" ..hát az se semmi!

A korábban hozzászóló hangneme nem igazán zavar mert itt mindenki önmagát adja.
a saját stílusában. Tulajdonképp a véleményt így is értem, kössz.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Mégegy- szubjektív véleményformálás, de abból, amit írsz, nem úgy tûnik, hogy olyan komolyan kellene venned az edzést, mint mondjuk Parti Andrisnak. Elõre is bocsánat, ha nincs így, s élversenyzõ vagy, vagy hasonló babérokra törsz. Nem érdemes szerintem amatõr szinten (az én szintemen se) ennyire komolyan belemenni az edzéselméletbe. Inkább tekerni kell. ;)

Egyébként egy gyakorlati nehezítésrõl tudok - azt hiszem, hogy néhány éve a TCR Carbon Giant-eket szerelték gyárilag kilóméteróra-tartó-szerkezettel :D, hogy a 6800 grammos UCI limitet megüssék, s a TDF-ra alkalmas legyen a bicaj.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
"Kicsit" durva a hangnem, de van benne valami. A futók azért használnak súlyokat, mert így fokozni tudják a terhelést - értsd: ugyanazt a lábukat több energia felemelni. Egy bringás máshogy is fokozhatja - pl gyorsabban vagy nagyobb áttételben teker. A terhelés egy abszolút szubjektív dolog - ezer módon lehet fokozni, s nem kell ehhez a biciklit direkt nehezíteni. Nem elég az izommunka, akkor hajrá, nagytányér-kónusz, s mássz fel úgy a Kékesre, garantálom, hogy szét fog savasodni a combod. Lazítani akarsz? Tedd ugyanezt meg, kistányér-középen, s 130-as pulzus alatt. Ugye érthetõ?

Végülis ha megtanuljuk a nehezebb géppel teljesíteni az idõt távot és útvonalat akkor ennek be kellene jönnie mert könnyebb géppel ezután már gyerekjáték, egyébként azonos feltételek mellett teljesíteni.

Ez hülyeség, nincs így. Már miért lenne gyekjáték? Maximum gyorsabb leszel, azaz jobb eredményt érsz el, mondjuk ha versenyzel. Nem állítom, hogy ultrakönnyû géppel kell edzeni, de ez csak anyagi (ami könnyû és jó az drága) és strapasági szempontból necces - ha megtehetném, én ugyan 8 kilós montival edzenék! :D (és egy másik 8 kilóssal versenyeznék...)

Ezután könnyü bringára ülve egy versenyen lehet, hogy meg sem érezné az ember az emelkedõket és a távot mert nem cipeli azt a plusz tíz kilót amit megszokott.
..mint a futók a bokára felcsatolt súlyzókkal teszik ezt?.

Aha, majd álmaidban. A versenygép pontosan ugyanannyira agyoncsapná a keringést, s elfárasztana, legfeljebb hamarabb érnél fel. Nem lenne "gyerekjáték". Pl én pontosan ugyanannyira elfáradtam ma is az edzés során, mint egy hete, pedig jóval könnyebb kerekekkel mentem. Ellenben faragtam 5 percet a körömön. A bringa (kerekek kivételével) passzív tömeg, ugyanaz, mintha magadon cipelnéd.

A kreatin, a sprinterek kivételével kifejezetten anti-bringás. Izomtömeget épít, ami súly. Ezáltal nehezebb vagy, nehezebb alkatrészeket használsz stb...a lavina beindul.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás
Most komolyan, ez akkora találmány lenne h. a nagyobb terheléstõl erõsödik az ember??? A 20kilós bringa egyszerûen fasság, felesleges megideologizálni a dolgot. Ha valaki alapból gyenge, de még kõnehéz bringával való szopódással is rátesz egy lapáttal az egyszerûen hülye...
Ha valaki a szokásosál nehezebb bringával hajt, akkor ugyanolyan intenzitás mellett lassabb--->kisebb áttételt kell használnia, kisebb fogaskerekek--->fokozottabb kopás, szóval akár azt is mondhatnám h. anyagilag sem túl kifizetõdõ, persze itt is lehet mondani, hogy ócsó és nehéz cuccot kell használni, az meg minden csak nem tartós. Ellenben ha nem használ könnyebb áttételt az ember, akkor kénytelen alacsonyabb pedálfordulattal hajtani. Ha mindezt hegyre felfele teszi, akkor ezt hívjuk erõedzésnek. Ez sem új találmány... A folyamatos erõedzésnek megint nem látom túl sok értelmét, állóképesség nélkül mindenképp hamarabb elfogy az erõ, hiába képes nagyobb erõkifejtésre az ember.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Háát, ha kipróbálod és beválik akkor
személyre szabottan gyárthatnád is, hátha lesz rá megrendelés.:D

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás
bemész a patikába,és veszel gipszet,otthon körbetekered a kezeden-lábadon, megvárod amíg megköt, aztán elmész edzeni...
sokkal olcsóbb... :icon_roll

:D
SOHA TÖBBET magyar országon!

Flickr

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

jó régen láttam valami kungfu filmet, amiben súlyokkal a lábukon ugrándoztak, s mikor levették szinte az egekig ugrottak... én is kipróbáltam... azóta felugrálok a harmadikra...

Azért ekkora változás nem lenne, de vannak kimondottam ilyen célra
kézre és lábra erõsíthetõ súlyzók.
Szóval nem új találmány.

Az viszont tuti, hogy amikor leveszed akkor szinte.. ahogy leírtad, Feltöltött kép

fityisz

fityisz

kapitány

• fórumtag
  • 993 hozzászólás
jó régen láttam valami kungfu filmet, amiben súlyokkal a lábukon ugrándoztak, s mikor levették szinte az egekig ugrottak... én is kipróbáltam... azóta felugrálok a harmadikra...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Kössz.
Ott viszont nem sokat ér a súlyzó.
Talán mégis a pólóját tartotta a rácsos hálóban az izomkolosszus?

vendég_Berger_*

vendég_Berger_*
  • vendég
prater a bécsi vidámpark (szintkülönbség 0)